UUTISET

06.12.2022

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – HELSINKI SEAGULLS

Viime kauden Suomen mestari Karhubasket (10 voittoa/2 tappiota) palaa keskiviikkona kotiin IKH Areenalle, jonne se saa vieraaksi Helsinki Seagullsit (9 voittoa/4 tappiota). Ottelussa iskevät yhteen kaksi Korisliigan kovakuntoisinta joukkuetta. Karhubasket on voittanut yhdeksän edellistä Korisliigakamppailua, kun Gullsien voittoputki on seitsemän ottelun pituinen. Kumman joukkueen voittoputki päättyy keskiviikkona?

Keskiviikkona IKH Areenassa nähdään helsinkiläisten riveissä tuttuja kasvoja. Rene Rougeaun odotetaan palaavan pelaavaan kokoonpanoon pitkän loukkaantumisen jälkeen. Rene on ollut mukana Karhubasketin jokaisessa kolmessa mestaruudessa (2018,2019, 2022), ja palkittiin kaudella 2018-2019 Korisliigan vuoden ulkomaalaisvahvistuspalkinnolla. Valmentaja Jussi Laakso johdatti oranssipaidat mestaruuteen 2018 ja 2019, ennen kuin siirtyi helsinkiläisten peräsimeen. Okko Järvi edusti kauhajokisia kolmen kauden ajan. Keväällä 2019 hän oli Rougeaun ja Laakson tavoin juhlimassa mestaruutta. Kausi 2019-2020 jäi kesken. Kaudella 2020-2021 Järvi pelasi Karhubasketissa uransa parhaan kauden, tilastoiden 15,2 pistettä, 3,8 levyriä ja 3,5 syöttöä. Kausi päättyi ikävään loukkaantumiseen ja hopeisiin mitaleihin. Seuraavaksi kaudeksi Järvi siirtyikin ulkomaille, mutta palasi täksi kaudeksi Korisliigaan ja Seagullseihin.

Liput keskiviikon kamppailuun ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi ja R-Kioskeissa kautta maan. Keskiviikon ottelu IKH Areenalla alkaa kello 18.30. Lipunmyynti areenalla alkaa, kun ovet aukeavat kello 16.30. Samalla myös Areenan ravintolat avautuvat.

Karhubasket haki viime lauantaina voiton Salohallista. Loppulukemat olivat 78-93. Viikko ei ollut helppo, sillä maanantaina oranssipaidat lähtivät Portugalin Lissaboniin, jossa keskiviikkona varmistui FIBA Europe Cupin alkulohkon voitto, kun Sporting CP kaatui lukemin 84-93. Lohkovoittoa ja europelien jatkumista ei ollut aikaa juhlia, sillä joukkue palasi Suomeen torstain ja perjantain välisenä yönä ja lähti lauantaina aamusta Saloon.

Voitto Salossa oli Karhubasketin yhdeksäs perättäinen. Molemmat tappiot ovat tulleet vieraissa. Kauden avausottelussa Kobrat olivat parempia Lapualla 81-72. Kauden toinen vieraspeli oli myös tappiollinen, kun keskiviikon vastustaja Gulls oli parempi Kisahallissa lukemin 91-85. Sen jälkeen neljä vieraspeliä ovat sujuneet ilmat tappioita. IKH Areenassa Karhubasket on voittanut kaikki kuusi Korisliigan otteluaan. Edellisessä kotiottelussa kaatui silloinen sarjakärki Kobrat numeroin 95-61, joten lapualaisilla ei ollut mahdollisuuksia. Tuo ottelu nosti Karhubasketin Korisliigan sarjataulukon ykköseksi.

Aseet Karhubasketin voittoputken takana ovat vanhat tutut. Kovassa otteluruuhkassa joukkue pelaajaa laajalla rotaatiolla, eikä kenenkään minuutit pääse kasvamaan liian suuriksi. Jo tavaramerkiksi muodostunut tiukka aggressiivinen puolustus pitää vastustajat 73,8 pisteessä ottelua kohden, joka on sarjan paras lukema. Oranssipaitojen puolustus tuottaa vastustajille 12,9 menetystä per ottelu. Kauhajokiset ovat etsineet jo pidemmän aikaa joukkueeseen sentteriä. Sen puuttuminen näkyy tilastoissa levypalloissa, joita kauhajokiset ovat poimineet 40,7 ottelua kohden, mutta myös torjunnoissa, joissa Karhubasket on sarjan heikoin, kun niitä tulee 1,9 ottelua kohden.

