UUTISET

06.11.2020

OTTELUENNAKKO: SALON VILPAS – KARHUBASKET

Keskiviikkona kotiluolassa Korihait murskannut Karhubasket (3 voittoa/3 tappiota) lähtee lauantaina hakemaan kauden ensimmäistä vierasvoittoa. Matka suuntautuu Saloon, jossa Vilpas (4/2) isännöin kauhajokisia.

Karhubasketilla on kasassa kolme kotivoittoa ja kolme tappiota vieraskentältä. Kotiluolasta kotimatkalle ilman sarjapisteitä ovat joutuneet lähtemään Lahti Basketball, KTP ja Korihait. Vieraissa tappiot ovat tulleet Helsingin Kisahallissa Gullseille, Lapualla Kobrille ja viime lauantaina Joensuussa Kataja Basketille.

Avausottelussa Karhubasket pysyi 37 minuuttia pelissä kiinni. Sitten viimeisen kolme minuuttia meni helsinkiläisille 5-0 ja tappio tuli lukemin 84-82. Lapulla peli oli hyvin oranssipaitojen hallussa ja vielä viimeisellä kympillä Karhubasket johti 16 pisteellä. Kobrat voittivat päätösneljänneksen pistein 33-13 ja koko ottelun 84-78. Joensuussa kauhajokiset roikkuivat mukana koko pelin. Toisella kympillä Kataja repi eroa, mutta vieraat kuroivat sen kiinni. Aapeli Alanen johdatti isännät viimeisellä kympillä pienelle karkumatkalle, jota Karhubasket ei enää saanut kiinni, joten voitto ja sarjapisteet jäivät Joensuuhun lukemilla 82-77.

Karhubasketilla on ollut kotona huomattavasti tarkempaa heittopeliä kuin vieraissa. Karhuluolassa kakkoset ovat uponneet 64,3 prosentin ja kolmoset 47,8 prosentin tarkkuudella. Vieraissa kakkoset ovat löytäneet tiensä sukkaan 53,1 prosentin ja kolmoset vain 27,4 prosentin tarkkuudella. Pallon liike on kotikentälle ollut parempaa kuin vieraissa, sillä liikuntahallissa syöttöjä on tilastoi 24 kappaletta per ottelu, mutta vieraissa niitä on tullut 17,7 ottelua kohden.

Brandon Spearman teki Korihaita vastaan 31 pistettä ja nousi samalla joukkueensa parhaaksi pistemieheksi 17,8 pinnan keskiarvolla. Myös Collin Malcolm (17,5/5,5/1,3), TJ Holyfield (15,2/8,2/1,3 torjuntaa), Daniel Utomi (13,2/4,3/1,7) ja Okko Järvi (11,2/3,2/3,7) ovat tehneet pisteitä yli 10 pinnan keskiarvolla. Myös Bojan Sarcevic (9,5/2,8/6,7) on lähellä tuota lukua, mutta johtaa tuttuun tapaan joukkueensa syöttötilastoa 6,7 passin keskiarvolla.

– Keskiviikon ottelu oli hyvä osoitus, miksi kotijoukkueen heittäjiä ei saa päästää kuumaksi Salohallissa tänäkään vuonna, Janne Koskimies aloittaa lauantaina kamppailun ennakoinnin. – Vilpas on säkittänyt toistaiseksi eniten kolmosia sarjassa ja Wood jakaa palloa sisältä ulos sekä leikkauksiin todella hyvin.

Karhubasketin kokoonpano: Collin Malcolm, Daniel Utomi, Thomas Vehmanen, Antti Niskanen, Bojan Sarcevic, Okko Järvi, Eero Innamaa, TJ Holyfield, Brandon Spearman, Kalle Peltonen.

Karhubasket ja Vilpas ovat kohdanneet Korisliigassa 56 kertaa, joista oranssipaidat ovat voittaneet 35 kamppailua. Viimeiset 10 ottelua ovat menneet tasan, molempien voitettua viisi kertaa. Karhubasketin edellinen vierasvoitto Salohallista on mestaruuskeväältä 2018, kun kauhajokiset hakivat kolmannesta finaalista vierasvoiton lukemin 79-83. Karhubasket eteni silloin mestariksi otteluvoitoin 4-2. Kauhajokisten edellinen voitto runkosarjassa tuli Salossa maaliskuun 19. päivä 2015, jolloin loppulukemat olivat 78-82. Karhubasketin valmentajana oli silloin Sami Toiviainen.

