UUTISET

29.10.2022

OTTELUENNAKKO: LAHTI BASKETBALL – KARHUBASKET

Karhubasket (3 voittoa/2 tappiota) aloittaa sunnuntaina Lahdessa viikon urakan, johon mahtuu LaBa-ottelun lisäksi FIBA Europe Cupin ottelu Unkarissa, vierailu perjantaina Nokialla ja sunnuntaina kotiottelu IKH Areenalla Korihaita vastaan. Neljä ottelua, yli vuorokausi istumista bussissa ja paljon lentokilometrejä. Lahti Basketball (4/2) on pelannut paljon tiukkoja otteluita ja loukkaantumisista huolimatta ovat tasaisen sarjataulukon kärkipäässä. Voitolla sunnuntaina Lahti saattaa jopa kiilata Korisliigan kärkipaikalle.

Karhubaskettia tukemaan lähtee fanibussi. Muutama paikka on vielä vapaana, joten jos haluaa sunnuntaille mukavaa tekemistä, niin nyt kipin kapin Karhubasketin somee lukemaan ohjeet ja pääset hyppäämään mukaan oranssinbussin hurjaan tunnelmaan.

Karhubasket nappasi keskiviikkona jo kolmannen voiton FIBA Europe Cupissa ja jatkaa G-lohkon kärkipaikalla ilman tappioita. Ensi keskiviikkona on mahdollisuus varmistaa paikka FIBA Europe Cupin jatkokierroksille, vaikka alkulohkosta on vielä pelaamatta puolet.

Korisliigassa Karhubasket on voittanut kaksi edellistä ottelua, kun uudesta IKH Areenasta ovat poistuneet tappioiden jälkeen sarjakärki KTP ja Tapiolan Honka. Myös kauhajokisten kolmas voitto tuli IKH Areenassa, kun viime kevään finaalien vastus Salon Vilpas lähti tappion jälkeen kotimatkalle.

Kahdessa vieraspelissä ei sitä vastoin ole mitään muisteltavaa. Paikallisvastustaja Lapuan Kobrat voittivat kauden avausottelun Lapualla lukemin 81-72 ja myös reissu Kisahalliin päättyi ilman sarjapisteitä, kun Gulls oli parempi pistein 91-85.

Karhubasketin peli on kehittynyt pala palalta ja joukkue hitsautuu koko ajan enemmän yhteen. Toivottavasti kova otteluruuhka ei tuo loukkaantumisia, vaan valmennustroikka päävalmentaja Janne Koskimiehen johdolla voi lepuuttaa miehiä ilman pakkoa. Edellisen ulkomaanmatkan jäljiltä tulleet pöpöt on toivottavasti sairastettu ja Joona Hakamaa sekä Kuany Kuany ovat palaamassa kokoonpanoon. Myös alavartalovammasta kärsinyt Teemus Suokas on taas käytettävissä.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies; – Olemme pitäneet Keskiviikon Sporting-pelin jälkeen yhden ylimääräisen vapaapäivän ennen kuin aloitamme Lahdesta loppurutistuksen ennen maajoukkuetaukoa. Neljä peliä kahdeksaan päivään ja pyrimme kierrättämään paljon pelaajia näissä otteluissa. Lahdella on uusi pelaaja riveissä ja yhdeksän päivää aikaa edellisestä ottelusta, joten he tulevat varmasti valmistautuneina ja kovalla energialla kotikentällään meidän kimppuun. Heidän pelaamisensa on ollut kauden alussa paremmassa kontrollissa pelintekijän loukkaantumisesta huolimatta kuin viime kaudella, josta kertoo mm menetysmäärän selvä lasku.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa (GTD 75%), Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Karhubasket on kohdannut Lahden Korisliigassa 11 kertaa. Ensimmäinen päättyi lahtelaisten 84-92 vierasvoittoon lokakuun alussa 2019, mutta sen jälkeen kauhajokiset ovat voittaneet 10 ottelua putkeen. Viimeinen kohtaaminen oli viime huhtikuussa. Silloin Karhubasket oli parempi pistein 101-66.

