UUTISET

25.11.2022

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – KOBRAT

Lauantaina on Korisliigassa luvassa todellinen herkkupala, sillä vastakkain ovat sarjataulukon ykkönen ja kakkonen. Ei liene yllätys, että viime kauden Suomen mestari Karhubasket (8 voittoa/2 tappiota), joka on voittanut kolme viimeisistä neljästä jaetusta mestaruudesta, kuuluu kärkikaksikkoon. Se, että marraskuun lopun kärkiottelussa on mukana joukkue Lapualta, voi olla yllätys monellekin. Kobrat (9/2) ovat pelanneet huikean alkukauden ja ansaitusti mukana kärkiottelussa.

Lauantaina ottelu IKH Areenalla alkaa kello 16. Liput myy ennakkoon Lippu.fi ja R-Kioskit kauttamaan. Ovet avautuvat lauantaina IKH Areenalla kello 14 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti. Ennakkomyyntiluvut kertovat, että kauden toinen paikallisottelu, joka on samalla myös Korisliigan kärkikamppailu, kiinnostaa ja lippuja on myyty hyvin. Liput kannattaa ostaa ennakkoon. Lipunmyynti areenalla voi ruuhkautua, joten paikalle kannattaa saapua ajoissa! IKH Areenan ravintolat palvelevat myös kello 14 alkaen. Myös VIP-lippuja on jäljellä! Ja aulan perinteisessä arpapisteessä pääpalkintona on moottorisaha, joten kannattaa käydä osallistumassa.

Karhubasket ja Kobrat ovat kohdanneet Korisliigassa 41 kertaa. Karhubasket ovat voittaneet otteluista 29 ja viimeisistä 10 kohtaamisesta oranssipaidat ovat vieneet kahdeksan. Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Kobrat olivat parempia pistein 81-72.

Tuossa ensimmäisessä kohtaamisessa Kobrat olivat kuskinpaikalla läpi ottelun ja ratkaisivat voiton kolmannella neljänneksellä, jonka voittivat 26-14. Nopea takamies KJ Jackson teki 26 pistettä, eikä kauhajokiset saaneet miestä pysäytettyä millään. 26 pisteen lisäksi Jackson jakoi kuusi syöttöä ja poimi neljä levypalloa. Danny Pippen teki 14 pistettä. Vaikka muut lapualaiset jäivät alle 10 pisteen, niin esimerkiksi Juho Lehtoranta (2/4) hoiteli oman tonttinsa kiitettävästi, kirjaten runsaassa 13 minuutissa +/-tilastoon lukeman +10. Myös Chrysostom Chukwuma (4/2) oli hyvin esillä ja pelasi runsaat 18 minuuttia lukemalla +12.

Karhubasket voitti levypallot 38-47 ja haki 15 hyökkäyslevyriä, mutta teki niistä vain 14 pistettä. Kauhajokiset myös menettivät pallon 14 kertaa, joista Kobrat rokottivat 17 pisteellä. Karhubasketin pallonliike ei ollut hyvää, sillä syöttöjä tilastointiin vain 14 kappaletta. Kakkoset upposivat 46 ja kolmoset 27 prosentin tarkkuudella. Kobrat olivat tarkempia, laittaen kakkoset sisään 56 ja kolmoset 31 prosentin tarkkuudella. Menetykset ja pallon liike olivat Karhubasketin kompastuskivet, mutta juuri näissä asioissa kauhajokiset ovat parantaneet ja nousseet molemmissa Korisliigan kärkitasolle.

Karhubasket koki keskiviikkona kauden ensimmäisen tappion FIBA Europe Cupissa, kun puolalainen Anwil Wloclawek haki voiton IKH Areenasta numeroin 87-93. Kuten numeroista näkyy, niin kauhajokisten tavaramerkki tiukka puolustus ei nyt purrut. Anwil oli tällä kertaa korintekokilpailussa parempi, Lee Mooren johdolla. Moore teki kamppailussa 29 pistettä.

Tappiosta huolimatta Karhubasket johtaa G-lohko neljällä voitolla ja yhdellä tappiolla. Kahdesta jatkolohkon paikasta kisaavat Anwil ja Portugalilainen Sporting CP, joilla molemmilla on tilillään 3 voittoa ja 2 tappiota. Jos kauhajokiset voittavat alkulohkon päätöskamppailun ensi keskiviikkona Lissabonissa, voittaa se luonnollisesti oman lohkonsa. Jatkopaikka irtoaa vielä 22 pisteen tappiollakin.

