UUTISET

03.05.2022

KARHUBASKET AVASI KORISLIIGAN FINAALIT VOITOLLA

Kapteeni Rene Rougeau johdatti joukkueensa voittoon (kuva: Janne Yli-korhonen)

Joukkueet ja fani saivat huilata runsaan viikon välierin jälkeen, ennen kuin Korisliigan finaalit saatiin käyntiin. Odotuksen tuoman tunnelman ja latauksen aisti täydessä Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa, kun 1337 katsojaa oli pakkautunut katsomaan Karhubasketin ja Salon Vilppaan ensimmäistä kohtaamista.

Äänekäs kotiyleisö toi ehkä alussa kotijoukkueelle hieman ylivirettä, sillä palloa ei meinattu saada koriin helpoistakaan paikoista. Vilpas sai haluamansa alun ottelulle. Tarkkakätinen Mikko Koivisto (8/1/1) upotti kolmosen ja avaukseen nostettu takamies Marcus Lovett Jr (12/1/3) kakkosen. Avauskympin puolivälissä Karhubasket kiskoi itsensä tasoihin, kun Simeon Carter (13/6) donkkasi pallon koriin. Hetkeä myöhemmin lukemat olivat 12-9, mutta salolaiset kuittasivat johtopaikan takaisin itselleen Perttu Blomgrenin (7/1 syöttöä) ja Brian Fobbsin (8/3) kolmosilla. Fobbsin kakkonen päätti Vilppaan 0-8 pisteputken, joten pari minuuttia ennen neljänneksen päättymistä oltiin lukemissa 12-17. Kotijoukkue kavensi tilanteeksi 18-19, kun lähdettiin toiselle neljännekselle.

Kapteeni Rene Rougeaun (16/6/2/4 riistoa) kolmosen ja Severi Kaukiaisen (14/1/2) kakkosen jälkeen Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen kutsui joukkueensa aikalisälle. Käsky kuului, että palloa pelataan sentteri Jeremiah Woodin (18/6/2) käsiin. Viime kevään finaalien arvokkain pelaaja olikin tehokas, upottamalla kaksi peräkkäistä kakkosta. Fobbsin illan toinen kolmonen vei vieraat johtoon, kun lukemat olivat 25-26. Kaukiainen ja Cameron Jones (11/1/3) palauttivat isännät piikkipaikalle, mutta Koivisto leikkasi tuota kolmosellaan. Rougeau ja Lee Skinner (16/8/1) ahersivat and1 suoritukset, joten joukkueet poistuivat tauolle lukemissa 38-31.

Lee Skinner korinteossa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Puoliaikaan mennessä Karhubasket oli hakenut jo 12 hyökkäyslevypalloa ja aiheuttanut Vilppaalle 10 menetystä. Kauhajokiset olivat tehneet korin läheisyydestä 20 pinnaa, kun vieraat joutuivat tyytymään vain kuuteen pisteeseen, vaikka Wood tuntuikin olevan jälleen pysäyttämätön. Huolestuttavaa oli, että Vilpas nakutti avauspuolikkaalla kolmoset 41 prosentin tarkkuudella, kun kotijoukkueen kaukoheitot löysivät reittinsä koriin vain 21 prosentin tarkkuudella.

Karhubasket jatkoi tauon jälkeen omaa intensiivistä puolustamista ja Vilpas joutui joka hyökkäyksessä tekemään töitä pallon saamiseksi tekopaikkoihin. Vieraiden 23 menetystä eivät urakkaa helpottaneet. Skinner ja Rougeau ahkeroivat eroksi yli 10 pistettä, mutta Vilpas pyristeli mukana Woodin ansiosta. Kympin puolivälissä Jones ja Kaukiainen muokkasivat lukemiksi 53-39 ja Toiviainen kutsui joukkueensa aikalisälle. Se ei auttanut, sillä vain runsas minuutti myöhemmin Henri Kantonen (9/2/3) päätti 0-6 jakson ja oli vuorossa jo toinen Vilppaan aikalisä. Vaikka Blomgren halkoi kotijoukkueen puolustusta ajoillaan, niin ero pystytteli 20 pisteen tuntumassa. Eero Innamaa (3/1) upotti kolmosen ja Miikka Marttinen (6/2) ajoi päättäväisesti korille. Kolmas neljännes umpeutui tilanteessa 67-48.

Henri Kantonen viimeistelee ajon korille (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Päätösneljänneksellä ei nähty mitään uutta. Vilpas yritti, mutta joka kerta Karhubasketilta löytyi vastaus. Ero kasvoi hiljalleen ja oli suurimmillaan 25 pistettä parisen minuuttia ennen päätössummeria, kun Teemu Suokas (2/1) säkitti kaksi vapaaheittoa. Loppu oli muodollisuus, joten kotiyleisö pääsi palkitsemaan oranssipaidat hurjalla huudolla, kun summerin soidessa valotaululla olivat lukemat 90-68.

