UUTISET

30.04.2022

PUDOTUSPELISARJAENNAKKO: FINAALIT KARHUBASKET – SALON VILPAS

Odottavan aika on pitkä. Sunnuntaina 24. huhtikuuta Korisliigan runkosarjan sekä ylemmän jatkosarjan voittanut Karhubasket otti kotiluolassa 116-78 voiton Helsinki Seagullseista ja eteni voitoin 4-1 finaaleihin. Samana päivänä Salon Vilpas otti 81-64 kotivoiton Joensuun Kataja Basketista, edeten samoin 4-1 otteluvoitoin finaaleihin. Joten viikko ja yksi päivä on nyt odoteltu finaalien alkua, mutta odotus päättyy maanantaina.

Maanantaina 2. toukokuuta alkavissa Korisliigan finaaleissa nähdään uusinta viime kaudelta. Karhubasket ja Vilpas iskivät myös silloin yhteen ja Vilpas nappasi seurahistoriansa ensimmäisen mestaruuden voitoin 4-2. Viime keväänä Vilpas haki vierasvoiton heti ensimmäisessä finaalissa, ja kun salolaiset voittivat kotiottelunsa, niin pantteripatsas löysi uuden kodin Salosta.

Viime kauden finaaleilla ja tämän kauden huipennuksella on yksi ISO ero. Keväällä 2021 finaalit pelattiin ilman yleisöä. Karhubasket jäi siten ilman maan parhaan kotiyleisön tukea, joka oli siivittänyt sen mestaruuteen 2018 ja 2019. Jos tuki ja kannustus on hurjaa liikuntahallilla, niin Karhubasketin fanclubin hurjapäät ovat olleet oranssipaitojen tukena kaikkialla. Samaa on varmasti luvassa myös Salohallissa, joten ainakin katsomossa kauhajokisilla on selvä ylilyöntiasema. Kannustus antaa varmasti joukkueelle hurjasti lisäenergiaa, joten nähtäväksi jää, kumpi joukkue pokkaa kultaiset mitalit, pääsee kohottamaan pantteria ja saa säilyttää tuota mestaruuspystiä seuraavan vuoden.

Korisliigan finaalien ohjelma:

Maanantai 2.5. kello 18.30 Karhubasket – Salon Vilpas

Keskiviikko 4.5. kello 18.30 Salon Vilpas – Karhubasket

Perjantai 6.5. kello 18.30 Karhubasket – Salon Vilpas

Maanantai 9.5. kello 18.30 Salon Vilpas – Karhubasket

**Keskiviikko 11.5. kello 18.30 Karhubasket – Salon Vilpas

**Perjantai 13.5. kello 18.30 Salon Vilpas – Karhubasket

**Maanantai 16.5. kello 18.30 Karhubasket – Salon Vilpas

** = Tarvittaessa

Suomen mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Lipunmyynti:

Lippujen hinnat

Aikuiset 25,00 €

Eläkeläiset/opiskelijat 18,00 €

Lapset 7-12 v. 10,00 €

Perhelippu (2 aikuista + 2 7-12v.) 55,00 €

Lipunmyynti Karhubasketin kahteen ensimmäiseen finaaliin on jo avoinna osoitteessa ennakkolippu.com. Ennakkolipusta voi ostaa koulukeskuksen liikuntahalliin paikkalipun.

Kauhajoen Kesportissa on myynnissä lippuja ennakkoon aina maanantaihin kello 15 saakka. Maksuvälineenä käyvät kortti, käteinen ja erilaiset tyky-setelit/sovellukset.

Lipunmyynti salilla aukeaa 1,5 tuntia ennen ottelun alkamisaikaa, kun salin ovet avautuvat. Maksutavat samat kuin Kauhajoen Kesportissa. Koulukeskuksen liikuntahallin aulassa on myös Karhubasketin fanimyymälä, josta voi ostaa oranssista fanitavaraa.

HUOM! Kausikortit tai numerokausikortit eivät ole voimassa välierissä  tai finaaleissa. Numerokausikorttilaisella on oikeus entiseen paikkaansa, kun on lipun peliin lunastanut. Karhubasketin juniorit saavat lipun peliin ilmoittautumalla pelipäivänä aulan fanipisteellä.

VIP rekka on karhuluolan edustalla

Jo perinteeksi muodostunut VIP rekka on taas parkkeerattu pudotuspelien ajaksi koulukeskuksen liikuntahallin pihaan. VIP rekka aukeaa puolitoista tuntia ennen pelin alkua. Liput rekkaan maksaa 60 euroa ja liput maksetaan rekassa. Varmista paikkasi rekassa nopeasti, sillä lippuja on saatavilla rajallinen määrä. Lähetä sähköpostia osoitteeseen jpsportart@hotmail.com. Lähetä samalla laskutustiedot, jos liput laskutetaan yritykseltä.