Hyökkäyspäässä Karhubasketin peli on kulkenut hienosti. Pisteitä syntyy 88,1 ottelua kohden ja kauhajokiset ovat Korisliigan tarkin kaukoheittojoukkue, kun kolmoset osuvat sukkaan 39,2 prosentin tarkkuudella. Syöttöjä kauhajokiset tilastoivat 20,4 ottelua kohden, mikä on sarjan paras noteeraus.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Kauhajoen Korisyleisö pääsee nauttimaan jälleen hienosta Korisillasta, kun kuntopuntarin kärkijoukkueet Karhubasket ja Seagulls kohtaavat keskiviikkona. Kauden ensimmäisestä kohtaamisesta oli tuloksena tappio ja varsinkin Edosomwan pitää nyt saada paremmin kuriin korinläheisyydessä. Okon ja Renen vierailua Lakeuksilla on kovasti odotettu, varsinkin kun molemmat ovat nyt viimeisimpien tietojen mukaan pelikuntoisia. Bienvenidos Amigos!

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Karhubasketin ja Gullsien kauden edellinen kohtaaminen päättyi isäntien 91-85 voittoon Kisahallissa. Ottelu oli ensimmäinen, jossa Gulls pelasivat ilman loukkaantunutta Rene Rougeauta. Sitä ei kentällä nähnyt, vaikka kauhajokiset johtivatkin ensimmäisen kympin jälkeen 18-27. Gulls hiipi koko ajan lähemmäs ja meni viimeisellä kympillä ohi. Kotijoukkuetta johtivat Okko Järvi (22/1/1) ja sentteri Zena Edosomwan (18/13/3/2 torjuntaa). Robert Hall III (19/5/2) upotti tärkeitä koreja ja Jeffrey Carroll (16/6/6) oli yhdessä Järven kanssa järjestämässä lopullista ratkaisua. Kauhajokisten parhaat olivat Daniel Dolenc (18/4) ja Cameron Jones (16/2/7). Karhubasket osui kolmosissa 39 prosentin tarkkuudella, mutta helsinkiläiset upottivat kakkoset Edosomwanin (7/7) johdolla 61 ja rankaisivat vieraita 12 menetyksestä 17 pisteellä.

Kaikkiaan Karhubasket ja Seagulls ovat kohdanneet Korisliigassa 44 kertaa. Kauhajokiset ovat voittaneet näistä otteluista 28 ja Gulls 16. Viimeisistä 10 kohtaamisesta kauhajokiset ovat voittaneet seitsemän.

Aivan kuten Karhubasketilla, niin myös Seagullseilla kausi lähti hitaasti liikkeille. Kauden avausottelussa syyskuun viimeisenä päivänä Lokit murskasivat Korihait Kisahallissa 110-74, mutta lokakuun kuudesta ottelusta helsinkiläiset voittivat vain kaksi. Voitot tulivat Karhubasketin lisäksi Joensuusta kuukauden viimeisessä ottelussa, kun Kataja hävisi 76-77. Väliin mahtuivat tappiot BC Nokialle 76-70, Pyrinnölle 85-76, Kobrille 77-90 ja Vilppaalle 102-90.

Pisteen vierasvoitto Joensuusta muutti helsinkiläisten kurssin. Sen jälkeen tappioita ei ole tullut ja voittoputkessa sarjapisteet on otettu Hongalta (82-60), Kouvoilta (79-86), KTP:ltä (106-75), Lahdelta (88-100), Korihaista (83-90) ja BC Nokiasta (94-73). Samalla voittoputki on kasvanut seitsemään otteluun ja sarjasijoitus on noussut kolmanneksi. Seagulls on tasapisteissä Kobrien kanssa, kun molemmilla on kasassa yhdeksän voittoa ja neljä tappiota. Gulls on etenemässä ylempään loppusarjaan, vaikka takana Kataja on vain kahden sarjapisteen päässä, mutta etäisyys seitsemänteen sijaan on kuusi pistettä.

Yhdeksässä voitto-ottelussa Gulls on upottanut kakkoset 60 prosentin ja kolmoset 34,9 prosentin tarkkuudella. Tappioissa tarkkuus on heikompaa, kakkosissa 47,3 ja kolmosissa 31,8 prosenttia. Eroa voittojen ja tappioiden välillä on myös levypalloissa, joita voitoissa tulee 43,1 kappaletta (tappiot 39 kpl) ja syötöissä 22 kappaletta (16,8 kpl). Menetyksiä on neljässä tappiopelissä tullut 15, kun voitoissa niiden määrä jää 11,9 kappaleeseen.

