UUTISET

05.11.2021

OTTELUENNAKKO: HELSINKI SEAGULLS – KARHUBASKET

Lauantaina pelataan Helsingin Kisahallissa todellinen herkkupala, kun sarjataulukon ykkönen Karhubasket (8 voittoa/0 tappiota) lähtee haastamaan kakkospaikkaa hallussa pitävää Seagulls (7/1) parvea. Kumpi joukkue jatkaa lauantain jälkeen sarjan kärjessä, ratkeaa kello 17 alkavassa ottelussa.

Kuten kärkiotteluun kuuluukin, niin Kisahalli on loppuunmyyty. Jos lippuja et ole hankkinut, niin ottelun voi katsoa suorana Ruudun välityksellä. Lähetys alkaa kello 16.50.

Karhubasket saa jälleen vieraspelissä tukea äänekkäältä fanilaumalta, joka lähtee isoolle kirkolle täpötäydellä bussilla. Fanibussi on ollut matkassa tällä kaudella jokaisessa ottelussa, ja oranssipaidat ovat faneja kiitelleet voittamalla jokaisen ottelun. Toivottavasti sama tahti jatkuu myös lauantaina.

Karhubasket on edennyt voitosta voittoon. Keskiviikkona kauhajokisten vahvuuden sai kokea Tampereen Pyrintö, joka lähti kotimatkalle 105-84 tappion jälkeen. Karhubasket ratkaisi ottelun jo avausjaksolla, johtaen puoliajalla lukemin 58-34. Sitten tahti hieman löystyi ja Pyrintö pääsi peliin paremmin kiinni ottelun toisella puoliskolla.

Karhubasket on antanut vastustajalle vain 69,6 pistettä ottelua kohden. Kun puolustus on tiukkaa, niin otteluita on helpompi voittaa. Vastustajien heittotarkkuudet ovat jääneet kakkosissa 48,5 ja kolmosissa 26,9 prosenttiin. Lisäksi vastustajille on kirjattu 14,5 menetystä.

Seagullsin peli on perustunut hyvälle pallon liikkeelle. Syöttöjä helsinkiläiset ovat tilastoineet 23,3 per ottelu. Heitot ovat napsuneet koriin kakkosissa 57,7 prosentin ja kolmosissa peräti 40,9 prosentin tarkkuudella. Gulls on koko Korisliigan tarkin kaukoheittojoukkue. Kun helsinkiläiset pitävät vielä pallosta huolta (12,4 menetystä per ottelu), niin tätä kombinaatiota Karhubasket lähtee sekoittamaan.

Karhubasket ja Seagulls ovat kohdanneet Korisliigassa 34 kertaa. Kauhajokiset ovat napanneet 21 voittoa ja viimeisistä 10 kohtaamisesta oranssipaidat ovat ottaneet seitsemän voittoa. Gullsien viimeisin voitto on lokakuulta 2020, kun ottelu päättyi Kisahallissa isäntien 84-82 voittoon.

– Vastakkain kaksi hyvää joukkuetta, joilla on hyvin erilaiset vahvuudet, Janne Koskimies pohtii tulevasta kärkiottelusta. – Seagulls osaa rakentaa heittopaikat maltilla, josta kertoo heidän yli 40 % tarkkuus kolmen pisteen viivan takaa joukkueena. – Puolustuksessa he osaavat käyttää erilaisia taktisia elementtejä, joilla ottavat vastustajien hyökkäykseltä tilan pois. – Erittäin mielenkiintoinen lauantai-ilta siis tulossa, johon oman lisänsä tuo jälleen meidän upea faniryhmämme, Koskimies hehkuttaa.

Karhubasketin kokoonpano: Jones, Rougeau, Kantonen, Kaukiainen, Innamaa, Hakamaa, Skinner, Peltonen, Toppin GTD 25%, Carter GTD 75%, Marttinen.

Gulls hävisi kauden avausottelun Kouvolassa 83-78. Lokkien heittopeli bonuskaaren takaa yskähteli, sillä kolmoset osuivat vain 22 prosentin tarkkuudella. Joukkue ei ollut vielä hitsautunut yhteen, josta kertoo vain 11 syöttöä. Tuossa pelissä Gullsien tehomiehet olivat Brandon Sherrod (19/11) ja Lassi Nikkarinen (19/2/5).

Avaustappion jälkeen Gulls on voittanut seitsemän peliä putkeen ja voitot ovat tulleet selvillä marginaaleilla. Kisahallissa joukkue on voittanut Biisonit (88-71), KTP:n (97-89), Korihait (88-71) ja Katajan (85-71).

Keskiviikkona Gulls kävi hakemassa 60-85 voiton Lahdesta. Voitto tuli helpolla, vaikka kolmoset upposivat vain 23 prosentin tarkkuudella. Helsinkiläisiä avitti Lahden 15 prosentin tarkkuus kolmosissa (5/34), 18 menetystä ja vain yhdeksän hankittua vaparia, jotka upposivat 56 prosentin tarkkuudella. Toki Gullsien puolustuksella oli tähän lahtelaisten vaisuuteen varmasti vaikutusta. Jussi Laakso jakoi minuutit pelaajien kesken tasan, joten joukkue on liikkeillä tuoreilla jaloilla lauantain kärkiottelussa. Antti Kanervo (16/2/4) ja Tuukka Kotti (15/6) olivat Lokkien parhaat pistemiehet Lahdessa.

