UUTISET

15.03.2022

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – SALON VILPAS

Korisliigan ylempää loppusarjaa johtava Karhubasket (23 voittoa/4 tappiota) palaa kotiluolaan miltei kuukauden tauon jälkeen. Maaottelutauon jälkeen kauhajokiset pelasivat kolme vierasottelua. Niistä tuli yksi voitto ja kaksi tappiota. Vieraaksi saapuu Korisliigan viime kauden mestari Salon Vilpas (17/10). Vilpas on aloittanut jatkosarjan viidellä perättäisellä voitolla. Nämä voitot ovat nostaneet saloalaiset sarjataulukossa kolmanneksi. Runkosarjan lopussa Vilpas jännitti, pääseekö se ylemmän sarjan puolelle, mutta perättäiset voitot ovat nostaneet sen taistelemaan kakkospaikasta.

Keskiviikon kamppailuun voi ostaa lippuja ennakkoon osoitteesta ennakkolippu.com tai käymällä Kauhajoen Kesportissa. Keskiviikkona salin ovet koulukeskuksen liikuntahallilla avautuvat kello 17 ja samalla käynnistyy lipunmyynti. Salin aulassa on Karhubasketin fanikauppa, johon on tullut täydennyksiä, joten kipin kapin salille ja uutta oranssia päälle.

Salilla on myös SPR:n keräyspisteitä, joissa kerätään tukea Ukrainalle.

Karhubasketin jatkosarjan voitto kaipaa vielä sinettiä. Se tulee yhdellä voitolla (tai yhdellä Kouvojen tappiolla) ja tietäisi kotietua kaikkiin kevään pudotuspelisarjoihin. Autuaaksi piikkipaikka ei tee, sillä edellinen runkosarjan voittaja, joka eteni mestaruuteen saakka, oli Kataja kauden 2014-2015 päätteeksi. Tärkeämpää on, ette peli on kauden parhaassa terässä, kun ratkaisupelit alkavat.

Ehkäpä Karhubasket peli ei ole tällä hetkellä parhaassa tikissä. Viime lauantaina kauhajokiset hävisivät Kouvolassa, kun Kouvot olivat parempia pistein 80-77. Edellinen voitto tuli viikko sitten Pyrinnön vieraana, kun Pyynikillä ottelu päättyi lukemiin 77-82. Maaottelutauon jälkeen pelit jatkuivat Salossa ja silloin Vilppaasta tuli Korisliigan ainoa joukkue, joka on voittanut oranssipaidat tällä kaudella kahdesti. Salossa loppulukemat olivat 86-81.

Numeroiden valossa kauden kolmas ja neljäs tappio eivät olleet huolestuttavia. Ei voi edes olettaa, että joukkue voittaa jokaisen ottelun, vaan tappioita tulee. Siitä voi hieman olla huolissaan, että sekä Vilpas että Kouvot pystyivät murtamaan suht helposti Karhubasketin aggressiivisen koko kentän vartioinnin. Puolustuksen rotaatiot eivät pelanneet, kun vastustaja ei tyytynytkään pyörittämään palloa kaarella paineen murrettua, vaan hyökkäsi määrätietoisesti kohti koria. Toinen huolenaihe on kaukoheittopeli. Tauon jälkeen Karhubasket on ottanut 82 kolmosta ja laittanut niistä sisään 22 heittoa (26,8 %). Lukema on surullinen, jos parketille Salossa palanneen Lee Skinnerin heitot otetaan lukemista pois. Skinner on latonut kolmessa viime pelissä kolmoset sisään 63 prosentin tarkkuudella (12/19), joten muiden onnistumisprosentti on 15,8. Isossa kuvassa kauden neljässä tappiopelissä Karhubasket on upottanut vain 24,5 prosentin tarkkuudella.

