UUTISET

15.01.2024

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – KOBRAT

Se fiilis, kun fanit muistivat, että Lapuan Koobrat luikertelee kylään tiistaina (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kauden toinen paikallisottelu Karhubasketin (10 voittoa/9 tappiota) ja Lapuan Kobrien (9 voittoa/10 tappiota) välillä pelataan IKH Areenalla TIISTAINA 16. tammikuuta kello 18.30 alkaen. Panokset ovat kovat, sillä molemmat joukkueet tähtäävät ylempään loppusarjaan ja tappio tiistaina on kova kolaus tuon paikan suhteen kummalle tahansa joukkueelle. Kobrat voittivat kauden ensimmäisen kohtaamisen Lapuan urheilutalolla marraskuun puolivälissä numeroin 77-68, joten Etelä-Pohjanmaan korisvaltikka on lapualaisten hallussa ainakin tiistaihin saakka.

Karhubasket – Kobrat tiistaina 16.1. kello 18.30 IKH Areenassa. Liput saa ostettua ennakkoon osoitteesta Lippu.fi. IKH Areenan ovet avautuvat tiistaina kello 16.30 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti areenan aulassa.

Karhubasket palasi voittokantaan edellisessä ottelussa Loimaan Biisoneita vastaan, kun loimaalaiset joutuivat lähtemään kotimatkalle 89-69 tappion jälkeen perjantaina 5. tammikuuta. Ennen voitollista Bisons ottelua kauhajokisilla oli alla kaksi perättäistä tappiota, jotka tulivat Katajan ja sarjakärki Seagullsien vieraana. Kataja oli parempi lukemin 78-73 ja Gulls pistein 93-87. Positiivista molemmissa otteluissa oli se, että Karhubasket oli kiinni voitossa aina päätöskympille saakka, mutta molemmilla kerroilla voitto jäi ottamatta.

Kauhajokiset ovat 11 päivän tauon aikana vahvistaneet kokoonpanoa Kristian Sjolundilla. 203 senttinen laituri on saanut alle harjoituksia, joten ainoastaan pelituntuma uudessa joukkueessa puuttuu. Verkkotoimituksen onkimat tiedot harjoituksista kertovat, että otteet ovat olleet lupauksia herättäviä. Ottaa varmasti aikansa, ennen kuin Sjolund omaksuu joukkueen pelityylin ja joukkue löytää uuden palasen.

Ennen tiistain ottelua Topias Palmi saa kuukauden pelaajapalkinnon. Palmi palkittiin Korisliigan kuukauden pelaajana, kun hän johdatti oranssipaidat joulukuussa viiteen perättäiseen voittoon, mikä nosti joukkueen kiinni yläloppusarjan paikkaan. Palmi teki seitsemässä ottelussa 26,6 pistettä ottelua kohden ja poimi 6,4 levypalloa. Hän upotti kakkoset 75 ja kolmoset 42 prosentin tarkkuudella.

Karhubasket roikkuu kynsin ja hampain kiinni ylemmän loppusarjan paikassa. Kauhajokiset nousivat kiinni tuohon paikkaan viiden ottelun voittoputkella joulukuussa. Sijoitus top kuuteen varmistuisi runkosarjan kolmen viimeisen kierroksen aikana kolmella voitolla. Kaksikin voittoa voi riittää.

Ennen kolmea viimeistä kierrosta Kataja (3.) ja Korihait (4.) ovat 22 sarjapisteessä. Karhubasketilla ja Vilppaalla on kasassa 20 sarjapistettä ja KTP:llä, Kouvoilla ja Kobrilla 18. Kolmen viimeisen kierroksen aikana kauhajokiset kohtaavat Kobrien lisäksi KTP:n vieraissa ja päätöskierroksella helmikuun alussa Pyrinnön IKH Areenassa. Karhubasketin asetelmat ovat hyvät, jos joukkueita päätyy runkosarjan lopussa tasapisteisiin. Kauhajokiset ovat voittaneet Vilppaan ja Kouvot kahdesti. Katajan kanssa voitot ovat 1-1, mutta koriero on oranssipaitojen hyväksi. Korihait ovat voittaneet Karhubasketin kahdesti, joten tässä vertailussa kauhajokiset jäävät kakkoseksi. KTP hävisi IKH Areenassa 41 pisteellä, joten jos tappio Kotkassa tulee, niin keskinäisessä vertailussa kauhajokisten luulisi olevan edellä. Jos tasapisteisiin päätyy enemmän kuin kaksi joukkuetta, niin tasapisteissä olevien joukkueiden keskinäisistä otteluista muodostetaan ensin erillinen sarjataulukko ja se ratkaisee joukkueiden sijoitukset. Tässä pieni aputaulukko ylempään loppusarjaan kurkottelevien joukkueiden keskinäistä otteluista, jonka avulla voi lähteä spekuloimaan runkosarjan kolme viimeistä kierrosta:

