UUTISET

16.11.2021

OTTELUENNAKKO: LAHTI BASKETBALL – KARHUBASKET

Karhubasket (9 voittoa/1 tappio) lähtee keskiviikkona Lahteen, jossa Lahti Basketball (5/5) isännöi oranssipaitoja. Karhubasket palasi voittokantaan lauantaina, kun se voitti kotiluolassa Kataja Basketin, hävittyään viikkoa aikaisemmin Korisliigan kärkikamppailun Kisahallissa. Lahti on pelannut viime viikot vajaalla kokoonpanolla, kun lahtelaisten jenkit ovat olleet sivussa pahan auto-onnettomuuden jälkeen.

Karhubasketia on jälleen lähdössä tukemaan bussillinen innokkaita ja äänekkäitä faneja. Kauhajokiset saavat faneilta tukea, mitä pelaajat ovat vuolaasti kiitelleet.

Oman mausteensa keskiviikon kierrokselle tuo Suomen Cup. Suomen Cupin sijoitukset lukitaan keskiviikon otteluiden jälkeen ja sarjataulukon kahdeksan parasta joukkuetta ratkaisevat cup-mestaruuden. Karhubasket ja Seagulls ovat sarjataulukon kärjessä tasapisteissä. Gulls kohtaa keskiviikkona Kisahallissa Kobrat. Jos Gulls ja Karhubasket voittavat keskiviikon ottelunsa ja ovat näin tasoissa sarjapisteissä sekä voittosuhteessa, ratkaisee Cupin ykkössijan kaikkien otteluiden korisuhde. Tällä hetkellä kauhajokiset ovat tässä edellä, ja käytännössä silloin ykkössijan ratkaisee keskiviikon voittomarginaali. Karhubasket lähtee Suomen Cuppiin ykkössijalta, jos Gulls ei voita keskiviikon ottelua 15 pistettä tai isommalla erolla kuin Karhubasket.

Kouvot on lukinnut sijan kolme, mutta sijoista neljä-kahdeksan käydään vielä hurja kamppailu. Tilanne on niin kimurantti, että ennustaminen on mahdotonta. Joukkueita rankattaessa mukaan ei oteta jo pelattua ottelua Pyrintö-Bisons, joka päättyi tamperelaisten reiluun voittoon. Tällä hetkellä Pyrintö olisi ulkona Cupista eli sijalla yhdeksän. BC Nokia on sijalla 10, mutta molemmat joukkueet omaavat mahdollisuuden kahdeksan joukkoon.

Maanantaina 22. marraskuuta top kolme joukkuetta valitsevat itselleen vastustajat Suomen Cupin puolivälieriin, jotka pelataan lauantaina 11.12. Puolivälierissä kotietu on neljällä parhaalla joukkueella. Voittajat selviävät Final Four-lopputurnaukseen, joka pelataan Helsingin Urhea-hallissa perjantaina 14. tammikuuta. Välierien voittajat ratkaisevat Cup mestaruuden seuraavana päivänä. Voittajalla on luvassa 10 000 euron palkinto. Finaalin häviäjä saa lohdutuksena 3000 euron summan. YLE TV2 lähettää Final Four lopputurnauksen ottelut suorana (osa peleistä tulee YLE Areenan puolella).

Mutta takaisin Korisliigaan. Karhubasket otti lauantaina kauden viidennen kotivoiton, kaatamalla Katajan 92-67. Kauhajokiset pelasivat ilman takamies Henri Kantosta, joka oli sivussa alavartalovamman takia. Kantonen on todennäköisesti poissa kokoonpanosta aina maajoukkuetaukoon asti. Katajalta puuttui Jamar Wilson. Tämä teki ison loven Katajan pelaavaan rosteriin. Vain seitsemällä pelannut Kataja sinnitteli mukana, mutta Karhubasketin puolustuksen paine kasvatti eron lopulta 25 pisteeseen, mutta ratkaiseva ero saatiin aikaan vasta päätösneljänneksellä.

Karhubasketin intensiivinen puolustus on pitänyt vastustajat 10 ottelussa 70,8 pisteessä. Tämä on pohjustanut joukkueen yhdeksän voittoa. Pelityyli kysyy voimia omalta kokoonpanolta, mutta kypsyttää vastustaja pelin kuluessa. Karhubasket on heittänyt kolmoset kotiluolassa 37,5 prosentin tarkkuudella, mutta vieraissa heittopeli on ollut nihkeämpää. Viidessä vieraspelissä kolkit ovat uponneet vain 25,2 tarkkuudella, joten vierassaldo neljä voittoa ja yksi tappio on siihen nähden hyvä saavutus. Ongelmia kaukoheittopelissä on kompensoitu aktiivisella hyökkäyslevypallopelaamisella. Kauhajokiset ovat hakeneet 14,8 hyökkäyslevypalloa per ottelu. Vieraissa ollaan oltu vielä aktiivisempi, sillä niitä on tarttunut näppeihin 15,2 kappaletta, mutta toki huonomman heittopelin takia niitä on myös ollut enemmän tarjolla.

