UUTISET

30.12.2023

OTTELUENNAKKO: SEAGULLS – KARHUBASKET

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

Viiden ottelun avulla sarjataulukon sijalle neljä kivunnut Karhubasket (9 voittoa/7 tappiota) pääsee lauantaina kovimpaan mahdolliseen testiin, kun sarjakärki Seagulls (14 voittoa/1 tappio) isännöi kauhajokisia Kisahallissa.

Lauantaina ottelu Töölön Kisahallissa kello 17. Karhubaskettia lähtee tukemaan fanibussi. Jos fanibussiin ei ehdi mukaan, eikä lähes loppuunmyytyyn Kisahalliin onnistu saamaan pääsylippuja, niin ottelua voi katsella suorana Ruudun välityksellä.

Joulukuun alussa Karhubasket oli Korihaille kärsityn jatkoaikatappion jälkeen neljässä voitossa ja seitsemässä tappiossa. Sarjasijoitus oli yhdeksäs, mikä oli vetänyt joukkueen, taustojen ja fanienkin ilmeet vakavaksi. On todettava, että aallon pohjassakin, oranssipaidat saivat niin koti- kuin vierasotteluissa vankkumattoman tuen faneiltaan. Käänne parempaan tapahtui tappiollisen Korihait pelin loppupuolella. Valmennus päävalmentaja Janne Koskimiehen johdolla teki oikeat ratkaisut ja joukkueen pelillinen ilme alkoi löytymään. Viikkoa myöhemmin ilme oli kohdallaan ja Karhubasket taisteli, pelaten uudella asenteella ja toteuttaen valmennuksen laatimaa suunnitelmaa. BC Nokia kaatui kahdeksan miehen rotaatiolla lukemin 84-91.

Sen jälkeen Karhubasketin kynsiin ovat joutuneet vuorollaan Vilpas (89-79), Lahti (77-89), KTP (106-65) ja torstaina IKH Areenassa Kouvot 94-90. Nokiaa ja Kouvoja lukuun ottamatta vastustajat ovat pysyneet alle 80 pisteessä, jolloin otteluita on helpompi voittaa. Kauhajokisilla ei ole miehistössä perinteistä pelintekijää, joten isot pelaajat Eemi Luukkonen, Nate Pollard ja Sammy Givens ovat ottaneet vastuuta sekä pallon toimittamisesta hyökkäysalueelle että pelin tekemisestä.

Sammy Givens pelasi kauden ensimmöisen ottelunsa Korisliigassa Gullseja vastaan lokakuun lopussa tehoilla 17/6 (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Hyökkäyspäässä roolit ovat selkeytyneet ja onnistumiset ovat kasvattaneet itseluottamusta. Eero Innamaa, Oliver Kandén ja Shawn Hopkins ovat kaikki nostaneet tasoaan. Huimassa vireessä oleva Topias Palmi on johtanut hyökkäyspeliä, upottamalla kolmosia, mutta Palmi on myös viipaloinut vastustajien puolustusta ajoillaan. Palmi onkin lähelle joulukuun kuukauden pelaajan palkintoa. Tai ainakin täytyy olla aivan kärkisijoilla, kun tuota palkintoa jaetaan tammikuun alkupäivinä.

Voittopeleissä kauhajokiset liikuttavat palloa ja kirjauttavat tilastoihin niissä 20,4 syöttöä. Pallon liikkeellä vastustajan puolustus saadaan liikkeille ja heittopaikat syntyvät parempiin paikkoihin, joten voittopeleissä kakkosten onnistumisprosentti on 56,8 ja kolmosten 36,9. Myös menetykset on voitetuissa kamppailuissa pidetty vähissä, sillä niitä tulee 10,6 per ottelu, kun tappioissa niitä tilastoidaan 13,1 ottelua kohden.

Viime kauden mestari Seagulls on dominoinut Korisliigaa alkukaudesta. Eikä tuolle dominoinnille näy loppua. Vesa Vertion valmentama joukkue on kärsinyt ainoastaan yhden tappion, joka tuli vieraissa lokakuun puolivälissä KTP:lle pistein 84-79. Tuon jälkeen voittoputki on venynyt 11 otteluun.

Topias Palmi pussitti kauden ensimmäisessä kohtaamisessa 19 pistettä ja poimi 8 levyriä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Voittoputken aikana Lokit olivat lähellä tappiota Kauhajoella, kun joukkueet kohtasivat IKH Areenassa lokakuun lopussa. Silloin loppulukemat olivat 75-76. Toki juuri ennen joulutaukoa Kobrat pitivät helsinkiläisiä tiukoilla Lapualla, kun loppunumerot olivat 78-84, mutta Gullsien rutiini riitti voittoon.

Edellisen ottelun Gulls pelasi torstaina Tampereella. Siellä Pyrintö piti ottelun tiukkana aina puoliväliin saakka, kun tauolla oltiin lukemissa 36-37. Toisella puolikkaalla vieraat painoivat kaasun pohjaan hyökkäyspelissä, eivätkä antaneet Pyrinnölle mahdollisuuksia tiukalla puolustuksella, joten toinen puolisko kirjattiin helsinkiläiselle 23-51 ja koko ottelu 59-88.

Ainokaisessa tappiopelissä Gulls kirjautti ainoastaan yhdeksän syöttöä, jäi vain 10 vapaaheittoon ja menetti pallon 13 kertaa. Näiden seurauksena kakkosten prosentti jäi ainoastaan 42,6 prosenttiin, mikä tarjosi KTP:lle avaimet voittoon ja sen kotkalaiset käyttivät. Tutuu siltä, että jos Gulls kohtaa voittajansa, niin joukkueella pitää olla off-päivä ja vastustajan on onnistuttava lähes kaikessa.

Gulls on voittanut kaikki kauden seitsemän kotiotteluaan Kisahallissa. Voitot ovat tulleet 25,3 pisteen marginaalilla ja kotonaan helsinkiläiset ovat tehneet yli 100 pistettä ottelua kohden. Tiukin kamppailu Kisahallissa tällä kaudella on ollut ottelu Katajaa vastaan. Silloin loppulukemat olivat 92-75, mutta 17 pisteen marginaali on turvallinen.

Seagullsien kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#0 Henri Mennander, laituri, 204 cm (7 ott/7 min/2,6/1,1)

#1 Chuba Ohams, laituri, 206 cm (15 ott/28 min/15,3/11,3/1,5/1,2 riistoa)

#2 Mar’Qualen Grant, takamies, 185 cm (15 ott/23 min/15,9/4,7/4,1/1,7 riistoa)

#3 Tomas Pihlajamäki, laituri, 194 cm (7 ott/18 min/9,6/2,3)

#4 Rene Rougeau, laituri, 198 cm (15 ott/27 min/11,4/6,6/3,7/1,5 torjuntaa)

#5 Elias Leskinen, laituri, 199 cm (2 ott/2 min/1,5)

#8 Timo Heinonen, laituri, 198 cm (14 ott/17 min/6,8/4,2/1,7)

#10 Sakari Laakso, laituri, 194 cm (12 ott/8 min/1,3/1,3)

#11 Tuukka Härsilä, laituri, 192 cm (7 ott/3 min/0,6)

#13 Lassi Nikkarinen, takamies, 187 cm (15 ott/26 min/7,9/2,9/5,2/1,1 riistoa)

#14 Okko Järvi, laituri 193 cm (15 ott/25 min/14,1/2,7/1,7/1 riisto)

#15 Shavon Coleman, laitahyökkääjä, 196 cm (15 ott/26 min/13,8/5,1/2,1/1,2 riistoa)

#25 Lenni Hervola, takamies 179 cm (3 ott/3 min/0/0,7/0,7)

#47 Ricky Waxlax, laituri, 194 cm (13 ott/11 min/3,8/1,2)

On helppo ennustaa, että Gulls aloittaa viisikolla Ohams – Rougeau – Nikkarinen – Järvi – Coleman. Sitten vuoron saa lähes vuorenvarma kauden paras kuudes pelaaja, Mar’Qualen Grant, joka on kohonnut joukkueensa parhaaksi pistemieheksi. Grant upottaa kakkosensa tarkalla 54,8 prosentin tarkkuudella ja hankkii 4,5 vaparia ottelua kohden.