Toki hyökkäyspeliin on vaikuttanut Simeon Carterin puuttuminen sentterin paikalta. Pallon syvyysliike on poissa ja vastustajan on ollut helpompi pelata skriinitilanteita, kun Carterin rollausta korille ei ole tarvinnut murehtia. Malik Toppin pelasi Kouvolassa kauden parhaan pelinsä, tekemällä 17 pistettä, mutta hänelläkin olisi varaa parantaa levypallopelaamista. Carter saattaa pelata keskiviikkona, sillä hänet on merkitty alustavaan kokoonpanoon merkinnällä GTD 25 % (eli hän pelaa 25 prosentin todennäköisyydellä). Jos Carter ei pelaa, niin Malik Toppin jatkaa pelaavassa ryhmityksessä.

Varmaa on, että Karhubasketin valmennustrio on analysoinut tilannetta ja tekee Janne Koskimiehen johdolla tarvittavat korjausliikkeet. Henri Kantonen (alavartalovamma) on poissa kokoonpanosta ja Joona Hakamaa (keskivartalovamma) sekä Kalle Peltonen saattavat puuttua pelaavasta ryhmityksestä. Oranssipaidat lähtevät hakemaan kauden 14 kotivoittoa, yhtä monessa kotiottelussa maan ylivoimaisesti parhaan kotiyleisön edessä sisuuntuneena.

-Meillä on sarjassa vähiten menetyksiä joukkueena, mutta kahden viime Vilpas-kohtaamisen lukemat 18 ja 16 kertovat heidän löytäneen lääkkeet meidän joukkuehyökkäyksen vaikeuttamiseen, Janne Koskimies aloittaa keskiviikon pelin ennakoinnin. – Meidän pitää rakentaa hyvät heittopaikat maltilla ja puolustuksessa olla paremmin valmiina heittäjien kanssa, kuin viimeksi Salossa.

Karhubasketin kokoonpano: Jones, Rougeau, Suokas, Kaukiainen, Innamaa, Marttinen, Hakamaa (GTD 25 %), Toppin (GTD 75%), Carter (GTD 25%), Skinner, Peltonen (GTD 25%).

Paljon voi pelillisesti tapahtua pienessä ajassa. Kuukausi siten, Vilpas oli tulisilla hiilillä, kun sen ylemmän jatkosarjan paikka oli Kouvojen kotivoiton varassa. Sen jälkeen, jos olisi kerrottu, että takamies Marcus Lovett Jr (15/1,9/4,1) ja sentteri Jeremiah Wood (13,8/8,4/6,8) missaavat seuraavat viisi ottelua, niin harva olisi uskaltanut luvata salolaisille viittä perättäistä voittoa. No käväisi Lovett tekemässä 23 pinnaa vierasvoitossa Kouvoja vastaan. Näiden viiden ottelua aikana poissa ovat olleet vuorollaan myös Perttu Blomgren, Roope Ahonen, Riku Laine ja avausviisikkoon murtautunut Niilo Kärkkäinen.

Mikä on ollut Vilppaan voittoputken salaisuus. Toki Perttu Blomgren, Brian Fobbs ja Bryan Griffin ovat pelanneet vahvasti, mutta ehkäpä valmentaja Sami Toiviaisen useasti peräänkuuluttama yhteisten peliohjeiden noudattaminen on onnistunut. Itseluottamus on myös avainasemassa, sillä onnistumiset ruokkivat onnistumisia. Eikä Mikko Koiviston tasoisen heittäjän paluu ja kolmosvireen löytyminen ole ainakaan huonoa asia. Se tuo joukkueelle niiiiin paljon lisää tilaa hyökkäyspäähän.

Blomgren on tehnyt keskiarvoiksi neljässä jatkosarjan ottelussa 12,5 pistettä, 5,5 levypalloa ja 6,5 syöttöä. Tämä miletin 30 minuutin peliajalla. Kovia lukuja nuorelta takamieheltä. Griffin puolestaan on pitänyt tilastoijia kiireisinä 22,4 pisteellä, 10,2 levyrillä ja 1,4 torjunnalla. Fobbsin tehot jatkosarjassa ovat 16,4 pinnaa, 5,6 levyriä ja 2,8 passia.

