UUTISET

21.09.2022

KARHUBASKET KOHTAA BCL:N KARSINTAOTTELUSSA PATRIOTI LEVICEN

BCL:n eli koripallon mestarienliigan karsinnat polkaistiin käyntiin keskiviikkona. Viime kauden Suomen mestaruuteen päättänyt Karhubasket osallistuu nyt kolmatta kertaa karsintoihin. Oranssipaitojen turnaus pelataan Espanjan Malagassa ja kauhajokisilta vaaditaan BCL:n runkosarjapaikkaan kaksi voittoa.

Malagassa Karhubasket sijoitettiin suoraan toiselle kierrokselle, jonka pelit pelataan perjantaina 23.9. Ensimmäisen kierroksen ottelussa ratkaistiin keskiviikkona Karhubasketin vastustaja perjantain otteluun. Vastaan asettuu Patrioti Levice (Slovakia), joka voitti unkarilaisen Egis Körmendin lukemin 79-70.

Levicen tehokkaimmat pelaajat keskiviikkona olivat Miha Lapornik (19/3/2), joka pussitti miltei 39 minuutin peliajalla 19 pistettä. +/-tilastoon Lapornik teki joukkueensa parhaan lukeman +9. Deshawn Freeman (18/5/3) teki hieman vajaan 24 minuutin peliajalla 18 pistettä ja Drasno Knezevic (10/1/4) teki 10 pistettä ja pelasi ottelun läpi lukemalla +8.

Levice pelasi ottelun tiiviillä seitsemän miehen rosterilla ja kahdeksas pelaaja Eduard Kotasek (2) pelasi hieman päälle yhdeksän minuuttia. Avausviisikkoon kuuluivat Lapornikin ja Knezevicin lisäksi Tre Mc Cullum (6/7/4), Martin Bachan (7/7/3) ja Boris Bojanovsky (14/8/3). Ben Kovac (3/2/3) pelasi hieman vajaat 20 minuuttia.

Levice heitti kakkoset 55,6 prosentin ja kolmoset 27,3 prosentin tarkkuudella. Pelitilanneheittojen vakautuminen oli perinteistä mallia, sillä slovakialaiset ottivat 36 kakkosen- ja 22 kolmosenyritystä. Vapaaheittoja Levice hankki peräti 36 kappaletta ja upotti ne 58,3 prosentin tarkkuudella. Pallo liikkui kuitenkin mukavasti, sillä joukkueelle tilastoitiin 22 syöttöä.

Levypallot tasattiin ottelussa 39-39, ja tasatahtiin joukkueet etenivät myös menetyksissä, jotka kirjattiin lukemin 12-12. Egis Körmend heitti kolmoset vain 18 prosentin tarkkuudella ja onnistui tilastoimaan vain yhdeksän syöttöä.

Verkkotoimitus tavoitti keskiviikkona Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimiehen. – FIBA-koriksessa yleensä parempi joukkue voittaa, kuten EM-kisatkin osoittivat. Keskiviikon ottelussa Levice oli paljon parempi joukkue kuin Körmend. Tästä kertoivat syötöt, jotka menivät slovakialaisille 22-9 ja he toteuttivat peliään hyökkäyspäässä hyvin. Puolustuksessa heillä oli alussa vaikeuksia vastustajan nopeiden takamiesten kanssa, mutta kun Levice ei antanut vastustajalle nopeita- tai puolinopeitahyökkäyksiä, niin Körmend oli tosi aseeton puolenkentänhyökkäämisessä. Levice oli kurinalainen ja eivätkä jättäneet vastustajan heittäjille tilaa. He pelasivat puolustuksessa kovaa ja fiksusti, eikä helppoja tekopaikkoja tullut. Iso asia meille tulevassa pelissä on, että saamme pallon liikkeille ja löydämme hyvät tekopaikat. Emme saa jäädä Körmendin tapaa staattiseksi.

Patrioti Levicen kokoonpano:

nro 0 Tre Mc Callum, 203cm.

nro 1 Henri Wade-Chatman, 188cm.

nro 7 Drasko Knezevic, 188cm.

nro 8 Eduard Kotasek, 189cm.

nro 13 Ben Kovac, 195cm.

nro 15 Boris Bojanovsky, 213cm.

nro 18 Martin Bachan, 203cm.

nro 21 Daniel Chaban, 182cm.

nro 31 Miha Lapornik, 194cm.

nro 33 Samuel Solcansky, 198cm.

nro 34 Deshawn Freeman, 203cm.

nro 47 Alex Krajcovic, 198cm.

