UUTISET

28.02.2023

OTTELUENNAKKO: KATAJA BASKET – KARHUBASKET

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

Maaottelutauko on ohi ja Korisliiga palaa tositoimiin keskiviikkona, kun Karhubasket (22 voittoa/5 tappiota) vierailee komeassa Motonet Areenassa, jossa Joensuun ylpeys Kataja Basket (14/13) isännöi Kauhajokisia. Samalla joukkueet saavat hoidettua pois alta rästiin jääneen ottelun, joten keskiviikon jälkeen joukkueilla on pelattuna 28 ottelua.

Matkaa ylemmän loppusarjan päätökseen on viisi ottelua. Kauhajokiset taistelevat ylemmän loppusarjan voitosta Helsinki Seagullsien kanssa. Joukkueet ovat nyt tasapisteissä, mutta voittamalla keskiviikkona Karhubasket nousisi takasin sarjan piikkipaikalle. Joensuulaiset ovat sarjataulukossa kolmantena, tasapisteissä Kouvojen ja Vilppaan kanssa, eikä KTP ole kuin kaksi sarjapistettä kolmikkoa perässä. Nämä neljä joukkuetta ratkovat viimeisten kierrosten aikana kotiedun pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle.

Ottelutaukoa on alla, mutta ainakaan Karhubasket ei ole päässyt hiomaan joukkuepeliä yhteen. Kuany Kuany sai alavartalovamman takia useamman viikon sairausloman, mutta päätti purkaa sopimuksensa, jotta pääsi johdattamaan Etelä-Sudanin maajoukkueen MM-kisoihin. Manny Patterson piipahti kotona USA:ssa henkilökohtaisista syistä ja kolme pelaajaa oli MM-kisapaikkansa jo varmistaneen Susijengin matkassa. Maanantaina oli komeaa katseltavaa, kun Severi Kaukiainen – Henri Kantonen – Daniel Dolenc kolmikko oli yhtä aikaa kentällä Saksaa vastaan.

Karhubasketin tavoite loppusuoralle on selkeä. Voittaa ylempi loppusarja ja varmistaa kotietu kaikkiin kevään pudotuspelisarjoihin. Jäljellä on tämän viikon kahden Kataja pelin jälkeen kotiottelu KTP:tä vastaan, vierailu Salohallissa ja loppusarjan viimeisellä kierroksella IKH Areenaan saapuu Seagulls. Välissä on vielä FIBA Europe Cupin kaksiosainen pudotuspelisarja Portugalilaista Portoa vastaan. Ensimmäinen osaottelu pelataan Portossa keskiviikkona 8. maaliskuuta ja jälkimmäinen ottelu IKH Areenassa keskiviikkona 15. maaliskuuta. Kahden ottelun yhteistulos ratkaisee, kumpi joukkue etenee FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon eli välieriin.

Mahdollinen europelien välieräpaikka tulee sitten sotkemaan Korisliigan pudotuspelien päivämääriä, joten pudotuspelien ohjelmaa päästään sorvaamaan vasta maaliskuun 15. päivän jälkeen. Se mikä on loistavaa ja käsittämättömän upeaa, on se, että keskiviikkona Joensuussa ja Portossa oranssipaidoilla on fanit tukena. Saloon fanibusseja on lähdössä kaksi, mikä on varma kevään merkki.

Karhubasket voitti edellisessä Korisliigan kamppailussa vajaalukuisena matkassa olleen Kouvot lukemin 92-75. Kauhajokisten kaikki viisi tappiota ovat tulleet vieraissa, joten vieraspelaamisessa on parannettavaa. Edellisellä Joensuun vierailulla Karhubasket nappasi voiton lukemin 71-81. Tuossa pelissä oranssipaidat voittivat avauskympin 17-29 ja kasvattivat etumatkansa jo 16 pisteeseen (19-35) toisen neljänneksen alkupuolella. Kataja kiri kuitenkin neljään pisteeseen, kun joukkueet poistuivat puoliajalle. Kataja käväisi johdolla kolmannella kympillä, mutta vieraat voittivat päätösneljänneksen 18-26 ja kuittasivat sarjapisteen 10 pisteen voitolla.

