UUTISET

02.12.2022

OTTELUENNAKKO: SALON VILPAS – KARHUBASKET

Kuvat: Janne Yli-Korhonen

Keskiviikkona viime kauden Suomen mestari Karhubasket kävi hakemassa voiton Portugalin Lissabonista, voittamalla Sporting CP:n lukemin 84-93. Samalla kauhajokiset varmistavat FIBA Europe Cupin alkulohkon voiton ja paikkansa joulukuun puolivälissä alkavaan jatkolohkoon.

Europelien jatkumista ei ole aikaa juhlia, sillä myöhään torstaina kotiutuvat kauhajokiset hyppäävät lauantaina Viitalan bussiin, joka suuntaa Saloon. Karhubasket (9 voittoa/2 tappiota) kohtaa Salohallissa lauantaina kello 18 Vilppaan (6 voittoa/6 tappiota). Viime kauden finaaliuusintaa voi katsoa suorana Ruudun välityksellä.

Karhubaskettia on lähdössä tukemaan fanibussi. Paikkoja on vielä vapaana, joten nyt kannattaa lähettää s-postia osoitteeseen fanibussi@karhubasket.fi, jos haluaa matkalle mukaan. Lähtö tapahtuu lauantaina kello 13 IKH Areenan pihasta.

Karhubasket ja Vilpas kohtasivat Kauhajoella lokakuun viides päivä. Ottelu oli samalla ensimmäinen IKH Areenalla. Karhubasket oli tuossa ottelussa parempi pistein 82-73. Tuo kamppailu kulki puoliajalle saakka salolaisten tahdissa. Tauolla Vilpas johti 41-46, mutta kauhajokiset tulivat kolmannella kympillä rinnalle ja päätösneljänneksellä ohi. Viimeinen kymppi meni oranssipaidoille 24-15.

Vilpas menetti tuossa ottelussa pallon 16 kertaa ja näistä kauhajokiset rokottivat 19 pisteellä. Karhubasketille menetyksiä tuli vain seitsemän kappaletta. Vilpas oli parempi levypalloissa 38-43 ja vieraat hakivat 17 hyökkäyslevyriä. Menetysten lisäksi ratkaisevaa oli kaukoheittotarkkuus. Karhubasket otti 29 kolmosta, laittaen ne sisään 38 prosentin tarkkuudella. Vilpas heitti 25 kolmosta, tarkkuuden ollessa 25 prosenttia. Cameron Jones (20/2/2) oli kentän pistekunkku 20 pisteellä. Häntä tukivat Henri Kantonen (13/9/2), Lee Skinner (12/5) ja Jeffrey Crockett (11/5/4/4 torjuntaa). Vilppaan parhaat olivat Isaiah Crawley (15/13) ja Jalon Pipkins (12/2).

Europeleissä saalistettujen viiden voiton ja yhden tappion lisäksi Karhubasket pääsi Korisliigan runkosarjan puoliväliin saldolla yhdeksän voittoa ja kaksi tappiota. Kauhajokisten molemmat tappiot ovat tulleet vieraissa. Kaksi ensimmäistä vieraspeliä hävittiin Lapualla ja Helsingissä. Sen jälkeen voittoja on tullut seitsemän putkeen, joten peli on kulkenut europelien tuomasta extrarasituksesta huolimatta hyvin.

Edellisen Korisliigakamppailun oranssipaidat pelasivat viime lauantaina kotona IKH Areenassa. Kyseessä oli Korisliigan kärkikamppailu, kun sarjaa johtanut Lapuan Kobrat saapuivat vieraaksi. Kauden toisessa paikallisottelussa Karhubasket otti sekä Pohjanmaan herruuden että Korisliigan johtopaikan haltuunsa. Kobrat olivat vailla mahdollisuutta ja kamppailu päättyi ennätysyleisön (2077) edessä numeroihin 95-61. Kauhajokiset karkasivat heti ensimmäisellä kympillä 10 pisteen karkumatkalle ja kasvattivat eroa loppuun saakka.

Karhubasket on koko kauden pelannut laajalla rosterilla ja kaikki 11 pelaajaa ovat saaneet vastuuta tasaisesti. Manny Patterson huilasi edellisessä ottelussa, mutta oli kokoonpanossa jälleen Keskiviikkona Lissabonissa. Karhubasketin peli on parantunut kauden mittaan. Yksi iso osa sitä on, että menetysten määrää on saatu tiputettua. Tällä hetkellä kauhajokiset menettävät pallon 10,6 kertaa ottelua kohden. Pallo on liikkunut hyökkäyspäässä hyvin, josta kertoo sarjan paras lukema syötöissä, 20,7 syöttöä per ottelu. Se on osaltaan vaikuttanut siihen, että oranssipaidat ovat Korisliigan tarkin joukkue kolmosissa. Kaukoheittojen onnistumisprosentti on 38,8 prosenttia.

