UUTISET

18.03.2022

OTTELUENNAKKO: HELSINKI SEAGULLS – KARHUBASKET

Korisliigan yläloppusarjan jäljellä olevat pelit ovat vähentyneet neljään. Karhubasket (23 voittoa/5 tappiota) on lähes varmistanut loppusarjan voiton. Se voi livetä käsistä vain, jos oranssipaidat häviävät loput neljä viimeistä otteluaan ja loppusarjan viimeisessä ottelussa Kouvojen voittomarginaali on yli 21 pistettä.

Lauantain vastustaja Seagulls (16 voittoa/12 tappiota) on taistelemassa pudotuspelien kotiedusta. Toki kakkospaikka on vielä mahdollinen. Gulls on tällä hetkellä sarjataulukossa tasapisteissä KTP:n kanssa. Edellä ovat kuuden pelin voittoputkessa matkustava Salon Vilpas, johon matkaa on kaksi voittoa eli neljä sarjapistettä. Sarjassa toisena oleva Kouvot ovat helsinkiläisiä kuusi pistettä eli kolme voittoa edellä. Vilpas ja Kouvot kohtaavat perjantaina, joten kärki tasoittuu väkisinkin. Gulls kohtaa kolmella viimeisellä kierroksella Kouvot ja Vilppaan vieraissa. Päätösottelussa helsinkiläiset saavat vieraaksi KTP:n Kisahalliin.

Kevään huipentavat pudotuspelit alkavat huhtikuussa. Viime metreillä pelin toivoisi olevan parhaassa mahdollisessa tikissä, mutta Karhubasketin peli on takkuillut jatkosarjassa. Pelaamiseen on tietysti vaikuttanut poissaolot, sillä edellisestä pelistä olivat sivussa valmentajat Janne Koskimies ja Risto-Matti Rousku, sekä pelaajat Miikka Marttinen ja Kalle Peltonen koronan takia. Joona Hakamaa kärsii keskivartalovammasta (ennuste poissaolosta noin viikko) ja Henri Kantonen alavartalovammasta (viikko). Nyt näyttää siltä, että myös Teemu Suokkaan pelaaminen on epävarmaa. Poissaoloja on ollut muillakin joukkueilla. Vilpas on niistä selvinnyt parhaiten, kasaamalla niistä huolimatta kuuden ottelun voittoputken. Gullsien harjoittelua ja pelaamista sotkivat poissaolot myös pahasti.

Karhubasket on viime aikoina tuskaillut kaukoheittopelin kanssa. Keskiviikkona joukkue kärsi kauden ensimmäisen kotitappion Vilppaalle lukemin 76-88. Kolmoset upposivat tuossa pelissä vain 17 prosentin tarkkuudella. Kotitappiota edelsi häviö Kouvolassa, jossa Kouvot olivat parempia 80-77 ja tuossa kamppailussa oranssipaidat saivat kaukoheitot sisään 24 prosentin tarkkuudella. Harvoista onnistumisista on vastannut Lee Skinner, joka on paluunsa jälkeen tehnyt pisteitä 23,3 per ottelu ja poiminut 8,3 levypalloa. Skinner on näissä otteluissa upottanut kolmosensa 56 prosentin tarkkuudella, joten jos hänen onnistumisensa jätetään laskuista pois, niin osumatarkkuus kolmosissa on murheellinen. Karhubasket on joukkueena onnistunut kolmosissa jatkosarjassa 26,8 prosentin tarkkuudella, kun runkosarjassa tarkkuus oli vielä 34,7 prosenttia.

-Seagulls on saanut pari uutta miestä mukaan ja heidän sairastupa tyhjenee, joten joukkueen todellinen iskukyky alkaa hahmottumaan näissä lopuissa jatkosarjan otteluissa, Janne Koskimies kertoo. – Meillä on valitettavasti koronatapauksia joukkueessa, joten lopullinen kokoonpano varmistuu vasta lauantaina aamulla.

Karhubasketin kokoonpano: Jones, Rougeau, Suokas (GTD 25 %), Kaukiainen, Innamaa, Hakamaa (GTD 25 %), Skinner, Carter.

Karhubasketin viidestä tappiosta kolme on tullut Vilpasta vastaan. Kertaalleen on hävitty Kouvoille ja kerran Gullseille. Tuo Gulls tappio tuli marraskuun alussa Kisahallissa pistein 84-75. Kotiluolassa Karhubasket on helsinkiläiset voittaneet kahdesti ja voitot ovat tulleet pistein 96-76 sekä 101-98. Viimeiseen voittoon tarvittiin jatkoaika, mutta sen kauhajokiset käänsivät itselleen. Kaikkiaan Karhubasket ja Seagulls ovat kohdanneet Korisliigassa 37 kertaa. Oranssipaidat ovat voittaneet niistä 24, joten tuossa tilastossa ollaan vielä vahvasti niskan päällä.

