UUTISET

04.04.2024

PUDOTUSPELIENNAKKO: PUOLIVÄLIERÄ SALON VILPAS – KARHUBASKET

Tasaisen kisan Korisliigan ylemmän loppusarjan kahdesta viimeisestä kotietupaikasta voittivat Uudenkaupungin Korihait ja Salon Vilpas. Karhubasketilla oli mahdollisuudet kotietuun viime lauantain päätöskierroksella, mutta ne murenivat, kun Korihait tyrmäsivät oranssipaidat lukemin 89-72 (46-33). Voitolla Hait sijoittuivat sarjataulukon kolmanneksi ja kohtaavat omassa puolivälieräsarjassaan Joensuun Katajan, joka sijoittui kuudenneksi.

Vilpas otti haltuunsa nelospaikan, voittamalla päätöskierroksella Katajan Joensuussa pistein 84-90 (36-46). Sekä Vilpas että Hait tyrmäsivät vastustajat jo ensimmäisellä jaksolla. Kauhajokisten kiri jäi vajaaksi, sillä ero kaventui pienimmillään vain 11 pisteeseen. Kataja kävi lähempänä, sillä ero kaventui vain pisteeseen, mutta salolaiset kairasivat lopulta voiton.

Vilpas – Karhubasket ja Korihait – Katajan parien lisäksi pudotuspelissä välieräpaikoista kisaavat loppusarjan voittanut Helsinki Seagulls, joka kohtaa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Lapuan Kobrat. Lapualaiset pääsivät mukaan kevään huipennukseen sijoittumalla alemman loppusarjan kakkoseksi. Alemman loppusarjan selkeästi voittanut Kouvot kohtaavat omassa välieräsarjassa ylemmän loppusarjan kakkosen eli BC Nokian.

Pudotuspeliparit:

Helsinki Seagulls – Kobrat

Salon Vilpas – Karhubasket

Näiden ottelusarjojen voittajat kohtaavat välierissä. Toisessa välieräsarjassa kohtaavat voittajat sarjoista:

BC Nokia – Kouvot

Korihait – Kataja

Paikka välieriin irtoaa kolmella voitolla.

Salon Vilpas – Karhubasket ottelusarjan pelipäivät:

Pe 5.4. klo 18.30 Vilpas – Karhubasket, Salohalli

Ma 8.4. klo 18.30 Karhubasket – Vilpas, IKH Areena

To 11.4. klo 18.30 Vilpas – Karhubasket, Salohalli

*4. ⁠La 13.4. klo 18.00 Karhubasket – Vilpas, IKH Areena

*5. ⁠Ma 15.4. klo 18.30 Vilpas – Karhubasket, Salohalli

* = tarvittaessa

Karhubasketin ensimmäinen kotiottelu pelataan IKH Areenassa maanantaina 8.4. kello 18.30. Lipunmyynti otteluun on avoinna osoitteessa Lippu.fi. Lippuja voi ostaa myös ottelupäivinä IKH Areenan aulan lipunmyynnistä, joka avautuu aina kaksi tuntia ennen ottelun alkua samalla kun IKH Areenan ovet avautuvat ja ravintolat avaavat ovensa. Lisätietoa lipunmyynnistä löytyy osoitteesta karhubasket.fi.

Puolivälieräsarja käynnistyy perjantaina 5.4. Salossa. Sinne matkaa tuttuun tapaan täysi fanibussi, joten Karhubasket saa jälleen täyden tuen omilta oranssiasuisilta faneiltaan. Salossa jo pelätään vellikellon kilinää, joten eiköhän se ole mukana tuottamassa iloa salolaisille.

Puolivälieräsarjan vierasotteluita voi seurata myös IKH Areenan VIP-ravintolassa. Perjantaina 5.4. VIP-ravintolan ovet avautuvat kello 18 ja lähetys pelistä alkaa Ruudusta kello 18.20. Tervetuloa seuraamaan peliä mukavassa porukassa!

Vilppaan ja Karhubasketin kohtaaminen pudotuspeleissä ei ole mikään uusi juttu. Joukkueet ovat kohdanneet pudotuspeleissä viimeisten seitsemän kauden aikana viisi kertaa. Kauhajokiset ovat voittaneet näistä sarjoista kolme ja Vilpas kaksi.

Kaudella 2016-2017 nähtiin eeppinen välierätaisto, joka venyi kotivoittojen merkeissä aina ratkaisevaan seitsemänteen otteluun. Sen Vilpas voitti lukemin 79-66 ja eteni finaaleihin. Finaaleissa Kataja oli sitten parempi otteluvoitoin 4-2.

Karhubasketin fanit heittivät läpyt salolaisten kanssa seitsemännen finaalin jälkeen (kuva: Erkki Hautaviita)

Kauden 2017-2018 päätteeksi joukkueet kohtasivat Korisliigan finaaleissa. Karhubasket voitti finaalit 4-2 ja pääsi juhlimaan seurahistorian ensimmäistä mestaruutta kotiyleisön edessä. Kaudella 2018-2019 kohtaamista joukkueiden välillä ei nähty, sillä Kouvot tiputti salolaiset pronssipeliin, kukistamassa Vilppaan välierissä otteluvoitoin 4-3. Karhubasket pääsi juhlimaan toista peräkkäistä Suomen mestaruutta, voittamalla kouvolalaiset finaaleissa voitoin 4-1.

Kausi 2019-2020 loppui ennen pudotuspelejä, sillä korona keskeytti pelit ennen maaliskuun puoliväliä. Parin kauden tauon jälkeen kilpakumppanit kohtasivat kauden 2020-2021 päätteeksi Korisliigan finaaleissa. Nyt oli Vilppaan vuoro juhlia mestaruutta, joka tuli otteluvoitoin 4-2.

Kaudella 2021-2022 joukkueet kohtasivat jälleen finaaleissa. Karhubasket juhli mestaruutta, kun otteluvoitot menivät oranssipaidoille 4-1. Viime kaudella joukkueet kohtasivat välierissä ja Karhubasket eteni finaaleihin voitoin 4-1, mutta jäi hopealle, kun Seagulls juhli mestaruutta Kisahallissa.

Karhubasket juhli mestaruutta keväällä 2022 vanhassa karhuluolassa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Vilpas ja Karhubasket kohtaavat ensimmäistä kertaa jo puolivälierävaiheessa. Kotiedulla on ollut iso merkitys ottelusarjoihin. Keväällä 2021 Karhubasketilla oli kotietu, mutta Vilpas purjehti mestaruuteen. Sama tapahtui käänteisesti kauden 2017-2018, kun Vilpas lähti finaaleihin kotiedun turvin, mutta kauhajokiset pokkasivat kultamitalit. Kaikkiaan pudotuspeleissä on pelattu joukkueiden välillä 29 ottelua, joista Vilpas on voittanut 12 ja Karhubasket 17. Viimeiset 10 pudotuspeliottelua ovat menneet kauhajokisille 8-2.

Kaikkiaan Karhubasket ja Vilpas ovat kohdanneet Korisliigassa 86 kertaa ja voitot ovat kauhajokisten hyväksi 53-33. Viimeisistä 10 kohtaamisesta Karhubasket on voittanut seitsemän. Tällä kaudella joukkueet kohtasivat sekä runko- että loppusarjassa kaksi kertaa. Kauhajokiset voittivat kolme ensimmäistä ottelua, mutta Vilpas voitti viimeisen pelin Salohallissa lukemin 81-77.

Karhubasket voitti runko- ja loppusarjan aikana 17 ottelua ja hävisi 15. Kotona IKH Areenassa kauhajokisten saldo oli 11 voittoa ja viisi tappiota. Vieraspeleistä voittoja tuli kuusi ja tappioita 10. Loppusarjan 10 ottelua meni viidellä voitolla ja viidellä tappiolla, mutta viimeisten viiden ottelun saldo yksi voitto ja neljä tappiota eivät oikeuttaneet kotietuun.

Vilpas voitti kauden 32 ottelusta 18 kappaletta. Salohallissa saldo oli yhdeksän voittoa ja seitsemän tappiota, ja sama saldo oli tuloksena myös vierasotteluista. Vilpas oli Gullsien (10/6) jälkeen Korisliigan toiseksi paras vierasjoukkue, kun myös BC Nokia voitti vieraissa seitsemän ottelua. Ylemmän loppusarjan 10 ottelusta salolaiset voittivat kauhajokisten tapaan viisi ottelua, mutta kun viimeisistä viidestä ottelusta Vilpas voitti kaksi, niin saivat he kotiedun pudotuspeleihin.

Karhubasket pelasi kaudella yhdeksän ottelua, jotka päätyivät viiden pisteen tai pienemmällä erolla. Näitä tuli vain kaksi voittoa. Vilpas pelasi samoja tiukkoja otteluita 10 kappaletta, mutta viisi voittoa on selvästi kauhajokisia parempi lukema.

Karhubasket lähtee pudotuspeleihin kolmen ottelun tappioputkessa. Iso kolaus oranssipaitojen kotietuhaaveille tuli juuri ennen maaliskuun puoliväliä, kun kapteeni Topias Palmi loukkasi kätensä. Kun joukkueen paras pistemies jäi sivuun, oli sillä eittämättä selvät vaikutukset joukkueen pelaamiseen. Kolmosten osumatarkkuus laski ja syöttöjen määrä väheni merkittävästi. Näillä seikoilla on eittämättä yhteys. Palmin paluusta ottelusarjan avaukseen perjantaille on toiveita, mutta mitään varmaa ei vielä ole. Toivottavasti toipumisessa ei tule takapakkia viime hetkillä, ennen kauden tärkeimpiä pelejä.

Toivottavasti kapteeni Topias Palmi palaa parketille puolivälieräsarjassa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Vilpas haki Joensuusta päätöskierroksen vierasvoiton täydellä 10 miehen kokoonpanolla. Vilpas voikin surutta tehdä lätkästä tuttuja ketjuvaihtoja eli vaihtaa koko pelaavan viisikon kerrallaan. Lisäksi valmennuksella on runsaasti eri mahdollisuuksia rakentaa pelaavaa viisikko ja hakea pelistä toiseen onnistujia laajalla skaalalla. Jos Karhubasketilla on etuja joitain joukkueita vastaan tasaisesta peluutuksesta, jolloin tempo sekä intensiteetti voitaisiin pitää korkealla tasolla, niin Vilpasta vastaan tätä etua ei ole. Vilpas lisää 10 pelaajan kokoonpanoon vielä pari lahjakasta nuorta, joten vastassa on 12 pelaajan iskujoukko.

Salon Vilppaan kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#1 Teemu Suokas, takamies, 188 cm, (27 ott/24 min/11,8/3,4/4,6)

#2 DeAndre Dishman, sentteri, 198 cm, (31 ott/23 min/10,8/6,5/1,8/1,1 riistoa)

#3 Tyree Eady, laituri, 196 cm, (32 ott/25 min/7,9/3,7/1,3/1,1 riistoa)

#4 Mikko Koivisto, laituri, 194 cm, (28 ott/27 min/9,1/1,6/2,8)

#5 Patrik Poutiainen, laituri, 198 cm, (3 ott/2 min/1,3/0,3)

#7 Juho Nenonen, laituri, 202 cm, (31 ott/22 min/6,3/4,5/0,7)

#10 Onni Mäkynen, laituri, 198 cm, (7 ott/3 min/1,6/0,9)

#11 Thomas Rönnholm, laituri, 197 cm, (6 ott/3 min/0,5/0,1)

#12 Tavon King, takamies, 180 cm, (32 ott/27 min/15,9/3,1/2,7)

#13 Tuukka Juntunen, takamies, 193 cm (1 ott/4 min)

#15 Jacob Grandison, laituri, 198 cm (7 ott/21 min/14/3,1/1)

#20 Luukas Vaara, sentteri, 207 cm, (32 ott/16 min/5,2/3,6/1,1)

#21 Riku Laine , laituri, 197 cm, (29 ott/16 min/4,8/3,5/0,6)

#22 Jamison Overton, takamies, 198 cm, (22 ott/27 min/16,2/5,1/1,9/1,2 riistoa)

Takamies Teemu Suokas on pelannut loistavan kauden. Kauden kehittyneimmän pelaajan palkinto täytyy olla lähellä. Suokas missasi muutaman pelin loukkaantumisen takia, mutta on siitä huolimatta tehnyt 11,8 pistettä ottelua kohden. Lisäksi hän jakaa Vilppaasta eniten syöttöjä, joita tulee 4,6 passin keskiarvolla.