Karhubasketin pelikirjan yksi pääosa-alue on hyökkäyslevypallopelaaminen. Siinä ei vielä olla viime kauden lukemissa (14 kpl per ottelu), mutta 13,2 napattua hyökkäyspään kakkospalloa on sarjan viidenneksi paras noteeraus. Kauhajokiset ovat päästäneet 73,4 pistettä per ottelu, mikä on sarjan parasta tekemistä. Ainoastaan Kataja on kauhajokisten tapaan päästänyt alle 80 pistettä omiin ottelua kohden (78,3).

Jotta Karhubasket voisi hakea voiton lauantaina Salosta, pitää sen pitää pallosta huolta, onnistua levypallopelaamisessa ja kaukoheittopelissä. Vilpas on sarjan toiseksi tarkin kakkosissa (55,8%), riistää pallon 8,2 kertaa ottelussa ja on sentteri Keyshawn Feazellin johdolla sarjan kakkonen torjunnoissa (4 torjuntaa per ottelu).

Ennakkokommentit Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimies: – Pääsimme Portugalista kotiin vasta pe aamuyöstä ja tämä reilu 30 tunnin Kauhajoella olo pitää käyttää nyt maksimaalisen hyvin valmistautumiseen. Vilpas on vaarallisempi hyökkäyspään joukkue Goodinin mukaan tulon myötä, josta kertoo 99 tehdyn pisteen keskiarvo viimeisessä viidessä pelissä. Lisäksi kotijoukkueella on ollut koko viikko aikaa valmistautua tähän otteluun, joten Korisliigavoittoputkemme joutuu todelliseen testiin Salohallin lauantai-illassa. Hienoa, että KB Fan Club lähtee myös nostattamaan tunnelmaa.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Karhubasket ja Vilpas ovat ottaneet yhteen ikimuistoisissa otteluissa ja ottelusarjoissa, alkaen Korisliigan nousukarsinnoissa vuosia sitten. Kevään 2018 finaalisarjassa kauhajokiset ottivat ensimmäisen mestaruuden voitoin 4-2. Keväällä 2021 Vilpas otti ensimmäisen Suomen mestaruuden voitoin 4-2, mutta Karhubasket kuittasi tuon viime keväänä, kun se pääsi nostelemaan pantteria voitoin 4-1. Kaikkiaan joukkueet ovat ottaneet yhteen 74 kertaa ja kauhajokiset ovat voittaneet näistä 44 ottelua. Vilppaan saldo on 30 voittoa.

Vilppaan alkukausi oli mollivoittoinen. Kauden kaksi ensimmäistä ottelua päättyivät tappioihin. Avausottelussa BC Nokia haki sarjapisteet Salohallista 65-72 vierasvoitolla ja siihen perään tuli tappiollinen reissu IKH Areenan avausotteluun. Kolmannessa ottelussa Vilpas kaatoi kotonaan Pyrinnön 91-85, mutta sitten tuli taas kaksi tappiota, kun vieraspeleistä Lapualta (93-88) ja Joensuusta (71-69) lähdettiin paluumatkalle Saloon ilman sarjapisteitä. Kauden toinen voitto tuli kotona Gullseista lukemin 102-90, mutta lokakuu päättyi synkästi Espoossa, kun Honka oli parempi 78-68. Vilppaan saldo oli lokakuun lopussa 2 voittoa ja 5 tappiota.

Marraskuu olikin sitten Jussi Savolaisen ryhmältä parempaa tekemistä. Neljä perättäistä voittoa Kouvoista kotona (109-105), KTP:stä vieraissa (84-85), kotona Lahdesta (110-65) ja vieraissa Ukista (78-88), nostivat voittosuhteen positiiviseksi. Marraskuu päättyi 103-101 vierastappioon Nokialla, joten joulukuu alkaa Vilppaalla kuudella voitolla ja kuudella tappiolla.

Vilpas on tiukasti mukana taistelussa ylemmän loppusarjan paikasta. Yläloppusarjaan pääsee runkosarjan kuusi parasta joukkuetta. KTP ja Kataja ovat kaksi sarjapistettä edellä. Vilppaan kannalta on erittäin hyvä, että näistä joukkueista on tullut voitot. BC Nokia on Vilppaan kanssa tasapisteissä, kuten Kouvotkin. Nokia on pelannut ottelun enemmän, mutta nokialaisille Vilpas on hävinnyt kahdesti. Takana sarjataulukossa on Pyrintö, joka haki keskiviikkona voiton Kobrista. Tämä tiivis kuuden joukkueen ryhmä taistelee kolmesta ylemmän loppusarjan paikasta. Toki on mahdollista, että kärkikolmikosta Kobrat, Karhubasket tai Gulls tulee alaspäin ja avaa lisää paikkoja yläloppusarjaan.

