UUTISET

25.04.2024

KARHUBASKET HAKI TOISEN VOITON KISAHALLISTA

Yhdessä ja oranssilla sydämellä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket aloitti välieräsarjan runko- ja loppusarjan voittanutta Helsinki Seagullsia vastaan vierasvoitolla, joka tuli vajaa viikko sitten Kisahallissa lukemin 81-88. Vierasvoittoa ei pystytty hyödyntämään, sillä maanantaina Gulls tuli Kauhajoelle IKH Areenaan ja otti kotiedun takaisin 73-80 voitolla. Kun välieräsarja oli alkanut kahdella vierasvoitolla, niin melkein kaikki uskoivat, että keskiviikkona Seagulls palauttaisi järjestyksen ja ottaisi sarjan ensimmäisen kotivoiton.

Mutta joukkueellinen oranssipaitoja, valmennus ja muu joukkue uskoivat vierasvoittoon. Siihen uskoivat myös Karhubasketin uskolliset fanit, jotka jälleen pyyhälsivät fanibussilla läpi takatalvisen matkan Mannerheimintielle ja ottivat haltuunsa Kisahallin äänekkäällä kannustamisella, siivittäen oman joukkueensa voittoon. Toki jotkut kotisohvilla tai IKH Areenan VIP-ravintolan kisakatsomossa jännittäneet karhufanit uskoivat myös voittoon, mutta toista peräkkäistä vierasvoittoa välieräsarjassa voidaan pitää kovana juttuna.

Gulls hävisi runko- ja loppusarjan aikana 16 kotiottelustaan vain kaksi. Helsinkiläisten edellinen pudotuspelien kotitappio tuli kaksi vuotta sitten, kun Karhubasket haki vierasvoiton 21. päivä huhtikuuta Kisahallista lukemin 60-84. Tuolloin nähtiin myös viimeksi Lokkien kaksi perättäistä kotitappiota pudotuspeleissä, kun kauhajokiset voittivat myös edellisen Helsingissä pelatun kamppailun. Sen jälkeen Gulls oli voittanut 10 pudotuspelien kotiottelua putkeen.

Topias Palmi upotti viisi kolmosta 83 prosentin tarkkuudella ja kapteeni johdatti oranssipaidat voittoon (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Keskiviikon ottelu päättyi kauhajokisten 81-84 (41-42) voittoon. Gulls johti parhaimmillaan kahdeksalla pisteellä, kun lukemat olivat toisen neljänneksen alkupuolella 27-19. Vieraat kirivät eron umpeen kolmessa minuutissa ja johtivat viitisen minuuttia ennen puoliaikaa 30-31. Sen jälkeen johtopaikka vaihteli joukkueiden välillä kuusi kertaa, kunnes puoliajalle lähdettiin lukemista 41-42.

Kolmannen kympin lopussa oranssipaitojen kolme perättäistä kolmosta veivät vieraat yhdeksän pisteen etumatkalle (53-62). Onnistujina olivat Topias Palmi (20/3) kahdesti ja Oliver Kandén (6/4) kertaalleen. Gulls päätti neljänneksen 8-0 jaksolla, joten päätöskympille lähdettiin lukemista 61-62.

Oliver Kandén (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kotijoukkue rakenteli viimeisen kympin alussa pienen etumatkan, mutta Karhubasket ajoi sen kiinni nopeasti ja käväisi johdossa. Minuutti ennen loppua isännät johtivat 79-77, mutta Kristian Sjolund (14/3/3) vei oranssipaidat johtoon kolmosella. Sitten Samme Givens (14/5/6) esitti tärkeän torjunnan, Palmi riisti ja Givens teki kakkosella lukemiksi 79-82. Nate Pollard (9/7) poimi tärkeän levypallon ja lopun vapaaheittokisassa vieraat olivat Junior Madutin (12/6/3) johdolla riittävän hyviä, joten kauhajokiset pääsivät tuulettamaan fanien kanssa voittoa.

Samme Givens (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Gulls teki 34 pistettä korin läheisyydestä ja upotti kakkoset 65 prosentin tarkkuudella. Shavon Coleman (28/3/2) jatkoi siitä, mihin oli edellisessä ottelussa Kauhajoella jäänyt ja nakutti kolmoset pussiin 50 prosenttisesti (5/10). Rene Rougeau (18/3/3) oli jälleen Rene Rougeau ja sentteri Chuba Ohams (10/10/3) askarteli jälleen tuplatuplan. Lisäksi isännät menettivät vain seitsemän kertaa, mikä on puolet vähemmän kuin välieräsarjan avauksessa.