Kokoonpanoon on ilmoitettu myös Jakub Meress, 200cm ja Patrik Pazicky 190cm, mutta he eivät mahtuneet keskiviikkona 12 pelaajan rinkiin. Myös Hneri Wade-Chatmanin ennakoitiin olevan kova pelimies, mutta ehkäpä mies on loukkaantunut, sillä hän ei keskiviikkona pelannut.

Karhubasketilla on myös ringissä 13 pelaajaa. Harjoituksissa ylävartalovamman saaneen Theo Johnin pelikunto ratkeaa vasta pelipäivän eli perjantain aamuharjoituksissa. Teemu Suokas on kärsinyt alavartalovammasta, joka tuli Ruotsissa pelatussa harjoitusturnauksessa ja hänenkin pelaaminen on pieni kysymysmerkki.

Karhubasket matkaa torstaina aamusta Malagaan ja perille päästyään ottaa tuntumaan peliareenaan harjoitukissa. Perjantaina on ohjelmassa aamuharjoitukset ja sitten pallo nousee ilmaan kello 18.30 Suomen aikaa.

Päävalmentaja Janne Koskimies antoi verkkotoimitukselle seuraavat pointit perjantaina otteluun. – Levice pelasi seitsemän pelaajan rotaatiolla. takakentällä pelintekijä Knezevic pelasi 32 minuuttia ja kakkospaikan Lapornik yli 38 minuuttia. Kokenut Slovakialainen Lapornik on heidän ykköspelaaja, ottaen tarvittaessa kovia ratkaisuja. Hän osaa myös kalastella virheitä fiksusti pois. Isossa päässä heillä on kaksi ihan erityyppistä sentteriä. Bojanovsky (nro 15) on isokoikoinen, eikä hänelle saa antaa palloa korin läheisyyteen. Jos hän saa pallon korin läheisyyteen, niin hän käyttää kokoaan ja nostelee koreja. Freeman (nro 34) on nelos-/vitospaikan pelaaja, atleettinen ja pisti keskiviikon kamppailussa näyttäviä donkkeja. Freeman tulee kovaa korille ja voi lähteä liikkeille kauempaa kasvot korille päin. Kun Freeman oli kentällä sentterinä, niin he pelasivat vaihtavaa puolustusta ja Levice sai sillä vastustajan pelaamista staattiseksi.

-Meidän pitäisi pystyä laittamaan takakentälle kova paine, jotta jo keskiviikkona kovat minuutit pelanneet takamiehet väsyvät. Puolustuksessa pitää pysyä oman pelaajan ja korin välissä. Levice löytää hyvin vapaat pelaajat, pelaten epäitsekkäästi. Näistä etutilanteista he liikuttavat palloa hyvin ja löytävät joukkueena vapaat pelaajat. Hyökkäyspäässä meidän pitää liikuttaa palloa ja meidän takamiesten Cameron, Severi ja Henrin pitää olla valmiita ottamaan omia ratkaisuja, varsinkin kun Bojanovsky on kentällä, sillä hän tippuu herkästi korivahdiksi.

Perjantaina kamppailu, jossa Karhubasket pelaa tutussa oranssissa peliasussa (päivitys 22.9. klo 21.25), on katsottavissa BCL:n youtube-kanavalta, jonne pääsee tästä linkistä:

Voittamalla perjantain ottelun Karhubasket pääsisi sunnuntain finaaliin, jossa vastaan tulee voittaja ottelusta Heroes Den Bosch – Unicaja Malaga. Sunnuntain finaali alkaa kello 13.30 Suomen aikaa.

Tässä vielä muutama fakta perjantaina vastustaja Levicestä:

Levice voitti viime kaudella sekä Slovakian liigan että Alpe Adria Cupin mestaruuden. Alpe Adria Cupin finaalissa joukkue kaatoi Tsekin JIP Pardubisen. Joukkueella on yhteensä kolme Slovakian mestaruutta (2011, 2018, 2022). Slovakian mestaruus tuli otteluvoitoin 4-1 Lucenecin joukkueesta. Runkosarjassa joukkue eteni voitosta voittoon, sillä 28 ottelun runkosarjassa tappioita tuli vain kolme.

Levicen 213cm sentteri Boris Bojanovsky on vahva korien läheisyydessä (kuva: BCL)