UUTISET

19.11.2020

OTTELUENNAKKO: KOUVOLAN KOUVOT – KARHUBASKET

Karhubasket (6 voittoa/3 tappiota) ei kauaa ehdi huilata keskiviikkoisen kamppailun jälkeen, sillä jo perjantaina on edessä vieraspeli Kouvolassa. Kouvot (3/6) pelasi myös keskiviikkona ja kävi Salossa häviämässä numeroin 105-72. Perjantain kamppailu on samalla molemmille viimeinen ottelu ennen maajoukkuetaukoa, joka päättyy vasta joulukuun puolella.

Karhubasket on voittanut neljästä vieraspelistä vain yhden. Ainokainen voitto on maukas, sillä se tuli Salohallista 7. marraskuuta lukemin 68–74. Edellisen kerran kauhajokiset olivat voittaneet runkosarjaottelun Salossa vuonna 2015. Tappiot vieraskentällä ovat tulleet sarja-avauksessa Helsingin Kisahallissa 84–82, Lapualla 84–78 ja Joensuussa, jossa Kataja oli parempi pistein 82–77. Kaksi ensimmäistä vierastappiota olivat harmittavia, sillä molemmissa oli hyvät mahdollisuudet voittoon. Toki mahdollisuudet voittoon oli myös Joensuussa. Kisahallissa Karhubasket ei tehnyt pistettäkään viimeiseen kolmeen minuuttiin ja silloin ei yleensä tiukkaa kamppailua voita. Lapualla kauhajokiset pitivät hallussaan yli 10 pisteen johtoasemaa, mutta Kobrat kehittivät hurjan kirin ja nousivat takaa ohi.

Perjantaina Karhubasket saa kasaan 10 pelattua ottelua. Kun runkosarjassa pelataan tällä kaudella vain 22 ottelua, niin kuuluisa puolivälin krouvi on hyvin lähellä. Runkosarjan jälkeen joukkueet jaetaan ylä- ja alaloppusarjaan, joissa molemmissa on kuusi joukkuetta. Taistelu näistä paikoista käy kiivaana ja jokaisella ottelulla, sekä niiden piste-eroilla on merkitystä.

Karhubasket on ollut vaikeuksissa kaukoheittojen kanssa vieraissa. Kolmoset uppoavat vain 26,9 prosentin tarkkuudella. Ehkäpä itseluottamus on ollut vieraissa kadoksissa, sillä heittopeli on ollut kotiluolassa huomattavasti tarkempaa. Osa syynsä matalaan prosenttiin on tietysti pallon ja pelaajien liikkeellä, koska vieraissa syöttöjä on tilastoitu vain 16,5 ottelua kohden.

Keskiviikkona Karhubasket pelasi BC Nokiaa vastaan karhuluolassa. Kolmoset eivät uponneet, sillä osumatarkkuudeksi tuli 28 prosenttia. Vaikka kauhajokiset hävisivät levypallot 34–39, niin oranssipaitojen puolustus piti nokialaisten heittoprosentit matalina. BC Nokia sai kakkoset sisään 51 prosentin ja kolmoset 31 prosentin tarkkuudella. Vieraat sinetöivät tappionsa S-Market Kauhajoen vapariviivalta, upottamalla vain neljä heittoa 14 (28,6 %). Keskiviikon pelistä Karhubasketin pitää parantaa levypallopelaamista ja malttaa liikuttaa palloa paremmin, jotta kaukoheitot lähtevät hyvistä ja vapaista paikoista.

Karhubasket lähteen perjantain kamppailuun mukavassa neljän ottelun voittoputkessa ja voitto Kouvoista vahvistaisi sen asemia taistelussa yläloppusarjapaikasta. Kokoonpanosta puuttuu yhä Mikael Laihonen (alavartalovamma), eikä hän ole palaamassa kentälle ennen kuin aurinko paistaa taas korkealta ensi keväänä. Poissa on myös Joona Hakamaa.

-Keskiviikon fyysisen Nokia-pelin jälkeen katseet on käännettävä nopeasti viimeiseen otteluun ennen taukoa, Janne Koskimies aloittaa ennakoinnin. – Se joukkue kumpi pääsee ottelussa paremmalle energiatasolle, on perjantaina vahvoilla. – Meillä ei ole yhtään varaa aliarvioida Kouvoja.

Karhubasketin kokoonpano: Collin Malcolm, Daniel Utomi, Thomas Vehmanen, Antti Niskanen, Bojan Sarcevic, Okko Järvi, Eero Innamaa, TJ Holyfield, Brandon Spearman, Kalle Peltonen.

 

Kouvot on pelannut kotonaan neljä ottelua ja voittanut niistä kaksi. Voitot ovat tulleet edellisessä kotiottelussa Korihaita vastaan 11. marraskuuta lukemin 85–74 ja lokakuun puolivälissä Ura Basketista 85–79. Kaksi voittoa sarjan jumboista ei ole vakuuttava saldo. Sarjapisteet Jatke areenalta ovat hakeneet Lahti Basketball 69–85 ja KTP 82-92. Jos Karhubasket on heittänyt huonosti vieraissa, niin Kouvot ovat osuneet kolmosissa huonosti kotona. 27,8 on kehno prosentti, mutta joskus tuohon tulee korjausta ylöspäin. Olkoon tästä todisteena Karhubasketin heittopeli keskiviikkona kotiluolassa. Normaalisti kotona hyvin heittävät oranssipaidat jäivät kolmosissa 28 prosentin tarkkuuteen. Toivottavasti Kouvojen petraus ei tapahdu perjantaina, vaan Karhubasket ottaa kouvolalaisten vapaat heittopaikat pois.

Kouvoilla on rosterissa kolme jenkkiä, sillä Namon Wrightin sopimus päättyi lokakuun loppupuolella. Kokoonpanossa ovat:

#1 201 senttinen sentteri Jacoby Armstrong (14,8/6,2/1,7)

#3 201 senttinen laituri Moses Greenwood (11,8/5,7/1,3)

#8 194 senttinen laituri Antonio Ballard (15,8/10/1,4)

Armstrong ottaa paljon heittoja korin läheltä (9,2 kpl per ottelu) ja upottaa ne tarkasti (56,4 %). Myös kolmoset ovat uponneet hyvällä 44 prosentin tarkkuudella, mutta heittoja tulee vain 1,5 kappaletta ottelua kohden. Armstrong on ollut loukkaantuneena, eikä ole pelannut marraskuun neljännen päivän jälkeen. Greenwood torjuu 0,7 heittoa puolustuspäässä, osuu kolmosissa 25 prosentin tarkkuudella ja on ollut virheherkkä, sillä virheitä on tullut 3,8 per ottelu. Greenwood pelaa toista kautta ammattilaisena. Viime kaudella hän pelasi Belgiassa Proximus Spirou Charleroi joukkueessa 16 ottelua (6,9/3) ja 11 ottelua Europe Cupia (7,7/3,3). Armstrong on pelannut kaksi kautta ammattilaisena. Ennen Kouvoja hän on pelannut Georgiassa ja viime kaudella Romaniassa CS Phoenix Galatin joukkueessa 15 ottelua (14,7/5,1).

Jenkeistä kokenein on Antonio Ballard. 32-vuotias Ballard oli mukana Vilppaan joukkueessa kaudella 2018–2019. Silloin hän teki Korisliigassa 38 ottelussa keskiarvoiksi 17,2 pistettä ja 7,4 levypalloa. Salon jälkeen hän pelasi viime kauden Ranskan pääsarjassa Le Portel joukkueessa 24 ottelua (5,9/3,8). Ballard on pelannut ammattilaisena myös Kanadassa, Sveitsissä ja Libanonissa. Tällä kaudella hän on ollut Kouvojen paras pistemies ja upottaa kakkoset 59,5 prosentin sekä kolmoset 33 prosentin tarkkuudella. Vahvana härkänä hän rynnii korille vahvasti ja kerää 5,3 vaparia per ottelu. Ballard myös hakee 2,9 hyökkäyslevypalloa ottelua kohden ja on joukkueensa paras levypallomies 10 irtopallon keskiarvolla.

Takamies Tuomas Hirvonen (12,1/2,1/6,2) palasi vuoden Lahti visiitin jälkeen Kouvoihin. Syötöissä Hirvonen kuuluu Korisliigan kärkinimiin 6,2 passin keskiarvolla. Kolmoset ovat uponneet 34,5 prosentin tarkkuudella ja keskiviikkona Salossa ne upposivat 5/9 eli 56 prosentin tarkkuudella. Vili Nyman (6,9/3,3/1,3) ja Severi Kaukiainen (9,4/2,8/3,7) kuuluvat myös valmentaja Tuomas Ojan luottopelaajiin. Teemu Knihtinen (1,3/1,3) on pelannut vain kolmessa ottelussa, noin yhdeksän minuuttia per kamppailu. Keskiviikkona Vilpasta vastaan hän pelasi miltei 15 minuuttia, mutta jäi ilman pisteitä. Henri Permanto (4,8/1) ei pelannut Salossa. Ilmari Toikkanen (3/2) on pelannut runsaat 14 minuuttia per kamppailu, samoin kuin kahdessa ottelussa mukana ollut Aapeli Syrjämäki (2/3,5). 214 senttinen Syrjämäki on tulevaisuuden nimi ja Korisliigan ohella Hyvinkään Pontevan kasvatti on tällä kaudella pelannut viidessä Korikouvojen divari A:n ottelussa (12,4/6,6).

