UUTISET

14.04.2021

FINAALIENNAKKO: KARHUBASKET – SALON VILPAS

Välierät ovat pelattu ja kaksi joukkuetta, jotka taistelevat kultamitaleista sekä pantteripatsaasta ovat Karhubasket ja Salon Vilpas.

Runkosarjassa itsensä kolmanneksi pelannut Karhubasket kaatoi puolivälierissä BC Nokian otteluvoitoin 4-1. Välierissä kaatui runkosarjan kakkonen Tampereen Pyrintö samoin lukemin eli 4-1. Molemmissa pudotuspelisarjoissa oli tietyt erikoispiirteet. BC Nokia oli vapauttanut jenkit sopimuksistaan jo hyvissä ajoin ennen pudotuspelejä, joten paperilla Karhubasket oli joukkueista selvästi vahvempi. BC Nokia taisteli itsensä kuitenkin runkosarjan kuudenneksi ja osoitti samaa periksiantamattomuutta otteluissa oranssipaitoja vastaan.

Pyrintö puolestaan pelasi läpi kauden paikkapuolustusta, mikä poikkeaa suuresti muiden joukkueiden puolustuskonseptista, jossa suositaan miesvartiointia. Paikkaa käytetään vain ajoittain sekoittamassa vastustajien hyökkäystä. Pyrintö kiilasi itsensä runkosarjan kakkoseksi omalla tyylillään ja piti kiinni strategiasta loppuun saakka. Karhubasket löysi kuitenkin ensimmäisen ottelun jälkeen lääkkeet paikan murtamiseen ja voitti ottelusarjan neljä viimeistä ottelua.

Vilpas pelasi itsensä runkosarjan neloseksi. Joukkueen kautta ovat sotkeneet loukkaantumiset, mutta kuten valmentaja Sami Toiviainen kertoi voittoisan välieräsarjan jälkeen, sekä osoittautui arvokkaaksi asiaksi. Teemu Rannikko palasi kentälle vasta tammikuussa pitkän ja vakavan loukkaantumisen jälkeen. Aatu Kivimäki kantoi vastuuta ja kukapa muukaan oli kirjaimellisesti ratkaisemassa loppuottelupaikkaa salolaisille, kuin Kivimäki.

Vilpas pelasi fyysisen puolivälieräsarjan Lahti Basketballia vastaan. Otteluvoitot menivät puhtaasti 4-0 Vilppaalle, mutta nuo lukemat eivät tee kunniaa lahtelaisten taistelulle. Välierissä Vilpas kukisti runkosarjan ylivoimaisen ykkösen ja suurimman mestaruussuosikki Helsinki Seagullsit voitoin 4-2. Lisää tuosta hienosta välieräsarjasta myöhemmin. Vilppaalla on alla fyysiset ja tiukat pudotuspelisarjat, joten heillä saattaa olla nyt niistä aimo annos tarvittavaa kokemusta, fyysisyyttä ja itseluottamusta. Toki vaa’an toisella puolella ovat taisteluiden fyysiset rasitukset, pienet kolhut ja loukkaantumiset.

Finaalien aikataulu:

1.To 15.4. klo 18.00 Karhubasket – Salon Vilpas, Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahalli

2.Su 18.4. klo 16.30 Salon Vilpas – Karhubasket, Salohalli

3.Ke 21.4. klo 18.30 Karhubasket – Salon Vilpas, Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahalli

4.Pe 23.4. klo 18.30 Salon Vilpas – Karhubasket, Salohalli

5.Su 25.4. klo 18.00 * Karhubasket – Salon Vilpas, Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahalli

6.Ti 27.4. klo 18.30 * Salon Vilpas – Karhubasket, Salohalli

7.To 29.4. klo 18.30 * Karhubasket – Salon Vilpas, Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahalli

*=tarvittaessa

Kaikki finaaliottelut tulevat Ruudusta alkustudion kera. Toinen finaali sunnuntaina 18. huhtikuuta tulee suorana myös JIM-kanavalta.