VIP rekkalippu sisältää: ruoka + ruokajuomat ennen peliä, coach Koskimiehen alustus ennen ottelua, lipun peliin, oman varatun istumapaikan, oman sisäänkäynnin saliin, puoliaika tarjoilun ja puoliajan tilastoanalyysi. Puoliajan pituus pudotuspeliotteluissa on 20 minuuttia.

HUOM! VIP-rekka on täynnä perjantain 6.5. otteluun.

Karhubasketin fanclub järjestää fanibusseja vieraspeleihin Saloon. Ensimmäinen reissu on ohjelmassa keskiviikkona 4.5. ja toinen maanantaina 9.5. Jos haluat mukaan matkalle, niin nopeasti ilmoittautumisia osoitteeseen fanibussi@karhubasket.fi.

Matka finaaleihin

Karhubasket

Karhubasket oli valmiina pelaamaan, kun Korisliigakausi alkoi lokakuun ensimmäinen päivä. Kausi alkoi kahdeksan voiton putkella ja ensimmäinen tappio tuli vasta marraskuun 6. päivä, kun Seagulls oli parempi Kisahallissa lukemin 84-75. Seuraava tappio tuli joulukuun alussa, kun kolmen voiton jälkeen oranssipaidat saivat lähteä kotimatkalle Salosta. Ottelu päättyi lukemin 76-65.

Joulukuun loput kolme ottelua voitettiin ja tammikuun alun koronatauon jälkeen runkosarja päättyi helmikuun 5. päivä vierasvoittoon BC Nokiasta (75-82). Runkosarjan saldo oli 20 voittoa ja kaksi tappiota.

Kuusi parasta joukkuetta jatkoivat ylemmässä loppusarjassa. Loppusarjan kaksi ensimmäistä peliä olivat voitokkaita, mutta sitten tuli jälleen tappio Salossa (86-81) ja melkein heti perään Kouvolassa (80-77). Maaliskuun puolivälissä vaikeudet alkoivat. Kauden ensimmäinen kotitappio oli tosiasia, kun Vilpas kävi voittamassa vain seitsemällä pelaajalla pelanneen karhuryhmän. Loppunumerot olivat 76-88. Koronasta kärsinyt Karhubasket onnistui vielä hakemaan vierasvoiton Kisahallista (72-82), mutta sitten pelaajia ei ollut tarpeeksi, joten ottelut Pyrintöä ja KTP:tä vastaan jouduttiin perumaan. Ennen tätä kauhajokiset olivat varmistaneet yläloppusarjan voiton, joten viimeinen ottelu Kouvoja vastaan oli enää muodollisuus.

Yläloppusarjan voitto takasi kotiedun kaikkiin kevään pudotuspeleihin. Ensimmäisellä kierroksella Karhubasket voitti Lahti Basketballin voitoin 3-0 ja välierissä Seagulls hävisi lukemin 4-1.

Salon Vilpas

Vilpas kävi pelaamassa ennen Korisliigaa BCL:n karsitaottelun Kreikassa. Vaikka joukkue tuon pelin hävisi, niin salolaisten valmius Korisliigaan oli korkealla tasolla. Lokakuussa Vilpas pelasi seitsemän ottelua ja voitti niistä viisi. Tappiot tulivat vieraissa Karhubasketille ja Kouvoille. Marraskuu oli puolustavalle mestarille synkkä. Viisi ottelua, joista tuli ainoastaan yksi voitto. Tämä tapahtui Joensuussa, josta salolaiset lähtivät pitkälle paluumatkalle 74-95 voiton jälkeen. Tappiot tulivat kotona KTP:lle ja Gullseille, sekä vieraissa Pyrinnölle ja Lahdelle.

Joulukuun Vilpas pelasi ilman tappioita, mutta neljän voiton jälkeen paluu koronatauolta tammikuussa oli tuskainen. Tappiot Gullseille ja Pyrinnölle synkistivät fanien mieltä ja joukkue oli vaarassa pudota ylemmästä loppusarjasta. Helmikuun alun vierasvoitot KTP:stä ja Loimaan Biisoneista pitivät toiveet yläloppusarjapaikasta elossa. Runkosarjan päätöskierroksella Vilpas hävisi kotona BC Nokialle, joten salolaisten yläloppusarjapaikka oli Kouvojen käsissä. BC Nokia olisi voinut vierasvoitolla sysätä Vilppaan alempaan loppusarjaan, mutta Kouvot voittivat ottelun, joten Vilpas kiilasi itsensä kuudenneksi.

