UUTISET

14.12.2021

OTTELUENNAKKO: KOUVOT – KARHUBASKET

Suomen Cupin puolivälierien jälkeen palataan jälleen Korisliigan pariin keskiviikkona. Sarjataulukon kärkipaikkaa hallussa pitävän Karhubasketin (12 voittoa/2 tappiota) matka kulkee Kouvolaan, jossa kolmantena oleva Kouvot (11/3) isännöi kauhajokisia.

Molemmat joukkueet olivat parketilla, kun Suomen Cupin Final Four paikkoja ratkottiin viikonloppuna. Karhubasket kukisti kotonaan Joensuun Kataja Basketin pistein 81-61, vaikka siltä puuttui kokoonpanosta koko takamieskolmikko Cameron Jones – Henri Kantonen – Severi Kaukiainen. Kouvot lähti hakemaan finaaliturnauspaikkaa Lahtea vastaan kotikentällään. Peli oli tasainen alusta loppuun saakka. Johtoasema vaihteli pelin aikana 12 kertaa, mutta summerin soidessa loppunumerot olivat 92-96, joten Lahti matkaa Cupin huipennukseen yhdessä Karhubasketin, Gullsien ja Vilppaan kanssa.

Keskiviikkona on 56 kohtaaminen Kouvojen ja Karhubasketin välillä Korisliigassa. Karhubasket on voittanut otteluista 33 kappaletta. Yhdeksän näistä voitoista on tullut putkeen. Kouvojen viimeisin voitto on keväältä 2019, jolloin Kouvot voittivat finaalien kohtaamisen Kouvolan jäähallissa pistein 88-74.

Karhubasket on joutunut pelaamaan takamies pulassa kolme edellistä Korisliigakamppailuaan. Maajoukkuetauolla Cameron Jones kärsi harjoitustilanteessa alavartalovamman. Kantonen oli ollut sivussa jo kuukauden ennen tuota, alavartalovamman iskettyä päälle marraskuun alussa pelatun Gulls ottelun jälkeen. Salossa vielä Severi Kaukiainen sai alavartalovamman, joka on pitänyt miehen poissa kokoonpanosta sen jälkeen.

Salossa Karhubasket hävisi 76-65. Oranssipaidat tilastoivat vain 10 syöttöä ja menettivät pelivälineen 16 kertaa. Valmennusjohto reagoi kuitenkin nopeasti ja istutti takamiehen tontille monipuolisen Rene Rougeaun. Rene tilastoi voittoisassa pelissä Kobria vastaan (91-73) 10 syöttöä ja jakoi myös saman verran passeja lauantain cupin ottelussa Katajaa vastaan. Toipilaskolmikon paluu lähestyy, ja voi olla, että Kantonen ja Kaukiainen pelaavat keskiviikkona, sillä hyvin menneiden harjoitusten jälkeen molempin GTD eli todennäköisyys pelaamisesta nousi 25 prosentista 75 prosenttiin.

Karhubasket on hävinnyt kaudella kahdesti. Tappiot ovat tulleet vieraissa Vilpasta ja Gullseja vastaan. Näissä peleissä kauhajokisten heittoprosentit ovat jääneet mataliksi. Kakkoset ovat osuneet vain 45,9 prosentin ja kolmoset 28,3 prosentin tarkkuudella. Lisäksi pallo on näissä kahdessa pelissä menetetty 13 kertaa vastustajalle. Osasyy matalissa heittoprosenteissa on syöttöjen määrässä, sillä niitä on tullut vain 13. 12 voitokkaassa ottelussa menetyksiä on tullut 10,5 ottelua kohden. Syöttöjä on tilastoitu 20,5, joka on nostanut kakkosten heittoprosentin 57,6. Kaukoheittopelissä on ollut ongelmia läpi kauden, sillä voitetuissa pelissä prosentti on jäänyt 31,6.

-Olimme hetkittäin ongelmissa Kouvojen suoraviivaisen korille hyökkäämisen kanssa joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa, johon koitamme nyt tietysti keskittyä, Janne Koskimies kertoo. – Oikealle energiatasolle pääseminen pitkän matkustamisen jälkeen ja pistelukemien pitäminen pieninä ovat meille avainasioita.

Karhubasketin kokoonpano (päivitetty 14.12. klo 18.45): Rougeau, Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Toppin, Carter, Skinner, Peltonen, Kaukiainen GTD 75 %, Kantonen GTD 75 %.

Kun vertaillaan joukkueiden tilastoja, niin Kouvot nousee koko Korisliigan kovimmaksi pistejoukkueeksi. Kouvot tekee 93,1 pistettä ottelua kohden. Kouvolalaisten pelaaminen perustuu nopeisiin vastaiskuihin ja taitaviin yksilösuorituksiin, josta kertoo vain 14 tilastoitua syöttöä ottelua kohden. Se on myös Korisliigan pienin lukema. Kouvoja vastaan tehdään 88,8 pistettä ottelua kohden. Kouvot on valmentaja Jyri Lehtosen johdolla pelanneet myös taktisesti viisaasti, josta on osoituksena neljä voittoa, kun ottelut ovat päätyneet viiden pisteen marginaalilla tai pienemmällä erolla. Kouvot ei ole hävinnyt näistä yhtäkään.

Karhubasketin vahvuutena on puolustus. Vastustajat ovat jääneet keskimäärin 68,9 pisteeseen. Osaa Karhubasket tehdä myös pisteitä, sillä niitä syntyy 86 ottelua kohden. Kauhajokiset ovat tarkka kakkosten heittojoukkue, 56 prosentin tarkkuudella. Levypalloissa (41,8) ja hyökkäyslevypalloissa (14,9) joukkue on sarjan paras. Keskiviikkona vastakkain on sarjan kaksi pallovarminta joukkuetta. Karhubasket menettää pelivälineen 10,9 kertaa ja Kouvot 12,2.

