UUTISET

13.03.2023

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – FC PORTO

Keskiviikkona IKH Areenassa ratkaistaan kumpi jatkaa FIBA Europe Cupin välieriin eli neljän parhaan joukkoon, Karhubasket vai portugalilainen FC Porton. Kaksiosaisen puolivälieräsarjan ensimmäisen ottelun kauhajokiset voittivat Porton Dragao Areenassa viime keskiviikkona yhdellä pisteellä. Oranssipaitojen etumatka toiseen osaotteluun on pienin mahdollinen, eikä mitään ole vielä ratkaistu, sillä jatkopaikka selviää kahden ottelun yhteistuloksella.

Karhubasket – FC Porto keskiviikkona 15. maaliskuuta kello 18.30 IKH Areenassa. Liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi ja R-Kioskeissa kautta maan. IKH Areenan ovet avautuvat keskiviikkona kello 16.30 ja samalla käynnistyy areenalla lipunmyynti.

HUOM! FIBA Europe Cupin pudotuspeleissä Karhubasketin kausiliput EIVÄT ole voimassa. Liput 10 €/15 € kaikille paikoille.

Voit ostaa pääsylipun omalle kausikorttipaikalle tästä linkistä: LIPUT

Yrityskausikorttilaiset voivat hankkia lippunsa omille paikoille lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: lippu@karhubasket.fi

Keskiviikkona 15.3. VIP-liput ovat loppuunmyytyjä.

Kaikkiin Karhubasket otteluihin (siis kaikkiin, myös FIBA Europe Cupin pudotuspeleihin ja tuleviin Korisliigan pudotuspeleihin) vapaa sisäänpääsy vain junnukausikorteilla ja Staff-korteilla.

Porton #10 Max Landis teki avausosassa 18 pistettä tarkoilla kolmosilla

Viime keskiviikkona Karhubasket hallitsi ensimmäistä puolivälieräottelun alkua. Oranssipaidat johtivat avauskympin jälkeen 18-22, mutta Porto otti pelin haltuunsa toisella neljänneksellä tarkkakätisen Max Landisin johdolla. Puoliajalle lähdettiin lukemista 39-36.

Porto piti pientä johtoasemaa aina toisen puoliajan loppuminuuteille saakka, kunnes kaksi minuuttia ennen loppua Jeffrey Crockett tasoitti pelin lukemiin 77-77. Portugalilaiset nappasivat kolmosella vielä johtopaikan, mutta Crockett upotti kaksi vaparia, leikaten eron pisteeseen. Porto kolisteli heitoillaan rautoja, mutta Cameron Jones pelasi pallon Crocketille korin läheisyyteen, joka nosti voittokorin. Porto ei enää onnistunut, joten Karhubasketin voittolukemiksi kirjattiin 80-81.

Ottelun tilastot:

Karhubasket: Cameron Jones 27,38 min (7 pistettä/2 levyriä/5 syöttöä), Henri Kantonen 27,21 min (5/10/5), Daniel Dolenc 19,35 min (16/4/1), Teemu Suokas (DNP), Manny Patterson 3,37 min (2/2), Severi Kaukiainen 29,55 min (9/5/3), Eero Innamaa 8,31 min (2/1), Miikka Marttinen 8,31 min (3/1/1), Jeffrey Crockett 24,38 min (15/10/1 torjunta), Simeon Carter 13,46 min (11/3/2 torjuntaa), Lee Skinner 23,20 min (2/6/2), Dikembe Dixson 13,09 min (9/2). Levyrit 49 kpl (17/32), syötöt 18 kpl, menetykset 14 kpl, riistot 6 kpl. 2p 50%, 3p 28,6%, 1p 78,9%.

FC Porto: Miguel Cardoso 26,01 min (11/1/8), Vladyslav Voytso 6,28 min (0/1/2), Keven Gomes (DNP), Teyvon Myers 14,37 min (4/1/3), Francisco Amarante 19,07 min (8/4/1), Joao Guerreiro 13,44 (1/5/1), Max Landis 32,30 min (18/0/2), Miguel Queiroz 15,59 min (10/6), Marvin Clark 21,17 min (7/5), Brian Conklin 27,23 min (10/4/2), Luis Silva (DNP), Michael Finke 22,53 min (11/3/1). Levyrit 36 kpl (11/25), syötöt 18 kpl, menetykset 10 kpl, riistot 2 kpl. 2p 36,4 %, 3p 44,8%, 1p 69,2%.

Porton Michael Finke teki viime keskiviikkona 11 pistettä

Ensimmäisen osaottelun jälkeen molemmat joukkueet ovat pelanneet maan pääsarjojen ylempää loppusarjaa. Karhubasket kohtasi lauantaina IKH Areenassa KTP:n ja otti helpohkon voiton lukemin 102-65. Karhubasket pelasi ilman Manny Pattersonia ja Cameron Jonesia. Henri Kantonen ei voinut hyvin lämmittelyssä, joten hän joutui jättämään pelin väliin. Poissa oli myös Miikka Marttinen (alavartalovamma). Simeon Carterin kausi päättyi alavartalovammaan. Hän on varmuudella poissa keskiviikkona, mutta muut lauantaina poissaolleet palaavat kokoonpanoon. Joona Hakamaa ei ollut kokoonpanossa Portossa, mutta hän on keskiviikkona mukana.

Porto kohtasi Portugalin pääsarjan ottelussa lauantaina vieraissa Benfican. Benfica oli mukana BCL:ssä ja sijoittui runkosarjassa lohkossaan toiseksi. Tie 16 parhaan joukkoon nousi pystyyn ns. play-in ottelusarjassa turkkilaiselle Darüssafaka Lassalle otteluvoitoin 2-0. Lauantaina Benfica oli tyly isäntä Portolle, voittaen ottelun 99-75. Porto oli puoliajalla häviöllä 60-40, eikä pieni nousu kolmannella kympille riittänyt voittotaisteluun saakka. Teyvon Myers teki Portolle 21 pistettä, Brian Conklin 14 ja Max Landis 11.

Tasaista oli myös kolmessa muussa FIBA Europe Cupin puolivälierien avauspeleissä. Karhubasketin ja Porton kanssa pudotuspelikaavion samalla puolella olevat Gaziantep (Turkki) ja Anwil Wloclawek (Puola) kohtasivat Puolassa. Karhubasketin kanssa samassa alkulohkossa ollut Anwil pisti kotonaan Gaziantepille vastaan tiukasti ja joutui lopulta taipumaan pisteen marginaalilla, kun loppulukemat olivat 84-85. Nämä joukkueet kohtaavat uudestaan keskiviikkona ja ottelu alkaa kello 19. Peli pelataan Istanbulissa, sillä Gaziantepiä ravisteli taannoin voimakas maanjäristys. Näiden puolivälierien voittajat kohtaavat kaksiosaisissa välierissä keskiviikkona 29.3 ja keskiviikkona 5.4.

Toisella puolella kaaviota pelaavat virolainen BC Kalev ja Brose Bamberg (Saksa). Kalev voitti avausottelun Tallinnassa pistein 80-77. Toinen ottelu pelataan keskiviikkona kello 21 alkaen Bambergissä. Toisessa parissa vastakkain ovat Cholet Basket (Ranska) ja kauhajokisille tuttu BC Budivelnyk Kyiv. Ukrainalaiset voittivat avausottelun Italiassa lukemin 73-72. Toinen osaottelu pelataan huomenna tiistaina Cholessa kello 21 alkaen.

Porton #13 Marvin Clarkson nostamassa viime keskiviikkona koria

Porto saapuu Suomeen maanantai, jolloin he yöpyvät Helsingissä. Bussikyyti Kauhajoelle on luvassa aamupäivällä tiistaina, jolloin he myös pääsevät ottamaan ensi tuntumaan IKH Areenaan. Porto vetää vielä keskiviikkona aamuharjoitukset, ennen kuin ottelu alkaa kello 18.30. Karhubasketin jäsenet voivat kertoa, ettei matkustaminen Porto-Lissabon-Helsinki-Vaasa ole kevyt sipaisu, sillä matkustaminen syö voimia.

