UUTISET

13.04.2022

PUDOTUSPELISARJAENNAKKO: VÄLIERÄT KARHUBASKET – HELSINKI SEAGULLS

Torstaina ne sitten alkavat. Nimittäin Korisliigan välierät. Toisessa sarjassa kohtaavat runkosarjan ja ylemmän loppusarjan voittaja Karhubasket ja jatkosarjan neljänneltä sijalta pudotuspeleihin lähtenyt Helsinki Seagulls. Toisessa välierässä finaalipaikasta taistelevat Salon Vilpas ja joko Kouvot tai Kataja Basket. Kouvot ja Kataja kohtaavat ratkaisevassa viidennessä puolivälieräottelussa keskiviikkona.

Karhubasket voitti omassa puolivälieräsarjassa Lahden puhtaasti otteluvoitoin 3-0. Lahtelaisilta puuttuivat kokoonpanosta jenkit, mutta siitä huolimatta LaBa pisti oranssipaidat tiukoille. Seagulls voitti oman puolivälieräsarjan KTP:tä vastaan samoin lukemin eli 3-0. KTP ei myöskään taipunut helpolla, mutta helsinkiläiset etenivät jälleen mitalipeleihin.

Välierien otteluohjelma:

Torstai 14.4. kello 18.30 Karhubasket – Seagulls

Lauantai 16.4. kello 15 Seagulls – Karhubasket

Tiistai 19.4. kello 18.30 Karhubasket – Seagulls

Torstai 21.4. kello 18.30 Seagulls – Karhubasket

**Sunnuntai 24.4. kello 16 Karhubasket – Seagulls

**Tiistai 26.4. kello 18.30 Seagulls – Karhubasket

**Torstai 28.4. kello 18.30 Karhubasket – Seagulls

** = Tarvittaessa

Korisliigan finaaleihin etenee neljällä voitolla. Välierien häviäjät pelaavat pronssipelissä tiistaina 3. toukokuuta, joka pelataan paremmin ylemmässä loppusarjassa sijoittuneen kotikentällä. Korisliigan finaalit alkavat maanantaina 2.5.

Lipunmyynti Karhubasketin kotiotteluihin on auki osoitteessa ennakkolippu.com ja Kauhajoen Kesportissa. Lippujen hinnat:

Aikuiset 20,00 €

Eläkeläiset/opiskelijat 13,00 €

Lapset 7-12 v. 6,00 €

Perhelippu (2 aikuista + 2 7-12v.) 45,00 €

Lipunmyynti salilla aukeaa 1,5 tuntia ennen ottelun alkamisaikaa, kun salin ovet avautuvat. Koulukeskuksen liikuntahallin aulassa on myös Karhubasketin fanimyymälä, josta voi ostaa oranssista fanitavaraa.

HUOM! Kausikortit tai numerokausikortit eivät ole voimassa välierissä. Numerokausikorttilaisella on oikeus entiseen paikkaansa, kun on lipun peliin lunastanut. Karhubasketin juniorit saavat lipun peliin ilmoittautumalla pelipäivänä aulan fanipisteellä.

VIP rekka on karhuluolan edustalla

Jo perinteeksi muodostunut VIP rekka on taas parkkeerattu pudotuspelien ajaksi koulukeskuksen liikuntahallin pihaan. VIP rekka aukeaa puolitoista tuntia ennen pelin alkua. Liput rekkaan maksaa 60 euroa ja liput maksetaan rekassa. Varmista paikkasi rekassa nopeasti, sillä lippuja on saatavilla rajallinen määrä. Lähetä sähköpostia osoitteeseen jpsportart@hotmail.com. Lähetä samalla laskutustiedot, jos liput laskutetaan yritykseltä.

Karhubasket eteni runkosarjassa voitosta voittoon. Tappioita tuli vain kaksi ja ne tulivat vieraissa juuri Seagullsia ja Salon Vilpasta vastaan. Ylemmän jatkosarjan aikana oranssipaidat joutuivat monen muun joukkueen tapaan koronakierteeseen ja kaksi ottelua jouduttiin perumaan, koska Karhubasketilla ei ollut tarpeeksi terveitä pelaajia rivistössä. Maaliskuun lopussa pelaamaan päästiin jatkosarjan viimeisellä kierroksella ja sarjassa toiseksi sijoittunut Kouvot joutui lähtemään kotimatkalle 113-92 tappion jälkeen.

Pudotuspeleissä Lahti hävisi ottelunsa pistein 93-77, 85-89 ja 101-65. Tiukkaa oli erityisesti toisessa ottelussa Lahdessa, jossa ilman Antonia Ballardia ja Khalil Iversonia pelannut Lahti taisteli loppuun saakka. Chris Clarke teki toisessa ottelussa hurjan tripla-tuplan, mutta oli sivussa kolmannesta ja viimeisestä ottelusta.

Lahtea vastaan tehokolmikkona hääri Cameron Jones (16,7/3/4,3), Rene Rougeau (17/6,3/4) ja sentteri Simeon Carter (17/8,3). Karhubasket vei levypallot 43,7 – 30,3 ja jakoi 23 syöttöä per ottelu. Kakkoset upotettiin Lahtea vastaan hyvällä 63,2 prosentin tarkkuudella ja kolmosetkin kohtuullisella 35,6 tarkkuudella. Peliminuutit jakautuivat tasaisesti, sillä eniten pelannut Rene Rougeau tilastoi keskiarvoksi 24,23 minuuttia ja muut hieman sitä vähemmän. Joten peliminuuttien ja viikon huilin jälkeen jalat pitäisivät olla tuoreena Seagullseja vastaan.

Janne Koskimies on nostanut muutaman tärkeän asian esille tulevaan välieräsarjaan, jossa Karhubasketilla on kotietu.

Hyökkäyksen tilankäyttö

-Vastakkain ovat kaksi runkosarjan parasta puolustusjoukkuetta, jotka puolustavat hyvin eri tavalla. – Seagulls aloittaa puolustamisen vasta hyvin läheltä oman pään 3 pisteen viivaa ja keskittyy kutistamaan tilan pois hyökkäykseltä kurinalaisella ja oikein ajoitetulla liikkumisella. – Meidän tulee osata liikuttaa palloa järkevästi, eikä puskea sumppuun. – Syöttöjen ja screenien laatu pitää olla kohdallaan ja heittopaikan tullessa ei voi aikailla. – Heidän pelaajat ovat kokeneita ja pystyvät tarvittaessa muutoksiin ottelusarjan ja yksittäisten otteluiden sisällä.

Heittäjien puolustaminen

-Seagulls heitti joukkueena kolmen pisteen heitot yli 43 % tarkkuudella meitä vastaan neljässä runkosarjakohtaamisessa. – Omista pelaajista ei voi tippua liian kauas sillä he laittavat palloa epäitsekkäästi liikkeelle, eikä joukkueessa ole ”pallonhautojia”. – Meillä puolestaan on omat hyvin toimivat konseptit puolustuksessa, joihin emme aio tehdä muutoksia. – Puolustuksen rotaatioiden on toimittava paremmin kuin runkosarjassa.

Ratkaisuvalmius ja pelirohkeus

-Seagullsin joukkueesta löytyy yli 600 pelatun maaottelun edestä kokemusta ja isoja suomikoriksen nimiä, mutta rohkeus, jolla meidän suomalaiset pelaajat ovat heitä haastaneet runkosarjan peleissä on ilahduttanut valmentajaa. – Meidän tulee jatkaa samalla tavalla panosten noustessa.

-Odotan tästä Karhu Basket -aikani toistaiseksi kovinta välieräsarjaa. – Seagulls hakee edelleen seurahistorian ensimmäistä finaalipaikkaa ja he tiedostavat varmasti, että nyt voi olla viimeiset hetket mestaruuden voittamiseen tämän suomipelaajien rungon kanssa, Janne Koskimies alustaa tulevia otteluita loistavasti.

