UUTISET

31.12.2023

SARJAKÄRKI GULLS PÄÄTTI KARHUBASKETIN VOITTOPUTKEN

Nate Pollard piiskasi vieraat avauskympillä 18 pisteen etumatkalle (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Vuosi 2023 saatiin Karhubasketin osalta päätökseen lauantaina Töölön Kisahallissa, kun oranssipaidat lähtivät haastamaan Korisliigaa dominoivaa Helsinki Seagullsia. Seagulls ei ollut hävinnyt yhtäkään kauden seitsemästä kotiottelustaan ja voittomarginaali kotiotteluissa oli pienemmillään ollut 17 pistettä.

Maan parhaat korisfanit olivat jälleen oranssipaitojen tukena Kisahallin piippuhyllyllä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Viiden ottelun voittoputkessa Kisahalliin saapuneet kauhajokiset ovat aloittaneet ottelunsa hyvin ja niin kävi myös lauantaina. Topias Palmi (22/7/5/2 riistoa) heitti alkutahdit ja Eero Innamaan (6/4/2) kolmosen jälkeen lukemat olivat 5-10 ja Vesa Vertio kutsui kotijoukkueen aikalisälle. Se ei suuntaa muuttanut ja Nate Pollard (15/4/2/3 riistoa/3 torjuntaa) urakoi 11 pistettä putkeen, joten oranssipaidat johtivat avausneljänneksen loppupuolella peräti 18 pisteellä (11-29). Gulls vastasi ensimmäisen kympin viimeisistä kahdeksasta pisteestä, joten avausneljänneksen jälkeen lukemat olivat 19-29.

Isännillä meni runsaat seitsemän minuuttia tottua siihen, että Okko Järvi puuttui kokoonpanosta (flunssa). Kun poissa oli myös Tomas Pihlajamäki sekä Sakari Laakso, niin Gullsien rotaatio kapeni vain seitsemään pelaajaan, koska vastuuta ei penkkimiehille jaettu. Karhubasket tarvitsi voittaakseen heikkoa peliä helsinkiläisiltä, mutta Gullsien alku oli voiton kannalta jopa liian kehno. Gulls menetti avauskympillä pallon kuusi kertaa ja antoi vieraille 29 pistettä, joten valmentaja Vertion oli helppo herätellä joukkueensa pelaamaan viittomalla Kisahallin tulostaulun suuntaa ja osoittamalla loppuunmyytyjä katsomopaikkoja.

Shawn Hopikins upotti tärkeitä kolmosia (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Tämä toimi ja Gulls nousi kolmannen neljänneksen puolivälissä johtoon, kun lukemat olivat 55-54. Vielä ennen taukoa Karhubasket oli sinnitellyt johtopaikalla, kun Shawn Hopkins (12/4) heitti kolme peräkkäistä kolmosta koriin. Huilata pitää, mutta sitten Hopkins unohtui kuuman kätensä kanssa penkille, kuten oli käynyt avauskympillä tulikuumalle Pollardille. Pieni puhallus ja takaisin kentälle, kun itseluottamus on tapissa, kuuluu verkkotoimituksen vanha ohje.

Karhubasket käväisi johtopaikalla vielä kolmannen neljänneksen lopussa, kun monipuolinen Sammy Givens (13/10/8) ja Oliver Kanden (3) onnistuivat kolmosissa. Joona Hakamaan (4) korin jälkeen päätösneljännekselle vaihdettiin lukemissa 63-66.

