UUTISET

23.04.2021

VILPAS LÄHELLÄ MESTARUUTTA – PERJANTAIN JÄLKEEN FINAALISARJA LUKEMISSA 3-1

(kuva: Ville Vuorinen)

Asetelmat ennen ottelua

Karhubasket lähti perjantaina tasoittamaan finaalisarjaa lukemiin 2-2. Edellisessä kotiottelussa puolustus oli toiminut hyvin ja salolaiset olivat jäänet vain 71 pisteeseen. Vilpas pääsisi voitolla 3-1 sarjajohtoon. Salolaiset ovat edellisen kerran hävinneet kolme perättäistä ottelua loka-marraskuun taitteessa 2016.

Vilppaalta puuttui edelleen kokoonpanosta Deondre Parks Jr. Karhubasketilta Okko Järvi palasi kokoonpanoon ja heti aloitusviisikkoon. TJ Holyfield oli edelleen sivussa, joten kolmannessa ottelussa Jeremiah Woodin masentanut Osasumwen Osaghae Jr jatkoi sentterin tontilla.

Anthony Hilliard oli Karhubasketin paras pistemies 20 pinnalla (kuva: Ville Vuorinen)

Pelin kulku

Mikko Koivisto (25/4/5) jatkoi siitä, mihin oli Kauhajoella edellisessä ottelussa jäänyt. Koivisto nakutti ensimmäisellä puoliajalla yhdeksän pistettä, kolmella kolmosella. Myles Stephens (21/11) oli myös pelituulella. 15 pistettä puoliaikaan mennessä yllätti vierailijat. Vilppaan peli soljui hienosti, kun alkujännityksestä päästiin eroon. Kotijoukkue nakutti toiselle kympille 27 pistettä ja johti puoliajalla 49-39.

Kolmannen kympin alkupuoliskolla Vilpas kasvatti eron 17 pisteeseen. Asialla oli jälleen Koivisto, eikä tarvitse arvata, että miltä etäisyydeltä miehen heitto lähti. Janne Koskimiehen kutsuma aikalisä herätti vieraita ja ero leikkaantui 11 pisteeseen. Koivisto vastasi parilla kolmosella ja ero venähti suurimmilleen elki 19 pisteeseen (68-49). Kauhajokiset leikkasivat sen 13 pinnaan, Anthony Hilliardin (20/3/1) ja Eero Innamaan (9/1/1) koreilla. Viimeiselle neljännekselle lähdettiin lukemista 75-62.

Päätösneljännekselle Karhubasket sai hyvän alun. Osaghae (12/5/3 torjuntaa) donkkasi kolme koria ja Sami Toiviainen pyysi aikalisää lukemissa 75-68. Vilpas vastasi 7-0 jaksolla runsaassa kolmessa minuutissa, joten oli vieraiden aikalisän vuoro. Karhubasket tuli vielä kerran. Bojan Sarcevic (14/2/9) teki viisi pinnaa putkeen ja Hilliardin kaksi kolmosta piirsivät Salohallin valotaululle lukemat 84-79, kun peliaikaa oli jäljellä kaksi minuuttia. Viimeiset minuutit Vilpas vei 9-2 ja kuittasivat finaalisarjan kolmannen voiton lukemin 92-81.

Osaghae Jr donkkaamassa neljännen kympin alussa (kuva: Ville Vuorinen)

Pelin ratkaisu

Mikko Koivisto rakensi kolmosillaan Vilppaalle tukevan etumatkan. Sama mies tyrmäsi kauhajokisten kirin kolmosilla. Myles Stephens oli loistava molemmissa kenttäpäädyissä. Ratkaisijaksi voidaan kuitenkin nostaa Riku Laine (10/4/2). Laineen itsevarmuus ja röyhkeys on kadehdittavalla tasolla. Samalla myös pisteet valmentaja Sami Toiviaiselle, kun Laine oli edellisessä pelissä pelannut kuusi minuuttia ilman pisteitä ja kentän huonoimmalla +/-saldolla -16, että luottoa pelaajaan löytyi. Ja millä tavalla hän vastasi.

Myös Ladarien Griffin (8/2 syöttöä) ja Aatu Kivimäki pelasivat paremmin, kuin edellisessä ottelussa. Kivimäki oli virhevaikeuksissa ja sai viidennen virheen jo päätösneljänneksen alkupuolella. Laine kuitenkin paikkasi hienosti.

Vilpas jakoi 28 syöttöä, joten kolmoset upposivat Koiviston johdolla 52 prosentin ja kakkoset 57 prosentin tarkkuudella. Salolaiset pääsivät tavattoman helposti Karhubasketin korille ja nostelivat täysin vapaita lay-uppeja tai takaovista tulleita avopaikkoja sisään useita kertoja. Myös vapaaheittoviivalta isännät olivat tarkkoja sillä, kaikki seitsemän heittoa menivät koriin. Vilpas menetti pallon 11 kertaa ja voitti levypallot 35-31.

Jos Karhubasket oli tehnyt edellisessä ottelussa 42 pistettä salolaisten korin läheisyydestä, niin nyt tuo lukema oli 30. Syöttöjä tilastoitiin 18 ja kolmoset upposivat mukavasti 46 prosentin tarkkuudella. Kakkoset onnistuivat vain 45 prosentin tarkkuudella. Vaparit upposivat vain 61 prosentin tarkkuudella (11/18). Kauhajokiset eivät päässeet hyödyntämään Collin Malcolmin tehoja, ja Okko Järvi jäi ilman pisteitä. Fakta on kuitenkin se, että puolustus oli yhtä huonoa, jos ei huonompaa kuin finaalisarjan kahdessa ensimmäisessä ottelussa, joissa Vilpas teki yli 90 pistettä. Miehet menivät ohi ja koko ajan oltiin askel tai kaksi jäljessä.

Kommentit

Anthony Hilliard, Karhubasket: Teimme aivan liian paljon virheitä puolustuksessa. Annoimme vapaita heittopaikkoja ja he pääsivät tekemään monta koria lay-upeilla. Edellisessä pelissä emme antaneet noita asioita vastustajalle. Sunnuntaina pitää suojella kotikenttää ja mennä peli kerrallaan eteenpäin.

Janne Koskimies, Karhubasket: Lähdimme peliin samoilla suunnitelmilla, kuin edelliseen. Siinä mielessä oli hyvä tilanne, että Okko pystyi pelaamaan. Emme olleet hyvä koripallojoukkue tänään. Välillä heitimme palloa koriin, mutta missään kohtaa ei ollut sellaista tasaisuutta, jota tarvitaan. Peli oli tänään täysin Vilppaan. Vilpas oli hyvä ja he pääsevät käyttämään meitä enemmän omia vahvuuksia. Vilpas sai aivan liian helppoja koreja, joten onnistumisprosentti oli korkea. Kotijoukkue pääsi rakentamaan sellaisia korintekopaikkoja, kuin halusivat, josta kertoo myös suuri syöttöjen määrä. Meille tuli erityisesti kaksikolle Malcolm ja Hilliard kovat minuutit, mikä saattoi vaikuttaa lopun ratkaisuihin. Toki ennen ottelua on epävarmuutta siitä, ketkä pystyvät pelata, joten pitää olla minuuttien kanssa joustava.

Mikko Koivisto, Vilpas: Tänään oli meiltä erinäköistä pelaamista, kuin edellisessä pelissä. Olimme aggressiivinen molemmissa kenttäpäädyissä. Iso parannus pelissä koko joukkueelta. Kun saa alussa muutaman heiton sisään, niin pääsee rytmiin ja itseluottamus kasvaa. Olemme tosi hyvässä tilanteessa, kun johdamme 3-1.

Sami Toiviainen, Vilpas: Jos emme olisi menettäneet palloa ensimmäisellä kympillä, niin olisimme vieneet koko peliä. Peli oli meidän hallussa lähes koko ajan. Olen tyytyväinen peli-ilmeeseen ja muutokseen pelissä noin lyhyessä ajassa. Katsoimme videoita ja kävimme läpi tilanteita edellisestä pelistä, mitä ei kannata tehdä. Meidän piti olla tänään se joukkue, joka määrittelee tahdin. 28 syöttöä kertoo siitä, että teimme hyökkäyspäässä niitä asioita, joita on koko kausi harjoiteltu. Riku Laine pelasi hyvin ja puolusti erinomaisesti Collin Malcolmia.

Tulossa seuraavaksi

Joukkueet iskevät seuraavaksi yhteen sunnuntaina kello 18 karhuluolassa. Pystyykö Karhubasket venyttämään finaalisajan kuudenteen otteluun vai pääsevätkö salolaiset juhlimaan seurahistorian ensimmäistä mestaruutta Kauhajoella? Jotenkin se olisi runollista. Toki on mahdollista, että Vilpas haluaa juhlia vasta kotisalissa ja tulevat sunnuntaina pelipaikalle vain surffaamaan (tuskin!). Nähdäänkö sunnuntaina Teemu Rannikon viimeisen kauden dokumentti elokuvan loppuhuipennus vai saako kyseinen leffa vielä muutaman minuutin lisäpituutta? Tämä ratkeaa sunnuntaina ja on seurattavissa Ruudusta.

Oho

Korisliigassa mestaruutta on juhlittu vieraskentällä harvakseltaan viime kausien aikana. Edellisen kerran sen tempun teki Tampereen Pyrintö, joka pääsi juhlimaan mestaruutta Joensuussa toukokuussa 2016. Sitä edellinen kerta oli vuonna 2009, kun Namika Lahti nosteli pantteripatsasta Joensuussa. Tuolla kaudella Namika Lahtea valmensi Sami Toiviainen.

Oho II

Pelin jälkeen Teemu Rannikko sysäsi paineita Karhubasketille. Täytyy todeta, ettei kauhajokisilla ole paineita, sillä koripallo-ottelun voittaa lähes aina ja paras seitsemästä ottelusarjassa voittaja on kiistatta parempi. Paineet ovat täysin salolaisilla, sillä 3-1 finaalisarjajohtoa ei voi menettää. Finaalien häviäminen tästä tilanteesta olisi täysi katastrofi, sillä pantteri on jo autossa kohti Saloa. Mutta se viimeinen voitto on tärkein, mutta samalla vaikein.