Seagullsien kokoonpano on huikea. Eri Euroopan huippusarjat kolunnut Petteri Koponen (11,3/2,4/3,6) palasi Korisliigaan ja on saanut katsomot pullolleen. Ei vain Helsingin Kisahallissa vaan jopa Tampereella. Pyrintöä vastaan Koponen näytti heittotaitoaan, tehden 27 pistettä (kolmoset 9/11), mutta Karhubasket tuskin jättää miehelle samanlaisia heittopaikkoja, kuin Pyrintö.

Koposen tavoin maajoukkueen ydinrunkoon kuuluvat Tuukka Kotti (10/7,5/2,8), Antti Kanervo (10,7/2,6/3,3) ja Shawn Huff (11,3/6,1). Kotilla on 226 maaottelua pelattuna, mutta Suomen mestaruus vielä puuttuu. Mestaruus puuttuu myös Kanervolta, mutta 204 maaottelun Huff on kaksi mestaruutta Hongassa aikanaan voittanut. Jos kokemuksesta puhutaan, niin ei ole kokeneempaa Korisliigapelaajaa kuin Timo Heinonen (7,9/3,6). Heinosella on lauantaina myös juhlapäivä, sillä tuleva kärkiottelu on miehen 900 Korisliigakamppailu.

Vaikka tuosta nelikosta löytyy kokemusta vaikka jakaa, niin Gullsien tärkein palanen on BC Nokiasta siirtynyt Lassi Nikkarinen (14,6/2,3/5). Nikkarinen johtaa takamiehenä kokenutta joukkuetta kypsästi ja jakaa siinä ohessa viisi syöttöä per ottelu. Nikkarinen luonnollisesti kirjaa joukkueensa isoimmat minuutit, runsaat 28 per kamppailu, mutta on noussut myös joukkueensa parhaaksi pistemieheksi 14,6 pisteen keskiarvolla. Ja pisteet syntyvät tarkasti, kakkoset uppoavat 53,8 prosentin ja kolmoset 487,5 prosentin tarkkuudella.

Gullseilla on kokoonpanossa kolme ulkomaanvahvistusta. 198 senttinen sentteri Brandon Sherrod (12,7/7), 198 senttinen laituri Zaccheus Darko-Kelly (10,5/3,6/3,4) ja uusimpana tulokkaana 196 senttinen laituri Kenneth Manigault (14/7/4). Sherrod on kärsinyt loukkaantumisesta, mutta palasi vahvasti kentälle keskiviikkona. Darko-Kelly on osoittautunut monipuoliseksi joukkuepelaajaksi. Manigault on saanut alle kaksi peliä, mutta kokeneena pelaajana hän on sopeutunut joukkueeseen nopeasti. Manigault pelasi kausilla 2017-2018 ja 2018-2019 Tampereen Pyrinnössä. Jälkimmäisellä kaudella hän teki 17,1 pistettä ja poimi 5,3 levypalloa.

Kun kokeneisiin kotimaisiin ja laadukkaisiin ulkomaalaisiin lisätään vielä nuoret nousevat kyvyt; Emil Skyttä (4,6), Sakari Laakso (1,7/1,2) ja Santeri Makkonen (1,6), niin valmentaja Jussi Laaksolla on käytössään erittäin laaja rosteri. Suurin ongelma Laaksolla on saada kaikille riittävästi peliaikaa, jotta miehet pysyvät vireessä ja tyytyväisenä rooleihinsa. Seagulls voi tarvittaessa vielä täydentää joukkuettaan yhdellä ulkomaalaisella pelaajalla. Tällä kaudella siirtoikkuna sulkeutuu helmikuun puolivälissä.

– Karhubasket astelee täpötäyteen Kisahalliin sarjakärkenä odotettuun kamppailuun, Jussi Laakso aloittaa oman ennakkonsa korisliiga.fi sivustolla. – Meidän tavoitteena on aiheuttaa se ensimmäinen merkintä tappiosarakkeeseen. – Puolustamme kotikenttäämme loppuun asti, omin asein. – Molemmat joukkueet löytyvät sarjan puolustus- ja hyökkäystilastojen kirkkaimmasta kärjestä, joten hieno tapahtuma on luvassa.

Seagullsien kokoonpano: Zaccheus Darko-Kelly, Kenny Manigault, Shawn Huff, Timi Heinonen, Antti Kanervo, Sakari Laakso, Tuukka Kotti, Lassi Nikkarinen, Petteri Koponen, Emil Skyttä, Brandon Sherrod.

Helsinki Seagulls – Karhubasket lauantaina kello 17 Kisahallissa.