UUTISET

01.11.2022

OTTELUENNAKKO: EGIS KÖRMEND – KARHUBASKET

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

FIBA Europe Cup jatkuu keskiviikkona neljännellä kierroksella. G-lohkoa ilman tappiota johtava Karhubasket (3 voittoa/0 tappiota) matkustaa Unkariin, jossa se kohtaa Egis Körmendin. Körmend on aloittanut europelit kolmella tappiolla ja on lohkon jumbona, kun edessä on viimeiset kolme ottelua.

Joukkueet kohtasivat FIBA Europe Cupin ensimmäisellä kierroksella IKH Areenassa. Karhubasket oli parempi pistein 77-62. Ottelun avauspuoliaika oli tasainen ja tauolla oltiin lukemissa 39-37. Oranssipaidat tiukensivat puoliajan jälkeen puolusta, eivätkä unkarilaiset saaneet tauon jälkeen kuin 25 pistettä. Körmend menetti pelivälineen 15 kertaa ja hävisi levypallot 43-35. Ratkaisu oli kaukoheitoissa, sillä unkarilaiset onnistuivat vain yhdessä kolmosessa, vaikka yrityksiä tuli 19 kappaletta, mikä antaa prosentiksi 5,3. Mike Moore (0/6), Siyani Chambers (0/4), Krisztofer Durazi (0/3) ja Wendell Mitchell (0/3) eivät millään saanet heittoja osumaan IKH Areenan koreihin.

Mitchell (20/5/3) pussitti runsaassa 31 minuutissa 20 pistettä, mutta menetti pallon viidesti ja kirjasi +/-tilastoon lukeman -13. Takamies Chambers teki 10 pistettä ja jakoi seitsemän syöttöä, mutta hänenkin +/-lukemansa oli pakkasella 13 pykälän verran. Pelätty sentteri Marjan Cakarun pysyi kauhajokisten puolustuksen pihdeissä ja teki kahdeksan pistettä.

Karhubasket onnistui kolmosissa 39,4 prosentin tarkkuudella. Kuany Kuany (13/1) pussitti kaksi kolmosta, kuten myös Joona Hakamaa (6/2). 43 levypallosta 14 haettiin hyökkäyspäässä Manny Pattersonin (3/9), viisi hyökkäyslevyriä ja Cameron Jonesin (13/5/5), neljä hyökkäyslevypalloa, johdolla. Myös Daniel Dolenc (11/4) ja Lee Skinner (11/8) pääsivät yli 10 pisteen, vaikka Dolenc sai viidennen virheensä vajaassa 14 minuutissa. Karhubasketin kakkoset onnistuivat vain 35,5 prosentin tarkkuudella, mutta pallo liikkui iloisesti pelaajalta toiselle, josta kertoo 19 tilastoitua syöttöä.

Avauskierroksen kohtaamisen jälkeen Egis Körmend hävisi pisteellä (98-99) kotona Sporting CP:lle. Edellisessä FIBA Europe Cupin ottelussa lukemat olivat rumat, kun Anwil latoi Puolassa taululle lukemat 88-58. Tilanne on se, että Körmendin on keskiviikon peli pakko voittaa ja mielellään yli 15 pisteellä, jos he mielivät alkulohkosta jatkoon. Vastaavasti keskiviikko voi jo ratkaista Karhubasketin jatkopaikan, jos Unkarista on tulijaisena voitto ja samaan aikaan Anwil voittaa kotonaan Sportingin.

Jos Körmend oli Unkarin pääsarjassa pelannut ennen FIBA Europe Cupin avausottelua Kauhajoella kaksi ottelua, joista se oli voittanut toisen ja hävinnyt toisen, niin ennen keskiviikon ottelua unkarilaisten saldona kotisarjassaan on nyt kolme voittoa ja kaksi tappiota. Kotona Körmend on voittanut kaksi ottelua, joista viimeinen tuli lauantaina Bp. Honvedista lukemin 74-66.

Unkarin pääsarjassa Körmend on tehnyt 85 pistettä ottelua kohden, mutta europelissä pistekeskiarvo on jäänyt 73 pisteeseen. Kotimaan sarjassa kolmoset ovat uponneet 37 prosentin tarkkuudella, mutta europeleissä osumatarkkuus on jäänyt 28 prosenttiin. Viidessä Unkarin pääsarjapelissä kovimmat pistenikkarit ovat olleet Mike Moore (17,4/4,8), Wendell Mitchell (16,6/4,6/3,2) ja Siyani Chambers (11,2/2/5,4). Myös Godwin Omenaka (10,6/7,8) on hivuttanut pistekeskiarvon yli 10 pisteen. Mooren osumatarkkuus kolmosissa on ollut hurja eli 67,9 prosenttia ja heittojakin tulee miltei kuusi per ottelu. Omenaka upottaa kakkoset 79 prosenttisesti ja hakee neljä hyökkäyslevypalloa per ottelu.