Vilppaan viiden ottelun voittoputki tarkoittaa sitä, että se on voittanut kaikki ylemmän loppusarjan ottelunsa. Kouvot (84-95) ja Gullsit (84-85) se kävi voittamassa vieraissa. Sen jälkeen kolme perättäistä kotiottelua Karhubaskettia (86-81), KTP:tä (85-76) ja viime lauantaina Pyrintöä vastaan (99-90) ovat päättyneet voittoihin. Toinen puolikas loppusarjasta alkaa keskiviikkona Kauhajoella ja se saa Salohalliin vieraaksi Kakkospaikan tavoittelussa päävastustajat Kouvot sekä Gullsit.

Voittopeleissä Vilpas upottaa kolmoset 42,2 prosentin tarkkuudella, kun tappioissa osumatarkkuus jää 30,2 prosenttiin. Syöttöjä tulee voitokkaissa kamppailuissa 23,1 ja menetyksiä 12,1. Tappioissa nuo lukemat ovat 19,3 syöttöä ja 14,2 menetystä. Vilpas on Korisliigan toiseksi kovin joukkue tekemään pisteitä otteluissa. Salolaiset tekevät 90,6 pinnaa per ottelu. Karhubasket ei tuosta paljoa jää (88,7), mutta päästeityissä pisteissä on enemmän eroa. Karhubasket päästää omiin 72,7 pistettä, kun Vilpasta vastaan tehdään 84,4 pinnaa. Karhubasket on sarjan paras levypallojoukkue 42,7 irtopallon keskiarvolla. Vilppaan lukema 35 on yllättävän matala ja sarjan toiseksi huonoin lukema.

Ja onhan Vilppaan kokoonpano mielettömän kova, jos se saa kaikki pelaajat jalkeille. Jenkit Brian Fobbs (13,8/5,1/2,2), Bryan Griffin (16,7/7,2/1,3), Jeremiah Wood (13,8/8,4/6,8) ja Marcus Lovett Jr (15/1,9/4,1). Tarvittaessa vielä peliasun pukee päälleen Williams Loyd (6/1,6), joka on parantanut peliään, kun vastuuta on poissaolojen takia tullut.

Mikko Koivisto (9,7/2,3/2,9), kauhajokisen yleisön suosikkipelaaja Juho Nenonen (10,7/3,7), Perttu Blomgren (8,8/3,3/3,5), Roope Ahonen (7,3/1,4/2,4) ja Riku Laine (4,4/2,4) saavat apuja Trey Niemeltä (2,2/1,3 syöttöä), Onni Mäkyseltä ja Niilo Kärkkäiseltä (2,3).

Vilppaalla on ollut paljon poissaoloja, mutta valmentaja Sami Toiviainen työryhmineen on tehnyt loistavaa työtä, että joukkue on noussut taistelemaan jatkosarjan kakkospaikasta ja pudotuspelien kotiedusta.

-Saamme hyvin todennäköisesti muutaman pelaajan lisää kokoonpanoon, Sami Toiviainen aloittaa oman ennakkonsa korisliiga.fi sivustolla. – Toivon mukaan se viime pelien kollektiivisuus, yritteliäisyys ja ennen kaikkea yhtenäisyys säilyy edelleen, kun matkaamme kohti lakeuksia Karhubasketin vieraaksi.

Vilppaan kokoonpano: Niemi, Blomgren, Koivisto, Nenonen (GTD 75%), Ahonen (GTD 75%), Fobbs, Kärkkäinen (GTD 75%), Lovett Jr, Griffin, Loyd.

Karhubasket – Salon Vilpas keskiviikkona kello 18.30 Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa.