UUTISET

05.04.2024

PALMI PALASI – KARHUBASKET VOITTI

Ottelun avainhahmot samassa kuvassa; Topias Palmi, Junior Madut ja Karhubasketin fanit (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket aloitti Korisliigan pudotusottelut perjantaina Salossa. Vastustaja Vilpas on kauhajokisille hyvin tuttu vastustaja kevään huipennuksessa, mutta nyt joukkueet kohtaavat ensimmäistä kertaa jo puolivälierissä.

Karhubasket sai ennen ottelua hyviä uutisia, kun neljä edellistä ottelua, joista kolme viimeistä oranssipaidat hävisivät, käsivamman takia huilannut kapteeni Topias Palmi sai luvan palata tositoimiin. Kontaktiharjoittelu jäi muutamaan päivään, mutta Palmi on hikoillut IKH Areenan parketilla siitä asti, kun kipsi poistettiin. Leikkausta vaatineen käsivamman odotettiin pitävän Palmin sivussa aina huhtikuun puoliväliin asti. Verkkotoimituksen saamien tietojen mukaan, Palmi oli ilmoittanut päävalmentaja Janne Koskimiehelle torstaina, että hän perjantaina avausviisikossa.

Ja viisikossa kapteeni olikin. Peliaikaa kertyi miltei 34 minuuttia, selvästi joukkueesta eniten. Palmi pussitti 15 pistettä ja poimi kahdeksan levypalloa. Ja miksei peliaikaa olisi kertynyt, kun hän oli joukkueensa paras +/-tilastossa lukemalla +22. Tehojen lisäksi Palmi muutti koko joukkueen pelillisen ilmeen. Miinuksena oli, että Oliver Kandén oli sivussa flunssan takia ja Joona Hakamaa tipahti pelaavasta rosterista alavartalovamman takia kolmannen neljänneksen alussa.

Janne Koskimies oli myös kapteenin panokseen tyytyväinen: – Topiakselle tuli muutama tyypillinen kova ratkaisu, kun tuli palloskriinistä ulos ja pääsi heittämään. Täytyy muistaa, että mies on ollut kolme viikkoa sitten käsileikkauksessa ja paluu tapahtui pudotuspeliavauksessa vieraissa, että kovaan paikkaan kovat ovat kovia.

Topias Palmi upottamassa kolmosta (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Palmin asia oli kova juttu, mutta pelin ratkaisi kauhajokisten puolustus. Puolustus teki sen mitä piti, sillä Vilpas osui kolmosissa vain 22 prosentin tarkkuudella (7/32). Eikä heittotilaa annettu lähempääkään, sillä kakkoset osuivat Vilppaalta 45 prosenttisesti, eikä isännät tehneet kuin 22 pistettä kauhajokisten korin läheisyydestä. Salolaiset jäivät vain 55 pisteeseen ja tuntuivat neuvottomilta vieraiden vaihtavan sekä liikkuvan puolustuksen keskellä.

Karhubasket tuntui olevan kuskin paikalla läpi ottelun. Avauskymppi mentiin lukemissa 13-13, kun vieraat menettivät pallon viisi kertaa. Koko 40 minuuttisella menetykset menivät 14-14, ja pisteet niiden jälkeen Karhubasketille 10-19. Viimeisten 30 minuutin aikana Karhubasket voitti levyrit 25-34 ja koko ottelussa ne kirjattiin vieraiden eduksi lukemin 37-46. Kun menetykset pysyivät loppupelissä kurissa, niin kauhajokiset saivat enemmän pallonhallintoja. Ja kun heitot onnistuivat isäntiä tarkemmin (2p 48 %, 3p 34 % 13/38), niin voitto oli selviö.

Toki Karhubasketilla on varaa parantaa hyökkäyspelaamista, mutta jos puolustuksen intensiteetti pysyy samana, eikä salolaisille anneta kaukoheittopaikkoja, niin Vilpas saattaa olla pulassa. Varmaa on, että valmennuskaksikko Jussi Savolainen – Teemu Rannikko, keksivät yhdessä Jere Anttilan kanssa uusia lääkkeitä hyökkäyspelin avaamiseksi. Vilppaan kymmenikkö pelasi tasaiset minuutit, joten tiivistyykö rosteri ja muutamalle avainpelaajille olisi luvassa enemmän vastuuta. Parhaat pistemiehet Tavon King (12/3) ja Jamison Overton (11/4) pelasivat noin 23 minuuttia. Overtonin kanssa kauhajokiset ovat olleet aikaisimmissa kohtaamisissa vaikeuksissa, mutta nyt hän ei noussut erityisesti esille. Teemu Suokas (9/3) teki yhdeksän pistettä, mutta pelasi vain reilut 16 minuuttia.

Karhubasketista esillä olivat Palmin lisäksi takamies Junior Madut (19/4/2), joka ratkaisuvaiheessa, kun vieraat kasvattivat eron suurimmilleen eli 17 pisteeseen, upotti muutaman kolmosen. Madut upotti viisi kolmosta seitsemästä yrityksestä. Samme Givens (14/9/6) oli tutun monipuolinen ja Kristian Sjolund (12/5) oli myös hyvä, kuten koko joukkue, kun vierasvoitto haettiin Salohallista lukemin 55-72 (26-28).