Kaikki näytti vieraiden kannalta vielä hyvältä kolmisen minuuttia ennen loppua, kun Palmi upotti kaksi vaparia ja lukemat olivat 65-72. Mar’Qualen Grant (27/8/2) rokotti kauhajokisia kahdesti puolustusvirheestä kolmosella ja Lassi Nikkarinen (10/2/5) tarjoili Chuba Ohamsille (27/13/3) näyttävän alley-oopin, joten runsaassa minuutissa numerot olivat 73-72. Sitten oli kokeneen Timo Heinosen (8/4) vuoro rankaista vieraita kahdella kolmosella. Vieraat pysyivät vain vaivoin Palmin pisteillä mukana, mutta helsinkiläiset veivät ratkaisuhetkillä kahden minuutin jakson 9-2, jonka aikana Gulls otti kaksi hyökkäyslevyriä, kauhajokiset menettivät kerran ja heittivät kakkosen sekä kolme kolmosta ohi. Game over ja loppulukemat kirjattiin numeroin 93-87.

Vieraiden merkkausvirheet jättivät mm. kokeneelle Timo Heinoselle heittopiakkoja (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Gulls voitti levypallot 48-44 ja isännät tekivät 15 hyökkäyslevypallosta 21 pistettä. Helsinkiläiset menettivät pallon ensimmäisen 10 minuutin aikana kuudesti, mutta sitten pallovarmuus parani ja isännät päätyivät lopulta 12 menetykseen. Karhubasket menetti palloa yhtä paljon. Kauhajokiset saivat neljä pelitilanneheittoa enemmän, mutta prosentit jäivät voittoon vaaditusta tasosta (2p 48 %, 3p 31 %). Gulls hankki myös 26 vaparia, upottaen ne 73 prosentin tarkkuudella (19/26). Karhubasket pääsi viivalle 16 kertaa ja vapariprosentti oli tällä kertaa loistava 88 prosenttia.

-Seagullsin hyvyyden näkee siinä, että jos joku asia ei pelissä toimi, niin he pystyvät tekemään pelin sisällä muutoksia, päävalmentaja Janne Koskimies aloitti pelin jälkeisen lehdistötilaisuuden. Johdimme peliä selvästi ensimmäisellä kympillä, mutta Gulls pääsi peliin mukaan sen lopussa ja tilanne oli 19-29. Me menetimme palloa ja Gulls teki niistä paljon pisteitä. Lisäksi he saivat hyökkäyslevypalloja ja tekivät niistä pisteitä. Tiesimme, että levypalloissa pitää pärjätä, mutta emme olleet niissä tilanteessa tarpeeksi hyviä. Ajattelimme, että jos pystymme pitämään kotijoukkueen 80-85 pisteessä, niin meillä on mahdollisuus voittaa. Nyt he tekivät viimeisellä neljänneksellä 30 pistettä, eikä meidän vastaus riittänyt siihen. Se mikä harmittaa on, että ne pisteet tulivat helposti. Gulls ei joutunut tekemään tarpeeksi töitä pisteiden eteen. Meille tuli kommunikaatio katkoksia, joista tuli vapaita heittopaikkoja, mitä ei saa antaa. Joukkueen yleisilme ja yhdessä tekeminen on parantunut paljon, sekä kotimaisten pelaajien vastuunkanto ilahduttaa valmentajaa, Koskimies summasi.

Karhubasket päätti vuoden 2023 saldolla yhdeksän voittoa ja kahdeksan tappiota. Sarjasijoitus on neljäs, mutta kauhajokisilla on ottelu enemmän pelattuna kuin takana tulevilla Vilppaalla ja Katajalla, sekä kaksi ottelua enemmän kuin KTP:llä. Tällä kolmikolla on rasitteena seitsemän tappiota. Näyttää siltä, että tämä nelikko ratkoo kolme viimeistä sijaa ylempään loppusarjaan, mutta Kouvoilla ja Kobrilla on tässä taistelussa vielä sanansa sanottavana. Kouvot pelaavat vuoden viimeisenä päivä tärkeän ottelun BC Nokiaa vastaan kotona.

Karhubasketilla ei ole hirveästi aikaa juhlia vuoden vaihdetta, sillä jo keskiviikkona pelataan Joensuussa ja perjantaina 5. tammikuuta IKH Areenaan saapuu Bisons Loimaa. Perjantain ottelu alkaa kello 18.30 ja liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi.