UUTISET

07.03.2023

OTTELUENNAKKO: FC PORTO (PORTUGAL) – KARHUBASKET

Viime kauden Suomen mestari Karhubasket aloittaa FIBA Europe Cupin pudotuspelit keskiviikkona Portugalin Portossa. Jatkoon eli välieriin pääsee kahden ottelun yhteistuloksella. Ottelu alkaa kello 22 Suomen aikaa ja pelipaikkana on Porton Dragao Areena. Ottelu on katsottavissa suorana FIBA Europe Cupin youtube -kanavalla.

Toinen osaottelu pelataan IKH Areenassa keskiviikkona 15. maaliskuuta kello 18.30. Lipunmyynti on auki osoitteessa Lippu.fi ja R-Kioskeilla kautta maan. Lippuja voi ostaa myös ensi lauantaina Korisliiga kamppailussa Karhubasket – KTP, joka pelataan IKH Areenassa kello 19 alkaen. Toinen osaottelu näkyy selostettuna vain Veikkaus TV:n kautta.

Karhubasket lähtee matkaan kohti Portoa tiistaina. Karhubasket saa tukea tuttuun tapaan omilta faneilta, jotka suunnistavat myös alkuviikosta Portugaliin. Porto on maan toiseksi suurin kaupunki, joka sijaitsee noin 320 kilometrin päässä maan pääkaupungista Lissabonista.

Porton #14 Brian Conklin upottamassa kakkosta

Korisliigan ylemmän loppusarjan kärkipaikalla oleva Karhubasket voitti alkulohkonsa saldolla viisi voittoa ja yksi tappio. Jatkolohkossa pelit sujuivat samalla kaavalla, joten FIBA Europe Cupissa kauhajokisten saldo on nyt 10 voittoa ja kaksi tappiota. Karhubasketin alkulohkon kakkonen, puolalainen Anwil Wloclavek raivasi myös tiensä pudotuspeleihin. Anwil kohtaa omassa puolivälieräsarjassa Turkkilaisen Gaziantepin. Näiden parien voittajat kohtaavat kaksiosaisessa välieräsarjassa, jonka pelipäivät ovat keskiviikko 29. maaliskuuta ja keskiviikko 5. huhtikuuta. Jos Karhubasket etenee FIBA Europe Cupin välieriin, niin Korisliigan pudotuspelien päivämäärät tulevat vielä muuttumaan. Korisliigan pudotuspelien on määrä alkaa lauantaina 25. maaliskuuta.

Karhubasket on tehnyt FIBA Europe Cupin otteluissa 84,7 pistettä ottelua kohden, mikä on viidenneksi paras lukema. Levypalloja kauhajokiset ovat poimineet 37,4 per ottelu, joka on kolmanneksi paras noteeraus. Syöttöjä on jaettu 19,8 keskiarvolla, mikä on myös kolmanneksi paras määrä. FC Porton vastaavat lukemat ovat 82,3 pistettä (10.), 35,7 levyriä (8.) ja 16,3 syöttöä (17.). Karhubasket on ollut myös heitoissa tarkempi. Kakkoset ovat uponneet 53,5, kolmoset 42,2 ja vapaaheitot 74,2 prosentin tarkkuudella. Porton tarkkuudet ovat kakkosissa 51,1 %, kolmosissa 36,7 % ja vapareissa 72,7 %. Oranssipaidat ovat menettäneet pallon 17 kertaa ottelua kohden, kun Portolle menetyksiä tulee 11 kappaletta per ottelu. Menetyksiin ei nyt ole varaa, sillä Porto on jo tähän mennessä tehnyt 17,1 pistettä vastustajien menetyksistä ja juoksee nopeilla 12,1 pistettä ottelua kohden.

