UUTISET

03.11.2022

OTTELUENNAKKO: BC NOKIA – KARHUBASKET

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket kävi keskiviikkona hakemassa neljännen voiton FIBA Europe Cupissa, kun unkarilainen Egis Körmend kaatui vieraissa pisteellä 89-90. Oranssipaidat johtavat puhtaalla pelillä G-lohkoa ja jatkopaikka on lähellä.

Paljoa lepoa ei Karhubasketille anneta. Peli Unkarin Körmendissä päättyi keskiviikko iltana ja torstaina joukkue ajeli bussilla Wieniin, josta lennettiin Helsingin kautta Vaasaan. Joukkue on Kauhajoella illalla. Mutta perjantaina on ohjelmassa aamutreenit ja uusi bussimatka, joka suuntautuu Nokialle. Pallo on ilmassa jälleen kello 18.30.

Varmasti otteluruuhkassa lisäenergiaa joukkueelle tuo fanibussi, joka perjantaina lähtee kannustamaan oranssipaitoja. Bussi on melkein täynnä, mutta joku innokas ja nopea voi vielä ehättää mukaan. Ilmoittautumiset osoitteeseen fanibussi@karhubasket.fi. Matkan hinta faniclubin jäsenille 30 euroa ja muille 35 euroa, sisältäen pääsylipun. Bussi lähtee liikkeille perjantaina kello 16 IKH Areenan pihasta.

Neljän europelin ohessa Karhubasket (4 voittoa/2 tappiota) on ehättänyt pelata Korisliigassa kuusi ottelua. Edellinen peli päättyi Lahdessa kauhajokisten 81-101 voittoon ja se oli samalla kauden ensimmäinen vierasvoitto. Kahdesti joukkue on palannut kotiin ilman sarjapisteitä. Avausottelussa tappio tuli Lapuan Kobrille ja myös Helsinki Seagulls oli oranssipaitoja parempi.

Uudessa IKH Areenassa Karhubasket on ollut voittamaton. Tappion jälkeen areenasta ovat lähteneet Salon Vilpas, Tapiolan Honka ja KTP. Kauden edetessä kauhajokiset ovat saaneet yhteispelin kulkemaan, josta kertoo 20,2 syöttöä per ottelu. Se on koko korisliigan kovin noteeraus. Sitä kautta myös kolmosten tarkkuus on ollut hyvää. Kaukoheitot ovat uponneet 39,4 prosentin tarkkuudella, mikä on myös sarjan paras lukema. Alkukaudesta joukkue kärsi menetyksistä, mutta menetykset on saatu karsittua 10,5 ottelua kohden. Petrattavaa joukkueella on levypallopelaamisessa ja se onkin perjantaina avainasemassa, sillä BC Nokia on samantasoinen levyrijoukkue kauhajokisten kanssa. Karhubasketin keskiarvo on 41,2 levyriä ja Nokian 41,3.

Voittotaistelussa avainasemassa on kuitenkin perjantaina joukkueen palautuminen keskiviikon pelistä ja matkustamisesta. Kukaan pelaajista ei keskiviikkona pelannut yli 30 minuuttia, mutta silti kuormitus kasvaa isoksi. Eero Innamaa ja Joona Hakamaa jäivät keskiviikkona ilman peliaikaa, mutta ovat varmasti kentällä perjantaina. Lähteekö valmennus Janne Koskimiehen johdolla kierrättämään vahvistuksia eli onko Kuany Kuany kokoonpanossa ratkeaa vasta perjantaina.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Noin 45 tuntia Körmendissä päättyneen Fiba Europe Cupin ottelun päättymisen jälkeen pallo nousee taas ilmaan Nokialla. Kotijoukkue tulee varmasti keskiviikon tappiosta sisuuntuneena, joten mahtavaa, että KB Fan Club on runsaslukuisesti mukana tukemassa meitä otteluruuhkassa.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

BC Nokia (4 voittoa/4 tappiota) on ehtinyt pelaamaan Korisliigaa kahdeksan ottelun verran. Hieman yllättäen nokialaisten kotisaldona on yksi voitto ja kolme tappiota. Vastaavasti vieraissa BC Nokia on pelannut hienosti, sillä joukkue on hakenut jo kolme vierasvoittoa.

BC Nokia kärsi kirvelevän jatkoaikatappion tiistaina kotiluolassaan, kun Kataja Basket haki sarjapisteet mukaansa 75-83 vierasvoitolla. Tappio oli kirvelevä siksi, että vielä viimeisen kympin alussa Nokia johti 63-45 ja hiukkasen ennen kolmannen neljänneksen loppua 21 pisteellä. Mutta niin vain joensuulaiset voittivat viimeisen kympin takamies Tuomas Hirvosen johdolla 6-24 ja veivät ottelun jatkoajalle. Sen Kataja voitti 6-14 ja tappio oli tosiasia.

BC Nokia hävisi tuossa ottelussa levypallot 44-52, mutta ratkaisevassa roolissa oli heittopeli. Vain yhdeksän syöttöä tilastoineet nokialaiset upottivat kakkoset 40 prosentin ja kolmoset vain 12 prosentin tarkkuudella (2/17). Näillä harvoin peliä voittaa, mutta ei se aina uppoa. Pallosta Nokia piti huolta, sillä menetyksiä tuli vain 10 kappaletta.