Karhubasket pelaa mitalipeleissä nyt neljättä kautta putkeen. Putki alkoi kauden 2016-2017 päätteeksi, kun oranssipaidat kohtasivat Seagullsit pronssiottelussa. Silloin Gulls oli Kisahallissa parempi pistein 93-77. Tuota edelsi Karhubasketin ja Seagullsien kohtaaminen kauden 2015-2016 puolivälierissä. Välieräpaikkaa jouduttiin hakemaan aina viidennestä ja ratkaisevasta pelistä. Sekin venyi vielä jatkoajalle, mutta kauhajokisten pettymykseksi Gulls nappasi voiton lukemin 80-82.

Kevään 2017 jälkeen pettymykset haihtuivat historiaan, sillä seurahistorian ensimmäistä mitalia juhlittiin Kauhajoella kauden 2017-2018 päätteeksi, kun finaaleissa kaatui Salon Vilpas otteluvoitoin 4-2. Keväällä 2019 olivat juhlat jälleen käynnissä, kun toinen mestaruus putkeen keräsi oranssipaitaiset juhlijat Topeekan varteen. Kausi 2019-2020 jäi kesken koronan takia, joten sitä ei laskuissa huomioida millään tavoin. Viime kaudella Karhubasketin mitaliputki jatkui, kun joukkue oli kolmatta kertaa putkeen finaaleissa. Tällä kertaa tuloksena oli hopeiset mitalit, kun Vilpas oli parempi otteluvoitoin 4-2.

Runkosarjassa Karhubasket ja Seagulls kohtasivat kahdesti. Molemmat voittivat kotiottelunsa, kun Kisahallissa lukemat olivat marraskuun alussa 84-75 ja tammikuun lopussa Kauhajoella 96-76. Ylemmässä jatkosarjassa Karhubasket voitti molemmat kohtaamiset. Karhuluolassa ottelu venyi jatkoajalle helmikuun puolivälissä, mutta päättyi oranssipaitojen voittoon 101-98. Edellinen kohtaaminen oli Kisahallissa 19. maaliskuuta ja silloin kauhajokiset hakivat vierasvoiton lukemin 72-82.

Kaikkiaan joukkueet ovat kohdanneet Korisliigassa 38 kertaa ja voitot ovat 24-14 kauhajokisten eduksi. Pudotuspeleissä joukkueet ovat kohdanneet kolmesti. Edellä mainittujen kevään 2017 pronssipelin ja kevään 2016 puolivälieräsarjan lisäksi, joka meni helsinkiläiselle otteluvoitoin 2-3, joukkueet kohtasivat puolivälierissä keväällä 2019. Silloin Karhubasket eteni välieriin lukemin 3-0 ja marssi sen jälkeen mestaruuteen.

Edellisen kerran mestaruutta juhlittiin Helsingissä keväällä 1998, kun Torpan Pojat voitti kultaa. Vielä keväällä 2011-2012 ToPo otti pronssia, mutta sen jälkeen pääkaupungin koripallossa oli pääsarjan kokoinen aukko. Seagulls debytoi Korisliigassa kaudella 2014-2015 ja pelasi heti myös pudotuspeleissä. Mestaruus tai edes finaalipaikka on kuitenkin Lokkeja kiertänyt. Plakkarissa on kahdeksan pääsarjakauden aikana kolme hankittua pronssisijaa.

Ennen tätä kautta Seagullseja pidettiin suurimpana mestarisuosikkina. Ja miksipä ei. Yksi maamme koripallon suurimmista nimistä Petteri Koponen palasi Suomeen ja Seagulls miehistöön. Koponen, joka varattiin keväällä 2007 NBA:n draftin ensimmäisellä kierroksella numerolla 30 (Philadelphia 76ers) ja juhli Suomen mestaruutta Hongassa vuosina 2007 ja 2008, pelasi Euroopan kovimmissa sarjoissa yli vuosikymmenen. Italian, Venäjän, Espanjan sekä Saksan pääsarjat, yhdistettynä lukuisiin Euroliigapeleihin ovat antaneet Koposelle sellaisen rutiinin ja kokemuksen, joista nuoret koripallon pelaavat voivat haaveilla. Koponen on loistava esikuva junioreilla ja toi kaivattua lisänäkyvyyttä koko Korisliigalle.