Karhubasketilla on käytössä FIBA Europe Cupin pudotuspeleissä 13 pelaajan rinki, mutta koska kokoonpanossa saa olla vain 12 pelaajaa, niin joku pelaaja jää sen ulkopuolelle. Kaikki kuusi ulkomaanvahvistusta ovat edustuskelpoisia, joten uusin hankinta Dikembe Dixson tekee todennäköisesti debyyttinsä Portossa.

Karhubasketin vastustaja FIBA Europe Cupin puolivälierässä on FC Porto. Porto on voittanut 12 kertaa Portugalin mestaruuden. Niistä viimeisin tuli kaudella 2015-2016. Kahdella edellisellä kaudella Porto on hävinnyt finaaleissa. Viime kaudella finaalitappio tuli Benficalle otteluvoitoin 1-3. Välierissä Porto oli voittanut kauhajokisille tutun Sportingin.

Portugalissa on käytössä samantapainen sarjajärjestelmä kuin Suomen Korisliigassa. Joukkueet on jaettu ylä- ja alaloppusarjoihin, joissa molemmissa on viisi joukkuetta. Alkuvaiheessa joukkueet pelasivat 22 ottelua ja Porto pelasi ne läpi saldolla 18 voittoa/4 tappiota. Portugalin kolme ”suurinta” joukkuetta, europeleissäkin mukana olevat Benfica (19/3), Sporting (18/4) ja Porto olivat varsin ylivoimaisia.

Jatkosarja pyörähti Portugalissa käyntiin viikonloppuna ja Porto voitti omassa ottelussaan Ovarensen lukemin 96-74. Porto peluutti koko 12 miehistä kokoonpanoa, voitti levypallot 42-34 ja upotti kakkoset 60 prosentin tarkkuudella. Porto tunnetaan tarkkana kaukoheittojoukkueena, mutta tuossa ottelussa kolmoset upposivat vain 31,1 prosentin tarkkuudella. Kokenut Max Landis (20/2/3) teki 18 minuutissa 20 pistettä. Häntä säestivät Brian Conklin (18/7) ja Teyvon Myers (18/4/7) 18 pisteellä.

FIBA Europe Cupissa Porto raivasi tiensä alkulohkosta jatkoon saldolla kolme voittoa ja kolme tappiota. Jatkolohkossa pudotuspelipaikka varmistui jo ennen päätösottelua ja lopullinen saldo oli neljä voittoa sekä kaksi tappiota.

Alkulohkossa Porton kanssa olivat Heroes Den Bosch (Alankomaat), Fribourg Olympic (Sveitsi) ja BC Parnu Sadam (Viro). Porton pelit alkoivat 95-83 tappiolla Pärnussa. Kotiavauksessa se kaatoi Fribourgin 87-73, mutta toisessa kotiottelussa Heroes Den Bosch oli parempi lukemin 68-71. Jatkopaikka alkoi häämöttää, kun Pärnu hävisi Portossa 87-64. Erittäin tärkeä oli pisteen vierasvoitto Fribourgista numeroin 75-76. Viimeisellä kierroksella Porto hävisi Heoes Den Boschille 82-64. Porto ja Fribourg päätyivät molemmat kolmeen voittoon sekä kolmeen tappioon, mutta koska portugalilaiset olivat voittaneet molemmat keskinäiset ottelut, jatkoivat he 16 parhaan joukkoon eli jatkolohkoon.

Jatkolohkon joukkueet olivat Cholet Basket (Ranska), Niners Chemnitz (Saksa) ja SCMU Craiova (Romania). Porto aloitti heti hyvin, kun Craiovasta oli tuomisena voitto, joka irtosi lukemin 73-83. Vielä ennen joulua Porto haki Saksasta voiton, kun Niners hävisi pistein 87-94. Pudotuspelipaikka alkoi jo kiiltää silmissä, kun Ranskan Pro A:n Cholet lähti Portosta 99-78 tappion jälkeen. Kotivoitto Craiovasta 90-64 varmisti pudotuspelipaikan, kun lohkon muut ottelut olivat menneet sopivasti ristiin. Niners haki vierasvoiton, kun Porto kärsi jatkolohkon ensimmäisen tappion kotonaan lukemin 74-86. Päätösottelussa pelattiin lohkon voitosta ja sen Cholet nappasi, kun se oli kotonaan parempi pistein 95-83.