Ylemmässä loppusarjassa Vilpas sai pelinsä kuntoon. Kuusi perättäistä voittoa nostivat sen taistelemaan pudotuspelien kotiedusta. Kouvot kävivät hakemassa sarjapisteet Salohallista lukemin 88-89, mutta edes toinen kotitappio jatkosarjassa ei enää uhannut Vilppaan kolmatta sijaan loppusarjan taulukossa.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Vilpas voitti Tampereen Pyrinnön voitoin 3-1. Samaan aikaan Kataja yllätti jatkosarjan kakkosen Kouvot voitoin 3-2, joten välierissä Vilpas sai vastaansa joensuulaiset. Katajan paukut olivat menneet jo avauskierroksella, joten Vilpas eteni finaaleihin voitoin 4-1.

Toisiaan vastaan

Kaudella Karhubasket ja Vilpas kohtasivat neljä kertaa. Runkosarjassa molemmat joukkueet voittivat kotiottelunsa, mutta jatkosarjassa Vilpas oli vahvempi sekä kotona että vieraissa, joten kauden ottelun menivät salolaisille 3-1.

Karhubasket on pitänyt vastustajat 74,4 pisteessä, mutta Vilpas on mättänyt neljässä ottelussa pisteitä 83,8 keskiarvolla, joka antaa joukkueelle mahdollisuuden voittaa. Tästä voidaankin asettaa klassinen ennakkoasetelma, että finaaleissa ovat vastakkain Karhubasketin puolustus ja Vilppaan hyökkäys.

Korisliigassa Karhubasket ja Vilpas ovat kohdanneet 68 kertaa. Kauhajokisilla voittoja on 39 ja salolaisilla 29, mutta viimeiset 10 ottelua ovat menneet vahvasti Vilppaan tahdissa. Vilpas on voittanut näistä 10 edellisetä ottelusta seitsemän. Pudotuspeleissä joukkueet ovat kohdanneet kolme kertaa. Viime kevään finaalit menivät Vilppaalle lukemin 4-2, mutta keväällä 2018 Karhubasket sai ensimmäisen mestaruutensa voittamalla Vilppaan lukemin 4-2. Ensimmäinen kohtaaminen oli välierissä keväällä 2017. Silloin joukkueet voittivat vuorotellen kotiottelunsa, joten kotiedun omannut Vilpas voitti ratkaisevan seitsemännen finaalin Salohallissa. Tuon seiskapelin jälkeen Karhubasketin fanit tekivät kohutun tervehdyskierroksen Salohallissa. Tuo tempaus sai silloin paljon ansaittua julkisuutta.

Avainasiat

Karhubasket

Karhubasketin puolustuksesta on puhuttu koko kausi, eikä suotta. Toki matkaväsymys painaa, mutta kauhajokisten puolustus näyttelee ottelusarjassa ratkaisevaa roolia. Jos Vilpas pidetään alle 70 pisteen per ottelu, on Karhubasketilla erinomainen mahdollisuus voittaa pelejä. Toki Vilpas on erittäin tulivoimainen hyökkäysjoukkue, joten sen pitäminen kurissa on helpommin sanottu ja suunniteltu kuin tehty.

Miten matkaväsymys sitten näkyy. Runkosarjan 22 ottelussa oranssipaidat päästivät 70,5 pistettä. Jatkosarjan 10 ottelussa omiin meni 82,8 pistettä (kun kahta 0-40 tappiota ei lasketa mukaan). Pudotuspeleissä vastustajat Lahti ja Gulls ovat tehneet pisteitä 76,5 per ottelu. Toki on huomioitava, että vastustajat käyttävät paljon aikaa jo alkukaudesta vastustajan pelin analysointiin. Ja tämän erilaisten ratkaisujen löytäminen vain tehostuu pudotuspeleissä, jossa joukkueet kohtaavat toisensa erittäin tiiviillä aikataululla.

Hyökkäyspäässä Karhubasketilta löytyy erilaisia aseita. Se viimeistelee tarkasti korin läheisyydestä, mutta upottaa myös kaukoheittoja. Juuri tarkkoja kolmosia vaaditaan Saloa vastaan, sillä niillä salolaisten puolustus saadaan viipaloitua ja hyvällä pallonliikkeellä rakennettua hyvät heittopaikat.

Simeon Carter ja Lee Skinner voivat tuoda Vilppaalle pieniä puolustusongelmia, varsinkin jos he ovat yhtä aikaa kentällä ja Rene Rougeau pelaa kolmospaikalla sekä takamiehinä Cameron Jones ja Henri Kantonen. Tässä olisi Karhubasketilla kookas viisikko ja Sami Toiviaisen luotsaaman Vilppaan olisi reagoitava siihen.

