UUTISET

24.03.2022

OTTELUENNAKKO: KTP BASKET – KARHUBASKET

Asetelmat

Karhubasket: Karhubasket (24 voittoa/6 tappiota) on jo varmistanut ylemmän jatkosarjan voiton. Sitä ei horjuttanut edes viime kierroksen luovutusvoitto Tampereen Pyrinnölle. Kauhajokiset odottelevat vastustajaksi pudotuspeleihin alemman loppusarjan kakkosta. Tämä joukkue on vielä hukassa, sillä Lahti, Kataja ja BC Nokia ovat tasapisteissä kaksi kierrosta ennen päätöstä. Myös Kobrilla on teoreettiset mahdollisuudet pudotuspeleihin, jotka oranssipaidat aloittavat kotiluolassa sunnuntaina 3. huhtikuuta.

KTP: KTP (17 voittoa/13 tappiota) päätyy ylemmän loppusarjan neljänneksi tai viidenneksi. Sijoituksella on iso ero, sillä runsaan viikon päästä käynnistyvissä pudotuspeleissä nelospaikalla saa kotiedun ensimmäiselle kierrokselle. Nelospaikka on lähempänä, jos KTP voittaa Karhubasketin. Se on varma, jos Seagulls häviää oman ottelun lauantaina Salossa ja KTP voittaa oranssipaidat. Puolivälieräsarja KTP-Seagulls näyttää nyt todennäköiseltä, mutta mahdollista on, että sarja on Gulls-KTP tai Vilpas-KTP.

Lähtökohdat

Karhubasket: Valmentajat Janne Koskimies ja Risto-Matti Rousku palaavat johtamaan joukkuetta. Marcos Santos Alija jää Kauhajoella valmentamaan seuran junioreita. Kokoonpanossa on paljon kysymysmerkkejä, mutta tilanne on paljon parempi kuin alkuviikosta, kun pelaajapulasta johtuen oranssipaidat joutuivat luovuttamaan kotiottelunsa Pyrintöä vastaan. Onneksi luovutuksella ei ollut merkitystä ylemmän loppusarjan taulukkoon.

Simeon Carter on sivussa perjantain ottelusta koronan takia. Muut alkuviikosta oireilleet pelaajat ovat saaneet negatiiviset tulokset PCR-testistä. Ketään pelaajaa ei kuitenkaan haluta peluuttaa väkisin kipeänä, vaan toipumiselle on varattava aikaa. Kaikki sairastavat taudin omalla tavallaan, saavat erilaisia oireita ja vastaavasti toipuminen on myös yksilöllistä.

Joukkueen toiminta on ollut alkuviikon keskeytyksissä joukkueharjoitusten osalta, mutta torstaina joukkue yrittänyt palata yhteisharjoituksiin. Harjoitukset saatiin aikaan, mutta ei viisi vastaan viisi pelaamista tai mitään vauhtileikittelyä.

Jatkosarjan voitto on varmistettu, mutta valmennus haluaisi saada pidettyä pelituntumaa yllä ja tietysti loukkaantumisesta paluuta tekevälle Henri Kantoselle sopivasti peliminuutteja ennen pudotuspelien alkua. Nythän minuutteja olisi tarjolla vaikka kuinka paljon, mutta maltti on valttia.

-Toistaiseksi koronaan sairastuneet ovat saaneet melko lieviä oireita, joten olemme toiveikkaita heidän olevan taas rivissä pudotuspelien alussa, Janne Koskimies kertoo torstaina illalla. – Toisaalta paluuaikataulu on jokaisella yksilöllinen, riippuen ajasta minkä kuluessa pelaaja on kokonaan oireeton, sekä miten kroppa reagoi aikanaan, kun harjoittelu aloitetaan kevyesti. – Toivottavasti olemme menossa parempaan suuntaan, eikä sairastumisia enää tapahdu, Koskimies kertoo.

Kaikki Karhubasketin pelaajat ovat rokotettu kolmesti tai sairastaneet koronan ja rokotettu kahdesti.

KTP: Viimeiset viisi ottelua KTP on mennyt samalla saldolla kuin kauhajokiset. Kaksi voittoa ja kolme tappiota. Kotona Steveco areenalla KTP on pelannut 15 ottelua ja voittanut 10. Tappiot ovat tulleet Karhubasketin lisäksi Katajalle, Kouvoille ja kahdesti Vilppaalle.

Edellinen KTP:n ottelu oli kotona Vilpasta vastaan. Salolaiset ottivat pelin haltuun heti alussa ja johtivat ratkaisevasti puoliajalla 39-62. KTP pelasi paremman toisen jakson, mutteivat päässeet rinnalle hyvästi kiristä huolimatta. Kotkalaisten paras oli Roydell Brown (28/7/2), mutta myös Remu Raitanen (21/8) oli tutun vahva. Ehkäpä suurimpana ilonaiheena tappio-ottelussa KTP:lle oli takamies Richard Williamsin (11/3/4) paluu kentälle pitkän tauon jälkeen. KTP:ltä olivat sivussa Joonas Lehtoranta ja Ural King.