FC Porton Max Landis #10 kuuluu portugalilaisten avainpelaajiin

Porton paras pistemies FIBA Europe Cupissa on ollut heittävä takamies Max Landis. Landis on ennen Portoa pelannut yhden kauden Belgian pääsarjaa kaudella 2016-2017 ja kaksi kautta Saksan Bundesliigaa Giessen 46ers joukkueessa. Kaudella 2017-2018 hän teki Saksassa 18 ottelussa noin 25 minuutin peliajalla 11,2 pistettä ja jakoi 2,5 syöttöä ottelua kohden. Kaudella 2018-2019 pelejä kertyi Giessenissä 28, peliaikaa tuli 22 minuuttia ottelua kohden ja tilastoihin merkattiin pistekeskiarvoksi 11,8 pistettä ja 2,3 syöttöä. Portossa hänellä on nyt menossa neljäs kausi ja Portugalin pääsarjassa pistekeskiarvo on ollut 17 ottelussa 18. Kolmosprosentti on ollut tällä kaudella Portugalissa 47 ja FIBA Europe Cupissa 38 prosenttia.

Toiseksi ahkerin pistemies Portolla FIBA Europe Cupissa on ollut Teyvon Myers. Myers on myös heittävä takamies ja hän on ehtinyt pelata pääsarjoja mm. Ruotsissa, Saksassa ja Ranskassa, ennen kuin saapui täksi kaudeksi Portoon. Portugalin pääsarjan 16 ottelussa pistekeskiarvo on 13,6 ja FIBA Europe Cupissa 13,3.

Porton #5 Teyvon Myers

Myös laiturit Brian Conklin ja Michael Finke ovat FIBA Europe Cupissa nakuttaneet yli 10 pistettä per ottelu. Portolla on Karhubasketin tapaan laaja pelaajarinki, joten onnistumisia tulee monelle pelaajalle ja pelin tempo pysyy molemmissa kenttäpäädyissä korkealla tasolla.

FC Porton kokoonpano ja tilastot (ottelut, minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#1 Miguel CARDOSO, takamies, 186cm. POR. 12 ott, 15 min/4,9/1,7/2,7

