UUTISET

12.04.2024

EDESSÄ NELJÄS PUOLIVÄLIERÄOTTELU VILPASTA VASTAAN

Karhubasket ja Vilpas tavoittelivat torstaina voittoa Salohallissa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket oli ottanut kahdesta ensimmäisestä Korisliigan puolivälieräottelusta voiton ja ajanut Salon Vilppaan seinää vastaan. Salolaisille kelpasi torstaina Salohallissa kotiyleisön edessä vain voitto, sillä muuten kausi olisi päättynyt, koska välieriin pääsee kolmella voitolla.

Salolaiset eivät olleet kauhistuneita paineista, vaan olivat kaivaneet esille sellaisen peli-ilmeen, mitä valmennus oli kaivannut kahden ensimmäisen ottelun aikana. Vilpas pelasi kovaa ja hyvällä intensiteetillä. Tästä oli hyvänä esimerkkinä se, että edellisessä ottelussa 31 pistettä tehnyt Samme Givens (8/3/2) jäi avauspuoliskolla kuuteen pisteeseen, eikä toisella puoliskolla syntynyt kuin kaksi pistettä. Vilpas lähti tuplaamaan Givensiä hyökkäyskorilla, eikä staattinen vierasjoukkue löytänyt lääkkeitä tämän purkamiseen. No pari kertaa pallo saatiin vapaalle pelaajalle korin alle, mutta nämä sudittiin helpoista paikoista ohi.

Vilpas tuskaili edellisessä ottelussa kakkosten kanssa. Nyt jo ensimmäisellä puoliajalla kotijoukkue teki 26 pinnaa korin läheltä ja koko ottelussa lukema oli 48. Jacob Grandison (22/3/2) johti kotijoukkueen rynnistystä ja teki taukoon mennessä 12 pistettä. Teemu Suokas (9/4/2) jatkoi siitä mihin oli edellisessä ottelussa jäänyt ja teki ensimmäisten 20 minuutin aikana seitsemän pistettä. Suokas joutui nilkuttamaan toisella puolikkaalla vaihtoon, mutta palasi lopussa kentälle.

Vilpas johti ennen taukoa parhaimmillaan 15 pisteellä, mutta kauhajokiset kirivät lukemiksi 48-37, kun joukkueet lähtivät vetämään happea. Avauspuoliskolla, kun kotijoukkue rakensi tukevan johtoaseman, niin myös toinen ongelmakohta oli edellisestä ottelusta kääntynyt. Vilpas oli levypalloissa edellä 20-13, eikä antanut oranssipaidoille kuin yhden hyökkäyspään levyrin. Salolaiset hakivat seitsemän kakkospalloa hyökkäyskorilla. Eikä kauhajokisten urakkaa helpottanut kahdeksan menetystä.

Nate Pollard teki 14 pistettä, poimi 6 levyriä ja jakoi 6 syöttöä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Vilpas aloitti kolmannen kympin 12-4 jaksolla vajaassa kolmessa minuutissa, joten tilanteen ollessa 60-41 Janne Koskimies kutsui joukkueensa aikalisälle. Hetkeä myöhemmin valmennus sekoitti pelisysteemiä, kun kentällä ahersivat yhtä aikaa Givens ja Nate Pollard (14/6/6). Vieraat kehittelivät pientä kiriä, mutta kun ero oli leikkaantunut 13 pisteeseen ja Givens ajoi korille, niin tuomaristo yllätti kaikki ja löysi Givensin ajosta askeleet. Ero ei leikkaantunut 11 pinnaan, vaan tuomaristo palkitsi kauhajokisten vaihtopenkin protestoinnin tekulla, joten onnistunut vapari ja neljä muuta pistettä ja kymppi päättyi lukemiin 76-58.

Viimeisellä neljänneksellä Karhubasket ei enää noussut uhkaamaan Vilppaan voittoa. Tavon King (20/3/1) oli kuin uudesti syntynyt ja upotti neljä kolmosta. Myös varjojen mailla vaeltanut Jamison Overton (17/1) oli löytänyt itseluottamuksensa, ja ajeli nyt tuttuun tapaansa tehokkaasti korille. Maininnan arvoisia olivat myös Mikko Koiviston (10/4 syöttöä) puolustuspeli ja Luukas Vaaran (0/5/2) esitys, vaikka pisteitä ei 13 minuutissa tullutkaan. Vilpas oli kaventanut rotaatiota, sillä Riku Laine ei pelannut minuuttiakaan ja Juho Nenonen (5/2) viihtyi kentällä vajaat viisi minuuttia, mutta onnistui siinäkin ajassa ärsyttämään kauhajokisten kisakatsomon repimään hiuksia päästään.

