UUTISET

03.05.2024

KORISLIIGAN VÄLIERÄSARJASSA EDESSÄ RATKAISEVA GAME 7

Shawn Hopkins jatkoi siitä, mihin Kisahallissa jäi (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Erikoinen välieräsarja Helsinki Seagulls – Karhubasket saa huipennuksen tulevana lauantaina, kun joukkueet iskevät yhteen ratkaisevassa seitsemännessä pelissä. Erikoinen siksi, että molemmat voittivat alkuun kaksi peliä vieraissa. Sitten palattiin normaaliin tahtiin, kun Gulls voitti kotona Kisahallissa lukemin 81-76. Torstaina Karhubasket venytti välieräsarjan viimeiseen peliin, kun se oli IKH Areenassa 1957 katsojan edessä parempi pistein 78-73.

Edellisessä välierien kotiottelussa kompuroinut Karhubasket tuli otteluun räväkästi. Eero Innamaa (5/5/1) nosti avauspisteet, mutta vieraiden parhaana palkittu Shavon Coleman (19/10/2) vei Lokit 2-4 johtoon parin minuutin kohdalla. Eemi Luukkosen (3/4/1) kolmonen, Samme Givensin (11/6/3) vapari ja Nate Pollardin (7/9/4) donkki antoivat oranssipaidoille 8-4 johtoaseman neljän minuutin kohdalla. Sitten päästettiin penkiltä irti ottelun tähti Shawn Hopkins (16/4/2/2 torjuntaa), joka yhdessä kapteeni Palmin kanssa veivät kotijoukkueen 10 pisteen etumatkalle, kun lukemat olivat 18-8. Vesa Vertio kutsui vieraat aikalisälle ja sen jälkeen etumatka puolittui nopeasti. Kauhajokiset päättivät avauskympin 8-0 jaksolla, joten toiselle neljännekselle vaihdettiin lukemista 28-13.

Shavon Coleman oli Gullsien paras pistemies (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Junior Madut (10/3/3) kävi donkkaamassa ja kasvatti kotijoukkueen etumatkan 17 pisteeseen. Kauhajokiset kolistelivat heitoillaan korirautaa, joten Gulls teki hiipivän kirin Colemanin johdolla, joten puoliajalle lähdettiin lukemista 45-34.

Gulls jatkoi hiipimistä kolmannella neljänneksellä. Rene Rougeau (13/7/4) ja välierien parhaan pelinsä pelannut Alterique Gilbert (15/2/3) olivat esillä, mutta tahtipuikko heilutti yhä kovia koreja tehnyt Coleman. Lassi Nikkarisen (6/4/4) kolmonen päätti kympin lukemiin 58-53, joten kaikki oli vielä auki päätösneljännekselle.

Topias Palmi teki viimeiseen kymppiin 11 pistettä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Hieman viimeisen kympin puolivälin jälkeen Gulls tuli kahden pisteen etäisyydelle (68-66) Gilbertin ja Timo Heinosen (10/1/1) kolmosilla. Palmi antoi isännille vähän lisää etumatkaa, mutta Gilbertin toinen kolmonen kavensi eron pisteeseen (72-71), joten Janne Koskimies kutsui joukkueensa aikalisälle, kun pelaamatta oli kolmisen minuuttia. Sen jälkeen Palmi upotti kaksi vaparia, Madut yhden ja kun Palmin kolmonen teki lukemiksi 78-73 vain kymmenisen sekuntia ennen loppua, IKH Areena kiehui ja huutomyrsky oli kova. Gulls pelasi pallon aikalisän jälkeen sentteri Chuba Ohamsille (7/13/3), mutta oranssipaitojen hyökkäystä sytyttänyt Shawn Hopkins ehätti torjumaan kaksi Gullsien yritystä ihan korin läheisyydestä, joten lukemat 78-73 jäivät myös päätösnumeroiksi.

Hopkins torjui loppuun pari tärkeää kakkosta (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket oli parempi levypalloissa 49-44 ja haki 17 hyökkäyslevyriä, joista vastustajaa rankaistiin 13 pisteellä. Menetykset tasattiin 11-11, mutta tällä kertaa kauhajokiset tekivät menetyksistä enemmän pisteitä, kun niitä tuli 15 kappaletta. Vieraat tekivät menetysten jälkeen yhdeksän pinnaa. Kumpikaan joukkue ei liiemmälti saanut tilaa kakkosille. Oranssipaitojen osumatarkkuus kakkosissa oli 36,4 ja Gullsien 37,5 prosenttia. Vieraat olivat tarkempia kolmosissa, upottaen ne 37,9 prosentilla, mutta kauhajokiset saivat sisään 13 kolmosta (3p 34,2 %), mikä oli kaksi enemmän kuin vastustaja, joten levyreitä saadut extra pallonhallinnat tulivat tarpeeseen. Tällä kertaa kauhajokiset olivat myös vapareissa tarkempia, upottaen 15 heittoa 68,2 prosentin tarkkuudella. Gulls upotti 10 vapaaheittoa 62,5 prosenttisesti.