Joukkueet kohtasivat lokakuun puolivälissä Karhuluolassa. Silloin kotijoukkue oli parempi pistein 101-82. Silloin oranssipaidat dominoivat levyreitä 46-30 ja pitivät Kouvojen kolmoset vain 8 prosentissa. Sellaista ei varmaan enää tapahdu. Karhubasketista kaikki pelaajat pääsivät pisteille. Cameron Jones (20/7/4) ja Simeon Carter (16/7) olivat ahkerimpia pistenikkareita. Kouvoista sukkaa heiluttivat joukkueen jo jättänyt Deshon Taylor (17/3/3) ja Makuach Maluach (14/3).

Korisliigassa on kaksi joukkuetta, jotka eivät vielä ole kotisalissaan hävinneet tällä kaudella. Ja ne kohtaavat toisensa keskiviikkona Kouvolassa. Toki Kouvojen tilastoa sotkee hieman lauantainen Cup-häviö Lahdelle. Kouvojen kolme tappiota ovat tulleet vieraissa Karhubasketille, Gullseille ja Kobrille.

Kouvot palasi joulukuun alussa maajoukkuetauolta voitokkaalla ottelulla Katajaa vastaan (105-94). Deshon Taylor teki tuossa pelissä 29 pistettä, mutta lähti sen jälkeen Unkariin. Tilalle Kouvot palkkasi 193 senttisen takamiehen Robert Hallin. Hall aloitti tämän kauden divari A:ssa ToPo:n joukkueessa, jossa tilastoihin tuli yhdeksässä pelissä 13,8 pistettä, 5,3 levyriä ja 5,6 syöttöä, 29 minuutin peliajalla. Viimekaudella Hall pelasi kaksi ottelua Korihaissa (13,5/2,5/3,5) ja 15 ottelua PuHu:ssa divari B:tä (21,5/9,1/7). Hall oli mukana 8. joulukuuta, kun Kouvot haki voiton Lahdesta ja teki 11 pistettä, poimi 5 levypalloa ja jakoi 2 syöttöä. Viime lauantain tappiollisessa Cup-ottelussa Hall teki 10 pistettä ja poimi 7 levypalloa.

Kouvojen pelin keskiössä ovat taitavat, monipuoliset ja nopeat Isiah Osborne (17,6/5,3/2,2) sekä Amir Hinton (20,7/6,9/1,6). Osborne on erinomainen heittäjä, joka ottaa 6,6 kolmosta ottelua kohden ja heittää ne sisään 41,9 prosentin tarkkuudella. Hinton ajaa paljon korille ja hankkii 5,7 vaparia ottelua kohden. Jenkkiosastolta löytyy myös Makuach Maluach (8,4/3,5), joka on Osbornen ja Hintonin tavoin 196 senttinen laituri.

Kouvoilla oli käytössä alkukaudesta kahden tornin järjestelmä. Positiivista ja poikkeuksellista on se, että tornit ovat kotimaisia. Ilmari Toikkanen (4,7/4) on sivussa loukkaantumisen takia ja Hannes Pöllän (8,6/5,1) pelaaminen on epävarmaa loukkaantumisen takia. Pöllä on ollut sivussa maajoukkuetauosta saakka. Juuri tuon tauon aikana, Pöllä pelasi maajoukkueen kanssa Kroatiaa vastaan. Kaksikkoa tuuraamaan Kouvot ovat saanet divari A:n joukkueestaan HyPo:n kasvatti Aapeli Syrjämäen (4,5/1,5), joka on kahdessa Korisliigapelissä tehnyt 4,5 pistettä ottelua kohden.

Jokaisella joukkueella pitää olla toimiva moottori. Yleensä moottori on takamies. Vaikka Karhubasketilta puuttuvat kaikki ntakamiehet, Kouvojen luotettava sotaratsu Tuomas Hirvonen (6,7/2,4/,2) on kehissä ja pyörittää kouvolalaisten peliä. Henri Permanto (7,1/1,9) on saanut lisää vastuuta ja kiittänyt siitä valmentaja Lehtosta mukavilla esityksillä. Joel Mäntysen (4,8/2,3) pelaaminen on epävarmaa, mutta Aarni Korkiatupa (5,5/2) ja Teemu Kristeri ovat kokoonpanossa. Kristeri pelaa ensimmäisen Korisliigaottelunsa, mutta on divari A:ssa tehnyt tällä kaudella mukavat 8,6 pistettä per ottelu.

-Karhubasket on pystynyt mukauttamaan peliään sopivaksi nykyrosterille, valmentajavelho Jyri Lehtonen aloittaa pohdinnan omassa ennakossaan. – Kertoo paljon pelaajiston ja valmennuksen tasosta. – Meillä selviytymiskamppailua joulutauolle. – Yhtään lisää loukkaantumisia ei tarvittaisi juuri nyt. – Harjoittelemattomuus näkyy perustekemisessä. – Mutta kun pelissä on mahdollisuus sarjan piikkipaikalle, energiaa pitäisi löytyä varastosta.

Kouvojen kokoonpano: Maluach, Osborne, Hirvonen, Hinton, Hall, Permanto, Korkiatupa, Syrjämäki, Kristeri, Pöllä GTD 50%, Mäntynen GTD 50%.

Kouvot – Karhubasket keskiviikkona kello 18.30 Kouvolan Jatke Areenalla.

Peliä voi seurata suorana Ruudun välityksellä.