UUTISET

04.03.2022

OTTELUENNAKKO: SALON VILPAS – KARHUBASKET

Parin viikon tauko on takana, joten edessä on kuukauden loppusuora ennen kevään huipennusta eli pudotuspelejä. Korisliigan ylempää jatkosarjaa johtava Karhubasket (22 voittoa/2 tappiota) matkustaa lauantaina Saloon, jossa se kohtaa sarjataulukon neljäntenä olevan Vilppaan (14/10).

Ennen sarjataukoa jatkosarjat polkaistiin käyntiin kahdella kierroksella. Oranssipaidat jatkoivat jatkosarjassa siitä, mihin runkosarjassa jäivät. Kaksi kotivoittoa kasvattivat kotivoittoputken 13 otteluun. Ensin kaatui kotona jatkoajan jälkeen Seagulls pistein 101-98 ja heti perään Kotkan KTP joutui lähtemään kotimatkalle 107-69 tappion jälkeen.

Karhubasket on voittanut kaikki 13 kotiotteluaan, mutta myös voittoputki on kasvanut 11 ottelun mittaiseksi. Kauden kaksi tappiota ovat tulleet vieraissa. Marraskuun alussa Gulls oli parempi Kisahallissa 84-75 ja joulukuun alussa Vilpas oli voittoisa Salohallissa lukemin 76-65. Jos Karhubasket on lauantaina voittoisa, niin samalla se varmistaa paikkansa ylemmän jatkosarjan neljän parhaan joukossa, mikä tarkoittaa kotietua pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle.

Karhubasketin voittokulku on perustunut tiukalle puolustukselle. Vastustajat ovat tehneet vain 71,6 pistettä otteluissa, mikä helpottaa huomattavasti voitojen ottamista. Kotona Karhubasketin pistetehtailu on ollut hurjaa. 13 kotiottelussa pisteitä on syntynyt 96,8 ottelua kohden ja kamppailut on voitettu 25,1 pisteen marginaalilla. Vieraissa vastustajat ovat pysyneet 71,5 pisteessä, mutta voittomarginaali on ollut ”vain” 10 pistettä.

Tärkeänä osana kauhajokisten pelissä on levypallopelaaminen. Hyökkäyslevypalloja haetaan 15,1 ottelua kohden, mikä on koko Korisliigan kovin lukema. Karhubasket johtaa myös levypallotilastoa 43 levyrin keskiarvolla. Menetyksiä joukkueelle tulee koko sarjassa vähiten, 10,7 ottelua kohden.

Karhubasketin peli on soljunut mukavasti, vaikka poissaoloja on ollut kokoonpanosta paljon. Henri Kantonen (11,9/4,5/4,5) on ollut sivussa tammikuun 22. päivän Lahti ottelun jälkeen alavartalovamman takia. Kantonen on sivussa vielä jonkin aikaa. Cameron Jones (17,1/4,9/5,4) missasi marras- joulukuussa useamman ottelun alavartalovamman takia. Lee Skinner (13,4/7/1,9) on ollut sivussa koko vuoden 2022 alavartalovamman takia. Skinnerin paluuta odotettiin jo ennen taukoa, mutta se tapahtuu lauantaina Salossa.

Jos poissaoloja on ollut riittävästi, niin pelillinen taso on pysynyt erinomaisella tasolla muun joukkueen ansiosta. Malik Toppin (7,7/4,1) on tuurannut Skinneriä hyvin ja päässyt koko ajan enemmän mukaan peliin. Takamies Severi Kaukiainen (8,7/2,3/5) on johtanut orkesteria edestä ja jaellut loistavia syöttöjä. Miikka Marttinen (8/2,7) ja Eero Innamaa (7,5/3/1,5) ovat olleet tarkkana bonuskaaren takaa. Joona Hakamaa (4,2/1,9) ja Kalle Peltonen (3,6/2,7) ovat myös täyttäneet ruutunsa erinomaisesti. Uusin tulokas Teemu Suokas (8,5/1,5/2) käytti paikkansa KTP voitossa, kun Kaukiainen oli ensimmäisten minuuttien jälkeen sivussa loppu pelin. Ehkä suurimmat hahmot ovat olleet kapteeni Rene Rougeau (14,2/7,7/4) ja sentteri Simeon Carter (14,6/8,1/1,2 torjuntaa), mutta se ei varmasti yllätä ketään.