Sentteri Chuba Ohams poimii levypallot itselleen (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Sentteri Ohams poimii levypallot, joista yli neljä tulee hyökkäyskorilla. Myös monipuolinen Rene Rougeau on aktiivinen hyökkäyslevypallopelaaja, mutta mitäpä mestarien mestari ei koripallokentällä osaa tehdä? Jos kaarelle jää tilaa, niin Okko Järvi ja Shavon Coleman tikkaavat kolmoset sukkaan 38 prosentin tarkkuudella. Ja tilaa on tullut, sillä Järvi ottaa 7,5 ja Coleman 5,5 kolmosta ottelua kohden.

Jos Gulls tarvitsee apuja penkiltä, niin Timi Heinonen, Ricky Waxlax ja Sakari Laakso ovat valmiina tekemään oman osuutensa joukkueen eteen. Tomas Pihlajamäen puuttuminen kokoonpanosta marraskuun alun jälkeen on kaventanut rotaatiota, mutta ei ole menoa haitannut.

Seagullsien ja Karhubasketin tilastovertailu:

Pisteet: Gulls 95,2, KB 87,8

Päästetyt pisteet: Gulls 76,8, KB 81,9

Levypallot: Gulls 46,3, KB 42,4

Hyökkäyslevypallot: Gulls 16, KB 12,8

Syötöt: Gulls 21,7, KB 18,6

Menetykset: Gulls 10,1, KB 11,7

Vaparit: Gulls 75,9 %, KB 70,1 %

Kakkoset: Gulls 51,7 %, KB 52,6 %

Kolmoset: Gulls 34,1 %, KB 34,7 %

Tilastoissa Gullsien ylivoima on sarjataulukon mukainen. Gulls on Korisliigan tehokkain joukkue. Se tekee eniten pisteitä ja päästää ainoana joukkueen omiin alle 80 pistettä. Helsinkiläiset jakavat eniten syöttöjä ja poimivat eniten levypalloja molemmissa kenttäpäädyissä. Menetyksiä Lokeille tulee 10,1 ottelua kohden, mikä on toiseksi vähiten koko sarjassa. Ainoastaan Vilpas menettää pelivälineen harvemmin, sillä salolaisten lukema on 9,8 menetystä ottelua kohden.

Karhubasket on piirun verran parempi heittojoukkue, mutta Gulls ottaa 45 kakkosta ja 33,1 kolmosta ottelua kohden, kun Karhubasketin lukemat ovat 42,3 kakkosta ja 28,6 kolmosta. Kauhajokiset saavat siis heittoyrityksiä peleissä 7,2 Lokkeja vähemmän. Tiiviillä puolustuspelillä ja pitämällä menetykset kurissa oranssipaitojen pitää saada helsinkiläisiä enemmän heittoja, mutta tarkkuuden pitää myös olla hyvä.

Lauantaina pelataan joukkueiden 55 kohtaaminen Korisliigassa. Karhubasket on voitoissa edellä, kun se on voittanut 32 ottelua, mutta viimeisistä 10 kohtaamisesta Gulls on voittanut kuusi. Kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi IKH Areenassa Seagullsien pisteen voittoon 75-76, mutta kauhajokiset saivat vielä aivan lopussa heittoyrityksen ilmaan. Kauhajokiset johtivat peliä 13 pisteellä, mutta vieraat voittivat viimeisen kympin 18-26 ja ottivat voiton. Gulls teki 20 hyökkäyslevypallosta 15 pistettä ja rokottivat Karhubaskettia 12 menetyksestä 12 pisteellä.

Joukkueiden päävalmentajien ottelua edeltävät kommentit ja alustavat kokoonpanot tulevat näkyviin lauantaina viimeistään kello 10 korisliiga.fi sivustolla ja löytyvät TÄSTÄ linkistä.

Seagulls – Karhubasket lauantaina kello 17 Töölön Kisahallissa.