UUTISET

25.03.2022

PUDOTUSPELIT ALKAVAT VIIKON KULUTTUA – KARHUBASKET KORONAN KOURISSA

Karhubasket varmisti ylemmän loppusarjan voiton jo hyvissä ajoin ennen sen päätöstä. Onneksi, sillä juuri nyt joukkueessa on useampia koronatapauksia, jotka pitävät pelaajat sivussa tositoimista. Tiistaina kauhajokiset joutuivat perumaan kotiottelunsa Tampereen Pyrinnölle. Sen jälkeen eläteltiin toiveita, että perjantaina pystyttäisiin pelaamaan Kotkassa. Toive ei toteutunut ja tämäkin ottelu jouduttiin perumaan.

Karhubasket yritti käynnistää viikon ensimmäiset yhteisharjoitukset torstaina. Alkuviikon pelaajat, jotka olivat ylipäätään terveenä, olivat harjoitelleet pienryhmissä. Torstain harjoituksissa näkyi valmennuksen mukaan kuitenkin hyvin selvästi se, että osa pelaajista on todella vielä toipilaita, eikä kovempaan harjoitteluun ole syytä siirtyä ilman järkevää nousujohteisuutta.

Koronan sairastaminen on yksilöllistä. Osalle tulee rajujakin oireita, mutta jotkut käyvät taudin läpi oireettomana. Samoin toipuminen on yksilöllistä. Jotkut ovat pienen kuumeilun tai kurkkukivun jälkeen heti työkunnossa, mutta joillekin toipuminen voi kestää parikin viikkoa. Pelaaminen Korisliigassa on huippu-urheilua ja kunto pitää olla tikissä. Jos ei ole täysin toipunut, voi rasitus aiheuttaa kehossa vaarallisia jälkitauteja.

Koripallo on kuitenkin vain koripalloa, taistellaan sitten Suomen mestaruudesta tai ei, mutta Karhubasket haluaa pitää huolta pelaajista ja valmentajista, eikä ketään voi päästää kentälle ennen kuin he ovat siihen riittävän valmiita.

-Tottakai valmentajana haluaisin, että pitäisimme pelituntumaa yllä ennen kohta alkavia pudotuspelejä, Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimies aloittaa tilanteen kartoittamisen. – Kallen (Peltonen) ja Miikan (Marttinen) jaksaminen on pikkuhiljaa parantunut viikon kuluessa, mutta siitä, että vetää puolen kentän pienpeleissä joka toista vaihtoa, on vielä matkaa koko kentän pelitempoon. – Rene, Cameron, Teemu ja Severi olisivat olleet Kotkassa pelikuntoisia. – Henri Kantosella on tietysti kova hinku parketille pitkän poissaolon jälkeen, mutta ei kahden kuukauden tauon jälkeen ensimmäiseen otteluun voi laittaa ketään 40 minuutiksi kentälle. – Aiheeseen liittyen, on mielestäni hyvin vähälle huomiolle jäänyt Korisliigan vaatimus siitä, että joukkueen olisi lähdettävä peliin viidellä pelikuntoisella pelaajalla tilanteessa, jossa maaliskuussa pelataan kahdeksan ottelua ja monet pelaajat ovat sairastaneet koronan viimeisten viikkojen aikana. – Olen 100 prosenttia tätä jatkosarjan alkuun tehtyä sääntömuutosta vastaan ja kollegoiden kanssa käymieni keskustelujen pohjalta uskallan väittää, etten ole ainoa. – Ymmärrän taustalla olevan paineen saada vietyä jatkosarjat päätökseen, mutta jonkun pitää myös tuoda pelaajien turvallisuusnäkökulma esiin, Koskimies painottaa.

– Tämän päivän osalta harmittaa joukkueiden ja kotkalaisten fanien puolesta – pahoittelumme sinne. Elämme nyt tätä korona-ajan urheilua ja valitettavasti nopeasti muuttuvat tilanteet kuuluvat tähän Koskimies toteaa lopuksi.