Karhubasket lukitsi neljässä viimeisessä välieräottelussa pelaavaksi jenkkinelikoksi TJ Holyfield, Collin Malcolm, Jeff Garrett ja Anthony Hilliard. Reservissä on sentteri Osasumwen Osaghae Jr, jonka valmennus voi tarvittaessa heittää kentälle. Joukkuepelaaminen ja ennen kaikkea puolustus oli kuitenkin tuolla nelikolla sen verran hyvää, että tuskin jenkkikoostumusta sekoitetaan ainakaan ensimmäiseen otteluun.

Collin Malcolm palasi loukkaantumisen jälkeen kentälle pudotuspeleissä. Kuudessa ottelussa hän on tehnyt keskiarvoiksi 18 pistettä, 5,5 levypalloa ja 5,2 syöttöä. Lisäksi hän on riistänyt pallon vastustajalta 1,3 ottelussa ja upottanut kakkoset 51,4 prosentin ja kolmoset 43,2 prosentin tarkkuudella. Toisessa ottelussa Pyrintö vastaan, jonka Karhubasket voitti lukemin 91-75, Malcolm jopa flirttaili triplatuplan kanssa, tilastoiden rivin 17/10/8.

Anthony Hilliard oli poissa koripallokentältä miltei vuoden, ennen sopimuksen solmimista kauhajokisten kanssa. Pelirytmin hakeminen kesti aikansa, mutta pudotuspeleissä tahti on ollut erilainen runkosarjaan verrattuna. Malcolmin tapaan, Hilliard on kunnostautunut myös puolustuspään tehtävissä. Hyökkäyspäässä tilastorivi on 15,7/4,7/3,3. Heitot ovat osuneet tarkasti, sillä kakkosissa onnistumisprosentti on ollut 54,8 ja kolmosissa 41,8. Kolmannessa ottelussa Pyrintö vastaan Hilliard tulitti 32 pistettä.

TJ Holyfield puolusti Pyrintösarjassa ehkäpä koko Korisliigan parasta sentteri Brady Skeensiä. Urakointi jatkuu, sillä nyt vastustajan rivistössä on toinen sarjan ehdottomaan sentterieliittiin kuuluva Jeremiah Wood. Wood ei ole yhtä liikkuva kuin Skeens, mutta pykälän tai kaksi vahvempi. Holyfield on tehnyt tilastoon pudotuspeleissä rivin 12,4/8,2/1,6 ja sävyttänyt tuota vielä 1,2 riistolla sekä 1,2 torjunnalla. Holyfield teki viidennessä ja viimeisessä välierässä 25 pistettä ja poimi 11 levypalloa. Woodille Holyfield saattaa tuottaa finaaleissa ongelmia, sillä hän on erinomainen heittäjä, joka vie Woodin kauemmaksi korista, mikä luo tilaa muille Karhubasketin pelaajille Vilppaan korilla. Neljäsjenkki Jeff Garrett on pelannut vain hieman runsaat 20 minuuttia, mutta upottaa tuolla peliajalla 12,3 pistettä ja poimii 6,7 levypalloa. Kakkoset uppoavat huimalla 68,8 prosentin tarkkuudella ja levypalloista 2,5 tulevat hyökkäyskorilla. Osaghae Jr on viidessä pelaamassaan pudotuspelissä tehnyt keskiarvoiksi 10,2 pistettä ja 5,6 levypalloa.

Jos Karhubasketin jenkit ovat pelanneet hienosti, niin adjektiivi kuvaamaan Okko Järveä pitää nostaa tasolle loistava. Järvi palkittiin Korisliigan helmikuun pelaajaksi ja suurempaa mediahuomiota tuli oikeutetusti, kun Järvi johdatti kuudella pelaajalla pelanneen Karhubasketin kotivoittoon Seagullseista ja upotti pelissä hurjat 47 pistettä. Pudotuspelissä keskiarvot ovat 13,7 pistettä, 5,1 levypalloa ja 3,8 syöttöä. Bojan Sarcevicin (6,8/3,3/6,4) pelaamista välierissä ihmeteltiin, sillä mies tuntui säästelevän heittoaan. Sarcevic on kuitenkin huippuälykäs pelaaja ja hän jos kukaan tekee joukkueen voiton eteen mitä tahansa. Pyrintöä vastaan takamiehen ei vain yksinkertaisesti tarvinnut heittää, sillä muut hoitivat tuota leiviskää hyvin ja tarkasti. Sarcevic näpäytti kuiskuttelijoita ottelusarjan kolmannessa ja ehkäpä ratkaisevassa ottelussa, kun kauhajokiset hakivat voiton Pyynikiltä. Sarcevic naulasi pari kovaa kolmosta ratkaiseviin paikkoihin, ja peli oli taputeltu. Finaaleissa nähdäänkin huippukohtaaminen, kun Korisliigan historian kaksi parasta syöttöjen jakelijaa kohtaavat viimeistä kertaa.