#2 Jay THREATT, takamies, 180cm. USA. 2 ott, 22 min/6/4/8

#3 Vladyslav VOYTSO, laituri, 200cm. POR. 12 ott, 16 min/5,7/2,5/0,8

#4 Keven GOMES, sentteri, 211cm. POR. 12 ott, 7 min/2,3/1,8

#5 Teyvon MYERS, takamies, 188cm. USA. 11 ott, 22 min/13,3/2,8/2,8

#6 Francisco AMARANTE, takamies, 195cm. POR. 12 ott, 17 min, 3,8/2,6/1,6

#7 Joao GUERREIRO, laituri, 206cm. POR. 12 ott, 10 min/3,4/1,9/0,5

#10 Max LANDIS, takamies, 188cm. USA. 11 ott/26 min/15,9/1,6/2,1

#11 Miguel QUEIROZ, laituri, 204cm. POR. 10 ott, 14 min/4,5/3,9/0,6

#13 Marvin CLARK, laituri, 201cm. USA. 3 ott, 20 min/6,3/2,3/0,3

#14 Brian CONKLIN, laituri, 198cm. USA. 12 ott, 26 min/10,2/4,9/1,9/1,1 riistoa

#43 Michael FINKE, laituri, 208cm. USA. 12 ott, 25 min/10,8/3,8/0,3

# Tiago ALMEIDA, takamies, 190cm. POR.

# Pedro SANTOS, laituri, 199cm. POR.

# Luis SILVA, laituri, 193cm. POR.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Porto on erittäin kokenut ja hyvin roolitettu joukkue, jonka rotaatio kostuu kuudesta amerikkalaispelaajasta ja viidestä Portugalin maajoukkuepelaajasta. Jenkit Landis, Myers, Clark, Finke, Conklin ja Threatt, sekä viisi Portugalin maajoukkuemiehiä, jotka kaikki ovat olleet 2020-luvulla ainakin jossain kohtaa valittuna 12 miehen ryhmään EM- tai MM-karsintapeleissä. Cardoso, Amarante, Voytso, Guerreiro ja Queiroz. Kolmossentteri Gomez oli nyt Afrikan karsinnoissa Kap Verden joukkueessa Real Madridin Tavaresin back up -sentteri.

Takakentän pelaajista heittävä takamies Max Landis kuuluu koko kilpailun vaarallisimpien korintekijöiden joukkoon ja hänen vapauttaminen pallottomilla screeneillä on heidän puolen kentän hyökkäyspelinsä ykköselementti. Teyvon Myers puolestaan on erittäin räjähtävä pelaaja, joka pystyy pelaamaan molemmilla takakentän pelipaikoilla. Portugalilaistakamies Miguel Cardoson tehtävä on ensisijaisesti rakentaa korintekopaikkoja muille pelaajille. Kolmas amerikkalainen takakentän pelaaja Jay Threatt siirtyi Portoon alkuvuodesta, kun heillä oli poissaoloja loukkaantumisten vuoksi. Kaikki neljä eivät ole vielä olleet samaan aikaan kokoonpanossa yhdessäkään ottelussa, mutta todennäköisesti Landis ja Myers pelaavat isot minuutit ja Cardoson tai Threattin peluuttamisen välillä heidän valmennus sitten tekee valintoja.

Pelipaikoilla 3-4 heidän pelaajansa Francisco Amarante, Vladyslav Voytso, Michael Finke ja Jose Guerreiro ovat hyvin puhtaita 3p heittäjiä. Amerikkailaislaituri Marvin Clark on sitten selkeästi erityyppinen pelaaja, jonka pelaaminen perustuu fyysisyyteen korille ajoissa, leikkauksissa ja hyökkäyslevypallotilanteissa.

Sentteriosastolla Brian Conklin on hyvä sisältä ulos -syöttäjä, joka paikkaa puuttuvia senttejä kovuudella ja kokemuksella. Palloscreenitilanteissa hän tekee erittäin hyvin ns. lyhyen rullauksen, josta pystyy jakamaan palloa heittäjille ja leikkaajille. Tämän tilanteen puolustamisessa meidän on ehdottomasti onnistuttava

Landisin heittopaikkojen eliminoimisen lisäksi. Penkiltä tulee sitten perinteisempi asemanvaltaaja Miguel Queiroz, joka on sarjan parhaita hyökkäyslevypallopelaajia peliaikaan suhteutettuna. Heidän 5-paikan pelaajansa eivät hyökkäyksessä kolmen pisteen heittäjiä ja toisaalta olleet puolustuspäässä välillä ongelmissa Simeon Carterin tyylisten vertikaalipelaajien kanssa. Näitä asioita täytyisi tietysti päästä hyödyntämään omassa pelaamisessa.

Joukkueena Porto pyrkii palloscreenipuolustuksessa voimakkaasti estämään pallollisen pelaajan pääsyn laidasta keskelle ja sitä kautta tekemään vastustajan pelaamisesta staattista. Tätä puolustusta on tällä kaudella käytetty hyvin vähän Korisliigassa, joten meidän tulee olla valmiina löytämään keinot saada pallo liikkumaan puolelta toiselle. Jos pallo jämähtää takamiestemme käsiin, tulee vaikeuksia.

Porton #1 Miguel Cardoso

FC Porto – Karhubasket keskiviikkona kello 22, suorana FIBA Europe Cupin youtube -kanavalla.