UUTISET

02.02.2024

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – TAMPEREEN PYRINTÖ

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

Lauantaina saadaan Korisliigan runkosarja päätökseen. Matkaa pudotuspeleihin on vielä, sillä runkosarjan jälkeen pelataan loppusarjat. Sekä ylemmässä että alemmassa loppusarjassa pelaa kuusi joukkuetta. Loppusarjoissa joukkueet kohtaavat toisensa kotona ja vieraissa. Kummassa loppusarjassa Karhubasket (11 voittoa/10 tappiota) pelaa ratkeaa IKH Areenassa lauantaina, kun vieraaksi saapuu Tampereen Pyrintö (8 voittoa/13 tappiota). Pyrintö jatkaa otteluita alemmassa loppusarjassa, mutta joukkueen ilme ja kokoonpano ovat täysin eriävät alkukauteen verrattuna.

Karhubasket – Tampereen Pyrintö lauantaina 3. helmikuuta IKH Areenassa kello 17. Lippuja voi ostaa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi. IKH Areenan ovet avautuvat lauantaina kello 15 ja samalla käynnistyy lipunmyynti IKH Areenan aulassa. Lauantain ottelun isäntänä toimii Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa ja areenan lipunmyynnistä saa pääsylipusta 2 euron alennuksen esittämällä bonuskorttinsa. Ottelun jälkeen IKH Areenan ravintolassa järjestettävässä aftergameissä musisoi bilebändi Brunos, joten ottelun jälkeen on myös ohjelmaa.

Karhubasketin asetelmat runkosarjan päätöskierrokselle ovat selkeät. Voitolla kauhajokiset jatkavat pelejä kuuden parhaan joukkueen kanssa ylemmässä loppusarjassa. Jos oranssipaidat häviävät Pyrinnölle, niin todennäköisesti ottelut jatkuvat alemmassa loppusarjassa. Toki jos Kouvot häviävät kotona Loimaalle ja Kobrat Salossa Vilppaalle, niin tappion tullessakin ottelut jatkuisivat ylemmässä loppusarjassa. Salossa voi käydä kuinka vain, vaikka Vilpas lähteekin tuohon otteluun suosikkina ja voitolla myös salolaiset varmistaisivat lopullisesti ylemmän loppusarjan paikkansa, mutta Kouvot tuskin häviää Biisoneille kotona. Voitto pitäisi myös Kouvojen haaveet ylemmästä loppusarjasta elossa.

Varmaa on, että ylemmässä loppusarjassa otteluitaan jatkavat runkosarjan voittava Seagulls, BC Nokia ja Kataja. Loput kolme paikkaa ratkotaan Vilppaan, Korihaiden, Karhubasketin, Kouvojen ja Kobrien kesken. Koska otteluissa on panosta, niin päätöskierroksen ottelut alkavat kaikki kello 17.

Karhubasket haki viime perjantaina voiton Kotkasta, kun KTP kaatui lukemin 71-94. Jo ennen tuota ottelua oli tiedossa, että kauhajokisten pitää voittaa kaksi viimeistä otteluaan, jotta pääsy ylempään loppusarjaan olisi omissa käsissä. Kotkassa oranssisen peliasun puki päälleen ensimmäistä kertaa Junior Madut. Takamies osoitti nopeutensa ja energian puolustuspäässä, jota mieheltä odotettiin. Tilastoihin kirjattiin vajaan 17 minuutin peliajalla neljä pistettä, kaksi levypalloa ja yksi syöttöä. Kun alla on ennen Pyrintöpeliä runsas viikon harjoittelujakso, niin Madut on joukkueen kuvioista varmasti paremmin kärryillä kuin ensimmäisessä ottelussa. Kristian Sjolund pelasi Kotkassa toisen ottelunsa ja hänelle tilastoitiin 10 pinnaa ja kaksi levyriä 15 minuutin peliajalla.

KTP piti Topias Palmin tiukasti vartioituna, eikä kauhajokisten tehomies saanut pistetiliään aukaistua kuin toisella puoliajalla. Yhteensä Palmin saldona oli 13 pinnaa. Mutta Eemi Luukkonen (18/4/2) ja Eero Innamaa (14/4/2) pelasivat loistavan ottelun. Kauhajokiset voittivat levyrit 31-38, upottivat kakkoset erinomaisella 65 prosentin tarkkuudella ja olivat kolmosissa selvästi KTP:tä tarkempia, kun kaukoheitot osuivat 36 prosentilla (KTP 30 %).

Shawn Hokins teki joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa Pyynikillä neljä pistettä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket on voittanut viidestä viimeisestä ottelusta kaksi ja 10 edellisestä seitsemän. Kauden 10 kotiottelusta on tullut kuusi voittoa ja neljä tappiota. Pyrinnön kuntopuntari on paremmassa asemassa, sillä viidestä viimeisestä ottelusta voittoja on tullut neljä ja vain yksi tappio. Viimeiset 10 ottelua Pyrintö on voittanut kuusi ja kärsinyt neljä tappiota. Tamperelaiset pääsevät runkosarjan päätöskierrokselle kahden ottelun voittoputkessa.

Pyrintö vaihtoi vastuuvalmentajaa, kun alkukauden apuvalmentaja ollut Tero Vassell nousi marraskuun lopussa päävalmentajaksi Miikka Sopasen tilalle. Sen jälkeen Pyrintö tamperelaiset ovat voittaneet seitsemän ottelua ja kärsineet viisi tappiota. Pelaajapuolelle on myös saatu vahvistuksia, kun Trey Niemi ja Ilmari Toikkanen ovat liittyneet joukkueeseen. Lisäksi Chrysostom Chukwuma on palannut loukkaantumisen jälkeen pelaavaan kokoonpanoon.

Kahdessa edellisessä ottelussa Pyrintö on napannut kotivoitot Korihaista lukemin 88-83 ja KTP:stä pistein 92-66. Korihait ottelussa tamperelaiset voittivat levyrit 42-32 ja upottivat kolmoset 45 prosentin tarkkuudella (13/29). Huolimatta peräti 21 menetyksestä Pyrintö kairasi voiton, kun Hait onnistuivat kolmosissa vain 26 prosentin tarkkuudella. Luther Muhammad hurjasteli 35 minuutissa 34 pistettä, upottanen molemmat kolmoset ja nakuttamalla kakkoset 59 prosentin tarkkuudella. Lisäksi Muhammad poimi seitsemän levypalloa ja riisti pelivälineen kolmesti. Trey Niemi teki 16 pistettä, samoin kuin Mitchell Pelissier (16/5). Sentteri Nighael Ceaser teki neljä pistettä, mutta poimi 16 levypalloa, joista seitsemän hyökkäyspäässä.

Pyrinnön Nignael Ceaser johtaa Korisliigan torjuntatilasto kolmella torjunnalla ja on toisena hyökkäyslevypalloissa, joita hän hakee 4,5 ottelua kohden (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Pyrinnön kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#1 Pyry Kantomaa, takamies, 183 cm, (3 ott/5 min/1/0,3/0,7)

#2 Trey Niemi, takamies, 185 cm, (4 ott/19 min/11/1,5/3,8/1 riisto)

#4 Antero Lehto, takamies, 185 cm, (21 ott/28 min/10,8/1,4/3)

#6 Luther Muhammad, takamies, 190 cm (17 ott/33 min/21,1/6,4/4,1/1,8 riistoa)

#7 Valtteri Leppänen, takamies, 187 cm (13 ott/12 min/3,2/1,5)

#8 Chrysostom Chukwuma, laituri, 190 cm (5 ott/14 min/6,6/2,8)

#10 Aaron Montonen, laituri, 192 cm, (4 ott/10 min/1,5/0,8/0,3)

#11 Jordan Ngatai, laituri, 200 cm, (9 ott/29 min/12,4/3,6/1,4)

#12 Roni Ahvenjärvi, laituri, 197 cm, (12 ott/7 min/1/1,1)

#13 Mitchell Pelissier, takamies, 190 cm, (20 ott/28 min/12,5/3,8/2,5)

#16 Emil Eskelinen, laituri, 190 cm, (3 ott/4 min/2/0,3)

#22 Nighael Ceaser, laituri, 203 cm, (21 ott/31 min/12/11,2/2,3/1,7 riistoa/3 torjuntaa)

#28 Arttu Pitkänen, laituri, 195 cm, (4 ott/4 min/2/0,5)

#40 Justus Kilpinen, laituri, 193 cm, (20 ott/15 min/3,2/1,3/0,8)

#41 Ilmari Toikkanen, laituri, 207 cm, (7 ott/16 min/3,9/4,1)

#51 Kion Williams, takamies, 187 cm (21 ott/15 min/3,7/1,6/1,6)