Kapteeni Antti Niskanen (2,2/1,8) tekee paljon sellaista, mikä ei televisiokuvasta välity kotikatsomoon. Hän puolustaa ja saa nyt finaaleissa ajaa takaa tarkkakätistä Mikko Koivistoa, kun Vilpas yrittää hänelle pelata vapaita heittopaikkoja. Eero Innamaa (6,7/2,6/1,4) on pudotuspeleissä pelannut 17 minuuttia ottelua kohden ja täyttänyt roolinsa loistavasti. Samoin Thomas Vehmanen (2,8/1 syöttö) on paikannut takamiehen tontilla Sarceviciä hyvin.

Karhubasket voitti runkosarjassa 17 ottelua ja hävisi viisi. Kotona Saldo oli yhdeksän voittoa ja kaksi tappiota. Kotitappiot tulivat koronatauon jälkeen Vilppaalle tammikuun alussa numeroin 76-86. Kauhajokisilla oli tuossa pelissä vain kuuden pelaajan kokoonpano, joten Vilppaalla oli helppo työ käydä hakemassa sarjapisteet. Toinen kotitappio tuli runkosarjan lopussa Pyrinnölle 81-89 ja se sinetöin Pyrinnön runkosarjan kakkoseksi, sekä oranssipaidat kolmoseksi. Pudotuspeleissä Karhubasket ei ole hävinnyt tällä(kään) kaudella yhtään ottelua.

-Kun isoin ennakkosuosikki mestariksi eli Seagulls on poissa pelistä, niin molemmissa leireissä on varmasti sellainen olo, että väylä on auki mestaruuteen, Karhubasketin valmentaja Janne Koskimies pohtii. – Vilppaalla on pieni etu siitä, että me olemme pelityyliltään lähempänä Gullseja, kuin Vilpas Pyrintöä. – Vilpas ja Pyrintö ovat hyvin hyvin erilaisia joukkueita. – Pyrinnön paikkaa vastaan meillä oli aikaa ja tilaa heittää, sekä suunnitelmat eri tilanteisiin olivat selvillä. – Nyt tulee vastaan ihan eri luokan puolustus. – Tarvitsemme ratkaisuvalmiutta ja pelin pitää olla oikealla intensiteettitasolla. – Nämä asiat pitää löytää nopeasti. – Molemmilla joukkueilla on mahdollisuuksia hakea parhaita match-upeja, joilla lähdetään vastustajaa pysäyttämään ja hakemaan etua hyökkäyspäähän, Koskimies laskeskelee.

Karhubasketin kokoonpanoa avausfinaaliin:

Collin Malcolm, Anthony Hilliard, Thomas Vehmanen, Jeff Garrett Jr, Antti Niskanen, Bojan Sarcevic, Okko Järvi, Eero Innamaa, TJ Holyfield, Joona Hakamaa, Kalle Peltonen.