Lahti on Karhubasketin tavoin sarjan parhaita levypallojoukkueita. Suurempaa eroa joukkueiden välille tulee kakkosissa. Ne kauhajokiset upottavat 57,3 prosentin tarkkuudella, kun Lahden prosentti on 50,6. Kolmosissa molemmat ovat takkuilleet. Karhubasketin prosentti kolmosissa on 31,9, kun lahtelaiset ovat onnistuneet omissa kolkeissaan 30,3 prosenttisesti. Karhubasket on koko Korisliigan pallovarin joukkue, sillä menetyksiä tulee 9,9 ottelua kohden. Lahtelaiset menettävät pallon 18,5 kertaa ottelussa, mikä on koko sarjan heikoin noteeraus.

-Viimeinen viikko ennen maajoukkuetaukoa ja nyt pitää vaan jaksaa puristaa loppuun asti, päävalmentaja Janne Koskimies aloittaa oman ennakkonsa – Mielenkiintoa tähän peliin tuo lisää se, että joukkueiden pelaamisessa on osittain samoja elementtejä. – Lahdella on uusien pelaajien myötä kasassa erittäin fyysiseen koripalloon kykenevä joukkue. – Meidän kamppailupelaamisen pitää olla keskiviikkona korkealla tasolla.

Karhubasketin kokoonpano: Jones, Rougeau, Kaukiainen, Innamaa, Hakamaa, Skinner, Peltonen, Toppin GTD 25%, Carter GTD 75%, Marttinen.

Lahti on ottanut viidestä voitostaan kolme kotisalissa Lahti Energia Areenalla. Lahden kotipelit alkoivat 96-84 voitolla Kobrista. Sen jälkeen tappion jälkeen kotimatkalle joutui Loimaa Bisons (89-86). KTP haki 69-97 vierasvoiton Lahdesta, kun lahtelaisten koko jenkkinelikko oli sivussa valitettavan auto-onnettomuuden jälkeen. Tuossa olisi voinut käydä huonomminkin, mutta onneksi kaikki säilyivät hengissä. Lahti meni muutaman pelin pelkillä kotimaisilla pelaajilla ja hakivat peräkkäiset voitot Nokialta (75-76) sekä Tampereelta (90-100).

Marraskuun alussa Gulls haki Lahdesta 60-85 voiton, mutta sitten lahtelaiset palasivat kotiareenalla voittokantaan, kun Kataja joutui lähtemään 84-80 tappion jälkeen tyhjin käsin takaisin Joensuuhun. Tuossa ottelussa Lahdella oli mukana uusi jenkki, kun Salossa ja Kouvoissa Korisliigaa pelannut 194 senttinen laituri Antonio Ballard puki päälleen mustan peliasun. Ballard oli heti ensimmäisessä ottelussa isossa roolissa, kun teki Katajaa vastaan 26 pistettä ja poimi 10 levyriä.

Edellisen ottelun Lahti pelasi viime lauantaina Uudessakaupungissa. Vaikka lahtelaiset ovat saaneet kokoonpanoon myös Admon Gilderin, niin Korihait otti kauden avausvoiton lukemin 86-62. Lahti menetti pallon peräti 25 kertaa ja upotti kakkoset vain 44 prosentin tarkkuudella. Vaikka vieraat voittivat levyrit 38-45 ja hakivat 17 hyökkäyslevypalloa, niin tappio tuli. Sen sinetöin 18 prosentin kolmoset. Lahden tehokkaimmat olivat Gilder 19 pisteellä ja kolmella levypallolla, sekä Antonio Ballard joka teki 13 pistettä ja kaapi 11 levypalloa.