Kobrat saapuvat IKH Areenaan voitettuaan kotona viime perjantaina Tampereen Pyrinnön 83-66. Voitto oli lapualaisille tärkeä, sillä voiton myötä he pysyvät mukana taistelussa ylemmän loppusarjan kuudesta paikasta. Takamatkaa top kuuteen on ennen viimeistä kolme peliä vain yksi voitto eli kaksi sarjapistettä.

Viimeisistä viidestä ottelusta Kobrat ovat voittaneet kolme ja 10 edellisestä neljä. Viimeiset kolme voittoa ovat tulleet Pyrinnön lisäksi tammikuun alussa Biisoneiden vieraana Loimaalla 76-88 ja kotona Lahdesta 102-87. Voittoisan Lahti ottelun jälkeen Kobrat hävisivät Uudessakaupungissa 109-94 ja ennen voittoa Pyrinnöstä Kotkassa KTP:lle 74-65.

Yhdeksästä voitosta kuusi on tullut kotona. Vieraissa Kobrat ovat voittaneet vain kolmesti. Nämä vierasvoitot ovat tulleet Loimaan lisäksi marraskuussa Pirkanmaalta, kun lapualaiset hakivat vierasvoitot sekä Pyrinnöstä 75-88 että BC Nokiasta 74-91. Nokia voiton jälkeen vierassaldo on yksi voitto ja kolme tappiota.

Kobrien on voitettava viimeiset kolme ottelua, jotta paikka ylempään loppusarjaan voisi aueta. Tärkeintä Kobrille on ottaa kauden toinen voitto Karhubasketista, jolla he olisivat tasapisteissä kauhajokisten edellä. Sitten tarvitaan kotivoitto BC Nokiasta ja yli 10 pisteen vierasvoitto Vilppaasta, niin kaikki on mahdollista. Toki tässä skenaariossa muita joukkueita ei saisi olla tasapisteissä paitsi Korihait, joiden kanssa Kobrilla on voitot 1-1 (koriero miinuksella), mutta Hait ovat voittaneet kauhajokiset kahdesti ja pelanneet Vilppaan kanssa 1-1 (koriero plussalla). Toki skenaarioita on paljon ja tiistain täyden ottelukierroksen jälkeen vaihtoehtoja on vähemmän.

KJ Buffen ei pelannut Kobrien viime perjantain voitollisessa Pyrintö pelissä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Viime perjantain voitto Pyrinnöstä tuli ilman jenkki KJ Buffenia ja takamies Joonas Lehtorantaa. Buffen on joukkueensa toiseksi paras piste- ja levypallomies, joten merkittävästä poissaolosta oli kysymys. Tästä huolimatta Kobrat voittivat levypallot 48-39 ja hakivat 19 hyökkäyspään kakkospalloa, joista tehtiin 25 pistettä. Joonas Lehtoranta oli lapualaisilta hyvä haku, sillä takamiehet Jussi Turja ja Lassi Kilpinen ovat olleet pitkään sivussa. Joonas on tehnyt seitsemässä ottelussa 3,6 pistettä ottelua kohden.

Pyrintöä vastaan sentteri Theo Akwuba teki 22 pistettä 60 prosentin tarkkuudella ja poimi 15 levyriä, joista peräti 8 tuli hyökkäyskorilla. Lapualaisten ykköspistemies Taz Sherman jäi vain 15 pisteeseen, kun seitsemästä kolmosesta vain yksi osui koriin. Kobrien parhaat pelaajat Pyrintöä vastaan olivat Joona Tuomaala (12/9/2) ja Timi Puittinen (18/2). Varsinkin Puittisen suoritukset ratkaisuhetkillä olivat maagisia ja toivoa sopii, ettei samanlainen pelivire jatku tiistaina IKH Areenassa.

