UUTISET

18.11.2022

OTTELUENNAKKO: KATAJA BASKET – KARHUBASKET

Karhubasket (7 voittoa/2 tappiota) matkustaa lauantaina Joensuuhun, jossa Suomen mestareita kyläilemään odottaa Kataja Basket (6/3). Kierroksen kärkikamppailussa haetaan asemia sarjataulukon yläpäässä. Voitolla Kataja kiilaisi sarjataulukossa kakkoseksi ohi kauhajokisten.

Karhubasket kohtasi keskiviikkona IKH Areenassa Lahden. Oranssipaidat ottivat kuudennen perättäisen voiton Korisliigassa lukemin 85-68. Kataja aloitti pelit maajoukkuetauon jälkeen myös keskiviikkona, kun se kohtasi kotona Motonet Areenassa Tampereen Pyrinnön. Pyrintö joutui lähtemään kotimatkalle 94-86 tappion myötä. Voitto oli Katajalle kolmas perättäinen.

Karhubasket ei ole hävinnyt vielä otteluakaan kotona IKH Areenassa. Viisi ottelua ja viime voittoa. Tappioton tahti on myös jatkunut FIBA Europe Cupin otteluissa, jotka ovat tuoneet neljä voittoa yhtä monessa ottelussa.

Karhubasketin kaksi tappiota ovat tulleet siis vieraskentällä. Kauden avausottelussa paikallisvastustaja ja sarjajohtaja Lapuan Kobrat olivat parempia pistein 81-72 ja kauden toinen vierasottelu päättyi myös tappioon Kisahallissa, kun Gulls oli parempi lukemin 91-85. Sen jälkeen vierasvoitot on haettu Lahdesta (81-101) ja Nokialta (76-86).

Kaksi tappiota ovat tulleet yhdeksän ja kuuden pisteen marginaaleilla. Näissä tappiossa oranssipaitojen peli on pyörinyt mallikkaasti, eikä mitään suurempia tilastollisia poikkeamia ole. Karhubasket on Korisliigan paras joukkue liikuttamaan palloa, josta kertoo syöttötilaston kärkisija 20,7 passin keskiarvolla. Tappiopeleissä syöttöjä on tullut 16,5, kun voittopeleissä keskiarvo on 21,9 syöttöä.

Karhubasket on parantanut puolustustaan koko ajan kauden edetessä. Edellisellä kierroksella se nappasi parhaan puolustusjoukkueen paikan, kun päästettyjen pisteiden keskiarvo tippui 75 pisteeseen. Lauantaina vastus Kataja on tuon tilaston kakkosena 76,2 pisteellä. Myös BC Nokia on pitänyt vastustajat alle 80 pisteessä, kun sen puolustuspäähän on tehty 79,3 pistettä ottelua kohden.

Cameron Jones on joukkueensa pisteykkönen (13,1) ja syöttökärki (5,1) (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasketin pelifilosofian ytimessä ovat myös hyökkäyslevypallot, mutta sillä saralla on vielä tekemistä. Oranssipaidat ovat hakeneet 13,1 hyökkäyslevyriä, mikä on vasta sarjan seitsemänneksi paras noteeraus. Kokonaislevypalloissa Karhubasketin 40,7 levyriä on neljänneksi paras lukema. Kataja on sarjan toiseksi paras levypallojoukkue 43 keskiarvolla ja hyökkäyslevyreitä joukkue hakee 14,1, mikä on Korisliigassa kolmanneksi paras noteeraus.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Mielenkiintoisessa kärkipään kamppailussa vastakkain ovat tilastojen mukaan sarjan paras hyökkäys- (Kauhajoki) ja puolustusjoukkue (Kataja). Uudelle Motonet Areenalle pääseminen tuo kaivattua piristystä marraskuiseen vierasotteluun ja meiltä on myös lähdössä pienehkö, mutta äänekäs faniporukka mukaan, joten odotan meidän olevan latautuneita Joensuun lauantai-illassa.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Jeffrey Crockett on oranssipaitojen ykkönen levypalloissa (7,6), riistoissa (2) ja torjunnoissa (1). (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket ja Kataja ovat kohdanneet Korisliigassa 57 kertaa. Kataja on pitkään pitänyt vahvaa ottetta kauhajokista, mutta jos Karhubasket nappaa lauantaina voiton, niin voittolukema on molemmilla keskinäisissä otteluissa 29. Viimeisistä 10 joukkueen kohtaamista Karhubasket on voittanut kahdeksan ja oranssipaidoilla on alla kolme perättäistä voittoa. Katajan edellinen voitto tuli 31. lokakuuta 2020, kun se oli parempi viiden pisteen marginaalilla (82-77).

Kataja on voittanut kolme ottelua putkeen. Keskiviikkona se voitto kotona Pyrinnön 94-86 ja sitä ennen Honka sai lähteä kotimatkalle 80-68 tappion jälkeen. Kataja aloitti marraskuun vierasvoitolla Nokialla, kun se haki 75-83 hurjalla viimeisen kympin kirillä. Kataja voitti päätösneljänneksen peräti 6-24 ja jatkoajan 6-14.