Tilastovertailu:

Karhubasket on tehnyt FIBA Europe Cupin otteluissa 84,4 pistettä ottelua kohden, mikä on kuudenneksi paras lukema. Levypalloja kauhajokiset ovat poimineet 38,3 per ottelu, joka on toiseksi paras noteeraus. Syöttöjä on jaettu 19,7 keskiarvolla, mikä on kolmanneksi paras määrä.

FC Porton vastaavat lukemat ovat 82,2 pistettä (10.), 35,7 levyriä (7.) ja 16,5 syöttöä (17.).

Karhubasket on ollut myös heitoissa tarkempi. Kakkoset ovat uponneet 53,2, kolmoset 41,2 ja vapaaheitot 74,6 prosentin tarkkuudella.

Porton tarkkuudet ovat kakkosissa 49,8 %, kolmosissa 37,4 % ja vapareissa 72,5 %.

Oranssipaidat ovat menettäneet pallon 17 kertaa ottelua kohden, kun Portolle menetyksiä tulee 11 kappaletta per ottelu. Menetyksiin ei nyt ole varaa, sillä Porto on jo tähän mennessä tehnyt 17,1 pistettä vastustajien menetyksistä ja juoksee nopeilla 11,7 pistettä ottelua kohden.

FC Porton kokoonpano ja tilastot (ottelut, minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#1 Miguel CARDOSO, takamies, 186cm. POR. 13 ott, 16 min/1,6/3,1

#2 Jay THREATT, takamies, 180cm. USA. 2 ott, 22 min/6/4/8

#3 Vladyslav VOYTSO, laituri, 200cm. POR. 13 ott, 16 min/5,2/2,5/0,8

#4 Keven GOMES, sentteri, 211cm. POR. 12 ott, 7 min/2,3/1,8

#5 Teyvon MYERS, takamies, 188cm. USA. 12 ott, 21 min/12,5/2,7/2,8

#6 Francisco AMARANTE, takamies, 195cm. POR. 13 ott, 17 min/4,2/2,7/1,5

#7 Joao GUERREIRO, laituri, 206cm. POR. 13 ott, 10 min/3,2/2,2/0,5

#10 Max LANDIS, takamies, 188cm. USA. 12 ott, 26 min/16,1/1,5/2,1

#11 Miguel QUEIROZ, laituri, 204cm. POR. 11 ott, 15 min/5/4,1/0,5

#13 Marvin CLARK, laituri, 201cm. USA. 4 ott, 20 min/6,5/6/0,3

#14 Brian CONKLIN, laituri, 198cm. USA. 13 ott, 26 min/10,2/4,8/1,9/1,1 riistoa

#43 Michael FINKE, laituri, 208cm. USA. 13 ott, 25 min/10,8/3,7/0,3

# Tiago ALMEIDA, takamies, 190cm. POR.

# Pedro SANTOS, laituri, 199cm. POR.

# Luis SILVA, laituri, 193cm. POR.

Karhubasketin valmennusjohdon analyysi FC Portosta:

– Porto on erittäin kokenut ja hyvin roolitettu joukkue, jonka rotaatio kostuu kuudesta amerikkalaispelaajasta ja viidestä Portugalin maajoukkuepelaajasta. Jenkit Landis, Myers, Clark, Finke, Conklin ja Threatt, sekä viisi Portugalin maajoukkuemiehiä, jotka kaikki ovat olleet 2020-luvulla ainakin jossain kohtaa valittuna 12 miehen ryhmään EM- tai MM-karsintapeleissä. Cardoso, Amarante, Voytso, Guerreiro ja Queiroz. Kolmossentteri Gomez oli nyt Afrikan karsinnoissa Kap Verden joukkueessa Real Madridin Tavaresin back up -sentteri.

Takakentän pelaajista heittävä takamies Max Landis kuuluu koko kilpailun vaarallisimpien korintekijöiden joukkoon ja hänen vapauttaminen pallottomilla screeneillä on heidän puolen kentän hyökkäyspelinsä ykköselementti. Teyvon Myers puolestaan on erittäin räjähtävä pelaaja, joka pystyy pelaamaan molemmilla takakentän pelipaikoilla. Portugalilaistakamies Miguel Cardoson tehtävä on ensisijaisesti rakentaa korintekopaikkoja muille pelaajille. Kolmas amerikkalainen takakentän pelaaja Jay Threatt siirtyi Portoon alkuvuodesta, kun heillä oli poissaoloja loukkaantumisten vuoksi. Kaikki neljä eivät ole vielä olleet samaan aikaan kokoonpanossa yhdessäkään ottelussa, mutta todennäköisesti Landis ja Myers pelaavat isot minuutit ja Cardoson tai Threattin peluuttamisen välillä heidän valmennus sitten tekee valintoja.

