UUTISET

19.04.2024

KARHUBASKET HAKI VIERASVOITON KISAHALLISTA

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

Korisliigan välierät alkoivat torstaina Helsingissä, kun Kisahallissa Helsinki Seagulls isännöi Karhubaskettia. Seagulls oli voittanut sekä runko- että loppusarjan ja edennyt välieriin ilman tappioita, kun Kobrat kukistui puolivälierissä puhtaasti otteluvoitoin 3-0. Kauhajokisille, jotka kaatoivat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Salon Vilppaan otteluvoitoin 3-1, ei ennen välierää paljoa mahdollisuuksia annettu ennakkospekulaatioissa.

Karhubasket tiesi, että ensimmäisessä ottelussa suuri ennakkosuosikki Gulls on yllätettävissä. Kauhajokiset olivat tehneet pientä hienosäätöä puolustukseen, joka taisi yllättää helsinkiläiset. Hyökkäyspäässä vieraat nakuttivat kakkoset avauskympillä 77 prosentilla sukkaan ja ottivat molempien joukkueiden painottamassa levypallopelaamisessa 7-11 etulyöntiaseman. Eero Innamaa (14/3/3/3 riistoa) jatkoi siitä, mihin jäi puolivälieräsarjassa ja pelasi jälleen hyvin. Karhubasket johti 10 minuutin jälkeen 20-24.

Samme Givens oli yhden syötön päässä tripla-tuplasta (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Toisella neljänneksellä molemmat joukkueet saivat lisää tarkkuutta kaukoheittopeliin. Junior Madut (13/7/3) ja Samme Givens (12/9/11) johtivat hyökkäyspelaamista. Kristian Sjolund (12/3) upotti molemmat kolmosensa ja Karhubasket hankki ennen puoliaikaa 12 pisteen johtoaseman. Eroa olisi voinut olla enemmänkin, sillä Gulls hukkasi pelivälineen toisella kympillä peräti kuusi kertaa. Isäntien tähti Okko Järvi (24/2 syöttöä) piti kuitenkin eron siedettävänä, kasaten taukoon mennessä 11 pisteen saaliin kolmen kolmosen tahdittamana. Joukkueet lähtivät puoliajalle lukemissa 39-46.

Karhubasket lisäsi etumatkaa tauon jälkeen, kun Topias Palmi (24/1) löysi heitoillaan keksinnön toistuvasti. Kolmannen neljänneksen puolivälin jälkeen Palmin onnistunut kolmonen kasvatti eron suurimmilleen 15 pisteeseen, kun lukemat olivat 45-60. Rene Rougeau (15/6/8/2 torjuntaa) toi yksin Gullsit takaisin peliin ja kymppi päättyi lukemiin 57-65.

Päätöskympillä kauhajokiset pitivät johtoasemaa, vaikka isännät tulivat hetkittäin neljän tai viiden pisteen etäisyydelle. Parisen minuuttia ennen loppua kaikki näytti hyvältä, kun Sjolundin kolmonen ja Innamaan kakkonen muovasivat lukemiksi 74-84. Gulls kuitenkin kehitti hirmuisen kirin. Ensin Järvi upotti kolme vaparia ja Karhubasketin menetyksen jälkeen vapari viivalla oli Lassi Nikkarinen (11/1/2). Nikkarisen kaksi vaparia leikkasivat eron viiteen. Seuranneesta päätyrajasta Shavon Coleman (11/7/4) riisti pelivälineen ja kavensi eron kolmeen (81-84). Janne Koskmies rauhoitti tilanteen aikalisällä, jonka jälkeen pallo onnistuttiin pelaamaan hyökkäyspuoliskolle. Junior Madut ajoi korille ja löysi täysin vapaana olleen Innamaan, joka upotti kakkosen ja ratkaisi pelin vieraille. Loppulukemat 81-88 Innamaa viimeisteli vapariviivalta.

Eero Innamaa nostamassa ratkaisevaa koria (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Lopun sähellyksen jälkeen menetykset tasattiin lopulta lukemiin 14-14 ja pisteet menetyksistä menivät myös lähes tasan (18-17). Karhubasket oli pikkuisen parempi levyreissä 32-38 ja tasaisen ottelun sinetti oli pikkuisen vastustajaa tarkempi heittopeli. Karhubasket upotti kakkoset 53 ja kolmoset 42 prosentin tarkkuudella, kun Gullsien tarkkuudet olivat 47 ja 38 prosenttia. Kauhajokiset saivat laadukkaita heittopaikkoja, kun pallo liikkui hyvin, josta kertoo 22 syöttöä. Hyökkäyspään priimusmoottorina toimi Samme Givens, jakaen 11 syöttöä ja jääden vain yhden levyrin päähän tripla-tuplasta.