Kobrien kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#3 Juho Lehtoranta, laituri, 195 cm (19 ott/15 min/3,1/2,6)

#4 Antto Nikkarinen, takamies, 185 cm (19 ott/26 min/5,7/2,5/5,9/1,2 riistoa)

#5 KJ Buffen, laituri, 203 cm (18 ott/29 min/16/7,3/1,3/1 riisto/1,1 torjuntaa)

#9 Lassi Kilpinen, takamies, 185 cm (1 ott/13 min/6/1/2)

#10 Jussi Turja, takamies, 194 cm

#11 Theo Akwuba, sentteri, 211 cm (19 ott/29 min/10,6/9,5/0,8/2,8 torjuntaa)

#12 Taz Sherman, takamies, 193 cm (18 ott/30 min/18,1/2,7/3,6/1,4 riistoa)

#14 Eetu Hautala, laituri, 193 cm (1 ott/1 min/0/1)

#24 Anthony Roberson, laituri, 195 cm (19 ott/27 min/13/6,1/1,1/1,1 torjuntaa)

#30 Timi Puittinen, laituri, 193 cm (19 ott/18 min/5,6/2,7/0,6)

#31 Joona Tuomala, laituri, 197 cm (19 ott/21 min/9,3/2,6/0,8)

#32 Juho Pihlajamäki, laituri, 187 cm (1 ott/3 min/0/1)

#44 Joonas Lehtoranta, takamies, 194cm (7 ott/18 min/3,6/3/2,6)

Yhdeksässä voittopelissä Kobrat ovat upottaneet kolmoset 35,4 prosentin tarkkuudella, kun tappioissa osumatarkkuus on jäänyt 26,9 prosenttiin. Yrityksiä on tullut liki yhtä paljon, joten merkittävästä erosta on kysymys. Myös kakkosten osumatarkkuudessa on eroja voittojen ja tappioiden välillä, sillä voitoissa kakkoset osuvat 53,8 ja tappioissa 48,9 prosentin tarkkuudella. Muita nostoja näiden pelin välille voi tehdä vapaaheittojen määrästä (tappiot 17,1 kpl, voitot 20,8 kpl), vaparien tarkkuudesta (tappiot 69 %, voitot 77 %) ja levypalloista, joita voittopelissä poimitaan 43,3 ja tappioissa 39,1 kappaletta.

Taz Sherman on Kobrien paras pistemies (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Joukkueiden tilastovertailu:

Pisteet: KB 87,1, Kobrat 81,2

Päästetyt pisteet: KB 81,6, Kobrat 80,3

Levypallot: KB 42,4, Kobrat 41,1

Hyökkäyslevypallot: KB 12,6, Kobrat 13,4

Menetykset: KB 11,7, Kobrat 14,1

Vapaaheitot: KB 70,8 %, Kobrat 73,2 %

Kakkoset: KB 52,4 %, Kobrat 51,3 %

Kolmoset: KB 34,4 %, Kobrat 30,9 %

Kobrat tunnetaan iloisena hyökkäysjoukkueena, josta aika ajoin putkahtaa pintaan todellisia pistenikkareita. Toki Sherman ja Buffen löytyvät Korisliigan 16 parhaan pistemiehen joukosta ja Sherman sijalta seitsemän, mutta tällä kaudella Kobrat on pitänyt vastustajia pihdeissä tiukalla puolustuksella. Kobrat ovat päästäneet pisteitä sarjassa toiseksi vähiten, 81,2 pistettä ottelua kohden. Vastustajat ovat upottaneet kakkoset vain 44 ja kolmoset 33.1 prosentin tarkkuudella.

Päävalmentajat Janne Koskimies ja Ville Turja julkaisevat ottelua ennakoivat kommentit ja alustavat kokoonpanot viimeistään tiistaina kello 10 korisliiga.fi -sivustolla. Ne löytyvät TÄSTÄ linkistä.

Kauden toinen paikallisottelu Karhubasket – Kobrat TIISTAINA 16. tammikuuta kello 18.30 IKH Areenassa. Lippuja saa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi. IKH Areenan ovat avautuvat tiistaina kello 16.30. Tervetuloa!