UUTISET

03.12.2021

OTTELUENNAKKO: SALON VILPAS – KARHUBASKET

Maaottelutauko on ohi ja Korisliiga jatkuu kohti tammikuun lopussa tapahtuvaa jakoa ylä- ja alaloppusarjaan. Karhubasket (11 voittoa/1 tappio) on pitänyt tauon ajan sarjataulukon kärkipaikkaa. Kauhajokisten pelit jatkuvat Salossa, jossa viime kauden mestari Vilpas (5/7) isännöi oranssipaitoja.

Karhubasket lähti tauolle 89-37 kotivoitolla Korihaista. Vaikka taukoa oli 14 päivää, niin joukkueen terveystilanne ei ole paras mahdollinen. Maajoukkueleiritykseen valittu takamies Henri Kantonen (alavartalovamma) on edelleen sivussa ja takakentältä puuttuu myös toinen syömähammas, sillä Cameron Jones on sivussa alavartalovamman takia. Tämä sattui viikolla, eikä vamman vakavuudesta oli vielä tarkempaa tietoa. Se selviää jatkotutkimuksissa.

Jos on puutteita takakentällä, niin ongelmia on myös isojen pelaajien kanssa. Simeon Carterin (alavartalovamma) pelaaminen on vielä epävarmaa ja se ratkeaa vasta ennen peliä. Karhubasketin viides jenkki Malik Toppin (alavartalovamma) ei Carteria kokoonpanossa paikkaamaan.

Karhubasket on pitänyt vastustajat 67,9 pisteessä pelaamassaan 12 ottelussa. Tiukka koko kentän puolustus on tuottanut vastustajille vaikeuksia, eikä huolelliselle pelinrakentelulle ole jätetty tilaa. Kun kokoonpanosta puuttuu pelaajia, niin saman puolustusintensiteetin ylläpitäminen on haastavaa. Toki poissaolot kokoonpanossa tarjoavat muille pelaajille isompaa roolia.

Lee Skinner ja Rene Rougeau ovat vastuussa sekä levypallopelaamisesta että Jeremiah Woodin paimentamisesta. Toki Kalle Peltonen tuo tähän apuvoimia. Kantosen ja Jonesin jättämä aukko takakentällä on iso, mutta Severi Kaukiainen ja Eero Innamaa eivät vastuuta kaihda.

-Molemmat joukkueet joutuvat varmuudella siirtämään pelaajia normaalista poikkeaville pelipaikoille, joka tekee ottelusta mielenkiintoisen ja vaikeammin ennakoitavan, Karhubasketin valmentaja Janne Koskimies pohtii. – Meidän tulee olla huolellisia ja pystyttävä pitämään menetykset kurissa, ettei Vilpas pääse avoimiin heittopaikkoihin nopeissa ja puolinopeissa tilanteissa. – Uskon, että pistelukemien pysyessä pieninä meidän mahdollisuudet paranevat.

Karhubasketin kokoonpano: Rougeau, Kaukiainen, Innamaa, Hakamaa, Skinner, Peltonen, Carter (GTD 75%), Marttinen.

Karhubasket ja Vilpas kohtasivat lokakuun alussa karhuluolassa. Silloin oranssipaidat olivat parempia pistein 99-85. Vilppaan tekemät 85 pistettä on suurin lukema, jota kauhajokisia vastaan on tällä kaudella tehty. Lokakuussa Karhubasket upotti kakkoset 62 prosentin ja kolmoset 47 prosentin tarkkuudella. Myös Vilpas oli silloin tarkalla heittopäällä, sillä salolaisten kakkoset upposivat 59 prosentin ja kolmoset 39 prosentin tarkkuudella. Levypallot oli yksi ratkaisukohta, sillä ne menivät kauhajokisille 37-30. Menetyksiä Karhubasketille tuli yhdeksän, kun salolaiset hukkasivat pelivälineen 13 kertaa.

Karhubasketin pisteistä vastasivat nyt poissaolevat Jones (24/6/4) ja Kantonen (21/6/2). Myös Rene Rougeau (19/6/5) ja Lee Skinner (18/9) olivat tehokkaita. Kauhajokisten kehuttu puolustus piti salolaisten nimimiehet kurissa, mutta liukas takamies Marcus Lovett Jr (24/3 syöttöä) ja järkälemäinen sentteri Jeremiah Wood (17/9) tuottivat runsaasti vaikeuksia.

Karhubasket on tuskaillut kauden aikana kaukoheittopelin kanssa. Erityisesti kuudessa vierasottelussa tarkkuus on ollut heikko, sillä kolmoset ovat osuneet koriin vain 24,1 prosentin tarkkuudella. Tähän ei lauantaina ole varaa. Kuvaavaa on, että myös ainoassa tappiopelissä Helsingin Kisahallissa tarkkuus jäi kolmosissa huonoksi, sillä silloin tarkkuus oli 23,1. Menetysten pitäminen kurissa on myös tärkeää ja kuinka Karhubasket pärjää levyreissä on myös voiton kannalta oleellista.