Keskiviikkona Karhubasketin parhaat olivat 18 pistettä 100 prosentin pelitilanneheitoilla tehnyt Jeffrey Crockett, sekä kolme kolmosta sukkaan naulannut Miikka Marttinen (3/4, 75%). Myös takamieskaksikko Severi Kaukiainen (13/2/5) – Henri Kantonen (14/6/6) jatkoi hyviä otteitaan. Keskiviikon ottelussa Karhubasket menetti pallon 15 kertaa ja niistä vastustaja pääsi rokottamaan turhan usein. Korisliigassa oranssipaidat ovat toiseksi pallovarmin joukkue, kun menetyksiä tilastoiin 10,6 ottelua kohden. Kauhajokiset jäivät keskiviikkona myös 17 syöttöön, kun Korisliigassa joukkue on sarjan paras 20,7 syötön keskiarvolla.

Korisliigassa Karhubasket ei ole vielä hävinnyt otteluakaan uudella IKH Areenalla. Viisi ottelua ovat tuoneet viisi voittoa. Tappion jälkeen kotimatkalle ovat joutuneet lähtemään Vilpas (82-72), Honka (97-62), KTP (100-95), Korihait (80-48) ja Lahti (85-68). Lahti voiton jälkeen viime lauantaina Karhubasket ehätti käydä Joensuussa, josta tuomisina oli kaksi sarjapistettä lukemilla 71-81.

Ennakkokommentit Janne Koskimies: – Hienoa, että koris kiinnostaa ihmisiä Etelä-Pohjanamaalla ja otteluun odotetaan yli 2000 katsojaa. Tämän tyyppisiä tapahtumia koko Korisliiga kaipaa lisää. Sarjan tarkimpien kaukoheittojoukkueiden kohtaamisessa varmasti korostuu puolustuskonseptissa pysyminen, jotta laadukkaita heittopaikkoja ei synny vastustajalle liukuhihnalta. Tiukassa paikalliskamppailussa myös hermokontrolli voi nousta ratkaisevaan rooliin. Olemme hävinneet Kobrille jo kertaalleen tällä kaudella, joten tästä sisuuntuneena lähdemme puolustamaan kotikenttäämme.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Kobrat ovat aloittaneet kauden loistavasti. Yhdeksän voittoa ja vain kaksi tappiota tuovat oikeutetusti sarjataulukon ykköspaikan. Kobrat ja Karhubasket ovat Korisliigan ainoa joukkueet, joilla kotitappioita ei ole. Kobrien kaksi tappiota ovat tulleet Joensuussa (91-73) ja Kouvolassa (104-90).

Keskiviikkona Kobrat järjestivät näytöksen Nokialla. BC Nokia oli jyrän alla koko pelin ja Kobrat lähtivät kotimatkalle 62-100 voiton jälkeen. Kaikki Kobrien yhdeksän kokoonpanossa ollutta pelaajaa pääsivät pelaamaan yli 10 minuuttia ja ainoastaan Atte Perttu jäi ilman pisteitä. Antto Nikkarinen ja Jussi Turja puuttuivat kokoonpanosta. Denzel Livingston (30/4) johti lapualaisten rynnistystä. Taustatukea tarjosivat Danny Pippen II (19/14/2 torjuntaa) ja Eric Adams Jr (18/3/2 torjuntaa). Aiheesta eri medioissa kehuttu tähtitakamies KJ Jackson pääsi Nokialla todella helpolla, sillä muut joukkue kaverit pelasivat loistavasti. Tämä ei kauhajokisen korviin kuullosta hyvältä. Jackson pelasi runsaat 22 minuuttia ja teki 8 pinnaa, poimi 3 levyriä, mutta ehätti jakaa 9 syöttöä.

Kobrien kokoonpano (pisteet/levypallot/syötöt):

#0                        Kaelin KJ Jackson, takamies, 188 cm. USA. (18,6/3,8/6,2/1,7 riistoa)

#1                        Denzel Livingston, laitahyökkääjä, 195 cm. USA. (16,4/4,6/1,4/1,7 riistoa)

#2                        Eric Adams Jr, sentteri, 203 cm. USA. (10,1/4,7/1,2 riistoa)

#3                        Juho Lehtoranta, laitahyökkääjä, 195 cm. (3,2/2,3)

#4                        Antto Nikkarinen, takamies, 185 cm. (2,8/2/3,1)

#5                        Danny Pippen II, laitahyökkääjä, 206 cm. USA. (19,2/7,6/1,1/1,7 torjuntaa)

#7                        Henry Boyd, takamies, 178 cm. (2,6/1,3/1,1)

#10                      Jussi Turja, takamies, 194 cm. (2,9)

#13                      Chrysostom Chukwuma, laitahyökkääjä, 190 cm. (6,6/3,6)

#15                      Atte Perttu, sentteri, 202 cm. (1,1)

#32                      Juho Pihlajamäki, laitahyökkääjä, 187 cm.