-Tänään voiton avaimena oli riittävän hyvä puolustuspään toteutus, Janne Koskimies kertoi pelin jälkeen. Yksinkertaistimme vielä vähän puolustusta jatkosarjan otteluista. Olemme vaihtaneet aika paljon skriinejä ja vaihtaminen on tehnyt meistä passiivisia. Tuli muutamia nukahduksia, eikä toteutettu puolustuksessa rotaatiota oikein ja Seagulls sai heittopaikkoja. Kotijoukkue menetti pallon 14 kertaa, mikä on aika paljon. Otteluissa meitä vastaan heillä taisi olla noin yhdeksän menetystä ennen tämä peliä. Toki meille tuli myös 14 menetystä, mutta osa niistä tuli lopussa omalla korilla, mitä pitää pystyä parantamaan. Meillä on nuori joukkue ja siinä piti joukkuetta rauhoitella. Hyökkäyspäässä saimme 14 kolmosta sisään ja jos heidät haluaa voittaa, niin kaukoheittopelissä pitää onnistua, Koskimies painotti.

Ottelusarja jatkuu maanantaina IKH Areenassa. Varmaa on, että Gulls tulee otteluun kovaa ja puolustavalle Suomen mestarille kelpaa vain voitto. Gulls matkustaa sunnuntaina Kuortaneelle harjoittelemaan ja majoittumaan, josta saapuvat Kauhajoelle maanantaina. Kuortaneella joukkue varmasti viilaa sekä hyökkäys- että puolustuspään avainasioita kuntoon.

Hyökkäyspään ongelmista kertoo takamies Lassi Nikkarisen avausottelussa kirjaamat kaksi syöttöä. Koko kaudella Nikkarisen keskiarvo on syötöissä 5,6 kappaletta. Karhubasket pystyi häiritsemään Nikkarisen ja sentteri Chuba Ohamsin yhteispeliä. Ohans kyllä poimi levyrinsä, joita kertyi 11 kappaletta, mutta 12 pisteen lisäksi hänelle tuli neljä menetystä. Okko Järvi jatkoi erinomaisia otteita ja on Korisliigan pudotuspelien pistetilaston kakkosena 20,3 pisteen keskiarvolla.

Gulls sai avausviisikon tueksi penkiltä vain kahdeksan pistettä. Ne tekivät Timo Heinonen (2/2/2/) runsaan 11 minuutin peliajalla ja takamies Alterique Gilbert (6/1/1), joka viihtyi parketilla hieman alle 11 minuuttia. Gulls antoi muille vaihtomiehille peliaikaa seuraavasti: Tomas Pihlajamäki 11 minuuttia ja Sakari Laakso viisi minuuttia. Isot minuutit urakoinut viisikko saa nyt huilata kolme päivää ennen toista välierää.

Seagullsien valmentaja Vesa Vertio kertasi avausottelua ja pohti jo hiukan seuraavaa ottelua. – Kauhajoki aloitti erilaisella puolustusmuodolla, kuin millä he ovat meitä viimeisisä kolmessa kohtaamisessa puolustanut. Se ei ollut mikään yllätys, mutta emme olleet harjoitelleet sitä vastaan. Toteutus sitä puolustusta vastaan ei ollut alussa kovin hyvää, mutta se parani toisella puoliajalla ja saimme paljon hyviä heittoja. Heittoprosentit kolmosissa on riittävän hyvät, mutta kakkosissa prosentti oli pikkuisen matala, kun yritimme mennä kättä vastaan, vaikka olisi pitänyt pystyä syöttää. Se on sellainen asia, mitä pitää puolustuksen lisäksi parantaa otteluun numero kaksi.

-Seuraavaan peliin pitää hiota ajoituksia, jotta saamme pallon liikkeille. Jos olemme myöhässä puoli tai kokonaisen sekunnin, niin se on paljon. Puolustuspäässä meillä oli ongelmia heidän heittäjien kanssa. Muutama kova heitto, mutta mukana oli vapaita heittoja ja myös rikoimme heittäjää, joka oli vaikeassa paikassa. Löysin ottelusta hirveästi parannettavaa, mutta totuus on se, että vaikka Kauhajoki oli vähän niskan päällä, niin ottelu aika tiukka, Vertio kertoili.

Toinen välierä Karhubasket – Helsinki Seagulls maanantaina 22.4. kello 18.30 IKH Areenassa.

Lipunmyynti on avoinna osoitteessa Lippu.fi.

Ennakkoon ostetut liput ovat hieman halvempia, kuin ottelupäivänä IKH Areenasta ostetut liput. Ennakkohinnalla lippuja voi ostaa maanantaina 22.4. IKH Areenan fanimyymälästä kello 9-12. Fanimyymälästä voi ostaa myös Karhubasketin fanituotteita.

IKH Areenan lipunmyynti avautuu maanantaina kello 16.30, kun IKH Areenan ovet avautuvat ja ravintolat avaavat myös ovensa.