Kauden viidestä kotipelistä uudella Motonet areenalla pisteet ovat lähteneet vierasjoukkueen matkaan vain kerran. Helsinki Seagulls oli parempi lokakuun lopussa pistein 76-77. Kotivoitot ovat Pyrinnön ja Hongan lisäksi Vilppaasta 71-69 ja 91-73 Kobrista.

Edellisessä ottelussa Kataja esitteli uuden takamiehen. 188 senttinen takamies Lamonte Turner teki Pyrintöä vastaan runsaan 23 minuutin peliajalla 10 pistettä, poimi 2 syöttöä ja jakoi peräti 9 syöttöä. Pisteet tulivat 40 prosentin tarkkuudella uponneilla kakkosilla ja 50 prosentin kolmosilla. Turner menetti pelivälineen kolme kertaa ja riisti pallon kertaalleen.

25-vuotias Lamonte Turner siirtyi Katajaan Slovenian pääsarjasta, jossa hän edusti Podcetrtekia kuuden ottelun ajan. Toista vuotta ammattilaisena pelaavan 188-senttisen takamiehen sopimus kattaa loppukauden. Turner korvasi kokoonpanossa Christian Keelingin, jonka sopimus purettiin sitkeän alavartalovamman takia.

Podcetrtekin riveissä Turner teki keskiarvoiksi 13,8 pistettä, 1 levypalloa ja 5,3 syöttöä. Riistoja Turner otti 1,5 per ottelu. Tarkkuus kahden pisteen heitoissa oli 53 %, kolmosissa 33 % ja vapaaheitoissa 90 %. Yliopistourallaan vuosina 2015-2020 Turner edusti NCAA:n ykköstasolla Tennesseetä, jossa päätöskausi jäi olkapääoperaation vuoksi kesken. 11 ottelussa hänelle kirjattiin keskiarvoiksi 12,3 pistettä, 3,5 levypalloa, 7,1 syöttöä ja 1,8 riistoa. Koko yliopistouransa kattava tilasto sisältää 106 ottelua, joista keskiarvot olivat 10,2 pistettä, 2,9 levypalloa, 3,3 syöttöä ja 0,9 riistoa. Heittotarkkuus pelitilanneheitoissa oli 38 %, kolmosissa 34 % ja vapaaheitoissa 80 %. Tennessee-historiassa Turner on yksi niistä vain viidestä pelaajasta, jotka ovat yltäneet 1000 pisteeseen, 300 levypalloon ja 300 syöttöön. Turner aloitti ammattilaisuransa viime syksynä Puolassa, mutta siellä pelit loppuivat koeajan puitteissa kolmen ottelun jälkeen.

Katajan kokoonpano (keskiarvot; pisteet/levypallot/syötöt):

#2 Joona Tuomala, laitahyökkääjä, 197 cm. (0,5/0,5)

#4 Tuomas Hirvonen, takamies, 181 cm. (13,6/3,8/7,8)

#5 Camron Reece, laitahyökkääjä, 201 cm. USA. (3,8/4,9)

#7 Tomi Lommi, laitahyökkääjä, 194 cm. (5,4/1,1 syöttöä)

#10 Sebastian Lindberg, takamies, 193 cm. (4,1/1,8/1,9)

#12 Amanze Egekeze, laitahyökkääjä, 203 cm. USA. (14,9/6,9/1,6/1,0 riistoa)

#18 Robin Danes, laitahyökkääjä, 197 cm. (3)

#20 Kalle Kuivalainen, takamies, 185 cm.

#21 Teemu Knihtinen, laitahyökkääjä, 194 cm. (2,3/2,9)

#23 Thomas Tumba, laitahyökkääjä, 196 cm. (6,9/4,4/1 torjunta)

#30 Galin Smith, sentteri, 206 cm. USA. (16,4/9,4/1/0,9 torjuntaa)

#32 Rahlir Hollis-Jefferson, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (17,5/7,5/2,8/1,0 riistoa)

#50 Lamonte Turner, takamies, 188 cm. USA. (10/2/9)

Katajan priimusmoottorina toimii takamies Tuomas Hirvonen, joka on pelannut alkukauden 13,6 pisteen ja 7,8 syötön keskiarvoilla. Pisteissä hänellä on meneillään uran toiseksi paras kausi, mutta syötöissä hän on ottanut pykälän eteenpäin. Hirvonen on kaivannut apuja pelintekoon ja yhden pelin perusteella näyttää siltä, että Turner voisi muodostaa Hirvosen kanssa huipputakamiesparin.

