UUTISET

15.12.2022

KARHUBASKET AVASI EUROPE CUPIN JATKOSARJAN KOTIVOITOLLA

Henri Kantonen ja Karhubasket olivat hurjassa heittovireessä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kotimaista Korisliigaa johtava, viime kauden Suomen mestari Karhubasket raivasi tiensä FIBA Europe Cupin 16 parhaan joukkueen joukkoon, voittamalla alkulohkon kuudesta ottelusta viisi. Jatkolohkot pyörähtivät käyntiin keskiviikkona ja kauhajokisten vieraaksi oli saapunut IKH Areenaan Slovakian viime kauden mestari Patrioti Levice.

Joukkueet olivat jo kohdanneet kaudella aikaisemmin. Syksyllä molemmat joukkueet tavoittelivat Espanjan Malagassa paikkaa pykälää korkeammassa eurosarjassa eli koripallon mestarienliigassa. Silloin slovakialaiset olivat parempia numeroin 81-57, mutta molemmat joukkueet jäivät lopulta ilman paikkaa BCL:ssä.

Keskiviikkona oli revanssin paikka. Karhubasketin otteista ei näkynyt, että se joutui otteluun ilman sen parasta pistemiestä Daniel Dolencia. IKH Areenan korisukat olivat kovalla koetuksella, kun oranssipaidat pistivät Henri Kantosen johdolla käyntiin sellaisen kaukoheittorumban, jota ei uudessa kotiareenassa ole nähty. Kantonen teki puoliaikaan mennessä 22 pistettä ja jakoi kolme syöttöä. Kahdeksasta kolmosesta kuusi löysi tiensä sukkaan, mikä antaa onnistumisprosentiksi jäätävän 75. Välillä heitot lähtivät kaksi metriä kolkkiviivan takaa, joka muuten on 6,75 metrin etäisyydellä koriraudan keskipisteestä.

Kantosen johdolla onnistumisia saivat muutkin pelaajat. Teemu Suokas (10/2/3), Kuany Kuany (12/3), Miikka Marttinen (6/3) ja Jeffrey Crockett (10/7/2) onnistuivat kaikissa kolmosissaan. Koko joukkueena kolmosten onnistumisprosentti taukoon mennessä oli hurja 65,2. Levicen päävalmentaja Michal Madzin joutui vain pyörittämään päätään, kun aina kotijoukkueelta löytyi uusi onnistuja.

Oranssipaitojen puolustus ei jättänyt tilaa Levicen pelaajille (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket takoi taukoon mennessä 61 pistettä. Kun puolustuksessa tehtiin hyvää työtä, eikä vieraille annettu hetken rauhaa rakentaa omaa peliään, niin Levice oli tauolla 36 pisteessä. Pelätty Slovenian maajoukkuemies Miha Lapornik (11/3), joka oli koko FIBA Europe Cupin paras pistemies alkulohkoissa, jäi taukoon mennessä vain seitsemään pisteeseen. Slovakialaiset menettivät kauhajokisten puristuksessa pallon avauspuoliskolla yhdeksän kertaa.

Pistelinko Miha Lapornik ei saanut vapaita heittopaikkoja (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Koska eroa oli tauolla 25 pistettä, niin ottelu oli käytännössä jo ratkennut. Karhubasket jatkoi samaa puolustuksen intensiteettiä, eivätkä vieraat missään kohtaa nousseet uhkaamaan oranssipaitojen voittoa. 1755 katsojaa kannusti joukkuetta läpi ottelun, eikä fanclubin rumpujen pauke loppunut missään kohtaa. Hienoa! Karhubasketin kaukoheittoprosentti tipahti toisella puolikkaalla hieman, mutta 55 prosentin osumatarkkuus on silti eriomainen. Kauhajokiset voittivat levypallot 38-32, jakoivat 24 syöttöä, joilla hyvät heittopaikat rakennettiin ja menettivät pallon vain 11 kertaa. Levicelle menetyksiä tuli 17, kakkoset onnistuivat 48,6 prosentin ja kolmoset 34,8 prosentin tarkkuudella.