Lauantaina Skinner siis palaa kokoonpanoon ja Kantonen on sivussa. Poissa ovat myös Severi Kaukiainen (keskivartalovamma) ja Simeon Carter (flunssa, koronatestit olleet negatiivisia).

-Kahden viikon maaottelutauon ensimmäinen viikko sujui harjoittelun puolesta hyvin, mutta nyt jälkimmäinen viikko on ollut rikkonaisempi, valmentaja Janne Koskimies harmittelee. – Lauantain ottelusta korinalta puuttuvat Wood ja Carter, takakentältä Lovett, Blomgren, Ahonen, Kaukiainen ja Kantonen. – Uskon, että se joukkue, jonka pelaaminen menee vähemmän 1vs1 ratkaisuiden pakottamiseksi ja pystyy pitämään pallosta paremmin huolta, on vahvoilla. – Meidän tavoitteena tietysti päästä oman aktiivisen puolustuspelaamisen ytimeen tauon jälkeen mahdollisimman nopeasti.

Karhubasketin kokoonpano: Jones, Rougeau, Suokas, Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Toppin, Skinner, Peltonen.

Karhubasket ja Vilpas ovat kohdanneet kaudella kaksi kertaa. Runkosarjassa molemmat voittivat kotiottelunsa. Lokakuun alkupuolella oranssipaidat olivat parempia kotiluolassa 99-85. Salolaiset kuittasivat tuon tappion Salohallissa joulukuussa numeroin 76-65. Karhubasket oli molemmissa otteluissa parempi levypalloissa, mutta voitot menivät joukkueelle, joka oli tarkempi kolmosissa ja menetti pelivälinettä vähemmän. Joukkueet ovat kohdanneet Korisliigassa 66 kertaa. Karhubasket on voitoissa edellä 39-27, mutta viimeisistä 10 kohtaamisesta salolaiset ovat voittaneet kuusi kertaa.

Vilppaan kausi on ollut vuoristorataa. Välillä on mennyt hyvin, mutta runkosarjan lopussa joukkuetta uhkasi jopa liukuminen alemman jatkosarjan puolelle. Näin ei käynyt ja nyt joukkue on taistellut asemansa jo sarjataulukon neljänneksi. Ja tarjolla on enemmänkin, sillä kakkospaikkaan on matkaa vain kaksi voittoa eli neljä sarjapistettä.

Vilpas aloitti jatkosarjan kahdella kovalla vierasvoitolla. Ensin se haki sarjapisteet Kouvolasta 84-95 voitolla. Heti perään se voitti Gullsit Kisahallissa 84-85. Nopeasti kurssi voi kääntyä. Voitot tulivat vielä ilman järkälemäistä sentteri Jeremiah Woodia. Gullseja vastaan sivussa oli myös takamies Marcus Lovett Jr. Mutta nämä poissaolot eivät haitanneet, sillä Perttu Blomgren on kohottanut pelinsä aivan uudelle tasolle. Kouvolassa Blomgren tilastoi rivin 10/12/7 ja päälle vielä viisi riistoa. Helsingissä Blomgrenin saldo oli 17/4/7. Myös Bryan Griffin ja Brian Fobbs ovat olleet hyvässä vedossa.

Vilppaan nippu on paperilla erinomainen. Valmentaja Sami Toiviainen on tuskaillut joukkueen kurittomuuden kanssa, mutta sillä voi olla tekemistä myös itseluottamuksen puutteen kanssa. Onko Vilpas saanut ammennettua luottamuksen takaisin pelisysteemiin kahden kovan vierasvoiton jälkeen?

