UUTISET

04.01.2024

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – BISONS LOIMAA

Saako Topias Palmi joulukuun kuukauden pelaajapalkinnon perjantaina ennen peliä? (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasketin (9 voittoa/9 tappiota) pyhien ottelusuma päättyy perjantaina, kun Loimaa Bisons (4 voittoa/13 tappiota) saapuu IKH Areenaan kello 18.30 alkavaan otteluun. Kauhajokisilla on matkaa runkosarjan päätökseen neljä ottelua. Tavoitteena on ehdottomasti paikka ylemmässä loppusarjassa eli kuuden parhaan joukossa. Tämä vaatii vähintään kolmea voittoa viimeisistä neljästä pelistä, joista kolme pelataan kotona IKH Areenassa.

Karhubasket – Loimaa Bisons perjantaina 5. tammikuuta kello 18.30 IKH Areenassa. Areenan ovet avautuvat kello 16.30 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti areenan aulassa. Ennakkoon lippuja voi ostaa osoitteesta Lippu.fi.

Karhubasket kärsi keskiviikkona toisen perättäisen tappion, kun Kataja oli parempi kotonaan Motonet areenassa lukemin 78-73. Kauhajokiset johtivat ottelua pitkään ja tekivät avauskympillä 28 pistettä. Sitten Kataja tiivisti puolustustaan ja vieraat saivat viimeisten 30 minuutin aikana tehtyä vain 45 pinnaa. Päätösneljänneksen isännät voittivat 25-14 ja näin Kataja nousi voittoon uuden vahvistuksen Richaud Packin johdolla. Packiä Karhubasket ei saanut kuriin millään, joten ottelun hahmo nakutti peräti 34 pistettä hyvällä osumatarkkuudella. Kataja voitti myös levypallot 44-36 ja haki 15 hyökkäyslevyriä, josta rokotettiin 18 pisteellä. Karhubasket menetti pelivälineen 11 kertaa ja pari niistä tuli pahaan paikkaan ottelun ratkaisuhetkillä. Menetyksistä Kataja teki 11 pinnaa.

Tappio oli Karhubasketille toinen perättäinen, sillä viime lauantaina tappio tuli sarjakärki Seagullsin vieraana Töölön Kisahallissa. Myös Helsingissä oranssipaidat olivat pitkään johtopaikalla, mutta Gulls käänsi ottelun lopulta edukseen ja voitti lukemin 93-87.

Kahta peräkkäistä tappiota edelsi viiden ottelun voittoputki, jonka aikana voitot napattiin Nokiasta, Vilppaasta, Lahdesta, KTP:stä ja Kouvoista. Voittoputkella Karhubasket nosti sarjasijoituksen ylemmän loppusarjan puolelle eli top kuuteen. Matkaa runkosarjan päätökseen on enää neljä ottelua ja tilanne ylemmän loppusarjapaikkojen osalta on vielä täysin auki.

Kataja nosti osakkeitaan huomattavasti voitolla Karhubasketista ja näyttää melko varmalta, että joensuulaiset pelaavat pudotuspelien kotiedusta ylemmässä loppusarjassa. Katajan kolme seuraavaa ottelua ovat vaikeita, kun se kohtaa kotona Korihait, vieraissa Kouvot ja kotona sarjakärki Lokit. Toki Kataja voi voittaa nuo kaikki kolme ottelua, mutta ylempään loppusarjapaikkaan riittänee voitot kahdesta viimeistä ottelusta, jossa joensuulaiset kohtaavat Biisonit vieraissa ja Lahden kotona. Kataja nousi voitolla sarjataulukossa Korihaiden ohi, mutta ukilaisilla on ottelu vähemmän pelattuna. Myös Haiden ohjelma näyttää siltä, että joukkue napsii vähintään kaksi voittoa, mikä riittää ylempään loppusarjaan.

Emmi Luukkonen murtautumassa korille joukkueiden ensimäisessä kohtaamisessa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket on sarjataulukossa viidentenä ja tiivis taistelu loppusarjapaikoista käydään Vilppaan, KTP:n, Kouvojen ja Kobrien kanssa. Kauhajokiset kohtaavat viimeisten neljän ottelun aikana KTP:n vieraissa ja Kobrat kotona. Näiden kahden ottelun voittaminen riittänee ylempään loppusarjaan, mutta hyvin lähellä se on, jos voitto otetaan vielä Biisoneista nyt perjantaina kotona IKH Areenassa tai helmikuun alussa runkosarjan päätöskierroksella Pyrinnöstä kotona. Toki voittamalla kaikki neljä ottelua yläloppusarjapaikka on salatissa.

Karhubasket on solminut uuden pelaajasopimuksen 203 senttisen laituri Kristian Sjolundin kanssa. Sjolund omaa sekä Norjan että USA:n passit. Sjolund saapuu Suomeen Saksan kakkostasolta, mutta hän ei ole kokoonpanossa perjantaina Biisoneita vastaan.

Mikään läpihuutojuttu perjantainen Biisonipeli ei ole. Tämä nähtiin jo joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Loimaalla, kun Bisons otti voiton marraskuun 5. päivä lukemin 85-80. Silloin Bisons nykäisi 49-38 puoliaikajohdon, jota kauhajokiset kavensivat kolmannella kympillä, mutta Biisonit ottivat silloin kauden toisen voittonsa, voittamalla levypallot 44-39 ja upottamalla kolmoset 38 prosentin tarkkuudella. Karhubasketin kolmoset upposivat vain 29 ja kakkoset 49 prosentin tarkkuudella. Loimaalaisten peräti 17 menetyksestä ei ollut apua. Jännä yksityiskohta tuosta pelistä on se, että molemmat joukkueet missasivat paljon vapareita. Bisons sai sisään vain kahdeksan vaparit 17 yrityksestä, joka antaa prosentiksi 49. Kauhajokiset sutivat 13 vapaaheittoa ohi, kun 24 mahdollisuutta annettiin. Onnistumisprosentti oli vain 46.

Sammy Givens nostamassa koria Dylan Painterin estelyistä huolimatta (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Tuon ottelun jälkeen Bisons on napannut kaksi voittoa lisää, kun joulukuussa he voittivat vieraissa Lahden 88-101 ja heti perään välipäivinä Kotkassa KTP:n lukemin 75-77. KTP voiton jälkeen Bisons hävisi vuoden 2023 viimeisessä pelissä kotonaan Pyrinnölle 77-96 ja keskiviikkona Kobrille 76-88. Neljän voiton lisäksi loimaalaisilla on viisi tappiota, jotka ovat tulleet alle kuuden pisteen marginaalilla ja kaksi näistä on tullut kahden sekä kaksi kolmen pisteen erolla.

Neljässä voittopelissä Bisons on upottanut kakkoset 55,2 ja kolmoset 35,9 prosentin tarkkuudella. Lisäksi voittopelissä joukkue on hankkinut 22,5 vaparia. Tappioissa viivalle on päästy 16,5 kertaa ja kolmoset ovat uponneet 29,2 ja kakkoset 50,8 prosentin tarkkuudella.

Tilastovertailu:

Pisteet: KB 86,9, Bisons 83,6

Päästetyt pisteet: KB 82,3, Bisons 90,2

Levypallot: KB 42,1, Bisons 44,2

Hyökkäyslevypallot: KB 12,4, Bisons 15,2

Menetykset: KB 11,7, Bisons 15

Vapaaheitot: KB 70,8 %, Bisons 68,4 %

Kakkoset: KB 52,2 %, Bisons 51,9 %

Kolmoset: KB 34,4 %, Bisons 30,6 %

Bisonsin vahvuudet ovat levypallopelaamisessa, jossa he ovat sekä puolustus- (3.) että hyökkäyspäässä (2.) sarjan kärkikastia. Ongelmat ovat olleet puolustuspäässä, sillä vastustajat tekevät yli 90 pistettä ottelua kohden. Lukema on sarjan toiseksi huonoin ja ainoastaan Lahti päästää enemmän pisteitä. Hyökkäyspäässä menetykset ja heikko kaukoheittopeli ovat olleet ongelmakohtia.

Takamies Devon Goodman onnistui korinteossa kauhajokisten estelyistä huolimatta (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Loimaa Bisons kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#1 Devon Goodman, takamies, 183 cm (17 ott/30 min/14,6/2,9/5,5/1,2 riistoa)

#2 Lauri Kallio, takamies, 188 cm (14 ott/11 min/2,6/1,2/1,7)

#3 Dylan Painter, sentteri, 208 cm (17 ott/30 min/17/12/2,2/1,2 torjuntaa)

#5 DeVante Brooks, laituri, 198 cm (16 ott/28 min/15,8/10/1,4/1 torjunta)

#6 Elmo Eräkangas, laituri, 198 cm (6 ott/1 min/0,5/0,2)

#7 Cedric Latimer, laituri, 198 cm

#11 Tiitus Kuukkanen, takamies, 191 cm (17 ott/12 min/3,1/1/0,8)

#12 Emil Uotila, laituri 198 cm (17 ott/24 min/8,6/2,8/1,4)

#14 Vesa Heinonen, laituri, 194 cm (15 ott/15 min/2,9/1,7/0,8)

#19 Isaac Davidson, takamies, 200 cm (17 ott/30 min/13,7/4,6/3,6)

#21 Sami Tahvanainen, laituri, 195 cm (9 ott/3 min/0,4/0,2/0,1)

#24 Eemeli Hollo, laituri, 195 cm (14 ott/12 min/2,9/1,2/0,1)

#31 Aapeli Syrjämäki, laituri, 214 cm (16 ott/14 min/4,4/2,8/0,3)

Bisonsilla on vahva jenkkinelikko. 208 senttinen sentteri Dylan Painter on tehnyt 17 pistettä ottelua kohden ja repinyt levypalloja 12 keskiarvolla. Hyökkäyspäässä hän on hakenut peräti 4,8 hyökkäyslevypalloa, mikä on koko Korisliigan paras lukema. Painter upottaa kakkoset 57 prosentin tarkkuudella ja hankkii 5,1 vaparia ottelua kohden. Ne hän upottaa 81,6 prosentin tarkkuudella, ollen joukkueensa selvästi tarkin vaparimies.

DeVante Brooks oli poissa kokoonpanosta edellisessä ottelussa Kobria vastaan ja se näkyi joukkueen pelaamisesta. Brooks on tärkeä pelaaja levypalloissa, joita hän poimii 10 keskiarvolla, mutta joukkueen toiseksi parhaan pistemiehen puuttuminen pelistä näkyy minkä tahansa joukkueen otteissa. Jos Brooks on poissa myös perjantaina, niin Bisons antaa paljon tasoitusta kauhajokisille.

Takamies Devon Goodman jakaa 5,5 passia ottelua kohden ja tuottaa nopeudellaan vaikeuksia vastustajalle. Kuka oranssipaidoista pysyy miehen vauhdissa mukana perjantaina, on ottelun suurimpia ratkaisukohtia. Eleetön, mutta monipuolinen sekä tasainen Isaac Davidson täydentää loimaalaisten jenkkinelikon.

Isaac Davidson joutui Shawn Hopkinsin ja Topias Palmin puristukseen (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kotimaisista pelaajista avainrooleissa ovat Emil Uotila, Tiitus Kuukkanen ja Vesa Heinonen. Myös Aapeli Syrjämäkeä tarvitaan, sillä Painter ei jaksa pelata koko 40 minuuttia. Keskiviikkona, kun Brooks oli poissa, niin viisikon täydensivät Kuukkanen ja Uotila.

Päävalmentajat Janne Koskimies ja Juri Heinämäki julkaisevat ottelua edeltävät kommentit ja alustavat kokoonpanot viimeistään perjantaina kello 10 ja ne löytyvät TÄSTÄ linkistä.

Karhubasket – Loimaa Bisons perjantaina kello 18.30 IKH Areenalla. Liput ennakkoon osoitteesta Lippu.fi ja areenan lipunmyynti käynnistyy kello 16.30, kun ovet avautuvat. Tervetuloa!