UUTISET

04.05.2024

KARHUBASKET PRONSSIPELIIN – SEAGULLS ETENI FINAALEIHIN

Samme Givens teki viimeisessä välierässä 25 pistettä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Korisliigan runko- ja ylemmän loppusarjan voittanut Helsinki Seagulls oli lopulta liian kova vastustaja Karhubasketille. Kauhajokiset venyttivät ottelusarjan seitsemänteen otteluun, mutta siinä Seagulls oli parempi kotona Kisahallissa lauantaina pistein 100-91 (47-43).

Ratkaiseva seitsemäs välierä oli käytännössä ohi jo ensiminuuteilla, kun kotijoukkue sai otteluun unelma-alun. Okko Järvi (29/3/2) heitti viisi kolmosta koriin jo avauskympillä ja kokosi ennen taukoa 17 pisteen saldon. Kun Shavon Coleman (24/6) liittyi heittotalkoisiin, niin ero venähti parhaimmillaan jo yli 10 pisteen. Gulls heitti avauspuoliajalla 24 kolmosta ja laittoi niistä kymmenen sisään.

Nate Pollard oli kauhajokisten paras +/-tilastossa lukemalla +3 (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasketin kaukoheittopeli ei ollut kohdallaan, sillä taukoon mennessä vain kaksi kolmosta oli löytänyt lentoradan koriin. Kakkosissa oranssipaidat olivat tarkkoina, sillä ne pussitettiin avauspuoliskolla 57 prosentin tarkkuudella koriin ja korin läheisyydestä tehtiin 24 pistettä. Samme Givens (25/4/3) ja Nate Pollard (12/9/4) pitivät kauhajokiset jotenkin mukana, joten puoliajalle lähdettiin lukemista 47-43.

Kolmannella neljänneksellä Gulls venytti etumatkansa 11 pisteeseen. Päätöskympin puoliajan jälkeen eroa oli jo 16 pistettä. Karhubasket yritti, mutta kotijoukkue jauhoi heittopaikat ja ottelun voittaja oli selvillä kolmisen minuuttia ennen päätöstä, kun Järven kolmonen muokkasi tilanteeksi 91-73, joten eroa oli 18 pistettä. Lopussa kauhajokiset kirivät, mutta herääminen tapahtui aivan liian myöhään, joten viime kauden Suomen mestari Seagulls eteni finaaleihin 100-91 voitolla ja ottelu voitoin 4-3.

Karhubasket voitti levypallot 38-48 ja upotti 21 vaparia 88 prosentin tarkkuudella. Menetykset kirjattiin 9-9. Gulls tuskaili vapaaheittoviivalla, sillä 18 onnistumista tuli vain 58 prosentin tarkkuudella. Mutta voitto tuli 47 prosentin kolmosilla, kun peräti 18 kolmosta onnistui. Kauhajokisten osumatarkkuudeksi kolmosissa jäi 24 prosenttia. Givensin ja Pollardin lisäksi kauhajokista esillä olivat kapteeni Topias Palmi (12/5), joka ei heittotilaa saanut tälläkään kertaa, mutta upotti kahdeksan vaparia. Eemi Luukkonen (10/5) upotti molemmat kolmosensa ja keräsi 10 pisteen saaliin.

Shawn Hopikis teki seitsemännessä välierässä viisi pistettä ja jakoi kolme syöttöä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

-Onnittelut Seagullseille, Janne Koskimies onnitteli vastustajaa ennen tarkempaa analyysiä. Heillä osa pelaajista urakoi isoja minuutteja, mutta emme pystyneet nostamaan pelin intensiteettiä niin kovaksi, että se näkyisi edes seiskapelissä tai kääntyisi meidän eduksi. Emme saaneet tämän ottelun ensimmäisellä puoliajalla viittä pelaajaa samalle sivulle pelikirjaa puolustuksessa. Meille tuli ihan perusmokia pakissa. Rotaatiossa yksi pelaaja nukkuu, eikä mennä ottamaan heittäjää pois. Gulls heitti hienosti, mutta saivat myös liian helppoja paikkoja.

-Tässä sarjassa hyvin toiminut puolustus petti. Sarjan alussa jo puhuttiin, että Nikkarinen – Ohams on sellainen kaksikko, joka meidän piti pysäyttää. Se vaati sen, että iso pelaaja näyttäytyy ja jonkun pitää auttaa korin alle. Heillä on hyviä heittäjiä ja he liikuttivat hyvin palloa. Kehityimme puolustuksessa sarjan aikana hyvin, mutta tänään emme enää pystyneet vastaamaan. Joukkue, joka sarjan aikana kehittyy enemmän, vie sarjan ja niin teki Seagulls. Tänään Gulls teki 30 pistettä meitä enemmän kolmosilla. Roikuimme mukana, vaikka heitimme kolmoset 8/34. He pelasivat vahvan pelin joukkueena. Emme pystyneet siihen vastaamaan ja oikea joukkue etenee tästä finaaleihin, Koskimies kertoi.

