UUTISET

01.01.2024

OTTELUENNAKKO: KATAJA BASKET – KARHUBASKET

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kalenterit on käännetty vuoden 2024 puolelle, tinat on valettu ja raketit on ammuttu taivaalle. Korisliigan runkosarjassa käynnistyy maalisuora, ennen helmikuun alkupäivinä käynnistyviä loppusarjoja. Sekä ylemmässä että alemmassa loppusarjassa pelaa kuusi joukkuetta ja taistelu ylemmän loppusarjan paikoista tiivistyy kierros kierrokselta.

Keskiviikkona Karhubasket (9 voittoa/8 tappiota) matkaa Joensuuhun Katajan (9 voittoa/7 tappiota) vieraaksi. Kuten jokaisessa ottelussa, niin tässäkin ovat isot panokset. Kauhajokiset päättivät vuoden 2023 sarjataulukon sijalla neljä, mutta Karhubasketilla on ottelu enemmän pelattuna, kuin Vilppaalla ja Katajalla, sekä kaksi ottelua enemmän kuin KTP:llä. Vilpas ja Kataja ovat kauhajokisia kaksi ja KTP neljä sarjapistettä perässä.

Karhubasket ja Kataja kohtasivat IKH Areenassa lokakuun puolivälissä. Silloin oranssipaidat olivat parempia pistein 88-80. Tuon voiton jälkeen kauhajokiset nappasivat vielä voiton Kouvolasta, mutta sitten viisi tappiota kuudesta seuraavasta pelistä suistivat kauhajokiset sarjataulukossa sijalle yhdeksän. Muutama pakotettu muutos muuttivat peli-ilmeen ja viiden ottelun voittoputkella Karhubasket kipusi ylemmän loppusarjan paikalle.

Edellisessä ottelussa Karhubasketin voittoputki päättyi Töölön Kisahallissa, kun sarjakärki Seagulls oli parempi pistein 93-87. Kauhajokiset ottivat huikea joulukuun pelanneen Topias Palmin ja 11 pistettä putkeen tehtailleen Nate Pollardin johdolla 18 pisteen etumatkan avauskympillä. Gulls pääsi peliin mukaan, vaikka Okko Järvi oli sivussa kokoonpanossa ja dominoivat levypalloja. Lisäksi Gulls rokotti kauhajokisia kommunikaation puutteesta ja merkkausvirheiden jälkeen helsinkiläiset upottivat vaaditut vapaat heitot.

Tomas Tumba upottamassa kolmosta joukkueiden edellisessä kohtaamisessa IKH Areenassa (kuva: Janne Yli-Kohonen)

Kataja lähtee keskiviikon otteluun kahden ottelun tappioputkessa, joka on laskenut joensuulaisten sarjasijoituksen kuudenneksi. Torstaina 28. joulukuuta Kataja kärsi Nokialla tappion lukemin 123-80 ja kun jo toinen kymppi meni nokialaisille 42-19 niin peli oli ohitse jo ennen taukoa.

Lauantaina kotona Motonet Areenassa Kataja oli kiinni voitossa pitkään ja vielä minuutti ennen kolmannen kympin loppua lukevat olivat 73-59. Sitten Vilpas vei seuraavat runsaat seitsemän minuuttia 0-26 ja siirtyi 73-85 johtoon. Sanomattakin on selvää, että Vilpas vei lopulta voiton lukemin 81-92.

Kataja on voittanut kotona neljä ja hävinnyt kolme ottelua. Sarjapisteet Motonet areenasta ovat hakeneet BC Nokia lokakuussa ja joulukuussa KTP sekä Vilpas. Nämä kotiottelut KTP:tä ja Vilpasta vastaan ovat myös joensuulaisten edelliset kotikamppailut, joten kotijoukkue lähtee keskiviikon kamppailuun kahden ottelun kotitappioputkessa. Ja tappiot ovat molemmat tulleet erikoisilla tavoilla. Lauantaina Vilpas vei loppuhetkillä 0-26 jakson ja eteni voittoon. KTP:tä vastaan ratkaisu meni aivan viimeiselle sekunnille.

Päätöskympin alussa KTP oli häviöllä 64-46, mutta veivät viimeiset yhdeksän minuuttia 12-31. Vielä kolme minuuttia ennen päätöstä vieraiden takamatka oli kahdeksan pistettä, mutta kiri huipentui takamies Vincent Golson Jr:n kolmeen vapaaheittoon, kun aikaa oli jäljellä vajaa sekunti. Eikä siinä vielä kaikki, sillä ottelun jälkeen spekuloitiin noita kolmea vaparia, joista ensimmäinen epäonnistui ensimmäisellä yrityksellä, mutta kun sen aikana tai välittömästi sen jälkeen pelikello kävi ja korilevyn LED-valot syttyivät palamaan, niin Golson sai yrittää sitä uudestaan. Kataja hävisi 76-77. Joensuussa harmiteltiin voiton lähtemistä Kotkaan, tuomarien päätöstä uusia vapari ja sitä, ettei protestivarausta tehty loppuhetkiltä. No siinä kävi niin, että KTP voitti pelin loppuhetkillä, mutta Kataja hävisi sen jo ennen viimeisiä vapareita.

Sekä voitoissa että tappioissa Kataja on upottanut kolmoset 32 prosentin tarkkuudella, eikä heittomäärissä ole juurikaan eroja. Kakkoset Kataja upottaa voittopeleissä 54,4 prosentin tarkkuudella, kun ne tappioissa löytävät tiensä sukkaan 49,2 prosentin tarkkuudella. Tappioissa Kataja menettää pallon 12,1 kertaa, kun voitoissa peliväline kadotetaan 12,1 kertaa. Levypalloja Kataja ottaa voittopeleissä 41 ja tappioissa 37,7.

Tilastovertailu Katajan ja Karhubasketin välillä:

Pisteet: Kataja 82,8, KB 87,8

Päästetyt pisteet: Kataja 83,1, KB 82,6

Levypallot: Kataja 39,6, KB 42,5

Hyökkäyslevypallot: Kataja 12,4, KB 12,7

Menetykset: Kataja 11,2, KB 11,7

Vapaaheitot: Kataja 73,4 %, KB 71 %

Kakkoset: Kataja 52,2 %, KB 52,3 %

Kolmoset: Kataja 32,3 %, KB 34,4 %

Katajaa on pidetty Korisliigan toiseksi parhaana puolustusjoukkueena, joka pitää vastustajan kolmosten onnistumisprosentin alle 30 prosentissa (29,5 %) ja vastustajat tekevät joensuulaisia vastaan vain 83,1 pistettä ottelua kohden. Tämä on Korisliigan viidenneksi paras lukema. Jos tuosta vähennetään Nokian mättämät 123 pinnaa, niin keskiarvo on 75,4 päästettyä pinnaa per ottelu.

Kauhajokisilla pitäisi olla tilastollinen etu levypalloissa ja kaukoheittopelissä, mutta keskiviikon tapahtumat kertovat todelliset voimasuhteet. Kumpi joukkue on latautunut tärkeään kamppailuun sarjapisteistä vuoden vaihteessa paremmin?

Pinkooko takamies Grant Singleton karkuun Kauhajoen puolustukselta keskiviikkona? (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Katajan kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#1 Richaud Pack, laituri, 193 cm (1 ott/20 min/24/5/4/1 riisto)

#2 Ville Karhu, takamies, 181 cm (2 ott/7 min/2,5/1/2)

#4 Tuomas Hirvonen, takamies, 181 cm (15 ott/27 min/11,1/3,2/4,8/1 riisto)

#5 Grant Singleton, takamies, 183 cm (16 ott/19 min/9,3/2,2/2,9)

#8 Otso Purmonen, takamies, 186 cm (2 ott/1 min)

#10 Sebastian Lindberg, takamies, 193 cm (16 ott/22 min/4,8/1,2/1,1)

#12 Amanze Egekeze, laituri, 203 cm (16 ott/31 min/14,6/5,4/1,5)

#18 Aale Pöntinen, laituri, 197 cm (2 ott/1 min)

#20 Vatangoe Donzo, laituri, 201 cm (5 ott/15 min/4,4/3,8/0,2/2,2 torjuntaa)

#21 Teemu Knihtinen, laituri, 194 cm (16 ott/13 min/2,5/1,9)

#22 Elijah Lufile, sentteri, 201 cm (11 ott/27 min/14,4/11/2,2/1,6 torjuntaa)

#23 Thomas Tumba, laituri, 196 cm (16 ott/24 min/6,1/3,9/0,6)

#45 Henri Permanto, laituri, 198 cm (15 ott/18 min/5,3/1,7/1,2)

Katajan paras pistemies Nike Sibande ei pelannut Karhubaskettia vastaan Kauhajoella joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa, eikä hän pelaa kauhajokisia vastaan keskiviikkona, sillä hän siirtyi ennen joulua Kreikkaan. Kreikassa hänen joukkueensa on pääsarjan Maroussi, jossa kahdessa ottelussa peliaikaan on tullut vähän runsaat 10 minuuttia ottelua kohden ja tilastoihin rivi 6,5 pistettä ja yksi levypallo.

Sibanden tilalle Kataja pestasi 193 senttisen laiturin Richaud Packin. Pack pelasi kaudella 2019-2020 18 ottelua Uudessakaupungissa ja teki Korihaille 17,9 pistettä, 2,5 levypalloa ja 1,7 syöttöä ottelua kohden runsaan 31 minuutin peliajalla. Kaudella 2020-2021 Pack pelasi Itävallassa, mutta kaudesta 2021-2022 ei löydy merkintöjä. Viime kaudella hän pelasi kaksi ottelua Kreikassa ja yhden ottelun Israelissa. Pack teki ensimmäisessä Korisliigan ottelussaan tällä kaudella Vilpasta vastaan 24 pistettä, jotka syntyivät 57,1 prosentin kakkosilla ja 88,9 prosentin vapareilla, joita Pack hankki peräti yhdeksän. Pack ei upottanut yhtään kolmosta ja otti niitä vain kaksi.

Uusi pelaaja kauhajokisille on myös vahva sentteri Elijah Lufile, joka tekee 14,4 pistettä ottelua kohden ja poimii 11 levypalloa. Levyreistä 4,4 tulee hyökkäyspäässä. Lufile on tasainen suorittaja, sillä on vain kahdessa pelissä tehnyt yli 20 pistettä, mutta on jäänyt alle 10 levyrin vain kahdesti.

Katajan avainpelaaja on Amanze Egekeze, joka on jäänyt kahdessa edellisessä pelissä alle 10 pisteen ja Kataja on hävinnyt molemmat pelit. Egekeze on jäänyt alle 10 pisteen myös Vilpasta vastaan lokakuussa ja Gullseja vastaan marraskuussa. Myös nuo pelit joensuulaiset hävisivät. Jos Egekezen merkitys on Katajalle suuri, niin lähes yhtä isossa roolissa on takamies Tuomas Hirvonen, joka johtaa joensuulaisten peliä. 4,8 syöttöä ottelua kohden on hyvä lukema. Hirvonen ottaa myös 7,1 kolmosta ottelua kohden. Jos onnistumisprosentti on yli kauden keskiarvon 33 prosenttia, tulee Kataja olemaan vahvoilla.

Kataja ja Karhubasket ovat kohdanneet Korisliigassa 62 kertaa ja voitot ovat kauhajokisten eduksi 33-29. Viimeisistä 10 kohtaamisesta oranssipaidat ovat voittaneet yhdeksän ja kahdeksan näistä on tullut putkeen. Katajan edellinen voitto tuli 31. päivä lokakuuta 2020, jolloin Kataja oli parempi pistein 82-77.

Päävalmentajien Janne Koskimies ja Petri Virtanen ottelua ennakoivat kommentit ja joukkueiden alustavat kokoonpanot tulevat näkyviin korisliiga.fi -sivustolle viimeistään keskiviikkona kello 10 ja löytyvät TÄSTÄ linkistä.

Kataja Basket – Karhubasket keskiviikkona kello 18.30 Joensuun Motonet Areenassa. Ottelua voi katsoa suorana Ruudun välityksellä.