UUTISET

05.11.2022

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – KORIHAIT

Karhubasket (5 voittoa/2 tappiota) päättää kiireisen viikon kotiottelulla IKH Areenassa sunnuntaina, kun vieraaksi saapuu Uudenkaupungin Korihait (2/5) Bojan Sarcevicin johdolla. Ottelun jälkeen molemmat joukkueet pääsevät ansaitulle tauolle, kun MM-karsinnat rauhoittavat ottelut yhdeksän päivän ajaksi.

Karhubasket haki viime sunnuntaina voiton Lahdesta (81-101). Sitä seurasi ottelu Unkarin Körmendissä keskiviikkona, josta kauhajokiset hakivat FIBA Europe Cupin neljännen voiton pisteellä (89-90). Perjantaina joukkue oli jälleen parketilla, kun täyden fanibussin tukemana voitto tuli Nokialla lukemin 76-86.

Perjantaina Nokialla Karhubasketin otteet olivat alussa tutun tehokkaat puolustuspäässä. BC Nokia ei päässyt murtamaan kauhajokisten puolustusmuuria. Otteluruuhkan väsymys näkyi hyökkäyspään ratkaisujen tarkkuudessa ja toisella kympillä nokialaiset tulivat takaa, johtaen ottelua puoliajalla. Jostain Karhubasket ammensi voittoon tarvittavan energia toisella puoliajalla ja laajalla materiaalilla pelanneet kauhajokiset saivat onnistumisia vuorotellen kaikilta pelaajilta.

Karhubasket ei ole vielä hävinnyt kertaakaan IKH Areenalla. Korisliigassa tappion jälkeen kotimatkalle ovat joutuneet Salon Vilpas (82-73), Tapiolan Honka (97-62) ja KTP (100-95). FIBA Europe Cupissa kotivoitot ovat tulleet Ergis Körmendistä (77-62) ja Sporting CP:stä (104-85).

Karhubasket on noussut tasaisessa Korisliigan sarjataulukossa kolmanneksi viidellä voitolla ja kahdella tappiolla. Sarjan kärjessä on Lapuan Kobrat, jolla on oranssipaitojen tapaan rasitteena kaksi tappiota. Nämä kaksi joukkuetta ovat sarjan ainoat joukkueet ilman kotitappioita.

Ennakkokommentit Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimies: – Korihait ovat aloittaneet kauden peli-ilmeellä, joka on tuonut parin voiton lisäksi Pohitulliin yleisöä ja säpinää koko kaupunkiin koriksen ympärille. Tästä iso hatunnosto Terolle, Bojanille ja kumppaneille. Vierasjoukkue on valmistautunut tähän peliin viime perjantaista asti ja me olemme puolestamme käyneet siinä välissä Lahdessa, Unkarissa ja Nokialla, joten on sanomattakin selvää, että oikealle energiatasolle pääseminen on meille ehdoton edellytys, jotta kotisaldo pysyy puhtaana myös sunnuntain jälkeen. Nokialla perjantaina KB Fan Club näytti jälleen voimansa ja toivottavasti sunnuntaina heidän johdolla tunnelma uudella IKH-areenalla nousee taas pykälän korkeammalle.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Sunnuntain vastustaja Korihait on pitkään ollut kauhajokisten puristuksessa. Keskinäisissä kohtaamisissa Karhubasket on voittanut peräti 27 ottelua putkeen ja Haiden viimeisin voitto on tullut Kauhajoella helmikuun 25. päivä vuonna 2012, jolloin loppulukemat olivat koulukeskuksen liikuntahallissa 79-80.

Vaikka Korihait löytyvät Korisliigan jumbosijalta, niin heidän pelaaminen on uuden valmentaja Tero Vasellin johdolla ihan eri näköistä kuin viime kaudella. Seitsemästä ottelusta on tullut kaksi voittoa, mutta tappioissa on mukana kolmen pisteen häviö Hongalle kotona (87-90), kahden pisteen tappio Lahdessa (81-79) ja kahden pisteen tappio kotona BC Nokialle (83-85) jatkoajan jälkeen, joten aivan helposti joukkueella voisi olla kasassa jo viisi voittoa.

Korihaiden kaksi voittoa ovat tulleet vieraissa Kouvoista (81-90) ja kotona Kataja Basketista (70-63). Näissä kahdessa ottelussa Korihait ovat poimineet peräti 50,5 levypalloa, joista 19 on tullut hyökkäyspäässä, ja kolmoset ovat uponneet 35 prosentin tarkkuudella. Viidessä tappiopelissä levyreitä on tullut 33,8 kappaletta ja kolmoset ovat uponneet 31,9 prosentin tarkkuudella.

Korihaiden pelin ehdoton sielu on takamies Bojan Sarcevic. Bojan pelaa jo 17 kautta Korisliigassa, mutta tahti ei ole hidastanut yhtään. Päinvastoin. Pisteissä mies on uran parhaassa keskiarvovauhdissa, kun pinnoja on tullut 14,7 ottelua kohden. Myös syötöissä (8,1) ja levyreissä (5,3) tahti on ollut parasta.

Ja kun ennätystahdista puhutaan, niin esille on ehdottomasti nostettava Trey Niemi. Niemi, joka on tehnyt hurjat 17 pistettä ottelua kohden, on Korisliigan pistekeskiarvoissa paras suomalainen pelaaja ja sijoitus tuossa tilastossa on kahdeksas. Viime kaudella Niemi teki Vilppaassa 1,7 pistettä ottelua kohden, vajaan yhdeksän minuutin peliajalla. Nyt peliaikaa tulee miltei 28 minuuttia ottelua kohden.

Korihaiden kokoonpano ja tilastot (pisteet/levyrit/syötöt):

#1 Prince Oduro, sentteri, 203 cm. USA. (10,4/6,6/1,4 torjuntaa)

#2 Trey Niemi, takamies, 185 cm. (17/3/2,6)

#3 Aamos Nikula, takamies, 178 cm.

#5 Nick Stampley, laituri, 198 cm. USA. (5,3/4,7/1,3)

#6 Elmo Eräkangas, laituri, 198 cm.

#8 Joni Herrala, takamies, 192 cm. (5,3/3,5/2,7)                     .

#9 Jaakko Lahti, takamies, .185 cm.

#10 Bojan Sarcevic, takamies, 190 cm. (14,7/5,3/8,1)

#11 Manuel Barnes, laituri, 198 cm. (4,7/1,7)

#22 Akseli Arvonen, laituri, 187 cm.

#23 Mio Hyvönen, laituri, 180 cm.

#24 Tommi Lehtonen, takamies, 187 cm.

#25 Grant Audu, laituri, 196 cm. CAN. (6,4/2,9/1,1)

#27 Quin Cooper, laituri, 197 cm. USA. (12/2)

#50 Mikael Aalto, sentteri, 208 cm. (8/4,6)

Sarcevic-Niemi kaksikon lisäksi esille pitää nostaa tarkkakätinen heittäjä Quin Cooper, joka pussittaa kolmoset kovalla 51,4 prosentin tarkkuudella. Korihait on haavoittuva levypallo-osastolla, mutta sentteri Prince Oduro poimii 6,6, levyriä ottelua kohden. Niistä 2,6 tulee hyökkäyskorilla. Sarcevic on joukkueensa paras puolustuslevypallomies, mutta saa apuja Mikael Aallolta, joka poimii 4,6 levyriä ottelua kohden.

Ennakkokommentit Korihaiden päävalmentaja Tero Vasell: – Ennen taukoa vieraaksi uudelle areenalle Kauhajoelle. Karhu esiintynyt erittäin vakuuttavasti viime aikoina ja viimeisestä neljästä europelistä 4–0-rekordi kertoo paljon joukkueen laadusta. Todella mielenkiintoista nähdä, miten pystymme vastaamaan Karhun tempoon ja intensiiviseen pelitapaan.

Kokoonpano: Bojan Sarcevic, Trey Niemi, Quin Cooper, Nick Stampley, Mikael Aalto, Joni Herrala, Elmo Eräkangas, Akseli Arvonen, Tommi Lehtonen, Prince Oduro, Grant Audu (GTD 75%). EDIT 5.11. klo 13:22: Barnes out, Arvonen in, Audu GTD 75%.

Karhubasket – Korihait sunnuntaina kello 17 IKH Areenassa. Liput ennakkoon Lippu.fi ja R-Kioskit kautta maan. Ovet IKH Areenalla avautuvat kello 15 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti.