UUTISET

28.03.2024

OTTELUENNAKKO: KORIHAIT – KARHUBASKET

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

Ratkaisun hetket ovat käsillä. Lauantaina Korisliigan ylemmän loppusarjan joukkueet saadaan järjestykseen ja puolivälierien otteluparit selville. Samalla selviävät myös pelipäivät huhtikuun ensimmäisen viikon loppupuolella alkaville pudotuspeleille.

Karhubasketin (17 voittoa/14 tappiota) asetelmat ovat sellaiset, että voitolla lauantaina Uudessakaupungissa, kauhajokiset saavat ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle kotiedun. Korihait (18 voittoa/13 tappiota) taistelevat myös isoin panoksin. Hait saavat kotiedun voitolla, mutta toki se on mahdollista myös tappiolla, sillä Hailla on yksi voitto eli kaksi sarjapistettä enemmän, kuin tasoissa olevalla kolmikolla Karhubasket, Vilpas ja Kataja.

Korihait – Karhubasket lauantaina kello 17 Uusikaupunki Areenalla. Ottelu on katsottavissa suorana Ruudusta.

Karhubaskettia lähtee jälleen tukemaan fanibussi. Tai itseasiassa kaksi. Uusikaupunki Areenalla on katsomossa mukavasti oranssia ja kauhajokiset saavat omien fanien vankkumattoman tuen läpi ottelun. Kannustuksesta ei voitto ainakaan jää kiinni. Loistavaa tekemistä faneilta jälleen kerran!

IKH Areenan VIP-ravintolassa on lauantaina kisakatsomo. Sisäänkäynti VIP-ravintolan ovista. Ovet aukeavat kello 16 ja lähetys Ruudusta alkaa kello 16.50. Myynnissä on kylmiä juomia ja pientä suolaista purtavaa.

Asetelmat viimeiselle kierrokselle:

Seagulls on varmistanut ylemmän loppusarjan voiton ja saa kotiedun kaikkiin kevään pudotuspelisarjoihin. Puolivälierissä Gulls kohtaa Kobrat. BC Nokia on lukinnut itsensä kakkospaikalle ja nokialaiset kohtaavat puolivälierissä Kouvot. Puolivälieristä välieriin pääsee kolmella voitolla.

Karhubasket saa kotiedun itselleen puolivälieriin, jos kauhajokiset hakevat lauantaina voiton Uudestakaupungista. Varmaa on se, että jos oranssipaidat häviävät ottelun, niin Korihait sijoittuvat kolmanneksi ja nelospaikan, joka tuo viimeisen kotietupaikan puolivälieriin, ottaa voittaja ottelusta Kataja Vilpas.

Jos Karhubasket voittaa lauantaina sijoittuu se kolmanneksi, jos Vilpas samalla hakee voiton Joensuusta. Jos Kataja ottaa salolaisista kotivoiton ja Karhubasket voittaa Hait, niin Karhubasket sijoittuu neljänneksi, koska tällöin Kataja, Karhubasket ja Korihait ovat tasapisteissä ja Katajalla on näiden kolmen joukkueen keskinäisistä otteluista viisi voittoa, Karhubasketilla neljä ja Korihailla kolme.

Jos Karhubasket ja Vilpas voittavat ottelunsa, kauhajokiset kohtaavat puolivälierissä Katajan, joka sijoittuu kuudenneksi. Jos Karhubasket on yllä mainituin perustein neljäs, vastustaja puolivälierissä on Korihait.

Sarjataulukossa kolmanneksi sijoittunut joukkue aloittaa ottelunsa puolivälierissä kotona lauantaina 6.4. (alkamisaika varmistuu myöhemmin). Sarjataulukon neljäs aloittaa pudotuspelit kotikentällä perjantaina 5.4. kello 18.30.

Karhubasket sijoittuu sarjassa viidenneksi, jos se häviää lauantaina Ukissa, koska silloin joko Kataja tai Vilpas jäävät kauhajokisten kanssa tasapisteisiin ja oranssipaidat ovat keskinäisissä otteluissa molempia joukkueita edellä. Jos Kataja voittaa Vilppaan (ja Karhubasket häviää), niin puolivälieräpari olisi Kataja – Karhubasket. Jos Vilpas voittaa (ja Karhubasket häviää), niin puolivälierä pari olisi Vilpas – Karhubasket. Lopullisen sarjataulukon viides aloittaa puolivälierät vieraissa perjantaina 5.4. ja ensimmäinen kotiottelu on maanantaina 8.4. kello 18.30.

Karhubasketin lipunmyynti pudotuspeleihin aukeaa sunnuntaina 31.3. kello 12 osoitteessa Lippu.fi. Lisäinfo lipunmyynnistä tulee näkyville Karhubasketin nettisivuille lauantaina myöhään illalla.

Bojan Sarcevic on edelleen Korisliigan parhaita ellei paras takamies (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket – Korihait kaudella 2023-2024:

Karhubasket ja Korihait ovat kohdanneet kaudella kolme kertaa. Kaksi ensimmäistä oli runkosarjassa ja ne molemmat uusikaupunkilaiset voittivat. Kauhajokisten kauden avaus Ukissa oli 3. päivä lokakuuta ja silloin Hait olivat parempia pistein 86-81. Toinen kohtaaminen pelattiin IKH Areenassa 2. joulukuuta. Silloin voittajan selvittämiseksi tarvittiin kaksi jatkoaikaa, mutta niiden päätteeksi areenan tulostauluilla olivat vieraiden 111-116 voittolukemat.

Ylemmän loppusarjan ensimmäinen kohtaaminen pelattiin IKH Areenassa 6. maaliskuuta, jolloin oranssipaidat olivat parempia pistein 77-63. Näiden keskinäisten otteluiden lukemista voi nähdä, että kauhajokisten puolustus piti Hait viimeisessä kohtaamisessa vain 63 pisteessä. Silloin ottelu on huomattavasti helpompi voittaa. Hait merkkauttivat tilastoihin 14 syöttöä ja onnistuivat kolmosissa vain 24 prosentin tarkkuudella. Myös kakkosissa vierailla oli vaikeaa, sillä ne upposivat 40 prosentin tarkkuudella. Karhubasket voitti levypallot 45-34, eikä peräti 22 menetystä uhannut voittoa, sillä 16 kolmosta upotettiin 46 prosentin tarkkuudella.

Nämä asiat tulevat olemaan keskiössä myös lauantaina. Karhubasket on viime aikoina tuskaillut kolmosten kanssa ja siihen on vaikuttanut Topias Palmin poissaolo. Kaikissa otteluissa joukkueet ovat olleet lähes yhtä tarkkoja kolmosissa, mutta 13 tappiossa Hait ovat osuneet kaukoheitoissa 29,9 prosentin tarkkuudella. 18 voitto-ottelussa osumatarkkuus on ollut 37,6. Haille tulee myös menetyksiä enemmän ja kauhajokisilla pitäisi olla etu levypalloissa.

Karhubasketin ja Korihaiden tilastovertailu:

Pisteet: KB 85,9 (4.), Korihait 87,4 (4.)

Päästetyt pisteet: KB 80,7 (2.), Korihait 87,4 (9.)

Levypallot: KB 41,7 (4.), Korihait 38,4 (10.)

Hyökkäyslevypallot: KB 12,6 (6.), Korihait 11,9 (8.)

Syötöt: KB 18,8 (4.), Korihait 19 (3.)

Menetykset: KB 11,9 (9.), Korihait 14,4 (2.)

Vapaaheitot: KB 73,1 % (7.), Korihait 73,1 % (7.)

Kakkoset: KB 52,6 % (5.), Korihait 55,5 % (2.)

Kolmoset: KB 34,6 % (3.), Korihait 34,4 % (4.)

 

Pääseekö Haiden Jalen Jackson taas tuulettamaan voittoa? (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Korihaiden kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#1 Javion Ogunyemi, sentteri, 206 cm (31 ott/29 min/16,5/8,5/1,5)

#2 Viljami Arvonen, takamies , 184 cm (8 ott/2 min/0,6/0,1)

#3 Aamos Nikula, takamies, 178 cm (2 ott/8 min/1,5/0,5)

#5 Wesley Person Jr., takamies, 191 cm (29 ott/27 min/14,2/1,9/1,5)

#7 Bojan Sarcevic, takamies, 190 cm (28 ott/29 min/10,1/5,3/4,8/1,9 riistoa)

#8 Joni Herrala, takamies, 192 cm (31 ott/21 min/3,8/2,6/2,3)