Pelipaikoilla 3-4 heidän pelaajansa Francisco Amarante, Vladyslav Voytso, Michael Finke ja Jose Guerreiro ovat hyvin puhtaita 3p heittäjiä. Amerikkailaislaituri Marvin Clark on sitten selkeästi erityyppinen pelaaja, jonka pelaaminen perustuu fyysisyyteen korille ajoissa, leikkauksissa ja hyökkäyslevypallotilanteissa.

Sentteriosastolla Brian Conklin on hyvä sisältä ulos -syöttäjä, joka paikkaa puuttuvia senttejä kovuudella ja kokemuksella. Palloscreenitilanteissa hän tekee erittäin hyvin ns. lyhyen rullauksen, josta pystyy jakamaan palloa heittäjille ja leikkaajille. Tämän tilanteen puolustamisessa meidän on ehdottomasti onnistuttava

Landisin heittopaikkojen eliminoimisen lisäksi. Penkiltä tulee sitten perinteisempi asemanvaltaaja Miguel Queiroz, joka on sarjan parhaita hyökkäyslevypallopelaajia peliaikaan suhteutettuna. Heidän 5-paikan pelaajansa eivät hyökkäyksessä kolmen pisteen heittäjiä ja toisaalta olleet puolustuspäässä välillä ongelmissa Simeon Carterin tyylisten vertikaalipelaajien kanssa. Näitä asioita täytyisi tietysti päästä hyödyntämään omassa pelaamisessa.

Joukkueena Porto pyrkii palloscreenipuolustuksessa voimakkaasti estämään pallollisen pelaajan pääsyn laidasta keskelle ja sitä kautta tekemään vastustajan pelaamisesta staattista. Tätä puolustusta on tällä kaudella käytetty hyvin vähän Korisliigassa, joten meidän tulee olla valmiina löytämään keinot saada pallo liikkumaan puolelta toiselle. Jos pallo jämähtää takamiestemme käsiin, tulee vaikeuksia.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Lauantain ikävät tapahtumat on jätetty taakse ja joukkue on uudelleen keskittynyt keskiviikon otteluun. Tiedostamme mikä valtava mahdollisuus keskiviikon peli on meille. Teemme nyt valmistautumisessa kaiken niin hyvin kuin pystymme. Ensimmäinen ottelu Portossa oli meiltä aika onnistunut. Jälkeenpäin harmittaa, että paremmalla heittopelillä olisimme voineet saada vähän enemmän etumatkaa. Meidän pitää parantaa korin teon tehokkuutta sekä korin alta että kolmosissa. Puolustuspäässä pitää parantaa varsinkin skriinitilanteissa takamiesten puolustusta, jonka uskon olevan avainasia otteluun. Hyökkäyksellisesti meidän pitää päästä juoksemaan puolustuksessa otettujen stoppien jälkeen, joista saisimme helppoja koreja. Porto ei ole parasjoukkue puolustukseen paluussa. Viisi vastaan viisi puolustuksessa Porto on kurinalainen ja hyvä fyysinen joukkue, joten meidän pitää onnistua korien teossa avoimella kentällä.

FIBA Europe Cupin ratkaiseva puolivälieräottelu Karhubasket – FC Porto keskiviikkona kello 18.30 IKH Areenalla. Tervetuloa!

Lippukauppa käy kiivaana osoitteessa Lippu.fi, joten nyt kannattaa varmistaa nopeasti paikka katsomossa. Jos keskiviikkona IKH Areenalle ei pääse, niin ottelu on katsottavissa suorana vain Veikkaus TV:n välityksellä, jossa Tapio Suomisen isännöimä alkustudio alkaa kello 18.00.

Miguel Queiroz kuului joukkueensa onnistujiin avausottelussa