Neljässä tappiopelissä Nokia on upottanut kolmoset 26 prosentin tarkkuudella. Ei kaukoheittäminen ole ollut joukkueelle ilotulitusta voittopeleissäkään, sillä niissä osumatarkkuus on ollut 30 prosenttia. Kun katselee Nokian tilastoja, niin silmiin osuu, että joukkue jakaa syöttöjä kotona vain 13,8 ottelua kohden, kun vieraissa niitä tilastoidaan 18 per kamppailu. Samalla kotona kakkoset uppoavat 43,8 prosentin tarkkuudella, kun vieraissa osumatarkkuus on hyvä 56,7 prosenttia. Olisiko tässä selitys sille, että kotona voittosaldo on 1/3 ja vieraissa 3/1?

Sarjapisteet Nokialta ovat hakeneet Katajan lisäksi Lahti (74-76) ja Kouvot (63-91). Ainoa kotivoitto on tullut kotiavauksessa lokakuun alussa Gullseja vastaan lukemin 76-70.

BC Nokian kokoonpano ja keskiarvot Korisliigassa (pisteet/levypallot/syötöt):

#1 Perrion Callandret, takamies, 188 cm. USA. (12,6/6,8/4)

#4 Antero Lehto, takamies, 185 cm. (6/2,2/3)

#5 Alan Herndon, laituri, 206 cm. USA. (14,5/7,9/1,1/1,5 torjuntaa)

#8 Antti Ahonen, laituri, 202 cm.

#11 Mikael Laihonen, laituri, 202 cm. (7,5/3,9)

#17 Niko Mattila, takamies, 192 cm. (5,1/3,3/4,5/1,8 riistoa)

#18 Hugo Boman, laituri, 200 cm. (2/1,4)

#20 Kalle Kuhalampi, laituri, 199 cm.

#30 Johnathan Stove, laituri, 193 cm. USA. (19,3/4,7/2,1

#41 Elias Sauramo, laituri, 200 cm.

#43 Xavier Ford, laituri, 203 cm. USA. (11,6/5,1/1,3)

#95 Kalle Peltonen, laituri, 201 cm. (5,5/5,3/1,1)

BC Nokialla on monta tuttua kasvoa. Kalle Peltonen oli viime keväänä voittamassa Kauhajoella Suomen mestaruutta. Myös Mikael Laihonen on nostellut Kauhajoella pantteria ja siirtyi Katajasta täksi kaudeksi Nokialle. Laihonen on upottanut tällä kaudella kolmoset 50 prosentin tarkkuudella. Myös Niko Mattila pelasi Kauhajoella kaudet 2012-2015 eli kolmen kauden ajan. Kaksi edellistä kautta Mattila pelasi Katajassa ja siirtyi Nokialle täksi kaudeksi Laihosen tapaan.

BC Nokialla on vahva jenkkinelikko. Liikkuva ja energinen Johnathan Stove on joukkueensa paras pistemies, 19,3 pisteen keskiarvolla. Stove ajaa hanakasti korille ja vaikka heittoprosentit (2p 41,9 %, 3p 36,4 %) eivät ole joukkueen kärkipäätä, niin häntä ei saa päästää kuumaksi. Sentteri Alan Herndon on ulottuva ja kimmoisa, mistä kertoo 1,5 torjuntaa per ottelu. Herndon pussittaa kakkoset 67.7 prosentin tarkkuudella ja hakee 2,3 hyökkäyslevyriä ottelua kohden. Takamies Perrion Callandret on joukkueensa paras puolustuslevypallopelaaja. Callandret oli muutaman pelin sivussa loukkaantumisen takia, eikä ole vielä saanut kaukoheittoaan kohdalleen (3p 28,6 %). Neljäntenä jenkkinä on Xavier Ford, joka on myös takunnut kaukoheittonsa kanssa (3p 18,2 %). Ratkaisevaa perjantaina on, että kuinka Callandretin ja Stoven yhteispeli toimii, vai syövätkö se toistensa tehot.

Niko Mattilan pelaaminen perjantaina on epävarmaa. Hieman pienempi kysymysmerkki on takamies Callandretin pelaamisen kohdalla. Myös Hugo Boman on palaamassa pelikuntoon.

Greg Gibsonin ennakkokommentit perjantain ottelusta: – Sitkeys on erittäin tärkeää erityisesti, kun alla on tappio, joka tuli pettymyksenä. Se, kuinka pystymme palaamaan omalle tasollemme perjantaina, kertoo paljon joukkueestamme.

Kokoonpano: Peltonen, Laihonen, Ford, Mattila (GTD 25%), Herndon, Stove, Lehto, Callandret (GTD 75%), Boman (GTD 75%), Kuhalampi.

Karhubasket ja BC Nokia ovat kohdanneet Korisliigassa 34 kertaa. Kauhajokiset ovat voittaneet niistä 23. Viimeisestä 10 kohtaamisesta Karhubasket on voittanut yhdeksän ja BC Nokian edellinen voitto maaliskuulta 2021, jolloin nokialaiset olivat parempia pistein 86-80. Sen jälkeen Karhubasket on voittanut kolme ottelua putkeen.

BC Nokia – Karhubasket perjantaina kello 18.30 Nokian palloiluhallilla.

Ottelua voi seurata seurana Ruudun välityksellä.

Karhubasketin somesta löytää ohjeet fanibussiin, jos siellä olisi vielä muutama hajapaikka jäljellä.