UUTISET

09.05.2022

KARHUBASKET HAKI VOITON SALOSTA

Kuvat: Janne Yli-Korhonen

Finaalisarjan neljännestä pelistä kehkeytyi tiukka jännitysnäytelmä. Kuten klassikot, Mario Puzon kummisetä tai Stieg Larssonin Millennium-sarja oli jaettu trilogiaksi, maanantain ottelu voidaan jakaa kolmeen osaan.

Prologi

Viikonlopun huilanneet Karhubasket ja Salon Vilpas kohtasivat maanantaina Korisliigan finaalien neljännessä ottelussa. Sarjan kaksi ensimmäistä ottelua menivät kotijoukkueiden nimiin selkein lukemin. Kolmannessa ottelussa Karhubasket oli vahvasti kiinni voitossa kaksi minuuttia ennen ottelun loppua, mutta Vilpas kehitti huiman kirin ja pääsi summerin soidessa yrittämään voittoheittoa. Heitto ei uponnut, joten kauhajokiset pitivät 2-1 sarjajohtoa ennen maanantain kamppailua.

Osa I; Oranssi vyöryy

Karhubasket iski ottelun ensimmäisellä jaksolla kaikilla rintamilla. Kapteeni Rene Rougeau (16/5/3) rynni korille ja upotti kolmosia, keräten puoliaikaan mennessä 14 pisteen saaliin. Severi Kaukiainen (1/9 syöttöä) tarjoili Simeon Carterille (12/5/2 riistoa) näyttäviä passeja, joista Carter donkkaili pisteitä säälimättä Salohallin kireitä korirautoja. Carter teki avauspuoliskolla 10 pistettä.

Avauskympin puolivälin jälkeen Henri Kantosen (6/2/2) kolmonen ja Joona Hakamaan (12/2) viisi perättäistä pistettä siivittivät vieraat 12-21 johtoon. Neljänneksen lopussa ero kasvoi 15 pisteeseen, kun Eero Innamaa (3/1/1) naulasi kolmosen sukkaan ja Cameron Jones (23/1/3) naulasi kaksi kakkosta.

Toisella neljänneksellä vieraiden etumatka vain kasvoi. Karhubasketin oranssit kannattajat olivat lähes ekstaasissa, kun Kantosen toinen kolmonen ja Rougeaun kakkonen tekivät lukemiksi 22-46.

Simeon Carter oli Rene Rougeaun kanssa ottelun alun hahmoja (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Osa II; Vilppaan nousu

Vilppaan kannattajat olivat jo varistamassa tuhkaa päällensä ja kannustus oli vain kärpäsen surinaa suuressa Salohallissa. Tämä kuitenkin muuttui nopeasti. Coach Sami Toiviainen kaivoi työkalulaukusta paikkaprässin, joka yllätti vieraat. Samalla Brian Fobbs (17/8/3) löysi heittovireen ja Roope Ahonen 16/3/5) korvasi rotaatiossa jenkki Marcus Lovettin (4/1 syöttö).

Lukemista 22-46 salolaiset veivät avauspuoliajan viimeiset minuutit 21-5 ja puoliajalle lähdettiin lukemista 43-51. Vilppaan kiri ei taukoon pysähtynyt, vaikka sitä Kauhajoella toivottiinkin. Salolaiset vyöryttivät hyökkäyksiä laajalla rintamalla. Bryan Griffin (17/7) donkkaili palloa koriin, Fobbs jatkoi tarkkaa heittopeliä ja irtopallot jäivät Vilppaalle. Karhubasketista hanttiin laittoivat Lee Skinner (9/10/3) ja huiman pelin pelannut Hakamaa, joka nautti onnistumisten jälkeen valmentaja Janne Koskimiehen luottamuksesta. Kolmannen kympin päätteeksi lukemat olivat 64-66.

Vilppaan hiipivä kiri tuotti tulosta, kun päätösneljänneksestä oli pelattu vain runsas minuutti. Riku Laineen kolmonen teki lukemiksi 70-68 ja Salohallin katsomo pauhasi kuin olympiastadion Paavo Nurmen tuodessa sinne soihtua heinäkuussa -52. Laineen panosta joukkueelleen kuvaan hänen +/-tilaston saldo. Laine merkkasi siihen lukeman +20. Myös Ahosen +16 oli kovaa valuuttaa. Vilpas lisäsi johdon viiteen pisteeseen, kun peliaikaa jäljellä oli viitisen minuuttia.