Mestari Vilppaan alkukausi ei ole ollut suunnitellun kaltainen. Vilpas on hävinnyt kaksi edellistä kotipeliään. Marraskuun alussa KTP haki sarjapisteet 81-86 voitolla ja edellisessä kotiottelussa Seagulls oli parempi pistein 81-85. Gulls kotitappion jälkeen Vilpas voitti Joensuussa 74-95, mutta lähti maaottelutauolle 97-95 tappiolla, kun Lahti Basketball oli kaksi pistettä parempi.

Vilppaan kokoonpanosta puuttuvat Juho Nenonen ja Riku Laine. Laine kärsii alavartalovammassa ja on todennäköisesti sivussa koko joulukuun. Juho Nenonen sairastui koronaan maaottelutauolla, Ruotsia vastaan pelatun ottelun jälkeen. Karhubasket lähettää Kauhajoen suosikkipojalle terveiset ja toivoo pikaista paranemista.

Vaikka Nenonen ja Laine puuttuvat, niin Vilppaan kokoonpano tarjoaa valmentaja Sami Toiviaiselle optioita. Ja kun pelaajia puuttuu kokoonpanosta, niin se tarjoaa jäljellä oleville miehille isompaa roolia. Ehkäpä juuri tätä Marcus Lovett Jr (15,1/1,6/5,1), Brian Fobbs (12,8/5,1) ja Bryan Griffin (16,5/6,7) tarvitsevat. Kritiikki näitä pelaajia kohtaan on välillä ollut suurta, mutta pelata he osaavat. Lovett Jr on välillä häikäisevä ja Griffin joukkueensa paras pistemies, mutta ehkä koko kolmikolle kaivataan tasaisuutta suorituksiin.

Jeremiah Wood (12,5/5,5/4,5) on Vilppaan pelin moottori. Kun Wood puuttui kokoonpanosta, tappioita tuli. Heti hänen paluunsa jälkeen Vilpas kävi voittamassa Kataja Basketin. Wood on vahva sisäpelaaja, mutta hänen pelikäsitys ja syöttötaitonsa tekevät hänestä todella ison pelaajan.

Mikko Koivisto (8,8/2,3/2,7) tunnetaan tarkkakätisenä kolmoslinkoa. Tuntuu, ettei Koivisto ole vielä tällä kaudella päässyt irti, mutta siltä hänen osumatarkkuus kolmosissa on yli 40 prosenttia. Roope Ahonen (6,21,2/2,7) on ollut samoja merkkejä kuin Koivistolla, mutta Ahosenkin kolmoset uppoavat hyvällä 45 prosentin tarkkuudella. Ehkäpä Ahonen tarvitsisi lisää heittopaikkoja. Perttu Blomgren (6,9/3,3/2,3) on ottanut isoja askelia eteenpäin ja on kohonnut joukkueensa ykköstakamieheksi. Trey Niemen (2,2) ja Niilo Kärkkäisen (0,6) roolit ovat jääneet pienemmäksi.

Kun vertaillaan Vilppaan tappio- ja voitto-otteluita, niin voi tehdä sen johtopäätöksen, että Vilppaan pitää onnistua kaukoheittopelissä, poimia levypallot ja pitää menetykset kurissa, jotta se voisi lauantaina voitoin napata. No resepti on molemmille joukkueille ihan sama.

Vilpas tekee koko Korisliigassa eniten pisteitä (91,8) ottelua kohden. Se on sarjan ehdotonta eliittiä heittotarkkuuksissa ja syötöissä. Kauhajokisten vahvuudet ovat levypallopelissä. 15,3 hyökkäyslevypalloa on sarjan paras noteeraus. Lisäksi vain 10,6 menetystä ottelua kohden on paras lukema.

-Mikäs sen parempaa kuin kohdata sarjan ylivoimaisesti paras joukkue heti tauon jälkeen, Vilppaan valmentaja Sami Toiviainen heittää paineet vierasjoukkueelle korisliiga.fi sivustoin ennakossa. – Olemme hioneet omaa pelaamistamme ja toivottavasti se näkyy lauantaina. – Valmius Karhubasketin aktiiviseen pelaamiseen on isoin tekijä, jotta voimme lähteä ottelusta voittajana.

Vilppaan kokoonpano: Niemi, Blomgren, Koivisto, Ahonen, Fobbs, Kärkkäinen, Lovett Jr, Wood, Griffin.

Salon Vilpas – Karhubasket lauantaina kello 17 Salohallissa.

Peliä voi katsella suorana Ruudun välityksellä.