#40                      Justus Kilpinen, laitahyökkääjä, 193 cm. (5,1/2,6)

Kobrat ovat laadukas joukkue. Eriomainen jenkkinelikko, jonka huiput Jackson ja Pippen ovat kenties sarjan parhaita pelaajia. Ja Denzel Livingston on myös osoittanut kuuluvansa sarjan eliittiin. Kokenut kaksikko Juho Lehtoranta – Antto Nikkarinen eivät enää ole huippuvuosiensa vireessä, mutta kokemus tuo rauhallisuutta ja malttia. Roolipelaajat Turja ja Perttu ovat valmiita tekemään voittojen eteen mitä vain valmentaja Ville Turja käskee. Ja tulevaisuuden nimet Henry Boyd ja Chrysostom Chukwuma ovat olleet hyviä. Chukwuma välillä jopa loistava. Unohtaa ei sovi Justus Kilpistä, joka aina uurastaa joukkueensa parhaaksi. Ja mikä on tärkeintä voittavalle joukkueelle, niin vuorollaan kaikki ovat onnistuneet. Keskiviikkona Lehtoranta teki 9 pinnaa ja poimi 6 levypalloa. Chukwuma puolestaan teki Nokiaa vastaan 11 pistettä ja kahmi 7 levypalloa, joista kolme hyökkäyskorilla.

Takamies KJ Jackson tuottaa jokaiselle joukkueelle vaikeuksia nopeudellaan. Karhubasket ei saanut mieheltä vauhtia pois avausottelussa, mutta nyt on todennäköisesti mietitty uudet lääkkeet hänen pysäyttämiseksi. Jackson ajaa korille, halkoen puolustusta. Hän hankkii yli viisi vapari per ottelu, mutta jos ajoihin lähetetään apuja niin hän löytää vapaat pelaajat.

Pippenin heittopeli on välillä ollut huimaa. Mies on pidellyt Kobria mukana otteluiden alkupuoliskolla ja tauon jälkeen, kun Kobrat ovat tehneet peliinsä tarvittavat muutokset, hän on tarjonnut lapualaisille mahdollisuuden voittaa pelejä. Keskiviikkona resepti oli toinen ja ottelu ratkesi heti alussa. Kobrat ovat pelanneet kaudella neljä ottelua, jotka ovat ratkenneet enintään viiden pisteen marginaalilla ja voittaneet ne kaikki. Sekin kertoo voittavasta joukkueesta.

Kobrille on tullut vain kaksi ohipeliä. Vierailu Joensuussa oli Kobrien huonoin ottelu kokokaudella ja loppulukemat 91-73 hieman ehkäpä imartelevat Kobria. Kouvolassa Kobrat hävisivät 104-90, mutta peli kääntyi Kouvoille vasta viimeisellä kympillä, joka kirjattiin isännille 35-19. Jackson jäi Kouvolassa 16 pisteeseen (16/6/6) ja Pippenin saalis oli 14 (14/5/4), mutta heitä vastaan hyökättiin koko ajan. Jacksonin +/-lukema oli -18 ja Pippenin -20. Justus Kilpinen (15/4/2) ja Denzel Livingston (23/7) paikkasivat, mutta muista ei saatu tarpeeksi tehoja irti.

Kun joukkueita vertaillaan keskenään kauden ensimmäisten otteluiden perusteella, niin huomio kiinnittyy seuraaviin tilastokohtiin. Joukkueet tekevät miltei saman verran pisteitä ottelua kohden. Karhubasket iskee 86,9 pistettä ja Kobrat 85,5. Joukkueet pitävät pallosta huolta. Karhubasket menettää pallon 10,6 kertaa ottelussa, kun lapualaisille menetyksiä tulee 11,2. Karhubaskettia vastaan tehdään 74,6 pistettä, kun Kobrat päästää omaan koriinsa 79,6 pistettä. Molemmat ovat Korisliigan parhaita lukemia. Kobrat ovat Korisliigan tarkin kaukoheittojoukkue, 39,3 prosentin tarkkuudella. Karhubasket on tuon tilaston kakkonen 38,3 prosentin tarkkuudella.

Karhubasketilla on etu levyreissä. Se poimii 40,2 levyriä ottelua kohden. Kobrat haalivat 36,8 levypalloa. Kobrat riistävät pallon 8,2 kertaa ottelussa ja torjuu 3,2 kertaa vastustajan heiton. Kauhajokiset ovat molemmissa askeleen perässä (R 7,5/ Tor 2,1). Syöttöjä oranssipaidat tilastoivat 20,4 kappaletta, kun Kobrilla syöttöjä tulee vain 14,3 per ottelu.

Onnistuuko Karhubasket hidastamaan takamies KJ Jacksonia? Kumpi joukkue heittää tarkemmin bonuskaaren takaa? Dominoiko Karhubasket levypalloja vai upottaako Kobrat heittonsa niin tarkasti, ettei levyreillä ole merkitystä? Tässä avainkysymykset lauantaille.

Karhubasket – Kobrat lauantaina kello 16 IKH Areenalla.

Liput ennakkoon osoitteesta Lippu.fi tai R-Kioskit kauttamaan.

Ovet aukeavat ja lipunmyynti käynnistyy lauantaina IKH Areenalla kello 14.