Gulls teki vielä ennen helmikuun lopun siirtorajan umpeutumista pari hankintaa. 185 senttinen takamies Seth Allen ja Ukrainalainen 197 senttinen laituri Ivan Tkachenko liittyivät joukkueeseen. Samalla ilmoitettiin, ettei Kenneth Manigault jatka joukkueessa, mutta ainakaan vielä miestä ei ole helsinkiläisten kokoonpanosta poistettu. Allen on nakuttanut neljässä ottelussa 18,3 pistettä, heittotarkkuuden ollessa kakkosissa 51,9 ja kolmosissa 40,7 prosenttia. Lisäksi Allen hankkii 3,8 vaparia per ottelu, joten hänen kanssaan joutuu olemaan todella tarkkana. Tkachenko (8,7/6,3/1,7) on osoittanut atleettisuuttaan ja torjunut samalla vastustajan heittoja 1,3 torjunnan keskiarvolla.

Gullsien kokoonpanosta olivat maaottelutauon jälkeen poissa Antti Kanervo (9,8/2,3/2,3), Tuukka Kotti (8,6/6,8/2,7), Shawn Huff (12,5/5,5/2), Petteri Koponen (9,4/1,4/3,6) ja Lassi Nikkarinen (11,2/2,8/5,1). Melkoisia nimiä ja tuollaiset poissaolot olisivat sotkeneet minkä tahansa joukkueen pelin. Kaikki olivat kuitenkin mukana viime tiistaina, kun Gulls palasi voittokantaan Kisahallissa, voittamalla Tampereen Pyrinnön pistein 97-80.

Edellä mainittujen lisäksi Jussi Laakson joukkueesta löytyvät Timo Heinonen (7,2/3,1), sentteri Joseph Lawson III (14,3/4,4), Zaccheus Darko-Kelly (11,5/4,1/2,7) ja Sakari Laakso (2/1,2). Nuoret Samuli Mäkelä (1,5) ja Santeri Makkonen (2,4) saivat poissaolojen aikaan paljon vastuuta ja olivat tärkeissä rooleissa, että Gulls ylipäätään pystyi pelaamaan kalenteriin merkityt pelit läpi. Gullsien viiden viimeisen ottelun saldo 1 voitto/neljä tappiota ei kerro joukkueen potentiaalista mitään. Laajan materiaalin takia, joukkuetta voidaan yhä pitää kevään ykkössuosikkina, vaikka viime kauden mestari Vilpas on nostanut osakkeensa ennätyskorkealle tasolle.

16 voitto-ottelussa Gulls on tehnyt 90,1 pistettä. Voitoissa se upottaa kolmoset 42,4 prosentin tarkkuudella ja jakaa 23,4 syöttöä. 12 tappiopelissä lukemat ovat luonnollisesti jääneet noista lukemista. 77,5 pistettä, 33,3 prosentin tarkkuus kolmosissa ja 18,9 syöttöä. Ei siis epäselvää, millä alueilla vajaamiehisen Karhubasketin pitää onnistua lauantaina. Poissaolot tekevät Karhubasketin aktiivisesta puolustamisesta hankalaa, sillä pelitapa on kuluttava. Normaalioloissa Karhubasketin pitäisi hallita erityisesti levypalloja, varsinkin hyökkäyskorilla. Nähtäväksi jää mihin joukkueen rahkeet riittävät kovassa pelitahdissa ja vajaalla kokoonpanolla.

-Otimme Pyrintö-ottelussa ensimmäisen askeleen eteenpäin, kun onnistuimme melko hyvin puolustustavoitteissamme, Jussi Laakso aloittaa pelin ennakoinnin korisliiga.fi sivustolla. – Sen mahdollisti myös se fakta, että pääsimme ensimmäistä kertaa peliin koko rosterilla. – Nyt vastaan astelee Kauhajoki, joka ns. team to beat. – Toivottavasti voimme ottelun jälkeen sanoa, että otimme toisen askeleen eteenpäin kohti kauden tärkeintä eli playoffs-otteluita.

Seagullsien kokoonpano: Zaccheus Darko-Kelly, Seth Allen, Shawn Huff, Timi Heinonen, Antti Kanervo, Marius Van Andringa, Tuukka Kotti, Lassi Nikkarinen, Petteri Koponen, Sakari Laakso, Joe Lawson, Ivan Tkachenko.

Helsinki Seagulls – Karhubasket lauantaina kello 18 (HUOM! aika) Töölön Kisahallissa.

Peli on katsottavissa suorana Ruudun välityksellä.

Karhubasketin seuraava kotiottelu pelataan tiistaina 22.3. kello 18.30 koulukeskuksen liikuntahallissa. Liput tuohon kotiotteluun ovat ennakkomyynnissä Kauhajoen Kesportissa ja osoitteessa ennakkolippu.com. Tiistaina salin ovet avautuvat ja lipunmyynti käynnistyy kello 17. Veikkaus tarjoaa etuasiakkailleen lippuja puoleen hintaan. 50 nopeinta voi lunastaa aleliput salin lipunmyynnistä. Lue lisää edusta TÄÄLTÄ