Kuany Kuany heitti neljä kolmosta sukkaan (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasketista Henri Kantosen (26/2/7) johdolla peräti seitsemän pelaajaa pääsi kaksinumeroisille pistelukemille. Teemu Suokkaan peli-ilmettä pitää kehua ja hän tuurasi loistavasti virhevaikeuksissa ollutta kapteeni Cameron Josensia (13/6/3). Ainut sentteri Manny Patterson (8/3) hoiti tonttinsa hyvin ja Severi Kaukiainen (10/1/2) pääsi vauhtiin toisella jaksolla.

-Tänään heitto putosi heti alussa hyvin, Henri Kantonen aloitti pelin kertaamisen. Tulimme peliin hyvällä latauksella. Kaikki lohkopelit ovat isoja pelejä ja onnistuimme heti alussa. BCL -karsinnoissa kohtasimme saman joukkueen ja se esitys hävetti. Se oli meiltä ehkäpä kauden huonoin peli ja halusimme näyttää, että mitä osaamme. Suomalaiset seurat eivät ole hetkeen näissä europeleissä pitkälle edenneet. Haluamme pelata hyvin ja tehdä samalla jotain spesiaalia.

-Peli oli tänään enemmän kuin hyvä, päävalmentaja Janne Koskimies sanoi tyytyväisenä pelin jälkeen. Muistamme lähtökohdat otteluun. Meidän hyökkäyspään pallon liike on hyvää ja maltamme syöttää hyvistäkin paikoista palloa kaarelle heittopaikkoihin. Yritimme saada täksi kaudeksi lisää heittovoimaa kaarelle ja se on ruvennut siltä näyttämään. Meidän maltti on hyvä ja jaksamme pelata omalla pelitavalla koko ajan. Pelissä ei tule mitään pysähdyksiä. Siirrymme puolenkentän pelistä hyvin siirtymäpeliin molemmissa kenttäpäädyissä ja vastustajalla ei vain riitä energia koko peliä. Nämä ovat kovia pelejä. Hävisimme samalle joukkueelle syksyllä 30 pistettä, joten ei voi kuin olla tyytyväinen joukkueen lataukseen ja taisteluun. Joukkueesta huokuu tosi hyviä asioita. Seuraavaa vastustajaa ei ole vielä ehtinyt tutkia, sillä pelejä tulee kovalla vauhdilla eteen koko ajan. Nyt valmistaudutaan lauantaina Kouvot peliin, ja vasta sen jälkeen fokus seuraavan europeliin, minkä jälkeen edessä on joulutauko, Koskimies kertoi.

FIBA Europe Cup jatkuu ensi tiistaina Italian Verolin kaupungissa, missä Ukrainalainen BC Budivelnyk Kyiv pelaa kotiottelunsa. Tiistain ottelu alkaa kello 20.30 ja on katsottavissa FIBA Europe Cupin youtube -kanavalta.

BC Budivelnyk Kyiv aloitti oman urakkansa Europe Cupin J-jatkolohkossa myös keskiviikkona. Se hävisi ottelunsa Israelin Haifassa, jossa lohkon ennakkosuosikki Hapoel B-Cure Laser Haifa voitti ottelun pistein 81-71.

Vielä ennen ensi tiistain euro-ottelua Karhubasket kohtaa Korisliigassa Kouvolan Kouvot. Kouvot saapuu IKH Areenaan lauantaina ja ottelu alkaa kello 17. Korisliigan sarjapisteiden lisäksi ottelussa on panoksena paikka Suomen Cupin Final Four tapahtumaan ja ottelun voittaja kohtaa Helsingin Urhea hallissa perjantaina 13. tammikuuta Helsinki Seagullsit. Toisessa välieräparissa kohtaavat Joensuun Kataja ja BC Nokia. Ensi lauantain ottelun liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi ja R-Kioskeissa kautta maan. Lauantaina ottelun jälkeen yleisöllä on mahdollisuus tavata joukkueen pelaajia IKH Areenan ravintolassa, jossa on muutakin pikkujouluohjelmaa. Eikä unohtaa saa sitäkään, että lauantaina 17.12. IKH Areenan alakerran ravintoloista voi ostaa joulupöytään coach Koskimiehen kuuluisaa saaristolaisleipää.

Miikka Marttinen tuulettaa onnistunutta kolmosta (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Tilastot

Kuvat

Ottelun pääsee katsomaan FIBA Europe Cupin YouTube -kanavalta (löytyy kätevästi tilastot linkistä)