Teemu Suokas tekee 11,8 pistettä ja jakaa 4,6 syöttöä ottelua kohden, mikä on eniten Vilppaasta (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Takamies Tavon King on parantanut koko ajan kauden edetessä. King ottaa 6,9 kolmosta ottelua kohden ja upottaa ne 38,5 prosentin tarkkuudella. Paras pistemies on Jamison Overton, joka tekee pinnoja 16,2 keskiarvolla. Overton upottaa kakkoset 56 ja kolmoset 36,8 prosentin tarkkuudella, joten on hämmästyttävää, että vapareissa osumatarkkuus on vain 49 prosenttia.

Paras levypallomies on sentteri DeAndre Dishman, joka poimii levyreitä 6,5 keskiarvolla. Dishman on alle kaksimetrinen sentteri, joten sen puolesta hän sopii hyvin vastustajaksi pienikokoiselle Karhubasketille. Toinen sentteri Luukas Vaara onkin sitten 207 senttiä pitkä ja päättää hyökkäyksiä näyttäviin donkkeihin hyvän ponnistusvoiman avulla.

Tarkkakätisen Mikko Koiviston kolmoset pitää pystyä ottamaan pois (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kaiken nähnyt Mikko Koivisto oli loppusarjassa pienessä heittokipsissä, mutta parissa viime ottelussa hän on näyttänyt arvonsa joukkueelle. Katajaa vastaan salolaiset olivat pulassa, mutta Koivisto kiskoi ratkaisevat kolmoset sukkaan juuri oikeaan aikaan. Ja vaikka heitto oli välillä hukassa, niin se taisi olla optista harhaa, sillä tilastot kertovat, että Koivisto upottaa kolmoset 40,6 prosentin tarkkuudella. Vilppaan tarkin kaukoheittäjä on Tyree Eady, joka upottaa kolmoset peräti 48,4 prosentin tarkkuudella. Myös Riku Laineen sihti on ollut kunnossa, sillä hänen osumatarkkuus on ollut 40,6 prosenttia kolmosissa.

Vilppaan uusin hankita Jacob Grandison ehätti pelata loppusarjassa seitsemän ottelua ja teki niissä pisteitä 14 pinnan keskiarvoilla. Heittotarkkuudet olivat kolmosissa 37, kakkosissa 43,6 ja vapareissa erinomainen 90,9 prosenttia.

Tässä oli listattuna Vilppaan yhdeksän peluria. Kukas kymmeniköstä puuttuu? No tietysti kauhajokisten suosikkipoika Juho Nenonen. Mitä olisi kevät ilman Nenosen vierailua Kauhajoella? Ei mitään. Jo pelkästään hänen saama henkilökohtainen kannustus IKH Areenan lehtereillä saa ruohon vihertämään ja kukat puhkeamaan kukkaan.

Jos vain mahdollista, niin Juho Nenonen keräsi taas lisää faneja (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasketin ja Salon Vilppaan tilastovertailu:

Pisteet: KB 85,5 (7.), Vilpas 86,1 (5.)

Päästetyt pisteet: KB 81 (2.), Vilpas 83,7 (6.)

Levypallot: KB 41,6 (4.), Vilpas 38,1 (11.)

Hyökkäyslevypallot: KB 12,7 (6.), Vilpas 11,6 (10.)

Syötöt: KB 18,7 (4.), Vilpas 15,9 (10.)

Menetykset: KB 12,1 (9.), Vilpas 10,5 (11.)

Vapaaheitot: KB 73,2 % (7.), Vilpas 70,4 % (11.)

Kakkoset: KB 52,5 % (5.), Vilpas 49,8 % (11.)

Kolmoset: KB 34,2 % (5.), Vilpas 37,9 % (1.)

Karhubasket ja Vilpas tekevät lähes yhtä paljon pisteitä otteluita kohden. Karhubasketin puolustus on ollut jonkun verran tiiviimpää ja kauhajokisilla pitäisi olla etulyöntiasema levypalloissa. Vilpas menettää pelivälineen vain 10,5 kertaa ottelua kohden ja on koko sarjan toiseksi pallovarmin joukkue.