Hongasta siirtyneeltä Sebastian Lindbergiltä ja Biisoneista Joensuuhun saapuneelta Teemu Knihtiseltä päävalmentaja Petri Virtanen on ehkä odottanut enemmän. Thomas Tumba (ent. Exaucia) pelasi viime kaudella USA:ssa ja sitä ennen neljä kautta HBA:ssa. Tumba on mielenkiintoinen pelaaja ja otteet ovat olleet lupaavia.

Katajalla on riveissä viisi jenkkiä, joista Camron Reese pelaa pääsääntöisesti Katajan I B divari joukkueessa, mutta on tarvittaessa Katajan Korisliigajoukkueen käytössä. Divari i B:ssä Reece on nakuttanut viidessä ottelussa 26,2 pistettä ja poiminut 12,8 levypalloa. Myös Robin Danes on ollut kovassa vedossa Katajan II-joukkueessa, sillä divari I B:ssä hän on tehnyt kolmessa ottelussa 20,7 pinnaa ja ottanut 6,7 levypalloa. Tarkkakätinen kaukoheittäjä Tomi Lommi upottaa kolmoset erinomaisella 42,4 prosentin tarkkuudella. Lommi on ottanut 33 kolmosta. Kakkosia KTP:n kasvatti on heittänyt kolme kertaa, eikä yksikään heitto ole toistaiseksi uponnut.

Neljä muuta vahvistusta ovat 206 senttinen sentteri Galin Smith, joka on joukkueensa paras levypallomies ja omaa pehmeät hook-heitot hyökkäyskorilla. Takamies Turnerista on jo paljon kerrottu, mutta laituri Rahir Hollis-Jeffersonista ei läheskään tarpeeksi. Hollis-Jefferson tekee 17,5 pistettä ottelua kohden ja poimii 7,5 levypalloa. Kakkoset hän nakuttaa koriin 54,2 prosentin ja kolmoset erinomaisella 38,5 prosentin tarkkuudella. Hollis-Jefferson on tarkka keskimatkan heittäjä, vaikka tuntuu, että nuo heitot ovat jääneet lähes unholaan. Ensimmäisen kerr-an Hollis-Jefferson pelasi Katajassa kaudella 2018-2019, mutta tuo vierailu jäi vain kolmeen otteluun. Viime kaudella hän pelasi Katajassa 32 ottelua ja teki 12,6 pistettä ja poimi 7,1 levypalloa ottelua kohden. Neljäs vahvistus on 203 senttinen laituri Amanze Egekeze. Egekeze on Nigerian maajoukkuemies, jolla on ammattilaiskentillä kokemusta Japanista, Kreikasta, Ranska Pro B:stä ja Hollannista, jossa hän oli mukana viime kevään finaaleissa. Egekeze tuo joukkueeseen kokemusta ja korintekovoimaa. Keskiviikkona Pyrintöä vastaan Egekeze teki 21 pistettä ja upotti kolmoset 50 prosentin tarkkuudella. Mainittakoon, että Hollis-Jefferson teki 20 pistettä tamperelaisia vastaan, kuten myös Smith. Tuohon 61 pisteeseen lisätään vielä takamies Turnerin 10 pinnaa, niin on selviä mihin nelikkoon Karhubasketin pitää lauantaina keskittyä.

Kataja on kuudessa voittopelissä upottanut kakkoset 56,7 prosentin ja kolmoset 33,5 prosentin tarkkuudella. Tappioissa heittoprosentit ovat jääneet selvästi matalammiksi, sillä kakkosten osumatarkkuus on näissä 46,5 ja kolmosissa vain 26,4 prosenttia. Ehkäpä pallon liikkeellä ei tappiopeleissä ole saanut hyviä heittopaikkoja, sillä niissä on tilastoitu vain 15,3 syöttöä, kun voittopeleissä syöttöjä tulee 20,3 kappaletta. Ontuvan heittopelin myötä Kataja on jäänyt tappioissa 71,7 pisteeseen, kun voittokamppailuissa joensuulaiset ovat tehneet keskimäärin 85,8 pistettä. Tässä selvä resepti Karhubasketin voittoon. Eli puolustus kuntoon, niin sarjapisteet matkaavat kauhajokisten mukana lakeuksille.

Ennakkokommentit Katajan päävalmentaja Petri Virtanen: – FIBA Europe cupissa alkulohkoaan dominoinut sekä Korisliigassa kuuden ottelun voittoputkessa matkaava Kauhajoki saapuu vieraaksi Joensuuhun. Laajan ja laadukkaan kokoonpanon voimin Kauhajoki pitää yllä erittäin kovaa intensiteettiä molemmissa päädyissä kenttää. Pelinopeus sekä kyky siirtyä seuraavaan tilanteeseen on meillä isona teemana illan koitoksessa.

Kokoonpano: Lommi, Hirvonen, Tumba, Tuomala, Knihtinen, Hollis-Jefferson, Ekegeze, Smith, Turner, Lindberg.

Kataja Basket – Karhubasket lauantaina kello 17 Joensuun Motonet areenalla.

Peli on katsottavissa suorana Ruudun välityksellä.

#oranssionmeidän