Joona Hakamaa oli avainroolissa voiton kannalta (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Osa III; Cameron Jones

Skinnerin kolmonen leikkasi eron kahteen ja heti perään Cameron Jones palautti vieraat johtoon onnistuneella kolmosella. Toiviainen oli pitänyt neljässä virheessä ollutta Jeremiah Woodia (10/4/3), mutta joutui laittamaan hänet takasin kentälle, kun punanuttujen hyökkäyspeli sakkasi. Jones piti kauhajokisia edellä, mutta Wood pystyi aina vastaamaan.

Viimeinen minuutti alkoi lukemista 78-82. Ahonen kavensi eron kahteen, ennen kuin Wood joutui penkille viidennen virheen takia. Karhubasket missasi pari vaparia ja Griffin kävi donkkaamassa lukemiksi 82-82, kun peliaikaa oli jäljellä noin 20 sekuntia. Ei varmasti ollut yllätys, että pallo pelattiin kauhajokisten edelliset 10 pistettä tehneet Cameron Jonesin käsiin. Jones otti kolmosen metri bonuskaaren takaa ja laittoisen sen säkkiin. Huuto ja tanssi oli samanlaista kuin Kauhajoen casinon parhaimmillaan, eikä aikaa ollut pelikellossa kuin sekunti tai osia päälle. Vilpas sai aikalisän jälkeen vielä tasoitusheiton ilmaan, mutta kun se meni ohi, niin Karhubasket oli napannut finaalisarjassa 3-1 johtopaikan.

The man Cameron Jones (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Epilogi

-Heitimme tänään enemmän kolmosia sisään kuin vastustaja, Karhubasketin valmentaja Janne Koskimies avasi lehdistötilaisuuden. – Heitimme 13 kolmosta sisään 48 prosentin tarkkuudella. – Vilpas onnistui seitsemässä kolmosessa, heittotarkkuuden ollessa 32 prosenttia. – Meidän pelaaminen ei ollut tänään laadukasta. – Heitimme alussa kaikki sisään ja saimme siitä johtoaseman. – Vilpas tuli takaisin peliin, mutta lopussa saimme kovia yksilösuorituksia, jotka käänsi pelin meille. – Olimme edellisessä pelissä onnekkaita Kauhajoella ja tänään oli sama tilanne lopussa. – Tietysti, kun on rutiinia ja yksilötaitoa, niin Cameron Jonesin tapaiset suoritukset voivat tuoda voiton. – Meidän puolustuspelaaminen ei ollut tänään hyvää ja meillä on vain viisi hyökkäyslevypalloa, joten joukkueen esitys olisi voinut olla parempi ja parannettavaa jäi seuraavaan peliin, Koskimies päätti.

-Jäimme tänään jalkoihin minuuteilla 5-15, Sami Toiviainen aloitti oman osuutensa. –  Siinä se peli ratkesi. – He heittivät alussa todella hyvin. – Yritimme korjata asioita nopeasti. – Emme saaneet palloa koriin, joten tuska kasvoi. – Teimme myös puolustuspäässä aikamoisia mokia. – Kaivoimme takataskusta 2-2-1 prässi, joka sekoitti Kauhajokea sen verran, että he rupesivat hätäilemään hyökkäyspäässä. – Heille tuli ohiheittoja, joista pääsimme juoksemaan. – Lopetimme epäröinnin hyökkäyspäässä ja liikutimme palloa, joten pallo tuli parempiin asemiin. – Pääsimme johtoon, mutta sitten tuli Cameron Jones, joka laittoi muutaman todella kovan korin ja niihin peliin ratkesi. – Roope Ahonen rupeaa olemaan kunnossa ja takamiehet eivät olleet ookoo, joten vastuuta tuli, Toiviainen suitsutti takamiestään.

Finaalisarja jatkuu keskiviikkona karhuluolassa. Game viisi alkaa kello 18.30 ja suuri kysyntä kaatoi lipunmyyntijärjestelmän keskiviikkona illasta. Lippuja on jäljellä, mutta täyttä salissa rupeaa olemaan. Ajoissa kannattaa olla liikkeillä ja seurata järjestysmiesten ohjeita, jotta istumapaikka löytyy. Liikuntahallin yleisöennätys on kevään 2019 viidennestä finaalista, jolloin lehtereille oli ahtautunut 1714 katsojaa.

Lopputulos lyhensi fanien paluumatkaa busseilla tunneilla (kuva: Janne Yli-Korhonen)