Vilppaan kokoonpano ja tilastot (pisteet/levypallot/syötöt):

#0 Jalon Pipkins, laitahyökkääjä, 193 cm. USA. (10,4/3/2,1)

#1 Quentin Goodin, takamies, 193 cm. USA. (16,8/2/3,5)

#2 Keyshawn Feazell, sentteri, 206 cm. USA. (15,2/8,6/1,7/1,8 torjuntaa)

#3 Perttu Blomgren, takamies, 195 cm. (8,8/3,8/5,3/1,9 riistoa)

#4 Mikko Koivisto, laitahyökkääjä, 194 cm. (11/2,1/2,5)

#5 Patrik Poutiainen, laitahyökkääjä, 198 cm. (0,3)

#7 Juho Nenonen, laitahyökkääjä, 202 cm. (7/2,8)

#8 Roope Ahonen, takamies, 187 cm. (5,3/0,9/2,4)

#10 Onni Mäkynen, laitahyökkääjä, 198 cm.

#13 Tuukka Juntunen, takamies, 193 cm.

#14 Niilo Kärkkäinen, laitahyökkääjä, 190 cm. (1)

#21 Riku Laine, laitahyökkääjä, 197 cm. (2/1,2)

#33 Tyrell Carroll, takapelaaja, 180 cm. USA.

#53 Isaiah Crawley, laitahyökkääjä, 201 cm. USA. (17,6/7,6/1,8)

Kauden ensimmäisen kohtaamisen jälkeen Vilppaan kokoonpanossa on tapahtunut muutos. Bo Hodges sai lähteä viiden pelin jälkeen ja pelaa nyt Kouvoissa. Tilalle Vilpas palkkasi 193 senttisen takamiehen Quentin Goodinin. 25-vuotias Goodin pelasi kaudet 2016-2020 Xavierin yliopistossa. 134 yliopistopelissä pisteitä tuli 7,6 per ottelu ja 2,5 levypalloa sekä 4,1 syöttöä. Yliopiston jälkeen Goodin pelasi viime kaudella Saksan kakkostasolla Bayer Giants Leverkusenin joukkueessa 34 ottelua 14,7 pisteen, 3,9 levyrin ja 3,9 syötön keskiarvoilla. Ennen siirtymistä Vilppaaseen Goodin pelasi alkukaudesta Antwerpin joukkueessa.

Kuudessa Korisliigaottelussa Goodin on tehnyt 16,8 pistettä ottelua kohden. Kolmoset ovat uponneet 40,6 prosentin tarkkuudella. Kakkoset uppoavat 55 prosentin tarkkuudella. Lisäksi Goodin hankkii neljä vaparia per kamppailu.

Vilppaan avainmiehiä Goodinin lisäksi ovat paras pistemies Isaiah Crawley, joka tekee 17,6 pistettä ottelua kohden 69,6 prosentin kakkosilla ja 42,9 prosentin kolmosilla. Sentteri Keyshawn Feazell, joka torjuu 1,8 heittoa per ottelu ja päättää hyökkäyksiä koriraudan yläpuolella. Takamies Perttu Blomgren jakaa 5,3 syöttöä ottelua kohden.

Kuudessa voitto-otteluissa Vilpas on jakanut 20,7 syöttöä ja upottanut kakkoset 59,7 prosentin sekä kolmoset 38,5 prosentin tarkkuudella. Menetyksiä on tullut 13,3. Kuudessa tappio-ottelussa samat lukemat ovat 17,5 syöttöä, 51,2 prosentin tarkkuudella uponneet kakkoset ja 26,8 prosentin kolmoset. Menetyksiä tulee 15,7 per tappio. Tästä on selvästi kaava, jolla Vilpas voi napata kauden seitsemännen voiton lauantaina.

Ennakkokommentit Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen: – Kuluva viikko ollaan harjoituksissa keskitytty siirtymä- ja palloskriinipuolustukseen sekä hyökkäyksen tilankäyttöön. Nämä asiat pitää olla kunnossa lauantaina ja meidän täytyy aloittaa peli huomattavasti terävämmin pariin viime otteluun verrattuna.

Kokoonpano: Pipkins, Goodin, Feazell, Blomgren, Koivisto, Poutiainen (GTD 25%), Nenonen, Kärkkäinen (GTD 75%), Laine, Crawley.

Salon Vilpas – Karhubasket lauantaina kello 18 Salohallissa.

Lauantain ottelu on katsottavissa suorana Ruudusta.