Nyt Toiviainen valmentaa Vilpasta ensimmäistä vuotta. Hänen johdollaan Vilpas on voittanut neljä ottelua ja hävinnyt kaksi. Salohallissa Vilppaan saldo on totta kai puhdas 3/0. Salossa häviämässä ovat käyneet Kobrat (95-94), Kataja (97-72) ja Pyrintö (112-74). Salolaiset ovat viimeksi hävinneet runkosarjaottelun kotona 30. maaliskuuta 2019, jolloin Seagulls voitti ottelun 84-87. Pudotuspeleissä edellinen tappio Salohallissa tuli keväällä 2019, kun Vilpas hävisi pronssiottelun KTP:lle lukemin 97-98 toukokuun 18. päivä. Vähän ennen sitä, 14. toukokuuta, Vilpas hävisi välierien seitsemännen ottelun, joka päättyi Kouvojen 82-91 voittoon.

Vieraissa Vilpas aloitti kauden kahdella tappiolla. Lahti Basketball oli parempi sarja-avauksessa 78-76 ja seuraavan vierasottelun salolaiset hävisivät Kotkassa, kun KTP oli parempi lukemin 94-80. Ensimmäinen vierasvoitto tuli lokakuun viimeinen päivä, kun Korihait hävisi Uudessakaupungissa 64-89.

Vilppaan edellinen ottelu oli näytösluontoinen voitto Tampereen Pyrinnöstä. 112-74 voittokamppailussa Vilpas upotti kolmoset 44 prosentin (16/36) ja kakkoset 71 prosentin (29/41) tarkkuudella. Vilpas jakoi peräti 31 syöttöä, joilla heittopaikat saatiin pelattua vapaille pelaajille. Tätä toki helpotti se, että Pyrintö pelasi kolme neljännestä paikkaa. Paikkapuolustus murretaan hyvillä syötöillä, pelaajien liikkumisella ja onnistuneilla heitoilla. Voiton arkkitehti oli kaksi kautta Kauhajoellakin pelannut Jeremiah Wood, joka 25 minuutissa teki 14 pistettä, poimi 8 levyriä, jakoi 6 syöttöä ja torjui neljä kertaa. Tehoindeksi oli 28 ja +/-tilastossa lukemaksi tuli +42. Vilppaan kaikki yhdeksän pelaajaa pääsivät pisteille ja pelasivat 14-25 minuuttia. Suurimman pistesaaliin kokosi Mikko Koivisto, joka heitti seitsemän kolmosta sukkaan, 78 prosentin tarkkuudella ja teki 21 pistettä.

Toiviaisella on käytössä laaja materiaali, vaikka Teemu Rannikko on yhä sivussa viime kevään loukkaantumisen takia. Lisäksi Riku Laine on sivussa. Jenkki Jahaad Proctor (8/1,7) pelasi Salossa vain kolme ottelua ja hänen tilalleen saapui 196 senttinen takamies Tyler Cheese. Cheese on pelannut Vilppaassa kaksi ottelua ja tehnyt niissä 9 pistettä ja ottanut 2,5 levyriä per ottelu.