Kiistatta parempi joukkue eteni finaaleihin. Kauhajokisten etsikkoaika oli kahden vierasvoiton jälkeen, mutta helsinkiläiset nappasivat molemmilla kerroilla kotiedun takaisin voittamalla IKH Areenassa. Karhubasketin viiden peräkkäisen finaalipaikan putki päättyi välierätappioon seitsemännessä ottelussa. Putki päättyi samalla tavalla kuin se keväällä 2017 alkoi Salossa, tappioon välierien seiskapelissä vieraskentällä.

Vaikka pettymys on kova, pitää kuitenkin tunnustaa vastustajan paremmuus. Gulls pelasi vielä kapeammalla rotaatiolla kuin viime keväänä, mutta kokeneet pelimiehet eivät tänäkään keväänä näyttäneet mitään merkkejä väsymyksestä. Okko Järven esityksen ailahtelivat välieräsarjan aikana, mutta kovimmassa mahdollisessa paikassa tuli huikaiseva suoritus. Shavon Coleman heitti hyvin, mutta teki myös puolustuspäässä hurjasti hommia. Ja Rene Rougeau. Rougeau pelaa nyt viidettä kautta Suomessa ja alla on neljä Suomen mestaruutta. Ennen tämän kevään finaaleja Rougeau on pelannut Korisliigan pudotuspeleissä 14 ottelusarjaa, eikä ole hävinnyt yhtäkään. Voittoja hänen joukkueet ovat ottaneet 51 ja tappioita on tullut vain 12. On kova jamppa tämä Rene Rougeau.

Karhubasket oli joulukuun alussa saldossa neljä voittoa ja seitsemän tappiota. Silloin pääsy ylempään loppusarjaan tuntui kaukaiselta haaveelta. Marras-joulukuun taitteessa tehtiin kovia ratkaisuja ja valmennus Janne Koskimiehen johdolla lähti rakentamaan uutta pelitapaa, jossa ei ollut takamiestä eikä sentteriä. Viiden ottelun voittoputkella kauhajokiset kiilasivat mukaan taisteluun yläloppusarjan paikasta, joka varmistui vasta runkosarjan päätöskierroksella. Haasteet jatkuivat loppusarjassa ja pudotuspeleihin ei saatu kotietua. Kaiken myllerryksen ja käänteiden keskellä jo välieräpaikkaa voi pitää hienona saavutuksena. Ja mitaliakin olisi vielä tarjolla.

Viiden kauden mitaliputki voi vielä jatkua, sillä edessä on pronssiottelu. BC Nokia ja Kataja pelaavat huomenna sunnuntaina oman välieräsarjan seitsemännen ottelun ja voittaja kohtaa Seagullsit finaaleissa. Häviäjä tulee oranssipaitojen vastustajaksi pronssipeliin.

Jos BC Nokia voittaa Katajan huomenna, kohtaa Karhubasket joensuulaiset pronssipelissä, joka pelataan lauantaina 11. toukokuuta IKH Areenassa kello 17. Jos Kataja etenee finaaleihin, kohtaa Karhubasket pronssipelissä BC Nokian vieraissa. Tämä ottelu on alustavasti kaavailu torstaille 9. toukokuuta kello 18.30.

Kauhajoki on pelannut kolme kertaa pronssiottelussa. Keväällä 2017 tuli vieraissa tappio Gullseille 93-77. Keväällä 2015 tappio tuli kotona KTP:lle 79-92 ja 2013 tappio tuli vieraissa Katajalle lukemin 81-59.

Korisliigan loppuohjelma selviää huomenna sunnuntaina BC Nokia ja Katajan viimeisen välierän jälkeen, joten asioihin palataan sen jälkeen.

Karhubasket kiittää isosti omia fanejaan, jotka olivat paikalla jokaisessa Kisahallissa pelatussa ottelussa tukemassa omiaan. Seitsemännessä ottelussa faneja oli matkassa ainakin 155 kappaletta ja kolmostietä ajelee kaksi täyttä bussia. Fanit saivat vellikellollaan Helsingin luottamusmiehet raapimaan päitään, ainakin jos juttuja on uskominen. Rummutus, kilinä, kolina ja viheltäminen saivat Kisahalliin saapuneet paikalliset kuulemma hulluuden partaalle ja pistelemään oransseja voodoo nukkeja nuppineuloilla. Faniosastolla voitto meni kauhajokisille puhtaasti 4-0, mutta se ei ollut mikään isompi uutinen.

Karhubasketin fanit! Love U! (kuva: Janne Yli-Korhonen)