#20 Travis Jocelyn, laituri, 199 cm (31 ott/31 min/13,5/4,7/1,5)

#22 Akseli Arvonen, laituri, 187 cm (5 ott/1 min)

#34 Valtteri Pihlajamäki, laituri, 187 cm (6 ott/2 min/0,5/0,2)

#40 Jalen Jackson, laituri, 198 cm (31 ott/31 min/14,8/5,5/4,5/2,3 riistoa)

#40 Thomas Vehmanen, takamies, 180 cm (31 ott/18 min/4,7/1,8/2,6)

#50 Mikael Aalto, laituri, 208 cm (28 ott/21 min/12,4/4,7/1)

Valmentaja Darko Mihajlovic on selkeä pelaava kahdeksikko. Sentteri Javion Ogunyemi on joukkueensa paras piste (16,5) ja levypallomies (8,5). Levyreistä 3,8 tulee hyökkäyspäässä, joten hänen kanssaan saa sulkupelissä olla tarkkana. Ogunyemi upottaa kakkoset peräti 68,7 prosentin tarkkuudella ja hankkii 5,1 vaparia ottelua kohden. Karhubaskettia vastaan sentteri on tehnyt 15, 6 ja 12 pistettä. Maaliskuun alun edellisessä kohtaamisessa pisteitä syntyi 12 kappaletta, mutta pelitilanneheitot jäivät alle 50 prosentin (45,5 %, 5/11).

Ehkäpä Haiden tärkein pelaaja on yleismies Jalen Jackson, joka osaa tehdä kaikkea. Hän heittää (2p 50,8 %, 3p 37,4 %), ajaa korille, mutta osaa myös syöttää, josta kertoo 4,5 syötön keskiarvo. Lisäksi Jackson vie pelivälineen vastustajailta 2,3 kertaa ottelua kohden ja on joukkueensa paras torjuja, 0,9 keskiarvolla. Travis Jocelyn upottaa kolmoset 40,9 prosentin tarkkuudella ja tekee pisteitä 13,5 keskiarvolla. Kaukoheittäjiin kuuluu myös Wesley Person Jr, joka upottaa kolkit 37 prosenttisesti. Person ratkoi tupla-jatkoaikavoiton IKH Areenassa tekemällä ottelussa kauden ennätyspisteensä 33 ja upottamalla kuusi kolmosta 60 prosentin tarkkuudella.

Takamies Bojan Sarcevic ei tarvitse esittelyitä. Bojan johtaa Haiden peliä, löytää vapaat pelaajat syötöillään ja ottaa riistoja lähes kahden keskiarvolla. Mikael Aalto on loukkaantumisen takia ollut sivussa Haiden kolmesta edellisestä ottelusta, mutta kun panoksena lauantaina on kotietu pudotuspeleihin, niin mies nähdään melko varmasti parketilla. Personin tapaan, Aalto oli isossa roolissa tupla-jatkoaikavoitossa IKH Areenassa, kun hänkin teki kauden ennätyspisteet 28 ja poimi päälle 10 levyriä, joista viisi tuli hyökkäyspäässä. Nuo ovat myös Aallon ennätyspisteet Korisliigassa.

Tämän kuusikon lisäksi kentällä viilettävät Joni Herrala ja Thomas Vehmanen. Herrala ottaa pihteihinsä jonkun kauhajokisen puolustuspäässä ja on kiinni iholla kuin takiainen. Puolustuspään lisäksi Herrala on kaudella upotellut kolmoset 36,8 prosenttisesti sukkaan, kun vastustajien puolustus on hänet jättänyt vapaaksi. Vehmanen tuuraa Bojania takamiehen tontilla ja väläyttelee näyttäviä syöttöjä.

Mikael Aalto oli vaikeasti pideltävä kauhajokisille joukueiden edellisessä kohtaamisessa IKH Areenalla (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Korihaiden matka loppusarjan viimeiseen otteluun:

Korihait nousivat viime kaudella alemmassa loppusarjassa putoajan paikalta miltei pudotuspeleihin. Sama lento on jatkunut tällä kaudella, vaikka valmennus vaihtui. Hait ovat hävinneet kotona Uusikaupunki Areenalla vain kolme kertaa. Sarjapisteet Ukista ovat hakeneet BC Nokia (91-97), Kataja (74-89) ja tammikuussa Lahti lukemilla 101-109. Tuo Lahti tappio on Haiden edellisen häviö kotona ja sen jälkeen kotivoittoja on putkessa kuusi.