Vilpas on sarjan tarkin kaukoheittojoukkue 37,9 prosentin osumatarkkuudella. Vilpas upottaa kolmoset kotona Salohallissa 39,1 prosentin tarkkuudella ja 18 voitto-ottelussa lukema on 40,3 prosenttia. Häviöissä kolmosten onnistumisprosentti on 34,9, joten Vilppaan vapaat heittopaikat pitää jättää ottelusarjassa minimiin. Kolmessa ensimmäisessä ottelussa Karhubaskettia vastaan, jotka salolaiset hävisivät, Vilpas upotti kolmoset vain 24,8 prosentin tarkkuudella. Neljännessä kohtaamisessa lukema oli 46 prosenttia, joten mitään tieteellistä yhtälöä voitolle ei tarvitse rakennella. Vilpas ottaa 5,1 kolmosta vastustajaa enemmän ottelua kohden. Kun keskiarvona 29,8 kolmosta uppoavat miltei 38 prosentin tarkkuudella, niin jokaista vastustajaa on kuritettu onnistuneilla kaukoheitoilla.

Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen ennakoi puolivälieräsarjaa näin: – Odotettavissa on kiihkeä sarja. Joukkueilla on pitkä historia sekä laaja kannatuspohja, joten tunnelmaa tulee olemaan niin kentällä kuin katsomossakin. Pelillisesti tottakai perusasiat pitää olla jämptillä tasolla Karhua vastaan. Siirtymä pelaaminen, levypallo kamppailu nyt varmasti isoimmassa osassa. Luonnollisesti myös avain pelaajien vartiointi sekä yleisimmät hyökkäys variaatiot käydään läpi. Suuressa osassa sarjan tuloksen kannalta tulee olemaan niin pelien sisällä kuin pelien välissä oppiminen sekä reagointi.

Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimiehen alustus ottelusarjalle: – Vastakkain ovat sarjan laajimmalla rotaatiolla pelaavat joukkueet, josta kertoo myös selkeästi jatkosarjan korkeimmat vaihtopelaajien pistekeskiarvot (Karhubasket 37,7 ja Vilpas 29,9). Molemmilta joukkueilta löytyy useita ratkaisijoita, joten näin etukäteen pelkästään yhden avainpelaajan tai taisteluparin nimeäminen on vaikeaa. Jamison Overtonin 21,7 piste- ja DeAndre Dishmanin 4,5 hyökkäyslevypallokeskiarvot meitä vastaan kertovat, että meillä on ollut vaikeuksia yksi vastaan yksi tilanteissa Overtonia vastaan ja myös Dishmanin sulkeminen pois levypalloista oman korin alla tulee olemaan avainasioita.

-Vilpas oli ylemmän jatkosarjan tarkin kaukoheittojoukkue ja meidän tuleekin onnistua puolustamaan heittäjiä 3 pisteen viivaa siten, etteivät he pääse ottamaan heittoja haluamastaan rytmistä.

-Hyökkäyspäätä ajatellen meidän kaukoheittopelin tehokkuus laski huomattavasti ylemmän jatkosarjan puolivälin jälkeen. Heitimme joukkueena ensimmäiset viisi ottelua kaaren takaa 38% tarkkuudella ja vastaavasti viimeiset viisi ottelua vain 27%. Puolivälierissä meidän on löydettävä taas rentous heittopeliin. Olemme kuitenkin Vilppaan tavoin joukkue, joka heittää paljon 3 pisteen heittoja, eikä meidän pidä väkisin puskea korille pakottamaan vaikeita ratkaisuja.

Karhubasketin fanit ovat puolivälierissä kannustamassa sekä kotona että vieraissa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Perjantain ensimmäisen ottelun päävalmentajien alustavat kommentit ja alustavat kokoonpanot tulevat näkyviin korisliiga.fi -sivustolle viimeistään perjantaina 5.4. kello 10 ja löytyvät TÄSTÄ linkistä.

Viime kausien tapaan erillistä otteluennakkoa ei tule jokaiseen puolivälieräotteluun, mutta pelien jälkeen julkaistavassa otteluraportissa ennakoidaan aina seuraavaa kohtaamista.

Ensimmäinen puolivälieräottelu Salon Vilpas – Karhubasket perjantaina 5.4. kello 18.30 Salohallissa ja suorana Ruudusta kello 18.20 alkaen.

#oranssionmeidän