Junior Madut (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Myös päävalmentaja Janne Koskimies oli tyytyväinen omiinsa pelin jälkeen: – Pystyimme puolustamaan tasaisesti läpi pelin. Vilpas ei saanut sellaisia hetkiä, mitä he monesti täällä kotikentällä saavat. Puolustuksellisesti peli pysyi hyvin hanskassa, emmekä tehneet puoliajalla muutoksia puolustukseen. Hyökkäyspäässä tuli hetkiä, kun puskimme ja otimme ehkä heikkojakin ratkaisuja, mutta puolustuksen voitto tänään. Vilpasta vastaan kolmoset ovat avainasemassa ja meidän keskinäisissä otteluissa se voittaa, joka osuu paremmin kaukaa. Kumpikaan ei osunut ensimmäisellä puoliajalla, me osuttiin toisella ja voitettiin peli. Fyysinen peli ja pelaajat olivat tehneet hyvin kotiläksynsä. Muuten ei Vilpasta pidetä 55 pisteessä.

Nate Pollard teki viisi pistettä, otti viisi levyriä ja riisti viidesti (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Puolivälieräsarja on nyt lukemissa 0-1. Kolmella voitolla etenee välieriin. Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran maanantaina IKH Areenassa. Maanantain ottelu alkaa kello 18.30.

Lipunmyynti maanantain otteluun on avoinna osoitteessa Lippu.fi. Ostamalla pääsyliput ennakkoon, ne saa muutamaa euroa halvemmalla, kuin IKH Areenan lipunmyynnistä. Lippu.fi hinnoilla pääsylippuja voi seuraavaan peliin ostaa maanantaina 8.4. IKH Areenan fanimyymälästä, joka on maanantaina avoinna kello 9-12. Maanantaina fanimyymälään tulee myyntiin myös Karhubasketin spesiaali playoff t-paita ja plyoff-huivi. Näistä kannattaa viikonlopun aikana seurata somea ja suunnata maanantaina ostoksille. Playoff-tuotteita on rajallinen määrä. Fanimyymälään on tullut myös täydennyksiä, joten niitä kannattaa tulla kurkkaamaan.

IKH Areenan lipunmyynti aukeaa maanantaina 8.4. kaksi tuntia ennen ottelun alkua eli kello 16.30. Samalla IKH Areenan ravintolat avaavat ovensa.

Lisätietoa Karhubasketin lipuista pudotuspeleihin löytyy TÄSTÄ linkistä (hinnat, päivät, ajat, jne).

Mitä on odotettavissa maanantain toiselta puolivälieräottelulta?

Varmaa on, että Vilpas tulee terävöittämään hyökkäyspeliä ja keksimään uusia juttuja, joilla kaukoheittopeli saataisiin rullaamaan paremmin. Vilpas on koko kauden 15 tappiopelissä onnistunut kolmosissa 34 prosenttisesti, kun 18 voittoon päättyneessä ottelussa kolmoset ovat uponneet 40,3 prosentin tarkkuudella.

Karhubasket on ollut kantona kaskessa salolaisten kolmosissa. Viidessä ottelussa oranssipaitoja vastaan Vilpas on upottanut kolmoset 27,3 prosentin tarkkuudella, vaikka tässä on mukana ylemmän loppusarjan viimeinen kohtaaminen joukkueiden välillä. Tuossa Salohallissa pelatussa ottelussa salolaisten kolkkiprosentti oli 46 (11/24). Vilppaan täytyy alkuun juosta muutama hyökkäyskuvio, jotta tarkkakätinen Mikko Koivisto saadaan vauhtiin ja Tavon King saa vihreää valoa alussa kolmosilleen, jotta hyökkäyspelaaminen saadaan vauhtiin. Ja Vilpas vielä piilottelee Teemu Suokas – Luukas Vaara kaksikon ilmavia donkkeja rullauspeleistä. Vaara jäi perjantaina 15 minuutissa ilman pisteitä.

Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimies kertoi ottelusarjan avausvoiton jälkeen asetelmista toiseen otteluun näin: – Kävi tässä pelissä kuinka vain, niin tiedämme, että kakkospeli on meille ottelusarjassa avain peli. Vaikka saimme voiton tästä ensimmäisestä pelistä, niin jos emme voita toista peliä, niin sarja palaa lähtöruutuun.

Ovatko kauhajokiset valmiita Vilppaan muutoksiin hyökkäyspäässä? Ainakin joukkueelta ja valmennukselta löytyy kykyä reagoida nopeasti muutoksiin. Todella ison kakkospelin ratkaisu saatetaan nähdä jo avauspuoliskolla. Jos Karhubasket ei päästä Vilpasta avaamaan hyökkäyspeliä, niin loppuuko salolaisilta usko voiton mahdollisuuteen. Toki Karhubasketin on helppo tehdä muutoksia tai ainakin pientä viilausta hyökkäyspelaamiseen, sillä 72 pistettä ei ole paljon. Hieman laadukkaampia heittopaikkoja, vähän parempaa liikettä sekä pelaajille että pelivälineelle, niin koreja syntyy helposti enemmän. Mutta puolustuksen kautta mennään.

Kakkospelin voitolla Vilpas ajettaisiin nurkkaan, mutta kävi maanantaina kuinka vain, niin ottelusarja ei vielä ole ohi.

Päävalmentajien Jussi Savolainen ja Janne Koskimies julkaisevat toista puolivälieräottelua ennakoivat kommentit ja alustavat kokoonpanot maanantaina 8.4. kello 10 korisliiga.fi -sivustolla. Ne löytyvät TÄSTÄ linkistä.