Edellisistä 10 ottelusta Korihait ovat voittaneet seitsemän ja viimeisestä viidestä ottelusta kaksi. Nämä kaksi voittoa ovat tulleet edellisessä ottelusta BC Nokian vieraana 75-86 ja kotona Vilppaasta lukemin 83-74. Ennen vierasvoittoa Nokialla Hait hävisivät Gullseille Kisahallissa 100-64. Ja ennen Vilpas voittoa vieraissa tuli tappiot Katajalle 81-77 sekä Karhubasketille 77-63. Haiden saldo yhdeksässä ylemmän loppusarjan ottelussa on kuusi voittoa ja kolme tappiota.

Viime tiistaina Hait hakivat voiton Nokialta lukemin 75-86. Ukilaiset ottivat johtopaikan avauskympillä, jonka he voittivat 20-27. Myös viimeinen neljännes meni vieraiden komennossa pistein 12-18, joten 11 pisteen voitto oli ansaittu. Hait johtivat parhaimmillaan 16 pisteellä. Levypallot tasattiin lukemin 36-36 ja myös menetykset menivät tasan 17-17. Erona oli heittotarkkuus. Haiden kakkoset upposivat peräti 70 ja kolmoset 38 prosentin tarkkuudella. Kun nokialaiset jäivät kakkosissa 46 ja kolmosissa 31 prosentin tarkkuuteen, niin tappio oli selviö. Ogunyemi teki 18, Jocelyn 17, Person 16 ja Jackson 15 pistettä. Tämän lisäksi Jacson poimi 13 puolustuslevyriä ja jakoi viisi syöttöä. Bojan Sarcevic teki yhdeksän pistettä ja jakoi seitsemän syöttöä. Joni Herrala teki seitsemän ja Thomas Vehmanen neljä pistettä. Hait pelasivat ilman Mikael Aaltoa.

Karhubasket ennen loppusarjan päätösottelua:

Karhubasket on voittanut edellisestä viidestä ottelusta kaksi ja 10 viimeisestä ottelusta kuusi. Kotiedun ratkaisevaan otteluun kauhajokiset lähtevät kahden ottelun tappioputkessa, jotka ovat tulleet Salossa numeroin 81-77 ja kotona Katajalle 62-69. Kauden 15 vierasottelusta Karhubasket on voittanut kuusi.

Karhubasketin edellinen peli oli Salossa viime viikon perjantaina, joten kauhajokiset ovat olleet pelitauolla runsaan viikon. Hait siis ahersivat Nokialla tiistaina. Salossa kauhajokiset pitivät johtopaikkaa suurimman osan ottelua. Avauskympin oranssipaidat veivät lukemin 11-20 ja suurimmillaan etumatka oli 14 pisteen mittainen. Vilpas hiipi koko ajan lähemmäs ja voittivat päätösneljänneksen 24-14, mikä toi isännille lopulta neljän pisteen voiton. Kun Joona Hakamaa ja Jussi Ikkelä olivat poissa kokoonpanosta flunssan takia, niin matkassa oli vain kahdeksan pelaajan rotaatio. Samme Givens (18/7/2) oli alussa pitelemätön ja teki 18 pistettä. Junior Madut (15/4/3) ja Eero Innamaa (12/1/2) olivat myös hyvin esillä. Kauhajokisten parhaat olivat Oliver Kandén (13/2) ja ilman pisteitä jäänyt Nate Pollard (0/9/7), joka myös torjun kolmesti ja oli runsaan 17 minuutin peliajalla joukkueensa paras +/-tilastossa lukemalla +9. Myös Kandén +8 sekä Shawn Hopkins (9/2) +7 olivat +/-tilastossa plussalla.

Päävalmentajien Janne Koskimiehen ja Darko Mihajlovicin ottelua ennakoivat kommentit ja joukkueiden alustavat kokoonpanot tulevat näkyviin korisliiga.fi -sivustolle viimeistään lauantaina kello 10 ja löytyvät TÄSTÄ linkistä.

Korihait – Karhubasket lauantaina kello 17 Uusikaupunki Areenalla.

Ottelu katsottavissa suorana Ruudusta ja IKH Areenan VIP-ravintolan kisakatsomossa.