Karhubasket tarjosi nyt KTP:lle kaksi arvokasta sarjapistettä lahjaksi. Toki vaarana olisi ollut, että toipilaat ja jo mahdollisesti altistuneet vielä terveet kauhajokiset olisivat voineet ujuttaa taudin KTP:n pelaajille. Ja jos Karhubasket on taistellut taudin kanssa nyt pari viikkoa, niin samaa ei toivo yhdellekään muulle joukkueelle. Erityisesti kun kauden tärkeimmät pelit ovat vain viikon päässä. KTP käy tiukkaa taistelua pudotuspelien kotiedusta Seagullsien kanssa. Varmasti perjantain päätöselle ei Helsingissä taputella, mutta pitää muistaa, että KTP ja Gulls ratkovat sijansa yläloppusarjan viimeisellä kierroksella ensi keskiviikkona. Ja olisi mahdollista, että jos Karhubasket oli vajaamiehisenä siirtänyt koronan KTP:lle olisi myös helsinkiläisten terveys ollut uhattuna ensi keskiviikkona.

-Puhuin Pihvin (Jyrki Lindström) kanssa puhelimessa ja hänen ainoa toiveensa pelin suhteen oli, ettemme tuo tautia Kotkaan, Karhubasketin puheenjohtaja Vesa Ojala kertoo. – Harmittaa suuresti KTP:n puolesta, sillä kotiotteluista niitä tuloja seuran kassaan tulee. – Mutta tämä vaikea päätös oli varmasti paras ratkaisu kaikille, Ojala sanoo.

Karhubasket on myös pahoillaan KTP:n fanien, lipunostaneiden ja kausikorttilaisten puolesta! Pelejä on peruttu, niitä on pelattu suljetuin ovin ja nyt vielä vastustaja joutuu luovuttamaan pelin. Toivotaan, että KTP käyttää saamansa vapaapäivän hyvään harjoitteluun ja pääsee nauttimaan tämän hedelmän terveenä ensi viikolla.

Karhubasket ei pääse käyttämään vapaa-aikaa harjoitteluun, vaan se kuluu toipumiseen. Toivottavasti ensi keskiviikkona kentälle saadaan joukkueellinen pelaajia, kun vieraaksi ylemmän loppusarjan viimeiseen otteluun saapuu Kouvolan Kouvot. Kouvot on tiukasti kiinni loppusarjan kakkospaikassa ennen viikonvaihteen pelejä. Jos se voittaa Pyrinnön perjantaina, on tuokin paikka sinetöity. Pyrintö tulee sijoittumaan loppusarjan kuudenneksi, mutta sijat kolme – viisi ratkotaan Vilppaan, KTP:n ja Seagullsien kesken. Kaksi tästä kolmikosta saa ensimmäiselle kierrokselle kotiedun Kouvojen ja Karhubasketin tapaan.

Karhubasketin jatkosarjavoitto tuo sille kotiedun koko pudotuspelien ajaksi. Kauanko pudotuspelit sitten kestävät onkin eri juttu. Jos vielä kuukausi sitten Kauhajokisia pelättiin vastustajana ja nostettiin suurimmaksi mestarisuosikiksi, niin nopeasti koronan kolhima nippu on valunut pudotuspeliennakoinnissa alaspäin. Tuntuukin, että alemman loppusarjan parhaat joukkueet pelaavat nyt laistoa, halutessaan sijalle kahdeksan, joka tuo vastustajaksi Karhubasketin. No tuskinpa ihan näinkään, mutta Lahti, Kataja ja BC Nokia ratkaisevat ensi keskiviikkoon mennessä kaksi pudotuspelipaikkaa. Alemman loppusarjan voittaja kohtaa Kouvot (yläloppusarjan kakkosen) ja toiseksi tullut kohtaa oranssipaidat paras viidestä pudotuspelisarjassa, joka alkaa karhuluolassa ensi sunnuntaina eli 3.4.