Nuori takamies Lassi Nikkarinen siirtyi BC Nokiasta Lokkipaitaan ja on noussut joukkueensa arvokkaimmaksi pelaajaksi, vaikka nimimiehiä on rinnalla runsaasti. Gulls vaihteli kauden aikana pari jenkkivahvistusta ja on monien paperissa noussut jälleen suurimmaksi mestaruus kandidaatiksi.

Valmentaja Jussi Laaksolla on käytössä 10 miehen laadukas kokoonpano. Vahvistukset Zaccheus Darko-Kelly (10,8/4,1/2,5), Joseph Lawson III (14,5/5,1), Seth Allen (14,2/3,1/4,4) ja Ivan Tkachenko (6,2/4,8/1,5) ovat kaikki joukkuepelaajia. He ovat nopeita ja sentteri Lawson omaan hyvän kaukoheittouhan, joka venyttää kenttää.

Kotimaiset Petteri Koponen (9,2/2/3,3), Antti Kanervo (8,5/2,1/2), Timo Heinonen (6,5/2,8), Tuukka Kotti (8,7/6,3/2,4) ja Shawn Huff (12,3/5,4/1,9) olisivat avausviisikon miehiä jokaisessa Korisliigan joukkueessa. On muuten hurjaa, että tuolla viisikolla on pelattuna 621 maaottelua. Joku voisi tähän ynnätä Karhubasketin kotimaisten pelaajien maajoukkuepelit. Takamiestähti Lassi Nikkarinen (11,3/2,7/5,4) on kuitenkin joukkueen tärkein pelaaja, joka pystyy ajamaan korille, mutta omaa myös erittäin tarkan heiton.

Kun tuohon lisätään vielä Marius van Andringa (3,3) ja Sakari Laakso (1,7/1,19, sekä nuoret Santeri Makkonen (2,4), Emil Skyttä (3,6) ja Samuli Mäkelä (1,5), niin Laaksolla on pelaajia mistä valita.

Koponen sai moitteita alkukauden aikana, mutta on osoittanut, että kun tärkeimmät pelit ovat käsillä, niin ne ratkaisevat. Koponen on nostanut pistekeskiarvonsa 12,7 ja upottaa pudotuspeleissä kolmosensa 52,6 prosentin tarkkuudella. Jos Nikkarisen kausi on ollut huikea jo ennemmin, niin vuoden kehittynein pelaaja upottaa pudotuspeleissä 15 pistettä per ottelu ja kakkosten tarkkuus on 57,1 ja kolmosten peräti 62,5 prosenttia.

Gulls upotti kolmoset KTP:tä vastaan 42,9 prosentin tarkkuudella, joten heittämään helsinkiläisiä ei saa päästää. Toki nopeat Darko-Kelly ja Allen haastavat hyvin korille asti. Lawson on petrannut levypallopeliä molemissa kenttäpäädyissä, poimien 6,7 levyriä per pudotuspeliottelu.

Kauden 22 voittopelissä Gulls on upottanut kakkoset 55,8 prosentin ja kolmoset 42 prosentin tarkkuudella. Kun tappioissa osumatarkkuus kaukoheitoissa on jäänyt 33,6 prosenttiin, niin on selvää, että heittämään helsinkiläisiä ei kannata päästää. Toki Gulls liikuttaa palloa voittopeleissä hyvin, josta kertoo 22,3 jaettua syöttöä (13 tappiopeliä 18,9 syöttöä). Mutta liike on voittopeleissä ollut myös kohti koria, sillä joukkue on hankkinut noissa peleissä 13,8 vaparia (11,1). Voittopelissä Gulls nakuttaa 89,4 pistettä per ottelu, mutta jää tappioissa 77,1 pisteeseen.