Tilastollisesti Seagulls on kauhajokisia edellä seuraavissa tilastokategorioissa:

Tehdyt pisteet 88,4 (KB 88,1)

Levypallot 41,8 (KB 40,8)

Kakkoset 56,1 % (KB 53,1 %)

Hyökkäyslevypallot 13,5 (KB 13,4)

Puolustuslevypallot 28,4 (KB 27,4)

Torjunnat 3,2 (KB 1,9)

Seagulls kokoonpano ja tilastot (pisteet/levypallot/syötöt):

#0 Henri Mennander, laitahyökkääjä, 204 cm. (0,7/0,7)

#1 Zena Edosomwan, sentteri, 206 cm. USA. (13,3/12/1,7/1,5 torjuntaa)

#4 Rene Rougeau, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (5,5/7,5/3/2,5 torjuntaa)

#5 Elias Leskinen, laitahyökkääjä, 199 cm. (1)

#6 Leevi-Matias Taimela, takamies, 193 cm.

#8 Timo Heinonen, laitahyökkääjä, 198 cm. (6,2/3,5)

#9 Antti Kanervo, takamies, 193 cm. (9/2,1/1)

#10 Sakari Laakso, laitahyökkääjä, 194 cm. (3/3,9/1,4)

#11 Thomas Rönnholm, laitahyökkääjä, 197 cm.

#13 Lassi Nikkarinen, takamies, 187 cm. (11,2/2,9/5,4)

#14 Okko Järvi , laitahyökkääjä, 193 cm. (10,9/2,5/1,5)

#15 Markus Rautasalo, takamies, 180 cm. (0,6/0,4)

#24 Zane Waterman, laitahyökkääjä, 206 cm. USA. (13,4/4,4)

#30 Jeffrey Carroll, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (17,7/6/3,1)

#33 Robert Hall III, takamies, 193 cm. USA. (8,5/3,5/3,6)

Gullseilla on rivistössä uusi vahvistus. 206 senttinen Zane Waterman tuli tuuraamaan Rougeauta. Jos Renee palaa kentälle, niin ilmeisesti Waterman tippuu pois kokoonpanosta. Waterman on 10 ottelussa tehnyt 13,4 pistettä per ottelu, todella tarkalla heittopelillä. Kakkoset ovat uponneet 60 ja kolmoset 40 prosentin tarkkuudella.

Takamies Lassi Nikkarinen pyörittää Lokkien peliä. Häntä ei saa päästää halkomaan puolustusta ja jakamaan ajoista hyviä syöttöjä tarkoille heittäjille. Heittäjistä Antti Kanervo on viime peleissä saanut jyvän kohdalleen. Myös kokenein Korisliigapelaaja Timo Heinonen laittaa kolmoset sukkaan yli 40 prosentin tarkkuudella. Korin alla pelin kehitystä valvoo Zena Edosomwan. Jeffrey Carroll ja Okko Järvi pystyvät heittämään sekä ajamaan korille, joten he tuottavat haasteita puolustukselle.

Ennakkokommentit päävalmentaja Jussi Laakso: – Hieno ja odotettu reissu tiedossa, kun pääsemme vieraaksi Kauhajoen IKH Areenaan. Vastakkain asettuvat joukkueet ovat molemmat pelanneet voitokkaasti jo pitkään. Karhubasketin pelaamisen taso on meille erinomainen haaste ja on hieno nähdä missä oman pelimme osalta mennään. Rene Rougeaun paluu pelikentille ei voisi tulla parempaan paikkaan kuin nyt.

Kokoonpano: Zena Edosomwan, Rene Rougeau (GTD 75%), Timi Heinonen, Antti Kanervo, Sakari Laakso, Lassi Nikkarinen, Okko Järvi, Markus Rautasalo, Zane Waterman (GTD 25%), Jeff Carroll jr., Trey Hall III.

Karhubasket – Helsinki Seagulls keskiviikkoina IKH Areenassa kello 18.30.

Liput ennakkoon Lippu.fi ja R-Kioskit. Lipunmyynti Areenalla käynnistyy, kun ovet avautuvat kello 16.30.