Kauhajokiset, jotka todistivat vanhan sanonnan, että ratkaisevan voiton ottaminen on se vaikein tehtävä, ilmestyivät Salohalliin, kuvitellen, että Vilpas on jo lyöty kahdella voitolla kanveesiin. Mutta mitä vielä. Junior Madut (9/3/1) oli Pollardin kanssa ainoat vieraspelaajat, jotka olivat +/-tilastossa plussalla, mutta takamiehen nopeat virheet haittasivat kauhajokisten pelin pyörimistä yhtä pahoin, kun avauspuoliskon helpot ohiheitot korin alta. Kristian Sjolund (19/5) upotti neljä kolmosta 80 prosentin tarkkuudella ja kapteeni Topias Palmi (16/6/3) löysi tekopaikat 16 pisteelle tiiviin puolustuksen keskeltä.

19 pistettä upottanut Kristian Sjolund palkittiin kauhajokisten parhaana (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket voitti levyrit lopulta 33-34, mutta menetti pallon peräti 17 kertaa. Näistä menetyksistä Vilpas iski 20 pistettä. Lopullinen sinetti 97-76 loppulukemille oli, että Vilpas pääsi useita kertoja ajamaan vapaasti korille ja upotti kakkoset 59 prosentin tarkkuudella. Purjehtiminen korille oli yhtä helppoa kuin heinän teko, joten salolaiset tyytyivät 25 kolmosyritykseen, koska enempää ei tarvinnut ottaa. Vilpas upotti kaukoheitot 32 ja Karhubasket 33 prosentin tarkkuudella.

-Vilpas oli ottelussa selvästi kuskin paikalla, Janne Koskimies aloitti pelin jälkeisen analyysin. Emme pystyneet vastaamaan siihen. Ensimmäisen puoliajan pelaamisella ei voita yhtään pudotuspeliottelua. Se on selvä asia. Valmistautuminen seuraavaan peliin muuttuu, kun on yksi välipäivä vähemmän. Palautuminen ja energian löytäminen on keskiössä. Vilpas käytti, kuten muutamat joukkueet meitä vastaan, pienempää puolustajaa meidän isoja vastaan pallon, kun toimme palloa ylös. Tämä toimi ja he saivat pallonriistoja. Menetyksiä tuli 17, joten meidän pitää käydä sitä läpi. Meidän pitää olla seuraavassa pelissä valmiina toteuttamaan paineen alla. Kun meillä on paljon nuoria pelaajia, niin ehkä olimme katkaisupelissä hermostuneita ja Vilpas käytti sitä hyväksi.

-Vilpas pelasi edellisen ottelun lopussa pienellä viisikolla ja olimme käyneet sitä läpi. Jo pelin aikana tulee ideoita seuraavaan peliin, mutta ottelu pitää katsoa läpi nauhalta, koska ajatukset voivat olla vääriä. Koitimme tässä ottelussa pelata kahdella isolla pelaajalla ja saada sitä kautta fyysisyyttä kentälle. Kaikki vihellykset pitää kestää, emmekä tätä ottelua missään nimessä hävitty tuomareihin. Hermokontrolli on meidän ja Vilppaan välisissä otteluissa tärkeää ja silläkin osa-alueella meidän pitää olla lauantaina parempi, Koskimies painotti.

Kapteeni Topias Palmi teki 16 pistettä ja poimi kuusi levypalloa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Neljäs puolivälieräottelu pelataan lauantaina 13.4. kello 18 IKH Areenalla. Lipunmyynti on avoinna osoitteessa Lippu.fi. Pääsyliput ovat halvempia ennakkoon ja ennakkoon ne voi ostaa huomenna IKH Areenan fanimyymälästä kello 9-12.

Vaikka kauhajokiset johtavat puolivälieräsarjaa 2-1, niin molemmilla joukkueilla on lauantaina edessään pakkovoitto. Vilpas lähtee tappiolla kesälomalle. Karhubasket lähtee tappiolla ensi maanantaina Saloon, mutta vaikka luvassa olisi vielä yksi ottelupallo, niin salolaisten hurmos saavuttaa hurjat mittasuhteet.

Vilppaan on helppo tulla IKH Areenaan, sillä nyt he tietävät, miten pitää pelata ja mitä asioita pitää tehdä, jotta voitto saadaan. Nyt on Karhubasketin vastattava tuohon haasteeseen. Jokainen tilanne, jokainen hetki pitää pelata huolella. Ei virheitä vältellen vaan tekemällä omia asioita yhdessä joukkuekavereiden kanssa.

Karhubasket oli kahdessa ensimmäisessä ottelussa se tiiviimpi, kovempi ja taistelevampi joukkue. Nyt nuo valttikortit ovat Vilppaalla, mutta ne ovat jaossa jälleen uudelleen lauantaina kello 18, kun pallo nousee ilmaan IKH Areenan keskiympyrässä.