Laadukas jenkkinelikko; sentteri Jeremiah Wood (13,8/8,4/6,8), liukas takamies Marcus Lovett Jr (15/1,9/4,1) ja vahvat laiturit Brian Fobbs (13,7/5,4/2) – Bryan Griffin (16/6,7/1,3). Kokeneet kotimaiset, jotka ovat olleet myös maajoukkueen mukana; Juho Nenonen (10,5/3,8), Mikko Koivisto (8,9/2,3/2,6) ja Roope Ahonen (7,3/1,4/2,4). Ehkäpä joukkueen tärkein pelaaja Perttu Blomgren (8,6/3,4/3,3) sekä ikitaistelija Riku Laine (4,6/2,5). Kun tuohon vielä lisätään jopa aloitusviisikkoon kiilannut Niilo Kärkkäinen (2,3) ja Trey Niemi (1,6), sekä ensimmäisiä sarjapisteitä metsästävä Onni Mäkynen, niin Vilppaalla on kasassa joukkue, joka ehdottomasti kuuluu sarjan kärkipäähän.

Jos kauhajokisilla on huolia poissaolojen takia, niin Vilppaalla tuska on vielä pykälää kovempi. Sivussa ovat takamiehet Blomgren, Ahonen ja Lovett Jr. Myös Wood on sivussa, joten joukkueella on pelisuunnitelmassa mietinnän paikka. Toki, kun joukkueelta puuttuu pelaajia, niin se avaa muille uusia mahdollisuuksia. Ja joskus myös vastustaja lähtee peliin ns. takki auki. Vilppaalla on kokoonpanossa viiden jenkki eli William Loyd (2,2/1), joka on ollut mukana viidessä Korisliigan kamppailussa. 196 senttinen Loyd pelaa myös divari B.tä PeU:n rivistössä ja on sillä tehnyt yhdeksässä ottelussa tilastoihin 25,4 pistettä, 9,9 levyriä ja 3,4 syöttöä.

-Maajukkuetauko takana ja erittäin hyvä harjoitusviikko alla, Sami Toiviainen aloittaa lauantain ottelun ennakoinnin. – Ainoastaan hieman vähäinen määrä pelaajia ollut mukana erilaisten vammojen ja koronan takia. – Niillä mennään ketkä kentälle pystyvät ja jatketaan sitä hyvää meininkiä, joka meillä oli ennen taukoa.

Vilppaan kokoonpano: Niemi, Koivisto, Nenonen, Mäkynen, Fobbs, Laine, Griffin, Loyd.

Voittopelissä Vilpas on nakuttanut kolmoset sukkaan 42,3 prosenttisesti, kun tappioissa tarkkuus on jäänyt 30,2 prosenttiin. Voitoissa syöttöjä on tullut 23,1, menetyksiä 11,6 ja levypalloja joukkue on poiminut 36,6. Tappioissa lukemat jäävät luonnollisesti noiden alle. 19,3 syöttöä, 14,2 menetystä ja 33,6 levypalloa.

Tilastollisesti Vilpas on Korisliigan toiseksi kovin joukkue tekemään pisteitä, sillä niitä syntyy 90,6 per ottelu. Syötöissä (21,5) ja kakkosten osumatarkkuudessa (59,1) joukkue on Korisliigan paras. Vilpas päästää 84,7 pistettä ottelua kohden. Kovana kotijoukkueena tunnettu Vilpas on kaudella hävinnyt neljä kertaa Salohallissa. Pisteiden kanssa kotimatkalle ovat lähteneet KTP (81-86), Gulls (81-85), Pyrintö (74-81) ja BC Nokia (81-87). Lukemia tutkimalla, Karhubasketin tavoitteena on pitää salolaiset lauantaina 81 pisteessä.

Jos hurjassa voittoputkessa porskuttava Karhubasket on kuntopuntarin ykkönen, niin neljä viidestä viimeisestä ottelusta voittanut Vilpas on kuntopuntarin kakkosen. Käyrä on vahvasti ylöspäin, kohti pudotuspelien kotietua. Hieman yllättävää tuohon peilattuna on se, että Vilpas on hävinnyt kaksi edellistä kotiotteluaan. Vilppaan edellinen kotivoitto tuli 22. tammikuuta, kun se voitti Katajan lukemin 84-68.

Salon Vilpas – Karhubasket lauantaina kello 16 Salohallissa. HUOM! aloitusaika jo kello 16.

Ottelua voi katsella suorana Ruudun välityksellä.

Karhubasket saa jälleen tukea omiltaan, sillä Saloon joukkuetta on lähdössä tukemaan täysi fanibussi. Isoo käsi fanilaumalle!