Daniel Dolenc pussitti edellisellä Joensuun vierailulla 17 pistettä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Joukkueet tasasivat levypallot 36-36, menetykset menivät 11-10, mutta Karhubasketin tarkempi kaukoheittopeli oli ratkaiseva osa-alue. Kauhajokiset upottivat kolmoset 42 prosentin tarkkuudella (10/24), kun Kataja onnistui niissä 30 prosenttisesti 8/27). Karhubasketista Daniel Dolenc (17/3), Henri Kantonen (12/5/7) ja Cameron Jones (14/5/2) pussittivat kaksinumeroiset pistelukemat. Katajan parhaat olivat 19 pistettä ja 10 levyriä tilastoinut sentteri Galin Smith ja 13 pistettä tehnyt takamies Lamonte Turner.

Joukkueiden kauden toinen kohtaaminen pelattiin IKH Areenassa tammikuun 18. päivä, juuri ylemmän loppusarjan kynnyksellä. Silloin loppulukemat olivat 95-59, joten joukkueiden paremmuudesta ei ollut epäselvyyttä. Vielä avauskympillä Kataja pisti kampoihin ja se pelattiin lukemin 23-19. Toinen neljännes meni Karhubasketin tahdissa 32-6 ja ottelua oli taputeltu ennen taukoa.

Kaikkiaan Karhubasket ja Kataja ovat kohdanneet Korisliigassa 59 kertaa ja voitot ovat kauhajokisten hyväksi 30-29. Viimeisitä 10 kohtaamisesta oranssipaidat ovat voittaneet kahdeksan ja lähtevät keskiviikon otteluun viiden ottelun voittoputkessa.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Meillä tauon aikana kolme pelaajaa susijengin matkassa, yksi pelaajavaihdos ja lisäksi Manny Pattersonille tuli hautajaismatka kotipuoleen. Tähän viikon aikana yksi sairastuminen ja yksi aivotärähdys päälle, joten viimeksi 5vs5 on päästy vetämään taukoa edeltävässä ottelusta Kouvoja vastaan. Kataja tulee keskiviikkona varmasti hyvin latautuneena ja he haluavat kääntää heikommin sujuneen jakson runkosarjan lopuissa peleissä.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen (GTD 75%), Dolenc (GTD 75%), Suokas, Patterson (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Carter (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Kataja istui jo ylemmän loppusarjan alussa tukevasti sarjataulukon kolmantena. Viidestä viimeisestä ottelusta se on voittanut vain yhden, joten takana tuleva kolmikko on noussut haastamaan joensuulaisia kolmannesta sijasta. Kaksi edellistä ottelua ennen maaottelutaukoa päättyi tappioihin, kun 18. päivä helmikuuta KTP haki voiton Motonet Areenasta lukemin 102-114. Sitä edelsi tappio Salohallissa Vilppaalle 85-81. Voitto Kouvoista 86-78 tuli hyvään saumaan, sillä sitä edelsivät tappiot kotona Gullseille 77-90 ja tappio Kotkassa 86-83 ylemmän loppusarjan ensimmäisessä ottelussa. Viimeiset 10 ottelua Kataja on pelannut saldolla neljä voittoa ja kuusi tappiota.

Nopea Lamonte Turner aiheuttaa vaikeuksia vastustajalle ajoilla korille (kuva: Jnne Yli-Korhonen)

Kataja on hävinnyt Motonet Areenassa tällä kaudella viisi kertaa. KTP:n, Gullsien ja Karhubasketin lisäksi sarjapisteet ovat lähteneet Kouvojen mukaan. Gullsit ovat voittaneet molemmat ottelunsa Joensuussa tällä kaudella. Ehkäpä hälyttävää on se, että viidestä kotitappiosta kolme on tullut vain runsaassa kuukaudessa.

Katajaa voidaan pitää hyvänä puolustusjoukkueena, vaikka edellisen kotiottelun KTP:tä vastaan loppulukemat eivät väitettä tue. Jos KTP iskee tauluun 114 pistettä, niin lopputuloksen syytä ei kannata sen kauempaa hakea. Ehkäpä maaottelutauko tuli joensuulaisille ns. kreivin aikaan ja valmentaja Petri Virtanen on saanut parsittua kasaan joukkueen puolustuspelaamisen.

14 voitto-ottelussa Kataja on upottanut kakkoset 55,4 prosentin ja kolmoset 35 prosentin tarkkuudella. Se on jakanut näissä peleissä 21,1 syöttöä, menettänyt pallon 11,4 kertaa ja poiminut 41,9 levypalloa. Tappiopeleissä heittotarkkuudet ovat jääneet kakkosissa 49,9 ja kolmosissa 31,3 prosenttiin. Syöttöjä on kirjattu tilastoihin 16,4, menetyksiä 12,8 ja levyreitä 38,8.