Lahti kuuluu erittäin tasaisen Korisliigan kärkiryhmään. Kuudesta pelistä se on voittanut neljä. Kausi alkoi 71-76 vierasvoitolla Espoossa. Sitten Kouvot kävi voittamassa Lahdessa lukemin 89-102, mutta sen lahtelaiset kuittasivat Kotkassa, jossa sarjakärki KTP hävisi Lahdelle 84-102. Lokakuun 15. päivä avautui toinen mahdollisuus kauden ensimmäiselle kotivoitolla, mutta Kataja oli parempi Lahti energia areenalla 78-96. Muutama päivä myöhemmin kotivoitto sitten tuli, kun Korihait joutivat 81-79 tappion jälkeen kotimatkalle. Edellisen ottelun Lahti pelasi runsas viikko sitten Nokialla, jossa lahtelaiset olivat parempia pistein 74-76.

Lahden kokoonpano:

#0 Devon Thomas, takamies. 188 cm, USA.

#1 Arttu Saarijärvi, laituri. 200 cm.

#2 Michael Ertel II, takamies. 188 cm, USA.

#6 Henri Ventoniemi, laituri. 207 cm.

#7 Eemi Luukkonen, laituri. 200 cm.

#8 Karl Gamble, laituri. 206 cm, USA.

#9 Eetu Lähdetniemi, laituri. 206 cm.

#10 Ville Tolonen, takamies. 192 cm.

#13 Mirko Laitinen, laituri. 192 cm.

#17 Erik Sajantila, takamies. 195 cm.

#21 Roi Byman, laituri. 197 cm.

#24 Steven Haney, laituri. 193 cm, USA.

#33 Jan-Viljam Homanen, laituri. 193 cm.

#47 Ricky Waxlax, laituri. 194 cm.

Lahti joutui purkamaan pelaajasopimuksen Trejon Jacobin kanssa. Hän loukkaantui jo kauden toisessa ottelussa Kouvoja vastaan. Jacob yritti pelata KTP:tä vastaan, mutta minuutit jäivät pieneksi ja loukkaantuminen saattaa pitää miehen sivussa pelikentältä jopa kuukausia. Jacobin tilanne Lahti palkkasi 193 senttisen laiturin Steven Haneyn. Haney pelasi viime kaudella BC Nokissa 17 ottelua ja teki keskiarvoiksi 17,9 pistettä, 4,2 levypalloa ja 1,4 syöttöä. Haney upotti kolmoset 38 prosentin ja kakkoset 55 prosentin tarkkuudella. Haneyn ensimmäinen esiintyminen Lahden peliasussa on sunnuntain ottelussa Karhubasketia vastaan.

Myös takamies Devon Thomas (13,7/4/5) on ollut loukkaantuneena KTP ottelusta saakka, joten hänen tauko on venynyt kolmen ottelun mittaiseksi. Thomasta ei ole ilmoitettu Lahden alustavaan kokoonpanoon sunnuntaille, joten hän tuskin pelaa.

188 senttinen takamies Michael Ertel on joukkueensa paras pistemies. Ertel on tehnyt 19,8 pistettä ottelua kohden. Hän heittää miltei kahdeksan kolmosta per ottelu ja upottaa ne 42,6 prosentin tarkkuudella. Kakkosiakin Ertel ottaa kahdeksan ottelua kohden, mutta niissä osumatarkkuus on jäänyt 47,9 prosenttiin.

Pistetilaston ykkösmies Ertel pelaa noin 28 minuuttia ottelua kohden, mikä on maltillinen lukema. Eniten pelaa Arttu Saarijärvi (6,8/3,7/3,7), mutta hänkin vain sekunteja Erteliä enemmän. Lahti onkin Karhubasketin tyylinen joukkue, joka pyrkii pitämään kovaa tempoa, puolustamaan aggressiivisesti ja laajalla materiaalilla. Peräti kahdeksan pelaajaa on noin 20 minuutin keskiarvolla. Nuoret Eetu Lähdetniemi (4,7/2), Ville Tolonen (1,2/1,2), Mirko Laitinen (1/3) ja Jan-Viljam Homanen (3,7) saavat myös valmentaja Pieti Poikolalta hienosti vastuuta ja ovat siitä myös kiittäneet.