Maaliskuun 19. päivä, kun Karhubasket haki 72-82 voiton Kisahallista, niin oranssipaitojen vaihtava puolustus oli myrkkyä Lokeille. Toki KTP koitti horjuttaa helsinkiläisiä samalla vaihtavalla puolustuksella, siinä kuitenkin onnistumatta. Voittaakseen Karhubasketin pitää onnistua puolustuksessa, lähinnä karsimalla vapaat kaukoheittopaikat, jotta Gullsien onnistumisprosentti jää alle 34 ja pitämällä helsinkiläisten pisteet lähellä 70. Avainasemassa Karhubasketilla on kaukoheittopeli, jottei Gulls pääse sumputtamaan korin alustaa ja ottamaan ajoja pois.

-Välierät alkavat torstaina Kauhajoella ja vastassa on itselle erittäin tuttu joukkue Karhubasket, Jussi Laakso aloittaa välieräsarjan ennakoinnin. – Tämä sarja on ennakkoon ajateltuna melko herkullinen, kun Karhubasket on porskuttanut vaikeuksistaan huolimatta ylivoimaiseen runkosarjavoittoon ja me olemme saaneet peliämme paremmalle tasolle. – Päästäksemme finaaleihin meidän pitää ottaa huomioon muutama Karhubasketin vahvuus ja yrittää niissä pistää kapuloita rattaisiin:

Transition puolustus

– KB tekee, todella paljon ja erittäin tehokkaasti, siirtymäscreenejä. – Jos ei ensimmäinen tuota tulosta, niin jatkoa seuraa. – KB yrittää löytää itselleen suotuisia match-uppeja tätä kautta. – Näissä meidän tulee noudattaa pelisuunnitelmaa.

Levypallopelaaminen

– KB ”tägää” hyökkäysribareissa eli menee niihin käytännössä viidellä miehellä. – Meidän tulee suojella maalattua aluetta ja olla tarpeeksi fyysisiä, ettei KB saa liikaa toisia ja kolmansia yrityksiä.

Pelaajien vahvuuksien tunnistaminen

– Karhubasket on laadukas ryhmä, joista usea on kokenut playoff-vääntäjä. – Joukkueessa pelaa tai valmentaa peräti 6 henkilöä, jotka ovat voittaneet yhden tai kaksi mestaruutta Kauhajoella. – Kokemusta ei voi aliarvioida koskaan. – Toisaalta meidän pitää tietää mitä avainpelaajat tekee mieluiten – mikä on Renen, Camin tai Henkan mukavuusalue ja mikä ei ole niin mieluisaa.

Henkinen kantti

– Se kumpi joukkue pystyy pitämään fokuksen paremmin omassa tekemisessä, tulee olemaan vahvoilla. – Fokus ei saa häiriintyä ulkopuolisista asioista, kuten tuomariston tekemisistä, yleisön reaktioista/huuteluista tai vastustajan psyykkauksesta. – Vaikka KB on kokenut joukkue, niin kyllä meidänkin pelaajistosta suurin osa on melkoisissa liemissä keitettyjä.

– Summa summarum, hieno sarja odotettavissa. – Toivottavasti molempien hallit täyttyvät näissä otteluissa äärimmilleen ja yleisö viihtyy. – Auringon paistaessa odotan vesi kielellä sarjaa alkavaksi. – Tulkaa seuraamaan kahta erinomaista joukkuetta kamppailemassa reilusti mutta fyysisesti finaalipaikasta. –  Pantterijahti jatkukoon, Laakso päättää laadukkaan ja kattavan ennakkonsa.

Ensimmäinen välierä Karhubasket – Helsinki Seagulls Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa torstaina 14.4. kello 18.30.

Toinen välierä pelataan Helsingin Kisahallissa lauantaina 16.4. kello 15. Sinne on lähdössä ainakin yksi Karhubasketin fanclubin bussi. Toinenkin lähtee, jos ilmoittautuneita on tarpeeksi. Nyt ripin rapin luuri käteen ja ilmoittautumaan osoitteeseen fanibussi@karhubasket.fi.