UUTISET

10.11.2020

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – KOBRAT

Karhubasket (4 voittoa/3 tappiota) haki viime lauantaina voiton Salohallista. Tämä oli samalla kauden ensimmäinen vierasvoitto. Vierasvoitot Salosta ovat olleet harvinaista herkkua, eikä kauhajokiset ole lähteneet sarjapisteiden kanssa kotimatkalle maaliskuun 2015 jälkeen. Toki finaaleissa vierasvoitto haettiin keväällä 2018, kun oranssipaidat etenivät Suomen mestaruuteen. Kotiluolassa Karhubasket ei ole hävinnyt tällä kaudella otteluakaan, sillä tappion jälkeen kotimatkalle ovat joutuneet lähtemään Lahti, KTP ja Korihait.

Kobrat (2/4) ovat pelanneet hyviä otteluita, mutta voittoja on tullut vain kaksi ja molemmat kotisalissa. Toinen voitoista tuli kotona Karhubasketista numeroin 84-78. Vieraissa Kobrat ovat pelanneet kaksi kertaa. Lokakuun puolivälissä se oli lähellä yllättää Vilppaan Salohallissa, kun loppulukemat olivat tiukat 95-94. Nokialta Kooobrat lähtivät 99-86 tappion jälkeen.

Lippuja saa ostettua ennakkoon Kauhajoen Kesportista ja osoitteesta ennakkolippu.com. Kesportista jää todennäköisesti ennakkolippuja myymättä ja ne myydään liikuntahallilla keskiviikkona. Lippujen myynti tapahtuu aulan fanipisteessä ja se alkaa, kun ovet avautuvat kello 17.30. Kaikissa myyntipisteissä maksuvälineenä käy käteinen, pankkikortti ja erilaiset tyky-setelit/-sovellukset. Muista tutustua ottelutapahtuminen turvallisuusohjeisiin osoitteessa karhubasket.fi. Ottelussa on käyettävä kasvomaskia, huolehdittava käsien desinfioinnista sewkä turvaväleistä.

Keskiviikkona on vuorossa joukkueiden 38 kohtaaminen Korisliigassa. Kauhajokiset ovat voittaneet näistä 26 ja Kobrat 11 ottelua. Kobrat ovat pelanneet Korisliigassa kaudesta 2012-2013 saakka, yhteensä 326 ottelua, joista se on voittanut 107 kamppailua. Pudotuspeleihin joukkue on edennyt vain kerran, keväällä 2017 ja silloin tie nousi pystyyn Karhubaskettia vastaan puolivälierissä voitoin 3-1. Ainoan pudotuspelivoittonsa Kobrat ovat napanneet karhuluolassa.

Karhuluolassa Kobrat voittivat ensimmäisen kerran 1. päivä helmikuuta 2014. Silloin loppulukemat olivat 76-84. Lapualaiset ovat toisenkin kamppailun voittaneet runkosarjassa Kauhajoella. Se tapahtui vuoden 2014 joulukuussa, kun käärmeet luikertelivat kotimatkalle 86-89 voiton jälkeen. Sen jälkeen Kobrat ovat hävinneet 11 perättäistä runkosarjan ottelua Kauhajoella.

Kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Karhubasket pääsi voittokantaan vieraskentällä viime lauantaina. Salo on viime vuosina ollut todella hankala paikka kaikille joukkueille, mutta nyt kauhajokiset toteuttivat valmentaja Janne Koskimiehen pelisuunnitelmaa hyvin. Puolustus toimi erinomaisesti ja pelätty kaukoheittäjä Mikko Koivisto ei päässyt naulamaan kuin kolme kolmosta sukkaan. Sentteri Jeremiah Woodin kanssa pärjättiin yksi vastaan yksi puolustuksessa, eikä Wood päässyt esittämään syöttötaitojaan. Hyökkäyspäässä kauhajokiset käyttivät Okko Järven (17/4) ja TJ Holyfieldin (19/5) johdolla paikkansa hyväksi. Myös Collin Malcolm (17/8/2) oli erinomaisella pelipäällä.

Kahdessa edellisessä kotiottelussa Karhubasket on ottanut selvät voitot KTP:stä (122-89) ja Korihaista (118-73). KTP:tä vastaan kauhajokisten puolustus tuotti 18 menetystä, joista rankaistiin 28 pisteellä ja 20 pistettä tuli nopeista hyökkäyksistä. Kolmoset upposivat 53 prosentin tarkkuudella. Korihaita vastaan kolmosprosentti nousi 59 prosenttiin ja kakkosetkin osuivat huikealla 74 prosentin tarkkuudella. Jos sama meno jatkuu, niin Kobrat tulee olemaan tiukka iltapuhde. Kokoonpanosta on edelleen poissa Mikael Laihonen (alavartalovamma).

