UUTISET

17.03.2022

KARHUBASKETILLE KAUDEN ENSIMMÄINEN KOTITAPPIO

(kuva: Ville Nurminen)

Karhubasketin 13 ottelua kestänyt kotivoittoputki päättyi keskiviikkona, kun vieraaksi saapunut Salon Vilpas otti voiton mukaansa lukemin 76-88 (43-37). Tappio ei pahemmin vaikuta kauhajokisten asemaan sarjataulukon kärjessä, mutta Vilppaalle voitto oli tärkeä, kun viime kauden mestari tavoittelee sarjan kakkospaikkaa.

Oranssipaidat saivat jalkeille vain seitsemän miehen kokoonpanon ja poissa olivat myös valmentajat Janne Koskimies sekä Risto-Matti Rousku. Vaikka pelaajia oli tipahdellut rivistä pois, niin ilahduttavaa oli sentteri Simeon Carterin paluu kentälle. Karhubasketin valmennuksesta vastasi espanjalainen Marcos Santos Alija. Olihan poissaoloja myös Vilppaalla, sillä sivussa olivat viime kevään finaalien MVP Jeremiah Wood ja maajoukkueringissä oleva Juho Nenonen.

Karhubasket aloitti sähäkästi. 5-0 johtopaikka vaihtui kuitenkin nopeasti 5-6 tilanteeksi, mutta ensimmäinen kymppi päättyi lukemiin 20-12. Toisen kympin alussa ero kasvoi 14 pisteeseen. Cameron Jonesin (19/5/3) ajot korille ja Lee Skinnerin (14/8/4) tarkat keskimatkan kakkoset siivittivät kotijoukkueen pienelle karkumatkalle. Myös Simeon Carter (12/7) tuotti aluksi vieraille vaikeuksia, sillä heidän isoista puuttuivat Wood ja Nenonen.

Simeon Carter palasi tauon jälkewen tositoimiin (kuva: Ville Nurminen)

Peli olisi saattanut ratketa jo ennen puoliaikaa, mutta Vilppaan tarkkakätinen Mikko Koivisto (11/4/2) tikkasi kolme kolmosta peräkkäin sukkaan ja piti vieraat mukana. Karhubasket haki avauspuoliajalla 10 hyökkäyslevypalloa ja teki niistä 16 pistettä. Puoliajalle lähdettiin lukemista 43-37, kun Skinner upotti kolmosen kaukaa summerin soidessa. Ennen sitä kauhajokiset olivat jälleen pyörineen heittokuopassa, sillä ennen Skinnerin haamukolmosta kaukoheitot olivat osuneet vain 10 prosentin tarkkuudella (1/10).

Kolmatta kymppiä mentiin myös oranssipaitojen tahdissa. Rene Rougeau (17/9/4) punnersi tahtokoreja, mutta kaukoheittopeli jatkui tahmeana. Vilpas alkoi hiipiä lähemmän, kun Perttu Blomgren (9/5/3) löysi useamman kerran Bryan Griffinin (23/12/2 torjuntaa) vapaana leijailemassa kohti koria. Päätösneljänneksen alussa Vilpas meni ohi, eikä enää katsonut taakseen. Pitkän poissaolon jälkeen parketille palannut takamies Marcus Lovett Jr (19/1/2) oli kotijoukkueelle mahdoton puolustettava. Joko mies osui tarkasti kaukaa, ja jos puolustaja meni liian lähelle, niin Lovett ajeli korille. Kun vielä Brian Fobbs (18/6/3) yhtyi talkoisiin, niin Vilpas lähti kotimatkalle 76-88 voiton jälkeen.

Rene Rougeau oli harvoja oranssipaitojen onnistujia toisella puoliajalla (kuva: Ville Nurminen)

Syitä voittoon ei tarvitsen tilastoista kauaa etsiä. Karhubasket jatkoi alavireistä kaukoheittopeliä. Nyt kolmoset osuivat vain 16,7 prosentin tarkkuudella. Vilpas voitti myös levypallot 32-35 ja Karhubasketin 16 puolustuslevyriä on huono lukema. Toki niitä levyreitä oli vähemmän tarjolla, kun kauhajokisten hyökkäyspäässä, sillä Vilpas upotti kakkoset 54 prosentin ja kolmoset 50 prosentin tarkkuudella.

-Minun rooli muuttui paljon tänään, kun toimin päävalmentajana, Karhubasketin valmentaja Marcos Santos Alija aloitti pelin jälkeisen lehdistötilaisuuden. – Toivon, että saamme puuttuvat valmentajat ja pelaajat mukaan nopeasti. – Pelasimme tänään hyvin kolme neljännestä. – Ehkä viimeisen neljänneksen virheet johtuivat väsymyksestä, kun pelaajia puuttui. – Lopussa turhauduimme omiin suorituksiin. – Ja rupesimme epäröimään hyökkäyspäässä ja sitten myös puolustuspäässä. – Nyt katsomme mikä tilanne on lauantaina ja toivomme, että emme menetä lisää pelaajia. – Vastassa tulee kuitenkin olemaan erittäin hyvä joukkue, Santos pohti.

Karhubasket jatkaa tappiosta huolimatta ylemmän jatkosarjan kärjessä. Kun pelaamatta on neljä kierrosta, niin kauhajokisten johtoaseman on kahdeksan pistettä eli neljä voittoa sarjakakkosena olevaan Kouvoihin. Kouvot on ainoa joukkue, joka voi jatkosarjan voiton Karhubasketilta viedä. Tämä tapahtuu, jos oranssipaidat häviävät kaikki neljä jäljellä olevaa ottelua ja Kouvot voittaa kaikki, sekä 30.3. karhuluolassa pelattavassa Karhubasket – Kouvot ottelussa Kouvojen voittomarginaali on 21 pistettä tai enemmän.

Vilppaalle vierasvoitto Kauhajoelta oli tärkeä. Salolaiset ovat poissaoloista huolimatta raapineet kasaan peräti kuuden ottelun voittoputken, voittamalla kaikki jatkosarjan ottelunsa. Salolaiset ovat nousseet kahden pisteen päähän Kouvoista ja joukkueet kohtaavat jo perjantaina herkullisessa ottelussa Salossa. Jos Salo voittaa nappaa se kakkospaikan itselleen ja samalla Karhubasket varmistaa jatkosarjan voiton. Mikä paradoksi, toivomme siis verkkotoimituksessa salolaisten voittoa.

Karhubasket lähtee lauantaina haastamaan Kisahalliin voittokantaan juuri palannutta Helsinki Seagullsia. Toivottavasti poissaoloja ei tule lisää, mutta jos rivistöön löydetään viisi pelikelpoista ja tervettä pelaajaa, niin peli pelataan. Tehtävä ei tule olemaan helppo ja hyvien harjoituksia ei seitsemällä pelaajalla saa aikaan.

Kotiluolaan Karhubasket pelaa ensi TIISTAINA eli 22.3., jolloin kello 18.30 alkavaan otteluun vieraaksi saapuu Tampereen Pyrintö. Lippuja saa ennakkoon Kauhajoen Kesportista tai osoitteesta ennakkolippu.com.