Luther Muhammed teki Pyrinnön edellisessä ottelussa KTP:tä vastaan 34 pistettä, kauhajokisia vastaan marraskuussa 42 pinnaa ja on sarjan pistetilaston neljäntenä 21,1 pisteen keskiarvolla (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket hävisi joukkueiden kauden ensimmäisen kohtaamisen Pyynikillä lukemin 109-100. Tuo oli Pyrinnön kauden toinen voitto, kun ennen marraskuun lopun ottelua saldo oli yksi voitto ja yhdeksän tappiota. Pyrintö voitti levypallot 31-24, teki 15 hyökkäyslevypallosta 15 pistettä, eikä kauhajokiset saaneet Luther Muhammadia kiinni millään, sillä hän teki 42 pistettä, poimi 7 levyriä ja jakoi 7 syöttöä. Antero Lehto teki 14, Nighael Ceaser 15 ja Mitchell Pelissier 14 pistettä.

Antero Lehto, 882 ottelua pääsarjassa, lähestyy 10 000 pisteen rajaa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Molempien joukkueiden kokoonpanot ovat eläneet melkoisella tavalla tuon kohtaamisen jälkeen. Pyrintö on lisännyt kokoonpanoon Toikkasen ja Niemen lisäksi vahvistusosastolle 200 senttisen laiturin Jordan Ngatain. Ngatai on tehnyt yhdeksässä ottelussa 12,4 pistettä ottelua kohden ja upottanut sekä kolmoset että kakkoset 53 prosentin tarkkuudella.

Kahdeksassa voittopelissä Pyrintö on upottanut kolmoset 41,3 prosentin tarkkuudella, kun tappioissa lukema on jäänyt 28,3 prosenttiin. Myös syötöissä ja menetyksissä on isot erot voitto ja tappioiden välillä. Voitossa menetyksiä tulee 10,3 ja tappioissa 16 ottelua kohden. Voitoissa syöttöjä kirjataan 20, kun tappioissa lukema jää 15,2 syöttöön.

Karhubasketin ja Pyrinnön tilastovertailu:

Pisteet: KB 88 (6.), Pyrintö 81,9 (11.)

Päästetyt pisteet: KB 82,1 (3.), Pyrintö 86,2 (7.)

Levypallot: KB 42,6 (4.), Pyrintö 38,9 (9.)

Hyökkäyslevypallot: KB 12,7 (6.), Pyrintö 14 (4.)

Menetykset: KB 12,1 (9.), Pyrintö 13,8 (5.)

Vapaaheitot: KB 70,7 % (10.), Pyrintö 75,4 % (5.)

Kakkoset: KB 53 % (3.), Pyrintö 50,3 % (11.)

Kolmoset: KB 34,7 % (5.), Pyrintö 33,8 % (6.)

Tilastollisesti kauhajokiset tekevät 6,1 pistettä Pyrintö enemmän ottelua kohden ja päästävät 4,1 pistettä vähemmän. Vaikka Pyrintö on sarjan neljänneksi paras hyökkäyslevypallojoukkue, niin oranssipaidoilla pitäisi olla etu levyritaistelussa. Karhubasketille tulee myös vähemmän menetyksiä ja kotijoukkue on tarkempi kakkosissa. Ottelun ratkaisu nähtäneen kaukoheittopelissä, jossa joukkueet ovat aika tasavahvoja. Pyrinnöllä on iso ero kolmosissa voittojen ja tappioiden välillä. Kauhajokiset upottavat kolmoset voittopeleissä 36,5 prosentilla ja tappioissa ne ovat uponneet 32,8 tarkkuudella.

Karhubasket ja Pyrintö ovat kohdanneet Korisliigassa 76 kertaa. Kauhajokiset ovat voittaneet 39 ottelua ja Pyrintö 37. Viimeisestä 10 ottelusta oranssipaidat ovat voittaneet kahdeksan, mutta kauden ensimmäisestä kohtaamisesta Karhubasketilla on kalavelkoja maksettavana.

Joukkueiden päävalmentajien ennakkokommentit ja alustavat kokoonpanot tulevat näkyviin Korisliiga.fi -sivustolle viimeistää lauantaina kello 10 ja löytyvät TÄSTÄ linkistä.

Ylemmän loppusarjapaikan ratkaiseva ottelu Karhubasket – Tampereen Pyrintö lauantaina kello 17 IKH Areenassa. Lippuja voi ostaa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi. IKH Areenan lipunmyynti käynnistyy kello 15, kun ovet avautuvat.