UUTISET

03.03.2023

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – KATAJA BASKET

Keskiviikkona ylemmän loppusarjan kärkipaikalle palannut Karhubasket (23 voittoa/5 tappiota) saa lauantaina IKH Areenaan vieraaksi Kataja Basketin (14/14). Paluu maajoukkuetauon jälkeen tapahtui Joensuussa, jossa Kataja laittoi tiukasti kampoihin, mutta jouti lopulta antautumaan pistein 75-79 (38-35). Jos keskiviikon voitto palautti kauhajokiset sarjan kärkeen, niin samalla se tasoitti taistelua kolmos- ja nelossijoilta, jotka antavat maaliskuun loppupuolella alkaviin pudotuspeleihin kotiedun. Nyt Kataja, Kouvot ja Vilpas ovat tasapisteissä, kun matkaa on jäljellä neljä ottelua. Myös KTP:llä on vielä kotietutaistelussa sanansa sanottavana.

Lauantain ottelu Karhubasket – Kataja Basket alkaa IKH Areenassa kello 17. IKH Areenan ovet avautuvat kello 15 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti. Ennakkoon liput voi ostaa osoitteesta Lippu.fi ja R-Kioskeilta kauttamaan.

Lauantain Korisliigaottelun jälkeen noin kello 19 IKH Areenassa esiintyy bilebändi the Hillo. Tervetuloa viihtymään koko illaksi IKH Areenaan.

Keskiviikkona Karhubasketilta puuttui kokoonpanosta takamies Severi Kaukiainen. Päävalmentaja Janne Koskimies oli antanut Kaukiaiselle vapaata, kun alla oli runsas viikko maajoukkueen ohjelmaa takana. Viikkoon mahtuivat myös pelit Israelissa ja Espoossa. Espoossa Saksaa vastaan Kaukiainen pelasi ensimmäisen miesten maaottelunsa. Kaukiainen on palannut Kauhajoelle ja on mukana lauantaina pelaavassa kokoonpanossa, jos ei mitään mullistavaa tapahdu.

Keskiviikkona Joensuussa olivat mukana myös Susijengin matkassa olleet Henri Kantonen ja Daniel Dolenc. Ja kaksikko oli hyvin esille kauhajokisten haettua vierasvoiton. Kantonen pelasi 25 minuuttia ja teki 18 pistettä, poimi kuusi levypalloa ja jakoi neljä syöttöä. Kantonen oli esillä erityisesti ottelun ratkaisuhetkillä, upottaen kovia heittoja, jotka olivat ratkaisevassa roolissa. Dolenc pelasi 20 minuuttia ja kirjasi +/-tilastoon joukkueensa kovimman lukeman +16. Lisäksi Dole teki kuusi pistettä, otti neljä levyriä ja jakoi kaksi passia.

Lauantaina Koskimiehellä on käytössä myös uusi vahvistus Dikembe Dixson. Dixson saapui Suomeen tiistaina Italian Brindisistä, jossa pelasi alkukauden Italian pääsarjaa. 201 senttisen ja 91 kiloisen Dixsonin peliluvat ovat kunnossa, joten hän on edustuskelpoinen. Keskiviikon pelimatkan ja siitä palautumiseen käytetty torstai eivät hirveästi joukkueharjoituksia ole uudelle pelimiehelle tarjonneet, joten lauantain ottelu saattaa tulla liian nopeasti. Varmuudella Dixson nähdään oranssiasussa ensi keskiviikkona Portugalin Portossa, jossa Karhubasket kohtaa kello 22 Suomen aikaa alkavassa FIBA Europe Cupin puolivälierässä FC Porton.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Toinen kohtaaminen Katajaa vastaan lyhyen ajan sisään ja molemmat pystyvät varmasti parantamaan keskiviikolta. Meillä Kaukiainen palaa kokoonpanoon ja myös ulkomaalaispelaajien nelikkoon saattaa tulla muutos.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen (GTD 75%), Dolenc (GTD 75%), Suokas, Patterson (GTD 25%), Kaukiainen, Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Carter (GTD 75%), Skinner (GTD 75%), Dixson (GTD 25%).

Keskiviikon kamppailu ei mitään huippukorista tarjonnut. Sekä Karhubasket että Kataja ovat profiloituneet hyviksi puolustusjoukkueiksi ja tätä vahvistavat vielä loppulukemat 75-79. Kataja päästi kotipelissä ennen maaottelutauko omiin peräti 114 pistettä, kun KTP haki Motonet Areenasta vierasvoiton. Voikin sanoa, että joensuulaiset palasivat puolustuspäässä hyvälle tasolle, vaikka se ei voittoon saakka riittänytkään. Viimeisistä viidestä ottelusta Kataja on voittanut vain yhden ja 10 edellisen kamppailun saldo on kolme voittoa ja seitsemän tappiota.