Kouvot kohtasi keskiviikkona Salohallissa Vilppaan. Lukemat olivat tylyt 105–72. Vielä avauskympin kouvolalaiset roikkuivat mukana (22–20), mutta toisen neljänneksen he hävisivät 30–9 ja peli oli taputeltu. Kouvot olivat matkassa vain kahdeksan pelaajan ryhmällä, kun poissa olivat Armstrong, Permanto ja Syrjämäki. Vilpas oli joka alueella muutaman pykälän edellä, mutta Kouvot upottivat kolmoset 42 prosentin tarkkuudella. Ballard kirjasi tilastoihin 20 pinnaa ja 10 levyriä. Hirvonen upotti 17 pistettä ja jakoi kuusi syöttöä.

Kouvot on joukkue, joka voittopeleissä on upottanut kakkoset 58,6 prosentin tarkkuudella ja poiminut 42 levyriä. Kouvot on myös voitetuissa kamppailuissa ollut aktiivinen kohti koria, sillä näissä peleissä se on saanut yli 26 vaparia ottelua kohden, mutta tappioissa lukema on jäänyt 16. Kun vertaillaan joukkueiden tämän kauden tilastoja, niin Karhubasket on muutaman pykälän edelle joka sarakkeessa. Sen takia kauhajokiset ovat sarjataulukossa kolmantena ja Kouvot löytyy sijalta yhdeksän. Karhubasket ja Kouvot ovat iskeneet yhteen Korisliigassa 52 kertaa ja oranssipaidoilla on näistä 30 voittoa. Karhubasket on voittanut joukkueiden kuusi edellistä kohtaamista. Kouvojen edellinen voitto tuli Kouvolassa kevään 2019 finaaleissa, mutta kauhajokiset marssivat silloin toiseen perättäiseen mestaruuteen voitoin 4–1.

Kouvot – Karhubasket perjantaina kello 18.30 Kouvolan Jatke areenalla.

Peliä voi katsella suorana Ruudun kautta. Jos Ruutu palvelua ei ole, niin sellaisen voi hankkia tästä linkistä.

Maaottelutauon jälkeen Karhubasketin pelit jatkuvat kahdella kotiottelulla. Keskiviikkona 2. joulukuuta karhuluolaan saapuu Ura Basket ja tiistaina 8. joulukuuta Jussi Laakso johdattaa sarjakärki Helsinki Seagullsit karhuluolaan. Lipunmyynti on jo käynnissä osoitteessa ennakkolippu.com ja liput tulevat ensi viikolla Kauhajoen Kesporttiin. Muista tutustua ottelutapahtuman turvallisuusohjeisiin osoitteessa karhubasket.fi.

Lauantaina Korisliigassa on ohjelmassa kolme ottelua ja sitten peli vihelletään poikki Suomen Cupin osalta. Lauantaina joukkueet rankataan voittosuhteiden mukaan (joukkueilla silloin pelattuna eri määrä otteluita) ja kahdeksan parasta joukkuetta pääsee mukaan taistelemaan 10 000 euron ykköspalkinnosta ja Suomen Cup-mestaruudesta.

Torstaina 27. marraskuuta sarjataulukon (tilanne siis 21.11. ja voittosuhteilla) kolme parasta valitsevat Suomen Cup puolivälierä vastustajansa. Seagulls on jo varmistanut ykköspaikkansa, joten he valitsevat ensin haluamansa vastustajan sijoilta 5–8. Pyrintö tulee olemaan kakkonen ja he valitsevat toisena. Jos Karhubasket voittaa perjantaina, niin se tulee olemaan kolmas ja pääsee näin valitsemaan mieleisensä kahdesta jäljellä olevasta joukkueesta.

Sijoilla 1–4 olevat joukkueet pelaavat Suomen Cup puolivälieräottelun lauantaina 12.12. kotona (Karhubasketin KTP peli 11.12. siirtyy uuteen päivään). Voittavat jatkavat välieriin, jotka pelataan keskiviikkona 20.1. ja finaali on ohjelmassa lauantaina 13.2.2021.