Poikola myös vaihtelee aloitusviisikkoa vastustajan mukaan, mutta tärkeimmät palaset kokoonpanossa ovat Ertelin ja Saarijärven lisäksi (ja Thomasin ollessa loukkaantuneena) Erik Sajantila (9,2/3,2/2,6), Eemi Luukkonen (6,3/4,3), Karl Gamble (12,2/5,7) ja Henri Ventoniemi (6,4/4,8/4). Toki aina luotettava Ricky Waxlax (7,3/2,7) tekee kaikkensa joukkueensa eteen ja upottaa kolmoset, jos paikkoja siunaantuu.

Karhubasketin ja Lahden yhtäläisyydet eivät lopu valmentajan tasaiseen peluutukseen ja puolustuksen aggressiivisuuteen. Lahti on Korisliigan ykkönen hyökkäyslevypalloissa, joita se hakee 15,3 ottelua kohden. Kauhajokiset käyvät poimimassa 14,8 kakkospalloa. Pallo liikkuu joukkueilla hyökkäyspäässä. Oranssipaidat tilastoivat 20,2 syöttöä ja Lahti 20, joukkueiden ollessa tuon tilaston ykkönen sekä kakkonen. Lahtea vastaan tehdään 82,7 pistettä per ottelu, kun Karhubasket päästää 80,4 pinnaa.

Lahden suurimmat ongelmat ovat olleet menetyksissä (13,3 kpl per ottelu) ja puolustuslevypalloissa (24,3). Vaakakuppia kauhajokisten suuntaan kääntää myös kolmosten osumatarkkuus, joka on ollut sarjan paras, 38,5 prosentin tarkkuudella. Lahti tarvitsee kolmosia voittaakseen, jotta he saavat enemmän tilaa kentälle. Kahdessa tappio-ottelussa kolmosten onnistumisprosentti on jäänyt 27,6, kun voittopeleissä kaukoheitot ovat osuneet 34,2 prosentin tarkkuudella.

Ennakkokommentit päävalmentaja Pieti Poikola: – Kauhajoki on Korisliigan suunnannäyttäjä, niin pelillisesti kuin organisaationa. Kauhajoen pelillisestä tasosta kertoo 3-0 aloitus Europe Cupissa. Joukkueesta tekee erinomaisen sen syvyys, pelaajien taso sekä pelaamisen organisointi. Meillä oli onni kohdata Kauhajoki viime kevään playoffseissa. Vaikka olimme vastaantulijoita, saimme ensi käden informaatiota Suomen parhaalta seurajoukkueelta, mitä asioita pitää tehdä paremmin. Olemme yrittäneet siirtää tuosta kokemuksesta asioita tämän kauden pelaamiseemme. Siksikin on hienoa päästä mittaamaan tasoamme kotiyleisön edessä.

Kokoonpano: Saarijärvi, Ertel, Lähdetniemi, Ventoniemi, Luukkonen, Gamble, Tolonen, Sajantila, Byman, Waxlax, Haney.

Lahti Basketball – Karhubasket sunnuntaina kello 17 Lahti energia areenalla. Ottelua voit katsella suorana Ruudun välityksellä.

Halloween-viikonlopun kunniaksi pääset katsomaan Korisliigaa, Divareita ja NBA:ta sekä kaikkia Ruudun sisältöjä maksutta!

Aktivoimalla koodin RUUTUHALLOWEEN saat Ruutu+ Urheilu & BB 24/7 -tilauksen maksuttomana 48 tunnin ajaksi. Aktivoi koodi osoitteessa ruutu.fi/lahjakortti

Ruutu+ Urheilu & BB 24/7 ilman mainoksia: Kahden vuorokauden maksuton kokeilujakso tulee aktivoida koodilla RUUTUHALLOWEEN su 30.10.2022 klo 23.59 mennessä. Maksuton kokeilujakso alkaa koodin lunastushetkestä. Tilaus jatkuu etukauden jälkeen normaalihintaan 12,95 €/kk. Voit lopettaa tilauksen koska vain. Tarjousta ei voi yhdistää voimassa olevaan tilaukseen.