Karhubasket ja Vilpas ovat tilastovertailussa hyvin saman tyyppisiä joukkueita. Kauhajoki tekee 90,5 pistettä ottelua kohden, Vilpas 89,9. Levypalloissa salolaiset ovat niukasti edellä, poimien 39,3 levyriä ottelua kohden, kun Karhubasketin keskiarvo on 39.1. Sama tasaisuus jatkuu muissakin tilastokohdissa. Syötöt KB 21,4, Vilpas 20,6. Menetykset KB 12, Vilpas 12,4. Kakkoset KB 57,1, Vilpas 56,9. Kolmoset KB 36,5, Vilpas 36. Isoimmat erot ovat vapaaheittotarkkuudessa, jossa Karhubasketin prosentti on 78 ja Vilppaan 69,9. Myös levypallot jakautuvat hieman eri lailla, sillä Vilpas poimii 39,3 levyristä 28,3 puolustuskorilla. Karhubasket on vahvempi hyökkäyspäässä, keräten siellä 12,2 irtopalloa.

Karhubasketin ja Vilppaan kohtaamiset lähihistoriassa ovat hyvässä muistissa. Kaikki alkoi ikimuistoisista divarin finaaleista, joista Karhubasket lähti voittaja Korisliigaan. Vilpas tuli toki samana vuonna perässä, kaataen karsinnoissa Karkkilan. Keväällä 2017 Vilpas voitti kotiedun turvin kauhajokiset välierissä otteluvoitoin 4-3. Viimeisen pelin jälkeen oranssipaitojen fanit kävivät reilusti läpyttelemässä läpi täyden Salohallin ja tunnustivat samalla vastustaja paremmuuden. Revanssi tuli heti seuraavana keväänä, kun joukkueet kohtasivat Korisliigan finaaleissa. Karhubasket pääsi nostelemaan pantteria kultamitalit kaulassaan, kun otteluvoitot menivät Karhubasketin eduksi 4-2.

Joukkueet ovat kohdanneet Korisliigassa 58 kertaa. 36 kertaa voittajana parketilta on poistunut Karhubasket, kun Salolaisille voittoja on tullut 22. Viimeiset 10 ottelua ovat menneet 5/5, joten tasavahvasta parista on senkin mukaan kysymys. Karhubasketin edellinen kotitappio pudotuspeleistä on muuten keväältä 2017, kun ”rakas” paikallisvastustaja Kobrat hakivat vierasvoiton puolivälierissä. Sen jälkeen kotitappioita ei ole tullut, ja jos sama tahti jatkuu, on tulos paras mahdollinen.

Karhubasket ja Vilpas löytyvät myös pääsarjan maratontaulukon perättäisiltä sijoilta. Vilpas on taulukon 13. joukkue 878 ottelulla, joita on tullut 21 kauden aikana. Voittoja on kasassa 446, voittoprosentti 50,8 ja jos Vilpas juhlii huhtikuun lopussa seurahistorian ensimmäistä mestaruutta, kiilaa se voitoissa Espoon Hongan ohi. Karhubasket on 13 kauden aikana pelannut 593 ottelua, voittanut niistä 340 kamppailua, mikä antaa voittoprosentiksi 57,3. Karhubasketilla on kaksi mestaruutta, Vilppaalla kaksi hopeasijoitusta.

Vilpas kaatoi välierässä Seagullsit 4-2. Vilpas haki runkosarjan viimeisellä kierroksella voiton Kisahallissa, kun se päätti Lokkien todella pitkän kotivoittoputken 89-95. Ottelulla ei ollut merkitystä joukkueiden runkosarjan sijoituksiin, mutta arvella saattaa, tuliko tuosta ottelusta Gullsien takaraivoon kysymyksiä tai ajatuksia joukkueiden pudotuspelikohtaamisiin.

Vastaus tuli heti ensimmäisessä välieräottelussa. Vilpas haki 93-98 voiton Kisahallista. Toki Gulls haki heti perään vierasvoiton Salosta, mutta vierasvoitot jatkuivat myös kolmannessa kohtaamisessa, kun Vilppaan kotimatka alkoi 85-87 jatkoaikavoiton jälkeen. Kotona otettu 107-82 voitto muokkasi otteluvoittolukemat 3-1 ja asetti helsinkiläiset selkä tai siivet seinää vasten. Gulls nappasi vielä kotivoiton, mutta kuudennessa ja ratkaisevassa ottelussa Vilpas oli parempi lukemin 84-83.