Vilppaan alkukauden paras pelaaja on ollut yhdettätoista Koriliigakautta pelaava Mikko Koivisto (15,2/2,2/3,5). Sekä pisteissä että syötöissä keskiarvot ovat kovemmat kuin kertaakaan aikaisemmin. Lisäksi kolmoset uppoavat 44,2 prosentin tarkkuudella, eikä 61,5 prosentin kakkosissakaan ole moitittavaa. Vilppaan toinen maajoukkuemies Juho Nenonen (9,7/4,5) on hakenut hyökkäyspäässä kaksi levyriä per ottelu. Aatu Kivimäki (10,3/1,8/4) pyörittää Vilppaan peliä, kun Rannikko on poissa, hoitaen tonttinsa erinomaisesti. Lisäksi mies voisi heittää jopa enemmän, sillä kakkoset osuvat 75 prosentin ja kolmoset 40 prosentin tarkkuudella. Perttu Blomgren (7,7/1,3/2) saapui Vilppaaseen paikkaamaan Ranskaan lähteneen Henri Kantosen aukkoa. Saappaat ovat suuret, mutta Lapualaislähtöinen Blomgren on ottanut hienoja askeleita eteenpäin urallaan. Hänen kohdallaan valitettavan usein unohdetaan Kauhajoen merkitys, sillä jo edesmennyt Timo Hakamaa teki valtavasti duunia, jotta Blomgren pääsi urallaan eteenpäin. Tämän tahtovat unohtaa niin lapualaiset, HBA-vaikuttajat, sekä SSS. Mutta pieni muistutus taitaa olla paikallaan jokaiselle.

Laineen poissa ollessa, Elias Eerikinharjun (7,2/3,6) minuutit ovat kasvaneet. Muutamasta minuutista miltei 20 minuuttiin kivunnut peliaika, on myös nostanut tehoja. Kauhajoella sekä piste- että syöttötilaston voittanut Jeremiah Wood (11,8/6,2/5,2) on edelleen kunnossa. Jalka ei enää nouse samalla tavalla, kuin takavuosina, mutta hyvällä pelinluvulla Wood löytää vapaat pelaajat. Vahvana jässikkänä hän pystyy puolustamaan itseään isompia pelaajia. Kuinka Wood pärjää kauhajokisten nopeuden kanssa, jää nähtäväksi, mutta voimassa hän pärjää kenelle vaan.

Kaksi muuta jenkkiä ovat 196 senttinen laituri Myles Stephens (15,2/8,3/2) ja 200 senttinen sentteri Ladarien Griffin (9/7,5/2,8). Liikkuvana pelaajana Stephens hakee hyvin levyreitä. Hyvä levyreissä on myös Griffin, joka poimii 2,2 hyökkäyslevyriä per ottelu ja torjuu vastustajan heiton 1,5 kertaa ottelussa.

Lauantaina on vastakkain kaksi tehokasta joukkuetta, jotka tekevät paljon pisteitä hyvillä prosenteilla. Vilpas saa varmasti kolmoset sukkaan hyvällä prosentilla kotisalissa, jos vapaita paikkoja tulee. Jos Karhubasket mielii yllättää yhden suurimmista mestaruussuosikeista, niin kaukoheittopelin pitää toimia myös Salohallin nihkeisiin koreihin. Yksi vastaan yksi puolustuksessa pitää onnistua, jottei Vilpas pääse pelaamaan palloa vapaille pelaajille.

– Karhubasket on pelannut ajoittain todella korkeatasoista korista ja toisaalta pelin taso on ailahdellut yllättävän paljon, Sami Toiviainen aloittaa oman alustuksensa korisliiga.fi-sivustolla. – Eiköhän hyvä ystäväni ja scouttivastaava Landepönde eli Hännisen Janne ole katsellut meidän pelaamista hyvinkin tarkkaan, joten he ovat valmiita yrittämään kauden ensimmäistä vierasvoittoaan. – Sitähän me emme toki ole heille antamassa.

Vilppaan kokoonpano: Cheese, Stephens, Koivisto, Nenonen, Blomgren, Griffin, Kivimäki, Eerikinharju, Wood.

Salon Vilpas – Karhubasket lauantaina kello 17 Salohallissa. Peliä voi katsella suorana Ruudun kautta, joten jos Ruutuun ei vielä ole tunnuksia olemassa, niin nyt tilaamaan tästä linkistä.

Karhubasketin seuraava kotiottelu pelataan tulevana keskiviikkona, kun karhuluolaan saapuu rakas paikallisvastustaja Lapuan Kobrat. Ottelu alkaa kello 18.30. Lippuja saa ostettua ennakkoon osoitteesta ennakkolippu.com tai käymällä Kauhajoen Kesportissa.