Roope Mäkelän valmentama KTP on ollut varmasti tyytyväinen kauteensa. Jos vaativalle kotkalaisyleisölle olisi kerrottu ennen kautta, että pari kierrosta ennen pudotuspelejä KTP on kiinni kotiedussa ja se on vielä omissa käsissä, niin se olisi varmasti otettu vastaan. Etukäteen Seagullsien materiaali piti olla ylivoimainen, puolustavan mestari Salon heti siinä perässä, mutta nyt toinen näistä on jäämässä taakse. Se on vielä KTP:n omissa käsissä.

Valmentajien kommentit ja kokoonpanot

Janne Koskimies, Karhubasket: – Tätä ennakkoa kirjoittaessa (tostaiaamu), emme ole vielä pääseet harjoittelemaan Seagulls-ottelun jälkeen kertaakaan kunnolla joukkueena, joten perjantain ottelun päätavoite on saada 5vs5 -harjoitusta pudotuspelejä silmällä pitäen ja tietysti pelituntumaa Henri Kantoselle. – Henkka on tehnyt valtavan työmäärän kuntoutuksessa ja ansaitsee päästä pukemaan oranssipaidan päälle kauden tärkeimpien pelien koittaessa. Kokoonpano: Jones, Rougeau, Kantonen, Suokas (GTD 75), Kaukiainen (GTD 75), Toppin (GTD 75), Skinner (GTD 75).

Roope Mäkelä, KTP: – Ensinnäkin hienoa että Kauhajoki on saanut rivejään sen verran kuntoon, että ottelu näyttäisi toteutuvan. – Olemme ylemmässä loppusarjassa niin kovassa seurassa, että vain täysi keskittyminen ja pientenkin asioiden huolellinen toteuttaminen antaa meille mahdollisuuden pelata voitosta. Salo pelin alku osoitti tämän jälleen. Kokoonpano: Lehtoranta, Raitanen, Nyman, Brown, King, Timonen, Kuukkanen, Whitfield (GTD 50 %), Williams (GTD 50 %), Blair (GTD 50 %).

KTP ja Karhubasket vastakkain

KTP ja Karhubasket ovat kohdanneet Korisliigassa 65 kertaa. Kauhajokiset ovat voittaneet näistä 38 ja kotkalaiset 27. KTP on pääsarjan maratontaulukon ykkönen. 65 kautta ylimmällä sarjatasolla, 2209 ottelua, 1243 voittoa ja kuusi mestaruutta.

Keskinäisestä kohtaamisista Karhubasket on voittanut 13 putkeen. Kotkalaisten edellinen voitto on huhtikuulta 2019. Tällä kaudella oranssipaitojen voitot ovat tulleet lukemin 64-83, 92-73 ja 107-69.

Vastakkain on kaksi sarjan parasta hyökkäyslevypallojoukkuetta. Karhubasket hakee 15 hyökkäyslevyriä, kun KTP poimii niitä 14,8 ottelua kohden. Voitto-otteluissa KTP jakaa 19,2 syöttöä ja upottaa kakkoset 56,6 prosentin ja kolmoset 36,1 prosentin tarkkuudella. Tappioissa kotkalaisille tulee tilastoihin 16,1 syöttöä, kakkoset osuvat 49,3 ja kolmoset 29,3 prosenttisesti. Karhubasketilla lukemat ovat saman suuntaiset. Voitoissa 21,5 syöttöä, kakkosissa prosentti 56,3 ja kolmosissa 35,3. Tappioissa vain 14,6 syöttöä ja osumatarkkuus kakkosissa 53,5 ja kolmosissa 22,9 prosenttia.

KTP

Kuten muillakin myös KTP:llä on ollut poissaoloja. Takamies Richard Williams (13,2/2,7/5,5) pelasi ensimmäisen ottelunsa kolmeen kuukauteen tiistaina. Takamiehen tehtäviä on hoidellut Joonas Lehtoranta (8/2,4/3,8) ja viimeiset 13 peliä mukana ollut Jahvon Blair (12,4/4,3/5,8). Maajoukkueeseen noussut Remu Raitanen (17,8/7,6) on koko Korisliigan koristekijätilaston top kympissä. Edellinen top kympissä ollut kotimainen pelaaja oli kaudella 2012-2013. Nimi ja seura jätetään arvoitukseksi.

Luotettavat ja tasaiset sotaratsut Flenard Whitfield (8,1/5/1), Ural King (13,8/8,3/1,9) ja Roydell Brown (11,8/5,5/1,3) täydentävät jenkkiosaston. Jos kaikki ovat kunnossa, niin todennäköisesti Whitfield huilaa.

Topias Kuukkanen (6,9/1,9/1,5) on vaarallinen kaaren takaa. Vili Nyman (6,3/3) kuuluu myös Roope Mäkelän luottomiehiin ja Joonas Timonen (1,8) on myös mukana kokoonpanossa.

Missä ja koska

Kotkan Steveco areenalla perjantaina kello 18.30. Peli on katsottavissa suorana Ruudusta.a