UUTISET

09.04.2024

KARHUBASKET OTTI TOISEN VOITON PUOLIVÄLIERÄSARJASSA

IKH Areenassa oli maanantaina 2023 katsojaa (kuja: Janne Yli-Korhonen)

Varmat kevään merkit ovat peipon laulu, taivaalla lentävä joutsenaura ja Hyypän kanjonin reunalla kohti Kauhajokea viilettävä Salon Vilppaan bussi. Tänä keväänä tuo bussi suunnisti kohti IKH Areenaa ajoissa, sillä Karhubasket ja Vilpas kohtaavat jo puolivälierissä.

Maanantaina oli IKH Areenassa puolivälieräsarjan toisen osaottelun vuoro. Ensimmäinen osa Salossa viime perjantaina oli tiukkaa puolustamista ja vähäkorinen. Kauhajokiset ovat painottaneet, että kolmenpisteenviivan puolustaminen on avainasia, jos voittoja salolaisista otetaan.

Ensimmäisessä osassa Vilpas otti 32 kolmosta, joista seitsemän löysi tiensä koriraudan ja -sukan läpi, mikä antaa onnistumisprosentiksi 22. Jos joku olisi kertonut ennakkoon, että Vilpas heittää toisessa ottelussa IKH Areenassa kolmoset 43,2 prosentin tarkkuudella, upottaen 19 kaukoheittoa, niin ottelun voittajasta ei olisi ollut epäselvyyttä yhdellekään korisjännärille.

Jacob Grandison upotti kolme kolmosta 50 prosentin tarkkuudella (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Runsaassa kahdessa minuutissa Mikko Koivisto (17/1/1) oli upottanut kaksi kolmosta ja Jamison Overton (8/5/2) yhden, joten Vilpas johti 5-9. Kun Tavon King (10/1/3) ja Riku Laine (3/1) liittyivät kaukoheittotalkoisiin, niin vieraat johtivat kuuden ja puolen minuutin jälkeen 13-20. Karhubasket käänsi ottelun kulun päälaelleen, kiskaisemalla tuosta neljännekseen loppuun 17-0 jakson. Sitä tähdittivät Kristian Sjolundin (9) ja Junior Madutin (16/9/4) kolmoset, Nate Pollardin koko kentän mittainen ajo korille ja kuin sinetiksi päälle ottelun hahmon Samme Givensin (31/9/3) poimima hyökkäyslevyri ja and1 suoritus. Toiselle kympille lähdettiin lukemista 30-20.

Vilpas kyllä rakenteli laadukkaita heittopaikkoja, mutta pelivälinettä ei vain saatu riittävästi koriin. Salolaiset tuskailivat läpi ottelun kakkosten kanssa ja niissä onnistumisia kirjattiin koko ottelussa vieraille vain yhdeksän (2p 33,3 %, 9/27). Karhubasket pääsi kasvattamaan etumatkansa 16 pisteeseen (48-32), mutta Jacob Grandison (15/2/1) ja Teemu Suokas (20/1/4) kutistivat taukotilanteeksi 53-44.

Eero Innamaa teki 14 pistettä, mutta poimi myös tärkeät seitsemän levyriä, joista kolme hyökkäyskorilla (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket olisi saattanut karata kolmannella kympillä ratkaisevan kauas, mutta Teemu Suokas piti vieraita entisessä kotihallissaan mukana. Kotijoukkueesta tahtipuikkoa heilutti edelleen Givens, mutta Eero Innamaa (14/7/2) ja Topias Palmi (16/2/2) olivat antamassa taustatukea, joten kauhajokisten etumatka ennen päätösneljänestä oli 12 pistettä (75-63).