Salon Vilpas

Vilppaan pelissä toitotetaan yleensä Jeremiah Woodin hyvyyttä. Toki hyvä pelaaja viime kevään finaalien MVP on, mutta ei läheskään joukkueen tärkein pelaaja. Ylemmässä loppusarjassa, kun Vilpas syöksyi kohti kotietua, Wood pelasi vain kaksi ottelua. No Vilpas tietysti voitti molemmat, mutta Wood teki näissä peleissä YHTEENSÄ yhdeksän pistettä, otti kahdeksan levyriä ja jakoi 15 syöttöä).

Sen sijaan ratkaisevina pelaajina voidaan pitää Brian Fobbsia ja Ryan Griffiniä. Fobbs teki 22 runkosarjaottelussa tilastoihin 13/5/2, mutta jatkosarjassa 15,3/5,6/3. Pudotuspeleissä Fobbs on jo kohonnut joukkueensa parhaaksi pistemieheksi ja on tehnyt tilastoihin rivin 14,3/4/1,7. Griffinin tilastot runkosarjassa olivat 15,4/6,5/1,3 torjuntaa. Jatkosarjassa 21,5/10,3/1,7 torjuntaa. Woodin levypallovoimaa ja syöttöjä ei missään nimessä kannata aliarvioida, mutta Griffin oli liekeissä, kun Vilpas harppoi sarjataulukossa ylöspäin ja Wood oli sivussa.

Fobbs on nostanut kaukoheittotarkkuuttaan läpi koko kauden. Runkosarjassa tarkkuus oli 34 prosenttia, mutta pudotuspelissä osumatarkkuus on noussut 43 prosenttiin. Ja jos puhutaan tarkoista heittäjistä, niin kirjoittamalla tuon googlen kuvahakuun, tulee näkyviin Mikko Koiviston kuva. Pudotuspeleissä Koivisto on ollut maaginen, upottaen kaukoheitot 53 prosentin tarkkuudella.

Hankalia hetkiä keväällä kokenut Roope Ahonen, osoitti Katajan sarjan edetessä heräämisen merkkejä. Koko kauden Ahonen on ollut tarkka kolmosissa, mutta heittoa on säästelty. Juho Nenonen, joka on taas ehdolla kevään suosikkipojaksi Suupohjan alueella, saapuu ilahduttamaan karhuluolan lehtereitä. Laskuista ei voi jättää pois ikitaistelija Riku Lainetta, eikä nopeaa takamiestä Marcus Lovett Jr:ää.

Vilppaalla on käsissä mielenkiintoinen mysteeri. Perttu Blomgren on pelannut ilmiömäiset kauden ja kuuluu ehdottomasti sarjan kehittyneimpiin pelaajiin. Runkosarjassa Blomgren teki keskiarvoiksi 8,2/3/2,9. Jatkosarjassa rivi oli 9,9/4,6/4,7, mutta pudotuspeleissä 7,1/3,2/3. Jos Blomgren pääsee omalle tasolleen, niin Vilpas on paha vastus.

Tilastovertailu (koko kausi) Karhubasket/Vilpas

Pisteet: 89,8/88,3

Päästetyt pisteet: 74,4/81

1p %: 74,7/73,6

2p %: 57,1/58,2

3p %: 35,4/37,7

Levyrit: 41,1/36

Hyökkäyslevyrit: 14,1/9,8

Syötöt: 20,8/21,5

Riistot: 8,2/7,4

Menetykset: 11/12,7

Tilastollisesti molemmat joukkueet ovat hyvin samankaltaisia. Tilastoista erottuvat päästettyjen pisteiden määrä, levypallot kautta linjan sekä Vilppaan hieman tarkempi kaukoheittopeli. Karhubasketin puolustus on pitänyt vastustajien kakkosten osumatarkkuuden alle 50 prosentin, mitä linjaa olisi hyvä jatkaa. Vilpas upottaa ns. keskimatkan kakkoset noin 37 prosentin tarkkuudella. Lisäksi Vilppaan kolmoset laidoista uppoavat yli 40 prosentin, oikeasta laidasta joka 45 prosentin tarkkuudella, ja juuri näille sektoreille Vilpas haluaa juosta Koivistolle heittopaikkoja.

Korisliigan ensimmäinen finaali Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa maanantaina 2. toukokuuta alkaen kello 18.30.

Tervetuloa ja ÄÄNTÄ SALIIN!

#oranssionmeidän