UUTISET

09.03.2023

KARHUBASKET AVASI FIBA EUROPE CUPIN PUDOTUSPELIT VOITOLLA PORTOSSA

Jeffrey Crockett johdatti Karhubasketin tupla-tuplalla voitoon FC Portosta

Karhubasket kohtasi myöhään keskiviikkona Portugalissa FC Porton kaksiosaisen puolivälieräsarjan avausosassa. Välieräpaikka ratkaistaan lopullisesti viikon päästä keskiviikkona IKH Areenassa, kun joukkueet kohtaavat uudelleen. Toiseen osaotteluun kauhajokiset lähtevät pisteen etumatkalta, sillä kauden seitsemän europelien vierasvoitto tuli lopulta lukemin 80-81 (39-36).

Karhubasket sai otteluun hyvän alun. Jeffrey Crockettin (15/10) kaksi kolmosta antoivat vieraille parissa minuutissa 2-6 johtoaseman. Minuuttia myöhemmin lukemat olivat 4-10, kun Simeon Carter 11/3/2 torjuntaa) hyödynsi hyökkäyslevypallon jälkeen mahdollisuutensa ja kapteeni Cameron Jones (7/2/5) nosti kakkosen. Sitten oli Henri Kantosen (5/10/5) vuoro onnistua pari kertaa putkeen, joten avausneljänneksen puolivälissä oranssipaitojen etumatka oli venynyt kahdeksaan pisteeseen. Porto kavensi eron kolmeen pisteeseen, ennen kuin ensiesiintymisensä Karhubasketissa tehnyt Dikembe Dixson (9/2) upotti kolmosen. Viimeisellä minuutilla Dixson donkkasi tilanteeksi 14-22, mutta portugalilaiset tekivät viimeiset neljä pistettä, joten toiselle kympille vaihdettiin lukemista 18-22.

Dikembe Dixson donkkaamassa palloa koriin

Toinen neljännes olikin sitten Porton hallintaa. Francisco Amarante (8/4) löi alkutahdin onnistuneella kolmosella. Isännät olivat tarkalla heittopäällä, joten Marvin Clarkin (7/5) ja Miguel Cardoson (11/1/8) kolmoset leikkasivat tilanteeksi 25-26, kun toista neljännestä oli pelattu kolmisen minuuttia. Manny Pattersonin (2/2) vaparit ja Jonesin kakkonen helpottivat tilannetta, mutta kokenut Max Landis (18/2 syöttöä) toi Porton tasoihin, kun matkaa puoliaikaan oli kaksi minuuttia. Karhubasketin menetyksen jälkeen Landis upotti jälleen kolmosen, joten Porto piti johtopaikkaa ensimmäistä kertaa hallussaan lukemissa 37-34. Severi Kaukiainen 9/5/3) upotti kakkosen, mutta Porton Teyvon Myers (4/1/3) teki puoliaikalukemiksi 39-36.

Kaukiaisen kolme vaparia tasoittivat lukemat ja Daniel Dolencin (16/4) johdolla oranssipaidat nappasivat johtoaseman itselleen. Dolenc teki kahdeksan perättäistä pistettä vieraille, joten kympin puolivälissä oltiin lukemissa 51-52. Brian Conklinin (10/4/2) esimerkillä Porto piti johtopaikan itsellään kympin loppuun saakka, joten päätösneljännekselle lähdettiin tilanteesta 63-59.

Miikka Marttisen (3/1) kolmonen leikkasi eron pisteeseen, mutta Miguel Queirozin (10/6) neljä perättäistä pinnaa tekivät lukemiksi 67-62 ja Janne Koskimies pyysi aikalisää. Kun peliaikaa oli jäljellä neljä minuuttia, Porto oli viiden pisteen johtoasemassa. Dolencin vaparit leikkasivat eron kolmeen ja heti perään Crockett upotti kulmakolmosen, joten lukemat olivat 77-77 ja peliä oli jäljellä kaksi minuuttia. Aramante vastasi onnistuneella kaukoheitolla, joten vieraat pitivät kolmen pisteen etumatkaa hallussaan. Crockett haki hyökkäyslevypallon ja häntä rikottiin, joten vaparien jälkeen tilanne oli 80-79. Viimeisellä minuutilla Porton heitot kolisivat raudoista ulos ja Jones löysi korilta Crockettin. Hänen kakkonen jäi voittokoriksi, sillä Porton viime sekunnin ratkaisu kimposi raudasta ulos. Loppulukemat kirjattiin 80-81.

Cameron Jones

Porto upotti kolmoset 44 prosentin tarkkuudella, 18 pistettä tehneen Max Landisin johdolla. Kauhajokiset menettivät pallon 14 kertaa ja niistä portugalilaiset pääsivät rokottamaan 17 pistettä. Karhubasketilla ei ollut Dragao areenalla paras kaukoheittopäivä, sillä kolmoset upposivat vain 28,6 prosentin tarkkuudella, mutta hyvä levypallopeli tarjosi mahdollisuuden voittoon. Oranssipaidat voittivat levypallot 36-49 ja hakivat 17 hyökkäyspään levyriä. Näistä päästiin tekemään 17 pistettä. Karhubasket oli myös tarkempi kakkosissa, kun ne upposivat 50 prosentin tarkkuudella. Porton oli tyytyminen 36,4 prosentin tarkkuuteen. Myös vapaaheitot olivat tärkeässä osassa, sillä 19 yrityksestä 15 laitettiin sisään, mikä antaa tarkkuudeksi 78,9 prosenttia.

Voitto on aina voitto, mutta mitään ei ole vielä ratkaistu, sillä jatkopaikka FIBA Europe Cupin välierään ratkaistaan kahden ottelun yhteistuloksen perusteella. Ja lähtökohdat ensi keskiviikon toiseen otteluun eivät voisi olla herkullisemmat. Karhubasket pääsee kotiotteluunsa IKH Areenalla pisteen johtoasemasta, mutta vielä on 40 minuuttia pelaamatta.

Ensi keskiviikon ottelu IKH Areenalla alkaa kello 18.30 ja lipun ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi ja R-Kioskeilla kautta maan. Nyt kannattaa toimia nopeasti, jotta pääsee seuraamaan nappaako oranssipaidat FIBA Europe Cupissa välieräpaikan.

Isoo KIITOS myös Karhubasketin fanclubille, joka oli paikalla Portossa kannustamassa joukkuetta voittoon!