Ottelun ratkaisi kaksi osa-aluetta. Karhubasket voitti levypallot 31-44 ja haki hyökkäyspäässä 19 levyriä. Näistä kauhajokiset tekivät 19 pistettä. 19 hyökkäyslevypalloa on kova lukema, sillä kotijoukkue poimi 23 puolustuslevyriä. Päävalmentaja Janne Koskimies on sanonut, että kaukoheittojen pitää onnistua, jotta Kisahallista voidaan voitto hakea. Ja keskiviikkona ne onnistuivat, vaikka mitään super-ilotulitusta ei nähty. 15 kolmosta onnistui 37 yrityksestä, joka antaa osumatarkkuudeksi 41 prosenttia ja toisen voiton välieräsarjaan.

Kristian Sjolund upotti neljä kolmosta 50 prosentin tarkkuudella (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Topias Palmi pelasi Karhubasketista eniten, runsaat 32 minuuttia. Mutta miksei pelaisi, kun peli kulkee. Kapteeni heitti viisi kolmosta kuudesta yrityksestä sukkaan ja kasasi 20 pisteen saaliin. Muut kauhajokiset pelasivat tasaisesti ja sekä pisteiden että levyrien jakauma oli pelaajien kesken esimerkillinen. Karhubasketin vaihtomiehet tekivät 31 pistettä, kun Gulls sai vaihdosta tehoja 15 pisteen edestä, lähinnä ikitaistelija Timo Heinosen (10/4) toimesta.

-Tasaista on, niin kuin sarjan kaksi edellistäkin ottelua, Seagullsin päävalmentaja Vesa Vertio aloitti jutustelun pelin jälkeen. Tämä oli ensimmäinen ottelu, kun hävisimme levypallot rumasti, mikä on minusta tässä avainkysymys. Siihen pitää pystyä vastaamaan. Kauhajoella oli useampi heitto meitä enemmän ilmassa, mikä tarkoittaa vaikeaa tilannetta meille. Siihen nähden tulos tuli yllättävän tasainen. Paransimme levypallopelaamista toisella puoliajalla, mutta ei riittävästi. Levypallopelaamisen parantaminen on yksinkertainen asia, mutta ei todellakaan helppo tehtävä, Vertio pohti.

-Olen todella tyytyväinen, että saimme tästä pelistä voiton, päävalmentaja Janne Koskimies hengähti ottelun jälkeen. Meillä oli aika hyvä tilanne kolmannen neljänneksen lopussa, kun saimme yhdeksän pisteen johtoaseman. Tuli helaheitto, josta Heinonen otti levypallon ja teki and1-suorituksen. Sen jälkeen tuli heikko jakso ja peli meni edestakaisin. Osuimme vastustajaa pikkuisen paremmin kaukaa ja levypallopeli. 19 hyökkäyslevyriä on todella kova lukema. Kahdessa voittopelissä olemme olleet parempia levypalloissa. Jatkamme varmasti samalla puolustustyylillä. Olemme kauden aikana kokeillut eri puolustuksia heitä vastaan ja tiedämme, että erittäin kokenut ja hyvin valmennettu joukkue hämääntyy ehkä yhden tai kahden pallonhallinnan ajaksi. Meidän pitää olla intensiivisiä ja toteuttaa omaa puolustusta. Sekä uskoa siihen, että siten voimme voittaa. Haluan uskoa, että kun sarja jatkuu, niin meiltä löytyy jalkoja. Mutta niin uskoimme myös viime vuonna finaaleissa, mutta Gulls voitti kuudennessa finaalissa aika kapealla rosterilla. Meidän pitää vaan pitää tempoa yllä, Koskimies korosti.

Kaksi vierasvoittoa välieräsarjan alkuun ja Karhubasket pääsee seuraavaan välierään kotona IKH Areenassa 2-1 johtoasemassa. Mutta kahdella vierasvoitolla ei ole mitään merkitystä, jos voittoa ei kotona pystytä nyt ottamaan. Kolmeen perättäiseen vierasvoittoon ei usko kuin yksi tai kaksi jamppaa fanibussin peräosastolla.

Neljäs välierä pelataan IKH Areenassa lauantaina kello 18. Liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi.

Lippuja neljänteen välierään voi ostaa myös torstaina ja perjantaina kello 9-12 Karhubasketin fanimyymälästä IKH Areenalla. Lauantaina IKH Areenan lipunmyynti aukeaa kello 16, kun IKH Areenan ovet avautuvat ja ravintolat avaavat ovensa.