  • Pohjanmaan Derbyn toinen osa on edessä keskiviikkona Kobrien saapuessa Kauhajoen liikuntahallille, Janne Koskimies aloittaa ottelun ennakoinnin. – Ensimmäisessä kohtaamisessa emme pystyneet pitämään pakettiamme kasassa koko 40 minuuttia ja Kobrat väänsivät ohi viimeisellä jaksolla. – Puolustuksen intensiteetti ja järkevä hyökkäyspelaaminen avainasioita tulivoimaista vierasjoukkuetta vastaan.
  • Karhubasketin kokoonpano: Collin Malcolm, Daniel Utomi, Thomas Vehmanen, Antti Niskanen, Bojan Sarcevic, Okko Järvi, Eero Innamaa, TJ Holyfield, Joona Hakamaa, Brandon Spearman, Kalle Peltonen.

 

Karhubasket hallitsi kauden ensimmäistä kohtaamista Lapualla 30 minuuttia. Vaikka kauhajokisten johto oli 15 pisteen luokkaa, ei lopullista iskua Kobrille pystytty antamaan. Ja kuten usein, jos kamppailua ei pysty viimeistelemään, niin vastustaja nousee mukaan voittokamppailuun. Kobrat vievät viimeisen kympin 33-13 ja viimeiset kuusi minuuttia 26-4, joten Karhubasket ei voittoa ansainnut. Loppulukemat olivat 84-78.

Kauhajokisten kaikki kaikessa olivat ottelussa Okko Järvi (23/2/4) ja Collin Malcolm (23/5/3 riistoa). TJ Holyfield teki 10 pistettä, mutta muut kauhajokiset jäivät vaatimattomalle tasolle. Karhubasket onnistui vain 19 prosentin tarkkuudella kolmosissa, menetti pallon 15 kertaa, joten levypallojen voittaminen 33-39 oli laiha lohtu. Kobrien kirin käynnisti Juho Lehtoranta (10/2) kolmosella, takamies Antto Nikkarinen (16/2/10) heräsi pelaamaan viimeisellä kympillä ja Justin Pierce (21) oli vaikea pideltävä oranssipaidoille läpi koko ottelun.

Korisliigan runkosarjassa pelataan tällä kaudella vain 22 ottelua. Kun joukkueet ovat kohdanneet toisensa kotona ja vieraissa, jaetaan sarja ylä- ja alaloppusarjaan. Molemmissa on mukana kuusi joukkuetta. Korisliigan sarjataulukko näyttää tasaiselta, joten on jopa todennäköistä, että kaksi tai useampi joukkue päätyy tasapisteisiin. Tällöin joukkueen paremmuus ratkotaan ensin keskinäisten otteluiden perusteella. Jos tasapisteissä on kaksi joukkuetta, ja molemmat ovat voittaneet yhden ottelun, niin piste-ero ratkaisee sijoituksen. Jos tasapisteissä on kolme tai useampi joukkue, niin keskinäisistä otteluista muodostetaan sarjataulukko. Sarjapisteet ratkovat järjestyksen ja jos ne ovat keskinäisistä otteluista tasan, niin sitten tarkastellaan keskinäisten otteluiden korieroa ja sitten tehtyjä pisteitä. Jos Karhubasket voittaa Kobrat keskiviikkona seitsemällä tai isommalla marginaalilla, niin tasapisteissä etu on kauhajokisilla.

 

Viime perjantaina Kobrat hävisivät kotisalissa sarjakärki Helsinki Seagullseille 84-93. Ottelun alku oli synkkä lapualaisille, sillä Gulls repi ensimmäisellä puoliajalla jo 18 pisteen etumatkan. Tauolla ottelu oli lukemissa 41-53. Kobrat kirivät eron umpeen ja viimeisen kympin alussa oltiin lukemissa 62-63. Kobrat pysyivät tuntumalla koko neljänneksen ja Antto Nikkarinen teki tilanteeksi 82-82, kun peliaikaa oli jäljellä nelisen minuuttia. Ratkaisuksi muodostui Gullsien Timo Heinosen viimeisen minuutin kori, jota edelsi selvät askeleet. Ottelu päättyi lukemiin 84-93.

Kobrien tehomiehet olivat hurjan tuplatuplan kirjauttanut Nathanial Grimes (21/18) ja takamies Antto Nikkarinen (20/2/5). Grimes haki peräti 11 hyökkäyslevypalloa. Kobrat voittivat levypallot 40-35 ja menetti pallon vain 11 kertaa. Kolmoset upposivat vain 24 prosentin tarkkuudella. Gulls pääsi tekemään 46 pistettä korin läheisyydestä ja upotti kakkoset 74 prosentin tarkkuudella.