Vilpas jäi toista kertaa koko kaudella alle 70 pisteen. Salolaisten ongelmakohdat jakautuivat kuitenkin tasaisesti molempiin kenttäpäätyihin. 23 menetystä vaikeuttaa hyökkäämistä ja antaa vastustajalle runsaasti lisämahdollisuuksia korin tekoon. Lisäksi kun oranssipaidat kävivät hakemassa peräti 22 hyökkäyslevypalloa, niin 35 prosentin tarkkuudella uponneet kolmoset tai 61 prosenttisesti osuneet kakkoset eivät paljoa lohduttaneet. Hyökkäyspäässä ainoastaan Wood oli omalla tasollaan. Fobbs ja Bryan Grifiin (7/5/2) tuntuivat olevan hukassa. Tätä kaksikkoa Vilpas tarvitsee, joten esiin heidät on kaivettava. Kauhajokisen yleisön suosikkipelaaja Juho Nenonen (3/3), joka juuri allekirjoitti Vilppaan kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen, pysyi myös näkymättömissä, yhtä karateiskua lukuun ottamatta. Puolustuksessa Vilpas teki hyviin työtä ottamalla oranssipaitojen kolmoset pois. Toki voi olla, että Karhubasketilla oli vain off-päivä kaaren takaa, sillä kolmoset upposivat vain 26,9 prosentin tarkkuudella. Kauhajokiset hyökkäsivät kuitenkin rohkeasti korille, Kaukiaisen ja Kantosen johdolla ja ehkäpä tämä suoraviivaisuus yllätti salolaiset.

-Kotiyleisön tuki ja sen tuoma energia näkyi tänään meidän joukkueessa, Janne Koskimies kiitteli faneja pelin jälkeen. – Viikon verran peliä oli odotettu ja se näkyi alussa muutama ohi heittona. – Meillä oli hyviä tekopaikkoja alussa ja pystyimme puolustuksella kontrolloimaan peliä, joten en ollut alussa huolissani. – Hyökkäyslevypallopelaaminen oli tänään hyvää. – Meillä oli 74 pelitilanneheittoa ja vastustajalla niitä oli 53, mikä on iso ero. – Vilppaalla oli paremmat heittoprosentit, mutta voitamme pelin silti selvästi. – Vilpas ei pääsyt niihin tekopaikkoihin, joihin he halusivat. – Uskon, että keskiviikkona tulee erilainen peli. – Tämä peli meni Vilppaalta hakemiseen, kun nyt oli vastassa täysin erilainen joukkue, kun aikaisemmin pudotuspeleissä. – Wood sai muutaman heiton helposti, kun päästimme hänet kääntymään oikealle kädelle, mutta hän ei päässyt dominoimaan peliä. – Wood on monipuolinen pelaaja, koska kun hän saa pallon sisään, niin joukkueella on palon optioita. – Yksi vastaan yksi, mutta myös leikkaajat korille sekä heittäjät kaarella, Koskimies listasi sentterin vahvuuksia.

Severi Kaukiainen palkittiin Karhubasketin parhaana (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Vaikka Karhubasket otti kotivoitolla finaalisarjassa 1-0 johtoaseman, niin mitään ei olla vielä voitettu. Pommin varmaa on, että Vilpas tulee aivan uudella ilmeellä seuraavaan otteluun, joka pelataan jo keskiviikkona Salohallissa. Salolaiset siirtelivät paineita ennen finaalisarjaa Kauhajoen suuntaan, mutta jokainen tietää, että nyt Vilppaalla on pakkovoiton paikka. Mitä lääkkeitä Toiviainen, Teemu Rannikko ja muun valmennusporras löytää reservistä, jää nähtäväksi. Kauhajokisilla ei saa olla mitään hyvänolontunnetta voitetusta pelistä, sillä siihen ei ole varaa. Severi Kaukiaisen sanojen mukaan, puolustusta voidaan vielä hieman petrata, sillä aina on varaa kiristää.

Keskiviikon finaali alkaa kello 18.30 ja on katsottavissa suorana Ruudun välityksellä.

Saloon on lähdössä myös kaksi fanibussia ja toisessa on vielä hieman tilaa. Joten jos tekee mieli lähteä maan parhaan faniporukan kanssa kannustamaan oranssipaitoja, niin kannattaa toimia nopeasti ja ilmoittautua osoitteeseen fanibussi@karhubasket.fi.

Finaalisarjan kolmas ottelu pelataan Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa tulevana perjantaina eli 6.5. Kello 18.30 alkavaan otteluun voi ostaa lippuja osoitteesta ennakkolippu.com tai käymällä Kauhajoen Kespotissa.