UUTISET

29.03.2022

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – KOUVOLAN KOUVOT

Korisliigan loppusarjat päättyvät keskiviikkona. Kauhajoella kohtaavat kärkiottelussa ylemmän loppusarjan voiton jo muutama kierros sitten varmistanut Karhubasket (24 voittoa/7 tappiota) ja Kouvolan Kouvot (21/10). Myös Kouvot ovat sementoineet itsensä kakkospaikalle, joten varsinaista panosta ei huippuottelussa ole.

Vaikka keskiviikon kamppailusta varsinainen panos puuttuukin, niin jännitystä on silti ilmassa. Koronavirus on vaivannut kauhajokisia, eikä viime viikon kahteen otteluun saatu joukkuetta jalkeille ollenkaan. Pelituntuma on siis hukassa ja kevään huipentavat pudotuspelit alkavat jo tulevana sunnuntaina, joten pelituntumaa kaivataan. Kaivataan myös tervettä joukkuetta.

Runkosarjan jälkeen joukkueet jaettiin Korisliigassa ylempään ja alempaan loppusarjaan. Sarjauudistusta voidaan pitää onnistuneena, sillä alemmassa loppusarja ratkotaan keskiviikon päätöskierroksella divariin tippuva joukkue, kun Loimaalla Bisons ja Korihait iskevät yhteen. Loppusarjan kolme parasta joukkuetta eli Kataja, BC Nokia ja Lahti taistelevat vielä kahdesta pudotuspelipaikasta.

Tämä pudotuspelitaistelu kiinnostaa myös kauhajokisia. Alemman loppusarjan kakkonen tulee nimittäin pudotuspelivastustajaksi. Yläloppusarjan voiton ratkovat BC Nokia ja Kataja Basket Nokialla. Jos Kataja voittaa, voittaa se alemman loppusarja ja kohtaa pudotuspeleissä Kouvot. BC Nokia tulee silloin oranssipaitojen vastustajaksi, paitsi jos Lahti voittaa samalla Kobrat kotonaan. Kolmas mahdollinen vastus on Kataja, joka sijoittuu varmuudella alaloppusarjan kakkosella, jos se häviää Nokialla.

Ylemmässä loppusarjassa Sijoitukset Karhubasketin ja Kouvojen takana ovat avoinna. Tässäkin on panosta, sillä neljä ensimmäistä saavat kotiedun ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle. Vilpas on kiinni kolmospaikassa ja varmistaa sen, jos se voittaa keskiviikkona Pyrinnön Tampereella. Vilppaan tappio ja Seagullsien voitto KTP:stä nostaisi helsinkiläiset kolmospaikalle. Jos Vilpas voittaa Pyrinnön, niin nelospaikan ja kotiedun saa Seagulls – KTP ottelun voittaja. KTP:lle nelospaikkaan riittää toki 14 pisteen tappiokin (jos Vilpas voittaa), koska se on ennen keskiviikkona voittanut kaksi kauden kolmesta kohtaamisesta.

Karhubasketin pelaajat eivät ole saaneet uusia positiivisia testejä viikonlopun tai alkuviikon aikana. Simeon Carter ja Malik Toppin ovat keskiviikkona vielä varmuudella sivussa, mutta muut ovat pelikelpoisia. Se onkin sitten eri asia, ovatko pelaajat pelikuntoisia. Koronasta toipuminen on yksilöllistä ja pitää muistaa, että huippu-urheilussa keho joutuu todella koville, joten vain täysin terveenä ja palautuneena on asiaa harjoituksiin tai peleihin.

Lienee turha puhua oranssipaitojen peliä loppusarjan loppupuolella vaivanneesta epätarkkuudesta kaukoheittopelissä, sillä muut vaikeudet ovat olleet pelillisiä asioita isompia. Varmaa on, että sekä Korisliigan runkosarjaa että yläloppusarjaa dominoinut Karhubasket on pudonnut mestarisuosikkirankingissa kärkikolmikon ulkopuolelle. Karhulaumalla on viikko aikaa toipua ja laittaa pelilliset asiat kuntoon, sillä pudotuspelit alkavat jo tulevana sunnuntaina.

-Alkuviikolla olemme päässeet jo osan joukkueen kanssa harjoituksiin ja nyt pääsemme hakemaan myös pelituntumaa, Janne Koskimies aloittaa. – Erittäin hyvä, että pääsemme kohtaamaan Kouvojen tyylisen joukkueen ennen ensimmäistä pudotuspeliottelua sunnuntaina. – Mikäli heitä vastaan pelatessa 1vs1 puolustus, joukkueena oikea reagointi tilanteisiin sekä hyökkäyksessä pallosta huolehtiminen eivät toteudu, juostaan omaan päähän pisteitä liukuhihnalta. – Tästä kertoo myös Kouvojen viimeisen viiden ottelun 97 tehtyä pistettä keskimäärin.

Karhubasketin kokoonpano: Jones, Rougeau, Kantonen, Suokas, Kaukiainen, Skinner, Peltonen (GTD 75%), Marttinen (GTD 75%), Hakamaa (GTD 25 %), Innamaa (GTD 25%).

Kouvot on kauden mittaa yllättäneet monet. Toki itse granmastervelho Jyri Lehtosen joukkueella on aina tapana pärjätä ja löytää ne pelilliset asiat, jotka tuovat kouvolalaisille etuja. Kun edut sitten pystyy monistamaan otteluiden aikana riittävän monta kertaa, niin tulee voittoja.

Kouvot on mennyt koko kauden kahden tornin taktiikalla. Ja tornit ovat vieläpä kotimaisia. Toki Ilmari Toikkanen (4,7/3,6) kärsi välissä pitkän loukkaantumisen, mutta maajoukkuedebyytinkin tehnyt Hanne Pöllä (10,6/6,8) on pelannut huikean kauden. Ja jos Kouvolan Gargamelin visiota ei usko, niin kysytään näin, että moniko liigan valmentajista laittaisi muutama kierros ennen pudotuspelejä parhaan pistemiehensä pihalle. Niin, pitää siis varmaan puhua, että Amir Hintonin sopimus purettiin yhteisymmärryksessä. Toki joukkueen taustoilla voi tapahtua moniakin asioita, joiden perusteella pelaajan poistaminen kokoonpanosta olisi ainoa vaihtoehto, mutta silti valmentajat varmasti yrittäisivät toista lähestymistapaa. Varmasti myös Jyri Lehtonenkin yritti, mutta lopputulos on toimiva.

Divarista Kouvot löysi 193 senttisen Billy Boyd III, joka on 10 ottelussa heiluttanut sukkaa 23,2 pisteen keskiarvolla. Kovempi lukema kuin Hiltonilla oli. Boyd ottaa myös 4,9 levypalloa ja jakaa 3,5 syöttöä. Kolmosia Boyd ottaa runsaasti, 7,2 yritystä per ottelu, mutta kun sukkaan osuu 48,6 prosenttia näistä heitoista, niin heittää saa. Divarista Kouvot löysi myös Robert Hallin. Hall on 16 ottelussa tehnyt keskiarvoiksi 9,7 pistettä, 4,7 levyriä ja 3,4 syöttöä.

Boydin ja Hall lisäksi jenkkinelikkoon kuuluvat Isiah Osborne (16,3/4,9/2,3) ja Makuach Maluach (13,5/4,9/1,6). Molemmat ovat nopeita ja ulottuvia pelaajia, jotka pelaavat joukkueelleen. Molemmat kuitenkin pystyvät omiin ratkaisuihin, jos sellaisia tarvitaan.

Takamies Tuomas Hirvonen (6,8/3,2/4,5) soittaa Kouvoissa ykkösviulua. Toki Hirvonen on lähtenyt peleihin myös penkin puolelta, mutta tuo kentälle selkeää johtajuutta, jota Kouvot ajoittain kaipaa. Henri Permanto (8,5/2,8/1,7) on palannut takaisin kokoonpanoon loukkaantumisen jälkeen. Permannon huilin aikana Joel Mäntynen (4,3/2,5) pelasi hyvin.

-Valmistautuminen pleijareihin on jo käynnissä, Kouvojen valmentaja Jyri Lehtonen aloittaa ottelun ennakkonsa korisliiga.fi sivustolla. – Toivottavasti Karhubasket saa jalkeille kilpailullisen kokoonpanon. – Vaikka voitosta ei kamppailtaisikaan hampaat irvessä, Karhubasketin pelitapa laittaa meidät tiukoille molemmissa päissä kenttää. – Onnittelut koko Karhubasketin organisaatiolle runkosarjan voitosta.

Kouvojen kokoonpano: Maluach, Boyd, Osborne, Hirvonen, Hall, Permanto, Pöllä, Toikkanen ja Korkiatupa.

Kouvot on sarjan paras joukkue tekemään pisteitä. Se tekee 94,5 pinnaa ottelua kohden, mikä on 12,1 pistettä enemmän kuin Karhubasket (82,4). Toki Kouvot päästää 87,1 pinnaa ottelua kohden, kun kauhajokisille tehdään vain 71 pistettä. Molemmat joukkueet ovat pallovarmoja, sillä Karhubasket menettää pelivälineen 11 kertaa ottelussa ja Kouvoille menetyksiä tulee 12. Tappiopelissä Kouvojen levypallolukema on ollut surkea, 33,9 irtopalloa per ottelu. Voitoissa se hakee 42,9 levyriä. Tässä on yksi kohta, johon kauhajokiset voivat yhtenä Korisliigan parhaana joukkueena iskeä. Kouvojen yksi vastaan yksi taidoista kertoo vain 15,9 syöttöä ottelua kohden.

Karhubasket ja Kouvot ovat kohdanneet kaudella kolme kertaa. Karhubasket voitti kaksi ensimmäistä, mutta Kouvot päättivät pitkän voitottoman jatkon kauhajokisia vastaan 80-77 kotivoilla muutama viikko sitten.

Karhubasket – Kouvot keskiviikkona 30. maaliskuuta kello 18.30 koulukeskuksen liikuntahallilla.

Ovet avautuvat kello 17 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti. Aulassa on myynnissä Karhubasketin fanituotteita, joista on nyt hyvä täydentää varastoja, jotta pudotuspeleissä löytyy oranssia vaatetta päälle.

Lippuja saa ostettua ennakkoon Kauhajoen Kesportista tai osoitteesta ennakkolippu.com

Muutama erityshuomio:

Karhubasket tarjoaa kaikille Ukrainan passin omaaville vapaan sisäänpääsyn keskiviikon otteluun. Liput saa passia näyttämöllä aulan lipunmyynnistä.

Runko- ja jatkosarjan aikana ostetut yksittäiset liput ovat voimassa enää keskiviikon kamppailussa. Samoin kausikorttien voimassaolo päättyy nyt keskiviikkona.

Korisliigan pudotuspelit käynnistyvät Karhubasketin osalta kotiluolassa tulevana sunnuntaina. Sunnuntaina pudotuspeliavaus pelataan joko kello 15 tai kello 17. Tämä ratkeaa keskiviikkona. Samoin keskiviikkona ratkeaa, tuleeko paras viidestä ottelusarjaan vastustajaksi Kataja, BC Nokia vai Lahti.

Numerokausikortteihin kuuluu vielä sisään pääsy puolivälieräotteluihin.

Pudotuspelien lipunmyynti alkaa ennakkolippu.comissa torstaina 31.3. klo 9. Ja samalla myös Kauhajoen Kesportissa.