Kobrien ongelmana kaudella on ollut pelien alut. Joukkue on tehnyt vain alle 20 pistettä ensimmäisellä kympillä. Toiset puoliajat ovat olleet vahvoja ja useissa peleissä joukkue on esittänyt hurjan kirin. Kobrien hankinta Remu Raitanen ei ole vielä pelannut peliäkään ja valmentaja Ville Turja tarvitsee lisävahvistusta pelaavaan kokoonpanoon. Toisen jakson kiri on syönyt energiaa viisikon pelaajilta, eikä paukkuja ole jäänyt varastoon pelin ratkaisuhetkille.

Maajoukkuemies Raitasen mukaantuloa odotetaan lähiaikoina. 206 senttinen laituri pelasi itsensä suuren koripalloyleisön tietoisuuteen viime kesänä maaotteluissa Viroa vastaan. Maajoukkuedebyytissä pisteitä syntyi komeat 23. Kaudella 2015-2016 Raitanen pelasi HBA:ssa divari A:ta 20 ottelun verran. Noin 25 minuutin peliajalla hän teki 11,6 pistettä per ottelu ja poimi 6,7 levyriä. Tuon jälkeen Raitanen pelasi neljä kautta yliopistokoripalloa University of San Franciscossa. Viime kaudella eli 2019-2020 yliopistosarja NCAA:ssa pisteitä syntyi 5,1 ottelua kohden ja levypalloja hän poimi 3,3 per ottelu.

Kobrat siis kaipaa Raitasta kokoonpanoon. Suomiosaston kirkkain tähti on Korisliigan syöttötilastoa johtava Antto Nikkarinen. Nikkarinen on jakanut 8,5 syöttöä ottelua kohden. Niiden lisäksi hän on tehnyt 12,2 pistettä ottelua kohden ja upottaa kakkoset 54 prosentin ja kolmoset 37,5 prosentin tarkkuudella. Juho Lehtoranta (6,2/2,8/1,5) ja Kobrien oma kasvatti Jussi Turja (1,3/1) antavat lepominuutteja viisikolle. Kentällä ovat olleet myös takamies Peetu Drockila (1/1,5) ja Tuukka Härsilä (1,4).

Tuttuun tapaan Kobrien jenkkinelikko on kova. 201 senttinen laituri Justin Pierce (16,5/4,3/3,2) liikkuu hyvin, ajaa korille, mutta osaa myös heittää. Sentteri Nathanial Grimes (17/13) poimii levypallot ja hakee 4,7 hyökkäyslevypalloa ottelua kohden. Hänen kanssa saa olla tarkkana. 198 senttinen laituri Jordan Loveridge (18,5/4,8/4) on joukkueensa paras pistemies. Hän nakuttaa kakkoset sisään 49 prosentin ja kolmoset 33 prosentin tarkkuudella säkkiin. Jos mies pääsee kuumaksi, niin jälki voi olla samanlaista kuin Vilpasta vastaa. Salohallissa Loveridge teki 31 pistettä ja upotti kolmoset 75 pinnan tarkkuudella. Neljäntenä jenkkinä häärii 195 senttinen laituri Anthony Gaines Jr (17,8/4,7/1,5). Gaines Jr on joukkueensa tarkin kolmospyssy, 48,5 prosentin tarkkuudella. Kobrien jenkit tekevät 69,8 pistettä per ottelu, mikä on 76 prosenttia Kobrien kokonaispistemäärästä (91,3).

Kobrien viisikko eli jenkit + Nikkarinen on tähän mennessä mennyt saldolla +42, joten lapualaisten ongelmat ovat alkaneet, kun viisikkoa pitää lepuuttaa. Jussi Turja on aina pelannut Kauhajoella hyvin, joten häntä ei ole varaa jättää vapaaksi keskiviikkona, vaikka pelit eivät vielä ole sujuneet edellisten kausien malliin. Samoin Juho Lehtoranta on aina vaarallinen hyökkäyspäässä. Kahdessa voittopelissä Kobrat ovat upottaneet kolmoset 47,8 prosentin tarkkuudella ja malttaneet hakea hyvät heittopaikat, joista kertoo voittopeleissä jaetut 29,5 syöttöä. Tappioissa kolmoset ovat jääneet 30 prosenttiin, syöttöjä on tilastoitu 19,3 kappaletta ja joukkue on menettänyt pelivälineen 14,8 kertaa.

Keskiviikkona voittotaistelu nähtäneen kaukoheittopelissä. Karhubasket upottaa kolmoset 35,9 prosentin ja Kobrat 35,5 prosentin tarkkuudella. Molemmilla joukkueilla on suurta vaihtelua kaukoheittoprosentissa. Molemmat joukkueet tekevät pisteitä yli 90 per ottelu, joten hyökkäyksellistä ilotulitusta nähtäneen pelissä. Kumpi joukkue onnistuu paremmin puolustamisessa ja kaapii levypallot, on vahvoilla voittamaan runkosarja viimeinen paikallisottelu.

Karhubasket – Kobrat keskiviikkona Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa kello 18.30. Tervetuloa!