Katajan ohjelma on vaikea viimeiselle neljälle kierrokselle. Lauantaina se kohtaa Karhubasketin IKH Areenassa, josta vielä yksikään Korisliigajoukkue ei ole lähtenyt sarjapisteiden kanssa. Seuraavana perjantaina se matkaa Helsinkiin, jossa joensuulaisia isännöi Kisahallissa Seagulls. Gulls on hävinnyt kaudella vain yhden kotiottelun. Kahdella viimeisellä kierroksella Kataja kohtaa Kouvot vieraissa ja Vilppaan kotona. Optimaalista olisi voittaa tietysti kaikki neljä ottelua, silloin kolmospaikka on varmasti Katajan, mutta kahden viimeisen kierroksen ”päävastustajia” vastaan on otettava voitot (Vilppaasta vielä yli 10 pisteellä), jotta kotietu pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle olisi mahdollinen.

Keskiviikkona Kataja piti kauhajokisia ahtaalla tiukalla kokokentän puolustuksella, mikä kuulostaa varsin tutulta aseelta. Rahlir Hollis-Jefferson (19/7/2) oli erinomaisella pelituulella, nakuttaen 64 prosentin kakkosilla ja 100 prosentin kolmosilla 19 pistettä. Hollis-Jefferson oli myös joukkueensa paras +/-tilastossa, kun runsaan 32 minuutin peliajalla lukema oli +9. Plussalla oli myös takamies Tuomas Hirvonen (13/2/4), joka tuotti nopeudellaan ongelmia kauhajokisten puolustukselle. Lopussa Hirvonen heitti vielä kovan kolmosen pohjaan, mutta onneksi Kantonen kuittasi tuon vähintään yhtä kovalla kakkosella. Nopeudellaan ongelmia tuotti toinenkin takamies. Lamonte Turner (14/3/4) ajoi usein puolustuksen keskustaan, mutta onneksi mies ei saanut heittoaan kulkemaan (3p 0/4). Sentteri Galin Smith (14/4) pysyi suhteellisen hyvin kurissa korin alla, mutta saatuaan pallon korin läheisyyteen, upotti hän heittonsa 67 prosentin tarkkuudella. Amanze Egekezellä (6/6/2) ja Thomas Tumballa (3/4/3) oli keskiviikkona normaalia nihkeämpi pelipäivä.

Kataja elää Galin Smithin sisäpelillä sekä ajoilla puolustuksen keskustaan. Jotta Smithille tulisi tilaa operoida sisällä, pitäisi Katajan upottaa kaukoheittoja, joilla puolustus pakotetaan pysymään ulkona heittäjissä. Ajoista pitää myös pelaamaan palloa ulos, sillä se on helpoin tapa saada puolustus reagoimaan. Voittopeleissä Kataja on upottanut kolmoset 35 prosentin tarkkuudella. Tarkin kolmospyssy on Lamonte Turner 38,1 prosentin tarkkuudella, mutta keskiviikkona hän ei saanut kaukoheittoaan kohdalleen, sillä neljästä kolmosesta ei yksikään ei osunut koriin. Hollis-Jefferson upottaa kolmoset 37,9 prosentin tarkkuudella. Tomi Lommi osuu kolmosissa 37,1 prosenttisesti, mutta keskiviikkona hän pelasi vain vajaat neljä minuuttia.

Katajan kokoonpano ja tilastot (ottelut, minuutit, pisteet/levyrit/syötöt):

#2 Joona Tuomala, laitahyökkääjä, 197 cm. (21 ott, 5,27 min/2/0,7)

#4 Tuomas Hirvonen, takapelaaja, 181 cm. (26 ott, 29,09 min/11/3,3/5,7/1 riisto)

#5 Camron Reece, laitahyökkääjä, 201 cm. USA. (11 ott, 11,54 min/3,3/4,5)

#7 Tomi Lommi, laitahyökkääjä, 194 cm. (28 ott, 13,03 min/3,7/0,8/0,6)

#10 Sebastian Lindberg, takamies, 193 cm. (27 ott, 16,17 min/2,4/1,3/1,2)

#12 Amanze Egekeze, laitahyökkääjä, 203 cm. USA. (28 ott, 31 min/14/7/2/1,1 riistoa)

#18 Robin Danes, laitahyökkääjä, 197 cm. (12 ott, 5,36 min/2/0,6/0,7)

#21 Teemu Knihtinen, laitahyökkääjä, 194 cm. (26 ott, 12,38 min/2,3/2/0,5)

#23 Thomas Tumba, laitahyökkääjä, 196 cm . (27 ott, 23 min/7,6/3,6/1)

#30 Galin Smith, sentteri, 206 cm. USA. (27 ott, 26,58 min/17,1/8,4/1)

#32 Rahlir Hollis-Jefferson, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (22 ott, 31,03 min/14,2/7/3,3/1,6 riistoa/1 torjunta)

#50 Lamonte Turner, takamies, 188 cm. USA. (20 ott, 25,12 min/17,4/3,4/5,9/1,1 riistoa)

Ennakkokommentit päävalmentaja Petri Virtanen: – Keskiviikkona puolustus otti askeleen oikeaan suuntaan – se mukaan lauantaille. Hyökkäyksessä pitää vieraskentällä pystyä toteuttamaan asioita yhdessä kurinalaisemmin.

Kokoonpano: Lindberg, Tumba, Knihtinen, Tuomala, Hirvonen, Smith, Egekeze, Hollis-Jefferson, Turner, Lommi, Danes.

Karhubasket – Kataja Basket lauantaina kello 17 IKH Areenassa.