Egis Körmendin Brandon Mitchell ajamassa korille (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Egis Körmendin kokoonpano:

#1 Siyani Chambers 183cm takamies USA

#2 Mike Moore 203cm laituri USA

#3 Kristof Takacs 194cm HUN

#5 Peter Doktor 190cm takamies HUN

#6 Marjan Cakarun 203cm sentteri CRO

#7 Krisztofer Durazi 198cm laituri HUN

#9 Matyas Kiss 191cm takamies HUN

#11 Wendell Mitchell takamies 191cm USA

#13 Ralf Martinez laituri 198cm HUN

#14 Brandon Parrish takamies 198cm USA

#15 Csaba Ferencz 195cm laituri HUN

#17 Mate Balogh 198cm sentteri HUN

#19 Kristof Herczeg 183cm takamies HUN

#23 Godwin Omenaka sentteri 205cm NGR

Kolmessa FIBA Europe Cupissa seuraavat viisi Egis Körmendin pelaajaa ovat olleet tilastoissa parhaiten esillä:

#1 Siyani Chambers (12,3/2,3/6,3)

#2 Mike Moore (12,3/4,7)

#6 Marjan Cakarun (7,7/4)

#11 Wendell Mitchell (12,7/3,7/4)

#14 Brandon Parrish (8,3/1,3)

Erikoismaininta menee pelaajalle #15 Csaba Ferencz, joka on pelannut viisi Unkarin sarjapeliä (6,2/1,4), mutta vain yhden FIBA Europe Cup ottelun Sportingia vastaan. Siinä Ferencz teki 16 pistettä ja upotti seitsemästä kolmosesta viisi.

Mike Moore on Körmendin paras pistemies (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket voitti sunnuntaina Korisliigaottelussa Lahden pistein 81-101. Lahdesta palattiin myöhään ja joukkue palautteli maanantaina aamusta, mutta treenit olivat normaalista IKH Aeenassa. Tiistaina aamuharjoitusten jälkeen ohjelmassa on bussikyyti lentokentälle ja lento Wieniin, josta on vielä parintunnin bussimatka Körmendiin. Iltaharjoitusten jälkeen syömään ja nukkumaan. Keskiviikkona aamuharjoitukset ja peli. Kotimatkalle joukkue pääsee torstaina. Perjantaina joukkue matkaakin taas peliin, sillä Viitalan bussin pyörät kuljettavat joukkueen Nokialle. Viikonloppuna ei ole aikaa huilata, vaan sunnuntaina IKH Areenalle saapuu Bojan Sarcevic ja Korihait.

Karhubasket nostanut koko ajan joukkuepelaamisen tasoa kauden edetessä. Korisliigassa joukkue jakaa 20,2 syöttöä per ottelu, mikä koko sarjan paras noteeraus. FIBA Europe Cupissa syöttöjä on tullut 23 per ottelu, mikä on koko cupin toiseksi paras keskiarvo. Korisliigassa kolmoset ovat uponneet kaikista joukkueista tarkimmin, prosentin ollessa 39,4. Europeleissä tarkkuus on ollut täsmälleen sama ja sijoitus joukkuetilastoissa kuudes. Myös levypallot kuuluvat joukkueen vahvuuksiin. Korisliigassa keskiarvo on 41,2 levyriä (14,3 hyökkäyspäässä) ja FIBA Europe Cupissa 37,7 (11,7). Alkukaudesta oranssipaidat menettivät pelivälinettä tiuhaan, mutta Korisliigassa keskiarvo on saatu pudotettua 10,5 menetykseen. Europeleissä menetyksiä on tullut luvattoman paljon eli 16,7 ottelua kohden. Siinä on vielä parannettavaa. Keskiviikon vastustaja Egis Körmend menettää pallon 17,3 kertaa ottelua kohden.

Edellisen europelin jälkeen Joona Hakamaa ja Kuany Kuany olivat sivussa, mutta ovat nyt pelikuntoisia. Myös Teemu Suokas on käytettävissä, kun alavartalovamma on jäänyt taakse. Suokas pelasi Lahdessa noin 10 minuuttia ja teki neljä pistettä sekä jakoi kaksi syöttöä.

Korisliigassa joukkueen minuutit jakautuvat tasaisesti koko pelaavalle miehistölle, mikä on tärkeää joukkuekonseptin mukaisen puolustus intensiteetin takia. Myös pisteet jakautuvat tasaisesti, joten ratkaisijoita löytyy laajalla rintamalla. Takamiehet Severi Kaukiainen (12,2/2/3,7), Cameron Jones (14,7/3/6) ja Henri Kantonen (13,2/4,3/3,2) pystyvät hyvin luomaan paikkoja muille pelaajille, mutta omaavat myös erinomaisen kyvyn hakea ratkaisuja itse. Daniel Dolenc (10,3/5,5) ja Manny Patterson (9,8/6,2) ovat olleet erinomaisia korin alla. Jeffrey Crockett (9,8/6,6/2) pääsee koko ajan paremmin sisään joukkueen pelityyliin.

Europe Cupissa minuutit ovat myös jakautuneet tasaisesti. Dolenc (14,3/4) on ollut joukkueensa paras pistemies ja Kuany Kuany (13) on ollut hyvä lisä joukkueen kokoonpanoon kahdessa pelaamassaan ottelussa. Myös Crockett (14/7,7/2,3) on ollut hyvässä vedossa europeleissä.

Keskiviikon peliä voi katsella suorana FIBA Europe Cupin youtube kanavalta. Linkki on TÄSSÄ

TÄSTÄ pääsen FIBA Europe Cupin G-lohkoon tilastoihin ja samalta sivulta voi katsella vaikka kaikki Karhubasketin edelliset FIBA Europe Cupin ottelut läpi.