Lahdella on nyt kokoonpanossa jenkkikolmikko Ballard (19,5/10,5), Gilder (18,8/5,6/1,4) ja 196 senttinen laituri Chris Clarke (9/9/4,5). Clarken edellinen ottelu oli kamppailu Bisonsia vastaan. Lahti on lisäämässä kokoonpanoon myös 24 vuotiaan ja 196 senttisen Khalil Iversonin. Iverson tulee Lahteen NBA:n farmiliigan Grand Rapidsista. Wisconsinin yliopistosta valmistunut Iverson on tunnettu hyvästä puolustuksesta ja on erittäin urheilullinen pelaaja. – Olemme olleet kovilla viimeiset viikot ja varsinkin fyysiset joukkueet ovat tuottaneet meille vaikeuksia, Lahden valmentaja Pieti Poikola kertoi Hait pelin ennakossa. – Pelityylimme on kuluttava ja on todella tärkeää, että meillä on riittävä syvyys, ei vain peleissä, mutta myös harjoituksissa. – Siksi olen iloinen, että saamme helpotusta tilanteeseemme.

Ja syvyyttä Lahdella on. Henri Ventoniemi (7,3/5,1/3) häärii korin alla. Ricky Waxlax (12,3/3,6) oli joukkueelleen tärkeä pelaaja Nokiaa sekä Pyrintöä vastaan. Nokialla Waxlax pussitti 24 pistettä ja Pyrintö vastaan syntyi 26 pinnaan 71 prosentin kolmosilla. Avausviisikossa ovat myös olleet Ville Karvonen (6,6/3,2/3,2), Erik Sajantila (9,7/3,9/1,6), Eemi Luukkonen (7,4/2) ja Arttu Saarijärvi (7/3,11/1,5). Karvonen jäi edellisessä ottelussa pisteittä, joten uhkuu varmasti keskiviikkona näyttöhaluja. Sajantila pussitti KTP:tä vastaan 25 pistettä, joten hänen vaarallisuuteen pitää olla valmiina.

Pokiolan pelaavaan rosteriin kuuluvat myös Robert Bärlund (1,6/1,7), Roi Byman (2,4/1,6) ja Aleksanteri Ahola (4/2,6/1,5), joka on tunnettu tiukasta koko kentän puolustuksesta. Poikolalla on käytössä jenkkien lisäksi yhdeksän kotimaista pelaajaa, jotka kaikki saavat vastuuta kymmenestä kahteenkymmeneen minuuttia per ottelu. Karvonen jopa runsaat 26 minuuttia. Kuten Karhubasket Lahti pelaa pelaajia kuormittavalla puolustusvoittoisella pelityylillä, joten pelaajia tarvitaan.

-Kauhajoki tekee upeaa työtä ja vie koko Korisliigaa kohti Euroopan kärkeä, Lahden valmentaja Pieti Poikola aloittaa oman ennakkonsa korisliiga.fi sivustolla. – Monessa paikassa valitetaan olosuhteista, mutta Kauhajoelle keskitytään valittamisen sijaan tekemiseen. – Myös joukkue on kasattu vastaavalla mentaliteetilla. – Vain loistava on riittävän hyvää. – Jo aiemmin Korisliigassa loistaneita pelaajia on täydennetty parilla täsmähankinnalla. – Kirsikkana kakussa on erinomainen valmennus. – Mikäli emme pysty parantamaan huomattavasti edellisistä peleistä, Kauhajoki donkkaa Suurhallin raudat solmuun. – Haluamme säästää hallimme miellyttävien vahtimestareiden taakkaa, tulemme tekemään ryhdin kohotuksen ja aiomme haastaa Karhun tosissaan.

Lahden kokoonpano: Saarijärvi, Gilder, Ahola, Luukkonen, Karvonen, Sajantila, Waxlax, Bärlund (GTD), Ballard, Iverson.

Keskiviikon ottelun avainteesit voittoon: Levypallopelaaminen. Molemmat joukkueet pitävät aktiivisella puolustuspelaamisella vapaat paikat vähissä, joten levypalloja on ilmassa runsaasti. Se kumpi näitä kontrolloi, saa extrahyökkäyksiä. Kaukoheittopeli. Molemmat joukkueet ovat takkuilleet kolmosten kanssa. Se kumpi saa heittopelin paremmin kulkemaan bonuskaaren takaa on vahvoilla.

Lahti Basketball – Karhubasket keskiviikkona kello 18.30 Lahti Energia Areenalla.

Ottelu on katsottavissa suorana Ruudun välityksellä.

Karhubasket pelaa viimeisen ottelunsa ennen maaottelutaukoa kotiluolassa ensi lauantaina, kun vieraaksi saapuu Bojan Sarcevicin tähdittämä Korihait. Voit varmistaa paikkasi Bojanin palatessa karhuluolaan, ostamalla lipun ennakkoon ennakkolipusta tai Kauhajoen Kesportista.