– Seagullsin huolellisuus hyökkäyspäässä ei ollut ihan sillä tasolla, joten saimme puolustuksessa käsiä väliin ja saimme katkoja sekä nopeita, Janne Koskimies aloitti pelin kertaamisen. Sellaisia asioita, joita tarvitsemme. Tänään koko pelissä meillä oli enemmän pisteitä pallonmenetyksistä. Sekä enemmän pisteitä toisista heittoyrityksistä. Nämä asiat ovat tärkeitä. Meille aivan loistavaa, kuinka Shawn on tullut ja käyttänyt minuutit. Olemme tarvinneet onnistumisia kaaren takaa ja Shawn on ollut heti tullessaan kentälle vaarallinen. Hänen avullaan saimme hyökkäyspään rullaamaan ensimmäisellä puoliajalla. Kolmannella neljänneksellä heitimme kolmoset 2/16 ja meillä oli monta paikkaa, mutta emme vain saaneet mistään sisään. Olin tyytyväinen siihen, että otimme heittoja, sillä niistä saimme hyökkäyslevypalloja. Sitä samaa meidän pitää jatkaa. Tarvitsemme peliin tempoa. Kun menimme tempolla, niin pääsimme jo ensimmäisistä tilanteista heittopaikoille. Meillä on tilanteeseen nähden tosi freesi joukkue ja odottavat fiilikset. Pelaajat olivat sen oloisia, että heti bussiin ja pelaamaan, joten olen todella luottavainen, Koskimies kertoi.

Joukkueilla ei ole hirveästi aikaa ennen seitsemättä peliä, joka pelataan lauantaina 4. toukokuuta kello 17 Kisahallissa. Kauhajokisia lähtee tukemaan useampi fanibussi, jotka lienevät jo täynnä. Jos Helsinkiin ei pääse katsomaan peliä, niin sitä voi tulla katsomaan IKH Areenan VIP-ravintolan kisakatsomoon lauantaina. Tarkemmat tiedot kisakatsomosta löydät Karhubasketin somesta perjantaina.

Korisliigassa on pelattu paras seitsemästä ottelusarjoja välierissä ja finaaleissa kaudesta 2015-2016 alkaen. Taustalla oli kevät 2015, jolloin molemmissa välieräsarjoissa tarvittiin täydet viisi ottelua. Toisessa parissa Kataja voitti kauhajokiset 3-2 ja toisessa sarjassa Bisons Loimaa voitti KTP:n samoin lukemin. Tuolla kaudella myös finaalit venyivät täyteen viiteen otteluun, joiden päätteeksi Kataja pääsi juhlimaan seurahistoriansa ensimmäistä mestaruutta.

Seitsemään ottelua on tarvittu välierissä kolme kertaa. Seagulls ja Karhubasket ovat olleet mukana yhdessä seiskapelissä, jotka molemmat ovat päättyneet tappioon. Vierasjoukkue on pystynyt voittamaan kerran ja kaksi ensimmäistä seitsemättä ottelua voitti kotijoukkue.

Kaudella 2018-2019 nähtiin välierissä ottelusarja, jossa tarvittiin ratkaiseva seitsemäs ottelu. Silloin Kouvot voitti ratkaisevan pelin vieraissa Salohallissa lukemin 82-91 ja eteni finaaleihin, jossa Karhubasket pääsi juhlimaan kultaa.

Karhubasket on myös saanut maistaa ratkaisevan seitsemännen pelin tunnelmaa, kun se kohtasi välierien päätösottelussa Salon Vilppaan kaudella 2016-2017. Silloin Vilpas oli parempi kotonaan pistein 79-66. Finaaleissa Vilpas hävisi Katajalle otteluvoitoin 4-2.

Kaudella 2015-2016 välierissä Tampereen Pyrintö ja Seagulls tarvitsivat täydet seitsemän ottelua, jotta finaalipaikka saatiin ratkaistua. Silloin ratkaisevan ottelun voitti Pyrintö kotona Pyynikillä lukemin 75-66. Finaaleissa tamperelaiset taipuivat Kouvoille otteluvoitoin 4-1.