Ratkaisevassa ottelussa Gulls piti pariin kertaan yli 10 pisteen etumatkaa. Toisen puoliajan alussa lukemat olivat 37-49. Jeremiah Wood ja Aatu Kivimäki kirivät eron kiinni vielä ennen kolmannen kympin puoliväliä. Sitten erittiin tasatahtiin loppuhetkille asti. Gulls johti 80-83 ja Vilppaalla oli muutamilla vapareilla mahdollisuus mennä ohi. Vapareista onnistuivat vain puolet, joten lukemilla 82-83 päästiin ihan loppusekunneille asti. Gullsien kolmonen meni ohi ja pallo pelattiin Kivimäelle, joka kuljetti vasempaan laitaa, harhautti pari vastustajaa ja nosti Shawn Huffin edestä voittokorin. Pelikelloon jäi aikaa 0,1 sekuntia, eikä siinä mitään ihmettä nähty, joten Vilpas varmisti seurahistorian kolmannen finaalipaikan lukemin 84-83.

Runkosarjassa Vilpas hävisi kotana kahdesti. Marraskuun alkupuolella Karhubasket haki Salohallista 68-74 voiton. Maaliskuun alussa Seagulls haki sarjapisteet 78-85 voitolla. Kun tuohon lisätään välierissä Gullseille tullut tappio, niin koko kauden kotisaldo on 14 voittoa ja neljä tappiota. Kotona Vilpas heittää kakkoset 59,2 prosentin tarkkuudella. Vieraissa tarkkuus on hieman heikompi eli 54,4 prosenttia. Syöttöjä salolaiset jakavat kotona 22,3 ottelua kohden, kun vieraissa niitä tulee 19 per ottelu. Pallon liike on siis Salohallissa hieman parempaa, kuin vieraskentällä.

Vilppaan kokoonpano eli runkosarjan aikana voimakkaasti. Pelaajista vai kaksi, Myles Stephens ja Ladarien Griffin, pelasivat kaikki 22 ottelua. Rannikko sai alle vain kuusi runkosarjaottelua, mutta on selvästi tuonut piristystä Salon peliin omalla kokemuksellaan. Pudotuspeleissä vastuuta Rannikolle on tullut vaihtelevasti. Mutta kun Kivimäki pelaa loistavasti, niin Rannikkoa ei ole kentällä tarvittu joka tilanteessa. Vilppaan kokoonpano ja tilastot runkosarjasta:

Nro                     Nimi, pelipaikka, pituus. Pisteet/levypallot/syötöt.

#0                        Deondre Parks Jr, takamies, 185 cm. 14,9/2,8/2,8. 2p 58,3%, 3p 45,5%.

#2                        Myles Stephens, laituri, 196 cm. 12,3/6,5/1,8. 2p 61,4%.

#4                        Mikko Koivisto, laituri, 194 cm. 13,1/2,5/2,5. 3p 40,3%.

#7                        Juho Nenonen , laituri, 202 cm. 9,3/3,7.

#9                        Teemu Rannikko, takamies, 189 cm. 8,3/1,3/5,7. 1,3 riistoa. 3p 37%.

#11                      Ladarien Griffin, sentteri, 200 cm. 10,8/6,9/2,1. 1,1 riistoa. 1 torjunta. 2p 62,8%.

#12                      Aatu Kivimäki, takamies, 186 cm. 7,8/1,3/3,6. 2p 53,1%, 3p 38%.

#13                      Tuukka Juntunen, takamies, 193 cm. 1,2/1,6.

#14                      Elias Eerikinharju, takamies, 187 cm. 6,5/3/1,6. 2p 54,1%, 3p 39,1%.

#21                      Riku Laine, laituri, 197 cm. 6,2/2,9. 2p 52,9%, 3p 36,4%.

#22                      Jeremiah Wood, sentteri, 200 cm. 15,1/8,3/4,8. 1,1 riistoa. 1 torjunta. 2p 57,7%.

Vilpas pudotuspeleissä:

#0                        Deondre Parks Jr, takamies, 185 cm. 11,4/1,5/1,5. 2p 54,5%, 3p 47,8%.

#2                        Myles Stephens, laituri, 196 cm. 12,9/4,9/2. 2p 62,5%. 1,1 riistoa. 1 torjunta.