Päätöskympin puolivälissä IKH Areenan 2023 katsojaa tai ainakin osa heistä kuvittelivat pelin olevan ohi, kun oranssipaitojen etumatka oli kasvanut 18 pisteeseen. Palindromilukemista 86-68 Vilpas leikkasi erosta yli puolet pois, kun runsas kaksiminuuttinen meni vieraille 0-10. Kirin aloitti Juho Nenonen (11/3), joka sai myös hieman otetta Givensiin puolustuspäässä ja Koivisto – Suokas kaksikko hoiti loput. Ero kaventui vielä kuuteen pisteeseen, mutta kauhajokiset onnistuivat vapariviivalta, joten toinen otteluvoitto kirjattiin Karhubasketille lukemin 97-92, kun Grandison heitti kolmosen sukkaan päätössummerin soidessa.

Hyvän kaukoheittopelin lisäksi Vilpas piti pallosta huolta ja menetti vain seitsemän kertaa. Kauhajokiset onnistuivat kolmosissa vain 31,3 prosentin tarkkuudella ja menettivät 14 kertaa pelivälineen, joten mikä selittää sen, että Karhubasket ottelun voitti? Vastaus on, että levypallopelaaminen. Karhubasket voitti levyrit 52-31 ja haki 18 hyökkäyslevypalloa, joista tehtiin 23 pistettä. Karhubasket teki 40 pistettä eli 20 koria vieraiden korin läheisyydestä 64,5 prosentin tarkkuudella. Levypallojen ohella kauhajokiset voittoa avittivat tarkat vaparit, sillä peräti 31 yrityksestä 27 laitettiin sisään, mikä antaa onnistumisprosentiksi 87,1.

-Vilpas sai alkuun hyviä heittopaikkoja, kuten läpi ottelun, emmekä onnistuneet puolustamaan kolmenpisteenviivaa, Janne Koskimies aloitti pelin jälkeisen analyysin. Olemme puhuneet, että se on yksi avainasia Vilpasta vastaan. Pelin ratkaisu oli tänään levypallopelaaminen. Me saimme 23 pistettä hyökkäyslevypalloista, joten torjuntavoitto tuli, kun meillä oli vielä puolet enemmän menetyksiä. Saimme kriittisessä vaiheessa kovia tahtokoreja, joilla pystyimme pitämään johtoasemaa.

-Ottelun 15 ensimmäistä minuuttia oli hyökkäyspäässä sellaista tekemistä, mitä halusimme tehdä. On tärkeää varsinkin ottelusarjan sisällä, kun meillä on nuoria pelaajia, jotka pelaavat ensimmäisiä pudotuspelisarjoja, että pystymme toteuttamaan niitä asioita, joita käydään ennen ottelua läpi. Meidän pitäisi vielä enemmän hyödyntämään Givensiä, varsinkin ottelun lopussa, kun Vilpas meni pieneen viisikkoon. Hän on niissä todella rauhallinen ja varma. Givens pystyy ratkaisemaan itse, mutta myös löytämään hyviä syöttöjä leikkauksiin ja ulos heittäjille. Hän rauhoittaa meidän hyökkäyspelaamista, Koskimies kiitteli avainpelaaja Givensiä.

Ottelun tähti oli Samme Givens. 31 pistettä, 9 levyriä, mutta myös kolme syöttöä, kolme riistoa ja kaksi torjuntaa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Puolivälieräsarjan kolmas näytös pelataan torstaina Salossa, jossa Karhubasketilla on mahdollisuus pistää sarja poikki, sillä välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

Kolmatta ottelua on hankala ennakoida, sillä ensimmäisen ja toisen näytöksen erot olivat hurjan suuria. Ensimmäisessä osassa Vilpas teki vain 55 pistettä, mutta toisessa ottelussa salolaisilla oli kasassa saman verran pisteitä 23 minuutin kohdalla.

Vilpas on ottanut kahdessa ensimmäisessä ottelussa yhteensä 76 kolmosta eli 38 per ottelu ja yhteensä 58 kakkosta eli 29 ottelua kohden. Kolmosissa osumatarkkuus on ollut 34 ja kakkosissa 40 prosenttia.

Avainkysymykset torstain kolmanteen otteluun ovat:

Jatkaako Vilpas rotaation kaventamista? Yrittääkö Vilpas pelata pienemmällä viisikolla, jolla IKH Areenassa saatiin loppukiri aikaan ja kun isoista miehistä DeAndre Dishman (24 min, 5/6/5) ja Luukas Vaara (11 min, 3/3) ei ole saatu tehoja irti? Aloittaako Juho Nenonen ottelun ja ottaa Samme Givensin pihteihin?

Ensimmäisessä ottelussa Vilppaan yhdeksän pelaajaa pelasi 15 ja 25 minuutin väliin. Isoimmat minuutit pelasi Dishman, reilut 25 minuuttia ja 10 pelaaja Tyree Eady pelasi hieman vajaat 10 minuuttia. IKH Areenassa Overton, Grandison ja Koivisto pelasivat yli 25 minuuttia. Koivisto olisi toki varmasti pelannut enemmänkin, mutta sai neljännen virheen aikaisessa vaiheessa ja viideskin virhe tuli ennen pelin loppua. Sama tilanne oli Suokkaalla, joka viihtyi kentällä sekunnin vaille 23 minuuttia. Eadylle annettiin vastuuta reilut 17 minuuttia, mutta pistesarake näytti pelin jälkeen nollaa. Toisessa ottelussa Riku Laineen minuutit jäivät vajaaseen kahdeksaan ja Vaaran reiluun 11, joten viitteitä rotaation kaventumisesta on ilmassa.

Vilpas teki ensimmäisessä pelissä 22 pistettä korin läheisyydestä ja toisessa ottelussa vain 18, jotka syntyivät 39,1 prosentin tarkkuudella. Sisäpelaamisessa on ollut ongelmia, mutta siitä huolimatta heittopaikkoja pystyttiin luomaan kaarelle jatkuvalla syötöllä. Painotus pelaamisessa on varmasti ollut juuri paikkojen luomisessa kaarelle, ensimmäisen pelin jälkeen, mutta ajot korille sekä perinteiset pick and roll -pelit loistavat poissaolollaan Vilppaan pelaamisesta. Näillä kenttää pystyttäisiin aukaisemaan paremmin ja siten saataisiin kauhajokisten puolustus liikkeille.

-Fakta on se, että meidän pitää keksiä jotain Givensin puolustamiseen, Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen kertoi maanantaisen pelin jälkeen. Joko niiden pelaajien, jotka häntä ovat puolustaneet, pitää terävöittää omaa tekemistä tai sitten hänen puolustamiseen täytyy laittaa joku muu pelaaja. Meillä on tässä nyt pari päivää aikaa miettiä ja tehdä päätökset, kuinka kolmanteen peliin lähdetään.

-Vilpas teki puolustukseen muutoksia ottelun sisällä, Janne Koskimies kertoo. Vilpas alkoi vaihtamaan pallottomiaskriinejä, kun pääsimme niistä hyvin auki. Ja jos heillä on Givensiä vastassa pienempi puolustaja, niin he tuplaavat. Ensimmäisessä ottelussa he saivat rullaavat pelaajat vapaaksi, mutta eivät onnistuneet pelaamaan palloa sisälle. Ennakoimme, että tänään he yrittävät toimittaa palloa sisälle, mutta he saivat heittäjiä vapaiksi.

Kolmas puolivälieräottelu Salon Vilpas – Karhubasket torstaina 11. huhtikuuta kello 18.30 Salohallissa.

Kolmanteen puolivälierään Karhubaskettia lähtee taas tukemaan täysi fanibussi, joten fanien tuki on Salossa jälleen kerran takana. Jos fanibussiin ei ennätä, niin peliä voi katsella IKH Areenan Sporttibaarin kisakatsomossa. Kisakatsomo on avoinna torstaina kello 18-21 ja sisäänkäynti tapahtuu samoista ovista, joista tullaan lounaalle ovista.

Joukkue ja IKH Areena pääsivät tuulettamaan toista voittoa maanantaina (kuva: Janne Yli-Korhonen)