Kataja on keskiviikon joukkueista piirun verran parempi levypalloissa, mutta muuten tilastollisesti joukkueet ovat tasavahvoja. Vaakakuppia vieraiden suuntaan kääntää kaukoheittopeli, sillä Korisliigan tarkin kolmosjoukkue Karhubasket upottaa kolmoset 38,8 prosentin tarkkuudella, kun Katajan onnistumisprosentti kolmosissa on 33,2 prosenttia. Toki kuten on nähty, niin vain kolmosiin nojaava hyökkäyspeli on haavoittuvaa, joten Katajaa vastaan on keksittävä muitakin aseita. Sentteri Simeon Carterin mukaan tulo tuo syvyyttä kauhajokisten molempiin kenttäpäätyihin, joten toivotaan Carterille mahti peliä. Silloin myös kaarelle tulee heittotilaa.

Takamies Tuomas Hirvonen #4 johtaa Katajan peliä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Katajan kokoonpano ja tilastot (ottelut, minuutit, pisteet/levyrit/syötöt):

#2 Joona Tuomala, laitahyökkääjä, 197 cm. (20 ott, 5,21 min/1,9/0,7)

#4 Tuomas Hirvonen, takapelaaja, 181 cm. (25 ott, 29,08 min/10,9/3,3/5,8/1,1 riistoa)

#5 Camron Reece, laitahyökkääjä, 201 cm. USA. (11 ott, 11,54 min/3,3/4,5)

#7 Tomi Lommi, laitahyökkääjä, 194 cm. (27 ott, 13,24 min/3,8/0,8/0,6)

#10 Sebastian Lindberg, takamies, 193 cm. (26 ott, 16,18 min/2,4/1,3/1,2)

#12 Amanze Egekeze, laitahyökkääjä, 203 cm. USA. (27 ott, 30,57 min/14,3/7/2/1,1 riistoa)

#18 Robin Danes, laitahyökkääjä, 197 cm. (12 ott, 5,36 min/2/0,6/0,7)

#21 Teemu Knihtinen, laitahyökkääjä, 194 cm. (25 ott, 13,04 min/2,4/2,1/0,6)

#23 Thomas Tumba, laitahyökkääjä, 196 cm . (26 ott, 22,57 min/7,7/3,6/0,9)

#30 Galin Smith, sentteri, 206 cm. USA. (26 ott, 26,51 min/17,3/8,6/1)

#32 Rahlir Hollis-Jefferson, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (21 ott, 30,59 min/14/7/3,3/1,7 riistoa/1 torjunta)

#50 Lamonte Turner, takamies, 188 cm. USA. (19 ott, 25,22 min/17,6/3,4/5,9/1,2 riistoa)

Ennakkokommentit päävalmentaja Petri Virtanen: – Maajoukkuetauko vietetty harjoitusten parissa ja kolhuja parannellen. Jatkosarjan viimeinen osio käyntiin hienolla haasteella, kun hallitseva mestari ja eurokentillä menestynyt Karhubasket kohdataan keskiviikkona kotona ja lauantaina Kauhajoella. Pelinopeus sekä ”seuraava tilanne”-mentaliteetti ovat meillä kulmakivinä viikkoon.

Kokoonpano: Lommi, Tumba, Knihtinen, Hirvonen, Tuomala, Lindberg, Danes, Smith, Egekeze, Turner, Hollis-Jefferson.

Kataja Basket – Karhubasket keskiviikkona Joensuun Motonet Areenalla kello 18.30.

Ottelua voi katsella suorana Ruudun välityksellä.

Joukkueet kohtaavat uudelleen tulevana lauantaina IKH Areenassa. Kello 17 alkavaan otteluun liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi ja R-Kioskeissa kautta maan. IKH Areenan ovet aukeavat lauantaina kello 15 ja samalla käynnistyy lipunmyynti.

Myös keskiviikkona 15.3. kello 18.30 pelattavaan FIBA Europe Cupin puolivälieräotteluun Karhubasket – FC Porto voi ostaa lippuja osoitteesta Lippu.fi. Niitä voi tiedustella myös tulevana lauantaina IKH Areenan lipunmyynnistä.