#4                        Mikko Koivisto, laituri, 194 cm. 10/2,3/2,6. 3p 30,4%.

#7                        Juho Nenonen , laituri, 202 cm. 10,2/3,8. 2p 52%, 3p 39,6%.

#9                        Teemu Rannikko, takamies, 189 cm. 8,4/2,2/4,6. 1,2 riistoa. 3p 24,4%.

#11                      Ladarien Griffin, sentteri, 200 cm. 9,4/5,6/1,5. 1,3 riistoa. 2p 59%.

#12                      Aatu Kivimäki, takamies, 186 cm. 11,4/1,4/2. 2p 54,5%, 3p 56,4%.

#14                      Elias Eerikinharju, takamies, 187 cm. 0,7/0,7.

#21                      Riku Laine, laituri, 197 cm. 4,3/1,7. 2p 54,5%, 3p 23,5%.

#22                      Jeremiah Wood, sentteri, 200 cm. 12,7/8,7/4,5. 1 riisto. 2p 49,6%.

Verkkotoimituksen havainnot runkosarja – pudotuspelit:

Sami Toiviainen on odotetusti kaventanut pelaavaa rosteria. Deondre Parks loukkaantui välierissä, mutta hänen odotetaan palaavan kentälle jossain kohtaa finaaleja. Aatu Kivimäki on ollut jäätävä. 11,4 pistettä per ottelu ja kakkoset uppoavat 54 prosentin ja kolmoset peräti 56 prosentin tarkkuudella. Juho Nenonen on löytänyt heittovireen bonuskaaren takaa, mikä on Vilppaalle ehdottoman tärkeää. Mikko Koiviston kolmosprosentti on tippunut 30 pintaan, mikä johtunee tarkentuneesta puolustuksesta kovaa heittäjää vastaan. Sitä Karhubasketin pitää jatkaa. Riku Laineen Toiviainen voi heittää kentälle tilanteessa kuin tilanteessa, eikä hän pelkää vastuunottamista. Laine myös sytyttää koko joukkueen periksiantamattomalla puolustuksella.

-Hieno sunnuntai takana ja ne juhlat on juhlittu, Vilppaan valmentaja Sami Toiviainen aloittaa oman alustuksensa torstain avausfinaalia varten. – Positiiviset ajatukset ovat nyt suunnattu kohti finaaleja. – Joukkue on muuten terve, mutta Parksilta jää ainakin ensimmäinen finaali väliin, mutta muuten menemme entisellä kokoonpanolla. – Odotan innolla finaaleja, sillä siitä on jokunen vuosi aikaa, kun olen itse siellä ollut valmentamassa. – Mukava tulla Kauhajoelle. – On todella harmittavaa, että molemmista saleista tulee puuttumaan yleisö. – Meteli ja hulabaloo olisi varmasti ollut kummassakin paikassa melkoinen. – Nyt keskitytään siihen, että voimme tarjota elämyksiä kotiruutujen äärelle. – Haluamme päästä kiinni Bojanin palloskriinipelaamiseen, mikä ei varmasti tule kenellekään yllätyksenä. – Samoin, kun Okko tai Hilliard käyttävät niitä. – Siirtymäpuolustus on isossa roolissa, sillä kaikki Karhubasketin pelaajat juoksevat hyvin kenttää. – Oman hyökkäyksen toimivuuden näyttää pelit, mutta se on ollut ihan kunnossa. – Varmaan pariin ensimmäiseen peliin molemmilta löytyy jotain pientä uutta, ja sitten peli menee oman pelaajan voittamiseksi ja pienien asioiden paremmin toteuttamiseen. – Hienot pelit ja toivottavasti molemmat joukkueet pysyvät ehjänä. – Torstaina nähdään, Toiviainen päättää oman rupatteluhetken.

Ensimmäinen finaali pelataan torstaina 15. huhtikuuta kello 18 koulukeskuksen liikuntahallissa.

Finaalit pelataan suljetuin ovin, ilman yleisöä, joten fanien pitää virittää vastaanottimet Ruudun taajuudelle pelipäivinä.